Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Wymiana oleju w skrzyni biegów
Autor Wiadomość
LukaszSZ999 
Forumowicz

Auto: Carisma 1.9 DI-D
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 13-11-2009, 18:25   Wymiana oleju w skrzyni biegów

Witam. Czy jest możliwa wymiana oleju w skrzyni tak jak w silniku tzn. czy jest jakaś śruba aby spuścić stary olej i śruba aby wlać świeży? Moja Carisma ma przejechane 180tyś i myśle ze olej w jej skrzyni to smoła. Co myślicie o tym i jakim olejem ją zalać?

Graczyq 
Forumowicz

Auto: Pajero 3.2, 2001
Wysłany: 13-11-2009, 18:51   

Witam,

Jest tak samo jak w silniku. W najniższym puncie skrzyni biegów jest jest korek spustowy. Natomiast z przodu, na przedniej, pionowej ścianie skrzyni jest korek wlewu. Trzeba nalać "pod korek" kiedy samochód stoi poziomo - tak definiowany jest poziom oleju w skrzyni. Wszystko jest łatwo dostępne, nie powinno sprawić Ci to żadnego problemu.
Na obrazku poniżej jest to opisane:

Pozdrawiam,
Graczyq

pawelsonx 
Forumowicz

Auto: 1.9dci
Zaproszone osoby: 103
Kraj/Country: Ireland
Wysłany: 13-11-2009, 21:44   

a ja sie z Graczyq,(chodzi o zdjęcie) nie zgadzam w di-d jest skrzynia z volvo f5mv1 (

LukaszSZ999 
Forumowicz

Auto: Carisma 1.9 DI-D
Wysłany: 15-11-2009, 08:45   

Dzieki

Wojtas24 
Forumowicz
Wojtek

Auto: Mitsu Carisma 1.8GDI 98r.
Wysłany: 15-11-2009, 08:53   

Witam do skrzyni wchodzi 3,2 litra oleju ( Tranself TRX 75W-90 lub 75W-80W ) jesli masz jeszcze jakieś pytania pisz :P :)

pawelsonx 
Forumowicz

Auto: 1.9dci
Zaproszone osoby: 103
Kraj/Country: Ireland
Wysłany: 15-11-2009, 12:40   

może najpierw ustalmy jaka skrzynia jest w di-d jeżeli f5mv1 to zalecany jest olej volvo 93708 w wielkości 2,1 litra i zalanie do niego innej wielkości oleju jest nie możliwe
najprościej to sprawdzić po numer vin w serwisie

robertdg 
Mitsumaniak
SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 15-11-2009, 13:36   

LukaszSZ999, jak podasz numer VIN to postaralbym sie sprawdzic jaki masz typ skrzyni. choc specyfikacja podaje ze jest to skrzynia F5MV1/1 pojemnosc 2.1l (sprawdzanie stanu oleju w skrzyni co 15 000km lub rok czasu) i producent nie zaleca wymiany oleju (przewidziane zapewne pod nowych nabywcow ktorzy przejada autem max 200 000 i szrot, albo na wschod.), choc wymiana napewno nie zaszkodzi, moim skromnym zdaniem max 130tys na oleju w skrzyni.
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie

kozuch2 
Forumowicz

Auto: Mitsubishi Carisma 1.8 Gdi LS
Wysłany: 16-11-2009, 22:08   

Koiledzy a co myslicie o tym oleju? w programie eTech znalazłem ze oryginalnie był lany olej 75W85, polecany jest elf tranself 75W80 w butelkach 0,5 litra.znalazłem taki olej http://www.allegro.pl/ite...r_promocja.html ,powiem szczerze ze cena jest bardzo okazyjna i to za litr!! niby sie wydaje ze nie ma takiej różnicy az wielkiej, ale niech wypowie się ktoś mądrzejszy ode mnie.pozdrawiam

marecki338 
Mitsumaniak

Auto: Outlander 6, COLT
Wysłany: 16-11-2009, 22:20   

to jest olej 80w90 może gęstnieć w niskich temperaturach . a do zalewania polecam proste komunistyczne metody 1 m przewodu igelitowego fi 12 i lejek kucheny mały. do tego kanał i równy poziom. jedna osoba z góry zalewa . ta na dole pilnuje poziomu. sprawdziłem w serwisówce zalecany olej gl 3 75w85 w pojemność w gdi 2,2 l

Grahamos 
Forumowicz

Auto: Mitsubishi Carisma 1.8GDI 98r.
Wysłany: 19-11-2009, 16:35   

Marecki wszystko się zgadza ale nasz kolega nie ma GDI tylko DI-D.

Łukasz nie ma co kombinować z olejem lej taki jaki jest zalecany i na 100% będzie Ok I nie daj się naciągnąć na olej z beczki bierz wyłącznie w butelce. Ja dałem się naciągnąć i gdy zrobiło się zimno biegi zaczęły wchodzić tragicznie. Teraz w gdi mam castrola smx-s i jest już dobrze ale niestety jestem lżejszy o 150zł :\

franklyn 
Nowy Forumowicz

Auto: Carisma 1.6 glx
Kraj/Country: UK
Wysłany: 28-11-2009, 10:36   

ok, panowie to ja się podłącze pod temat,
Być może zostane zrugany, bo z lenistwa nie chciało mi się przeszukać całego forum :)
Ale jak wygląda sprawa z wymianą ( a raczej dolewką) oleju w skrzyni z silnikiem 1.6?
Mam wyciek, z tej skrzynki, a nie za bardzo mam czas aby go jak narazie usuwać, więc dolewka by mnie interesowała najbardziej..... tylko jak tego dokonać?

pozdrawiam

frank

Grahamos 
Forumowicz

Wysłany: 28-11-2009, 23:48   

Dolewka to nic trudnego. odkręcasz korek wlewowy i wlewasz olej puki nie zacznie się delikatnie "Przelewać" z korka wlewowego.

franklyn 
Nowy Forumowicz

Auto: Carisma 1.6 glx
Kraj/Country: UK
Wysłany: 29-11-2009, 10:36   

ale kaj ten korek jest? czyli moge lać totalnie do pełna? Sorry za lamerskie pytania, ale narawde jestem w tej sprawie laikiem :D

Elektrownik
[Usunięty]

Wysłany: 29-11-2009, 10:52   

Stań na równym terenie odkręć korek tj. motylek mniej więcej w połowie wysokości skrzyni biegów i lej. Najlepiej do tego celu użyć butelki z korkiem przeciętej w połowie, a w korku dziura zakończona wężykiem :D ! Jasne :D

Grahamos 
Forumowicz

Wysłany: 29-11-2009, 14:19   

Do pełna się nie leje. Odkręć korek i wlewaj olej do puki nie zacznie się "DELIKATNIE WYLEWAĆ" olej ze skrzyni. Szybko zakręć korek i po zabiegu.

Odpowiedz do tematu