Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[Cari 1.9DI-D] Dziwne odgłosy tylko na biegu powyżej 1500obr
Autor Wiadomość
tomi0112 
Forumowicz

Auto: Mistubushi carisma
Kraj/Country: Polska
  Wysłany: 13-11-2009, 20:27   [Cari 1.9DI-D] Dziwne odgłosy tylko na biegu powyżej 1500obr

Mam problem z moją cari 1.9 di-d. Chodzi o to,że za każdym razem kiedy przekroczę 1500-2000 obrotów słychać odgłos taki jak np syczenie przy dziurawym tłumniku ale tłumnik to raczej nie jest słychać to tylko z przodu z pod maski chyba...Na luzie nawet kiedy bardziej przygazuje to auto działa normalnie:) dzieje się to na każdym biegu od ok 1500-2000 obrotów w górę...
Może miał ktoś podobny przypadek?i wie o co chodzi?
Z góry dzięki za odpowiedź:)
Pozdrawiam

pawelsonx 
Forumowicz

Auto: 1.9dci
Zaproszone osoby: 103
Kraj/Country: Ireland
Wysłany: 13-11-2009, 21:31   

może blow-off.
A tak poważnie sprawdź przwody powietrzne idące z turbina oraz interculer może gdzieś puszcza powietrze albo jest dziurka
dość częsta awaria w lagunie II

tomi0112 
Forumowicz

Wysłany: 14-11-2009, 17:03   Dziwne odgłosy tylko na biegu powyżej 1500obr CARI 1.9DI-D

Wydaje mi się że gdyby było to przewody to słychać by to było przez cały czas:) a nie tylko powyżej 1500obrotów...no ale ok sprawdzę:) Dzięki:)

pawelsonx 
Forumowicz

Wysłany: 14-11-2009, 17:17   

Co do obrotów to zależy od kiedy turbina zaczyna ciągnąć i czy masz że zmienną geometrią łopatek czy bez.

j-rules 
Mitsumaniak
devil inside

Auto: Lancer 93 sedan GLXi 1.6 4g92
Wysłany: 14-11-2009, 17:25   

DiD chyba w obu wersjach mocy mial zmienną geometrię łopatek. Jesli nie to poprawcie mnie :)

JackD
[Usunięty]

Wysłany: 14-11-2009, 17:28   

czy to bardziej słychać na zimnym silniku?
POzdr.

tomi0112 
Forumowicz

Wysłany: 14-11-2009, 17:52   Dziwne odgłosy tylko na biegu powyżej 1500obr CARI 1.9DI-D

Nie...To słychać tak samo na zimnym jak i na rozgrzanym silniku:) Nie znam się na mechanice i dlatego założyłem ten wątek...to jest coś takiego jak by jakiś przewód,który ma w sobie cisnienie miał jakąś małą dziurkę...ale dlaczego słychać to od ok 1500obr ? im więcej obrotów tym większe cisnienie?ok ale dlaczego słychać to tylko na biegu? kiedy się rozpędzam...

pawelsonx 
Forumowicz

Wysłany: 14-11-2009, 18:59   

Już tłumaczyłem ci ze od turbiny tworzy się ciśnienie. A dlatego na obciążonym bo potrzebuje przepalić więcej paliwa i wytworzyć więcej spalin do napędu turbiny . Na luzie zaś tykniesz padeł gazu i odrazu wskakuje na obroty przy małym spalaniu a turbina nie rozkręca się.

robertdg 
Mitsumaniak
SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 14-11-2009, 19:59   

pawelsonx napisał/a:
Na luzie zaś tykniesz padeł gazu i odrazu wskakuje na obroty przy małym spalaniu a turbina nie rozkręca się.

Chyba sie mylisz, turbina sie rozkreca, gdyz napedzana jesy spalinami wylotowymi.

Co do dziwnych odglosów, może być dokladnie tak jak piszesz, a dokladniej wadą są pekające intercoolery na zgrzewach, uzywka intecooler ok 350zł, spawanie około 50zł.
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie

pawelsonx 
Forumowicz

Wysłany: 14-11-2009, 20:20   

chodziło mi ze nie rozkręci turbiny tak żeby stworzyć odpowiednie ciśnienie więcej przepala jak silnik jest obciążony a inaczej na luzie.
położenie pedału gazu jest mniej więcej odpowiedzialne za ilość paliwa podawanego więc na luzie wystarczy lekko tyknąć pedał i silnik kreci się od razu a np na obciążeniu nie dojdzie do takich obrotów.

Np w samochodach WRC stosowany jest wariator zapłonu (czyli max opoznienie) po to żeby przepalać więcej paliwa na luzie po to żeby utrzymać prędkość i ciśnienie turbiny

LukaszSZ999 
Forumowicz

Auto: Carisma 1.9 DI-D
Wysłany: 16-11-2009, 18:49   

Zgadzam się z pawelsonx'em

A może to po prostu zwykły gwizd turbiny...

tomi0112 
Forumowicz

Wysłany: 17-11-2009, 18:32   Dziwne odgłosy tylko na biegu powyżej 1500obr CARI 1.9DI-D

Nie nie:) to nie gwizd turbiny:) Sprawdziłem wszystkie przewody.Niby są szczelne ale do końca się nie da tego sprawdzić bo przecież tam jest cisnienie:) Doszedłem do tego,że to powietrze ucieka z okolic turbiny...Jest tam taka rurka w kształcie sprężyny wykonana chyba z aluminium lub z jakiegoś twardszego tworzywa...I ona jest bardzo zachlapana olejem..Myślę,że to ona jest nieszczelna i to ona stanowi problem

robertdg 
Mitsumaniak
SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 17-11-2009, 18:37   

tomi0112, najprawdopodobniej jest z nierdzewki, bo te rurki sa tosyc sztywne i jezeli ktos ja choc troche probowal przeprofilowac to mogla peknac gdzies na zakarbowaniu, ewentualnie usczelnienia tej rureczki puscily, najlepiej wytrzyj ta rurke do sucha i przejedz krotki dystans abys mial jakakolwiek orientacje skad dokladniej pojawia sie ten wyciek, albo zapocenie.
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie

tomi0112 
Forumowicz

Wysłany: 18-11-2009, 12:32   Dziwne odgłosy tylko na biegu powyżej 1500obr CARI 1.9DI-D

tak właśnie zrobiłem:) I wiem,że u góry jest jakaś uszczelka najprawdopodobniej miedziana ale dokładnie nie wiem bo aż tak jeszcze nie rozbierałem tego...I z tej uszczelki wycieka ten olej...Tam jest bardzo trudny dostęp...Nic dokładnie nie widać...Chyba skończy się to wszystko wizytą u jakiegoś fachowca bo wątpię żebym sam to naprawił

LukaszSZ999 
Forumowicz

Auto: Carisma 1.9 DI-D
Wysłany: 18-11-2009, 18:43   

Ale z tamtego miejsca nie może gwizdać :) Olej nie leci w miejscu gdzie ta rurka łączy sie z czymś tam (nie pamiętam) tylko leci z uszczelki na łączeniu kolektora z zaworkiem od gaszenia silnika. Odkręć, daj sylikon i heja :)

Odpowiedz do tematu