Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Czujnik parkowania przód
Autor Wiadomość
sibkods 
Forumowicz

Auto: Outlander II 2.0 DiD
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 30-10-2009, 19:31   Czujnik parkowania przód

Witam.
Mam w samochodzie zamontowane przednie czujniki parkowania. Z tyłu sprawa jest prosta, włącza sie wsteczny czujniki sie włączają, ale jak to działa z przodu?
Czujniki nie sa fabryczne, były dokładane później.
Kiedy taki czujnik sie uaktywnia? Czasami nie piszczy w ogóle, chciaż ma mur przed nosem czasami zapiszczy, na pustej drodze....

bartek2800
[Usunięty]

Wysłany: 30-10-2009, 20:51   

U mnie w golfie mk6 włączają się razem z tylnymi tj. po manualnej aktywacji przyciskiem lub po włączeniu wstecznego. Dodatkowo wizualizacja na ekranie radia. Jednak moje są fabryczne 8)

romero 
Mitsumaniak

Auto: L200 INSTYLE/2008/136 KM/AT
Wysłany: 31-10-2009, 08:10   Re: Czujnik parkowania przód

sibkods napisał/a:
Witam.
Mam w samochodzie zamontowane przednie czujniki parkowania. Z tyłu sprawa jest prosta, włącza sie wsteczny czujniki sie włączają, ale jak to działa z przodu?
Czujniki nie sa fabryczne, były dokładane później.
Kiedy taki czujnik sie uaktywnia? Czasami nie piszczy w ogóle, chciaż ma mur przed nosem czasami zapiszczy, na pustej drodze....

Nie wiem jaki to samochód którym jeździsz "auto a"jeżeli jest bardzo duży to rozumiem.
Jeżeli nie to je odłącz.

j-rules 
Mitsumaniak
devil inside

Auto: Lancer 93 sedan GLXi 1.6 4g92
Wysłany: 31-10-2009, 09:07   

u nas w mondeo jest podobnie tzn - aktywuje sie przy wrzuceniu 1 biegu przy czym zachowuje sie tak jakby komputer sam sobie sterowal czy maja sie czujniki zalaczyc czy nie. PRzy syzbsym ruszeniu nic sie nie zalacza, przy spokojnym ruszeniu i plynnym przyspiesznaiu tez nie, natomiast gdy sa manewry delikatne, polsprzeglo itp, to czujniki sie zalaczaja. JAk to konkretnie dziala to nie wiem

arturro
[Usunięty]

Wysłany: 31-10-2009, 09:23   

czujniki fabryczne przednie dzialaja do okreslonej predkosci i zalaczaja sie przy okreslonej, nie wazne na jakim biegu jedziesz wazne jak szybko, w mercu o ile pamietam dzialaly do ok 15km/h.

bartek2800
[Usunięty]

Wysłany: 31-10-2009, 16:37   

arturro napisał/a:
czujniki fabryczne przednie dzialaja do okreslonej predkosci i zalaczaja sie przy okreslonej, nie wazne na jakim biegu jedziesz wazne jak szybko, w mercu o ile pamietam dzialaly do ok 15km/h.

arturro, u mnie w golfie włączają się na wstecznym i pozostają aktywne do 15km/h obujętnie na którym biegu. Do tej prędkości mogę je włączyć manualnie, ale po wrzuceniu biegów "do przodu" same się nie aktywują, tylko na wstecznym.
Może w innych markach jest inaczej 8)

Colto
[Usunięty]

Wysłany: 01-11-2009, 00:23   

Pisałem już o tym w dziale Lancer --> Ogólne, pozwolę sobie wkleić:

Zasada działania:
1. Czujniki oryginalne, wyzwalane (uaktywniane) są pedałem hamulca przy każdorazowym naciśnięciu pedału, warunek prędkość pojazdu do 5 km/h (w zależności od producenta może być też 7, 8, 9 itd. km/h).

2. Czujniki "aftermarket" (nieoryginalne wyposażenie) działają także na zasadzie naciśnięcia pedału hamulca ale przy każdej prędkości samochodu.
Czyli jedziesz 120 km/h naciskasz pedał hamulca czujniki wyzwalają się na około 5-7 sekund.
Jest możliwość założenia dodatkowego przycisku aby całkowicie wyłączyć przednie czujniki, tyle tylko że trzeba pamiętać o ich włączaniu przed manewrowaniem.
Rozwiązanie problemu w tego typu czujnikach to tzw. moduł prędkości, który pozwala zaprogramować prędkość przy jakiej mają się aktywować, czyli działać w taki sam sosób jak oryginalne czujniki.
Jedyna uwaga - moduł prędkości można zastosować do samochodu tylko i wyłącznie z analogowym sygnałem prędkość.

change 
Nowy Forumowicz

Auto: Outlander II'08
Wysłany: 06-11-2009, 11:32   

j-rules napisał/a:
u nas w mondeo jest podobnie tzn - aktywuje sie przy wrzuceniu 1 biegu przy czym zachowuje sie tak jakby komputer sam sobie sterowal czy maja sie czujniki zalaczyc czy nie. PRzy syzbsym ruszeniu nic sie nie zalacza, przy spokojnym ruszeniu i plynnym przyspiesznaiu tez nie, natomiast gdy sa manewry delikatne, polsprzeglo itp, to czujniki sie zalaczaja. JAk to konkretnie dziala to nie wiem

niezupelnie :) (choc nie wiem jaki rocznik Twojego mondeo)
u mnie regula jest bardzo prosta: czujniki (rowniez przednie) zalaczaja sie po wrzuceniu wstecznego i działają podczas manewrowania przy niskich predkosciach (do przodu i do tylu), wylaczaja sie przy jezdzie wprzod i przekroczeniu bodaj 15 kmh.
ale mozna przednie czujniki tez wlaczyc samemu - jest na desce przycisk (tak samo mozna wylaczyc tylne, np. podczas manewrow z przyczepa)

j-rules 
Mitsumaniak
devil inside

Auto: Lancer 93 sedan GLXi 1.6 4g92
Wysłany: 06-11-2009, 16:15   

rocznik bieżący ;) a co do dzialania - no coz nie mam pewnosci, wiec napisalem jak to dziala patrzac z boku :) Ale napewno na wstecznym nie dzialaja przednie czujniki (sprawdzone) no chyba ze cos jest zle zainstalowane.
Cytat:
ale mozna przednie czujniki tez wlaczyc samemu - jest na desce przycisk (tak samo mozna wylaczyc tylne, np. podczas manewrow z przyczepa)
nie widze nigdzie takiego przycisku wiec chyba u mnie takowej opcji nie ma

Odpowiedz do tematu