Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Zamarznięty płyn do spryskiwaczy
Autor Wiadomość
ohayo 
Forumowicz

Auto: Lancer SB 1.8 Invite '09
Kraj/Country: Polska
  Wysłany: 17-12-2009, 15:17   Zamarznięty płyn do spryskiwaczy

No i zamarzło. Płyn niby zimowy, ale marketowy kupiłem :oops: Sam płyn nie jest zamarznięty, gdzieś się cholerstwo zatkało po drodze. Ani przednie ani tylne spryskiwanie nie działa. Niestety nie mam garażu i parkuję pod chmurką. Co zrobić?

Radassss 
Forumowicz

Auto: Lancer 08 1.8 invite,
Wysłany: 17-12-2009, 15:27   

nie wiem jak jest tutaj to rozwiazane, ale czasami przy wylocie ze zbiorniczka sprysku jest umieszczony filtr plynu w postaci takiej siateczki, albo cos na ten ksztalt, moze tam sie przytkalo, trzeba by zajzec... no i z plynami marketowymi tak jest, niby na opakowoaniu napisane -20 a przy -10 juz sa klopoty :/

Uwex 
The Hitman :-)

Auto: Lancer Sportback 1.8; Colt 1.3
Wysłany: 17-12-2009, 17:57   

ohayo - a przelałeś go przez dysze ? Bo co z tego , że dolałeś zimowego jak w obiegu został letni .

pekaes 
Forumowicz

Auto: Lancer Sedan 1.8 Invite
Wysłany: 17-12-2009, 19:01   Re: Zamarznięty płyn do spryskiwaczy

ohayo napisał/a:
No i zamarzło. Płyn niby zimowy, ale marketowy kupiłem :oops: Sam płyn nie jest zamarznięty, gdzieś się cholerstwo zatkało po drodze. Ani przednie ani tylne spryskiwanie nie działa. Niestety nie mam garażu i parkuję pod chmurką. Co zrobić?

No masz, ja mam tak samo. Chcę dziś spryskać szybę, a tu klops. Też parkuję pod chmurką i od kilku dni zmagam się z "urokami" zimy. Nie dość, że rano odpalam auto z duszą na ramieniu (moja meganka szybciej odpalała), mega korki w Warszawie (dziś to była masakra, średnia prędkość - 10 km/h) i spalanie w okolicach 14l/100 km, to jeszcze ten zamarznięty płyn... Nie lubię zimy. Z utęsknieniem czekam na początek następnego tygodnia i ocieplenie...

ohayo 
Forumowicz

Wysłany: 17-12-2009, 19:07   

Uwex napisał/a:
a przelałeś go przez dysze

Już wcześniej używałem tego płynu i wczoraj myślałem, że się skończył, dolałem i nic. Masakra jakaś....
pekaes napisał/a:
spalanie w okolicach 14l/100 km

Ufff, myślałem, że tylko mój tak ma. Dzisiaj w Wawie 10 km=1h...

Kupię odmrażacz i spróbuję popsikać w wyloty na masce...może to coś da??

pekaes 
Forumowicz

Auto: Lancer Sedan 1.8 Invite
Wysłany: 17-12-2009, 19:15   

ohayo napisał/a:
Kupię odmrażacz i spróbuję popsikać w wyloty na masce...może to coś da??

Ja tak zrobiłem, ale nic mi to nie dało - pewnie przytkało się gdzieś dalej, bo niemożliwe jest, że płyn się skończył. Poczekam na odwilż i doleję markowego płynu, a nie supermarketowego badziewia. A co do spalania - kiedy stoję naprawdę w gęstym korku, spalanie dochodzi do 16l/100 km. Zauważyłem też dość znaczną różnicę w spalaniu między chłodnymi dniami zimowymi a dniami z tak tęgim mrozem, jak dziś. No cóż, temperarura robi swoje...

mkm 
Forumowicz

Auto: Colty
Wysłany: 17-12-2009, 19:23   

pekaes, malo tematow o spalaniu jest na Forum?
To juz drugi temat gdzie zaczynasz watek "spalanie".

Co do zamarzniętego plynu…
Pierwsza metoda: Wpraszamy sie do pomieszczenia z temperatura dodatnia. Im wyzsza tym lepsza. Garaz podziemny, myjnia na stacji, garaz u znajomych, mechanik itp.
Lub druga metoda (najlepiej po dłuższej jezdzie tak aby srodek także był dobrze nagrzany), odciągamy plyn ze spryskiwacza i wlewamy spirytus.
A najlepiej laczymy metody obydwie.

Zbigi 
Mitsumaniak

Auto: Renault Talisman TCE 1.6 150KM
  Wysłany: 17-12-2009, 19:41   

Witajcie
Mi też zamarzło.Tylko, że ja mam garaż.Podgrzałem zwykłą suszarką dysze na masce i pomogło.Trzeba było niestety dość długo grzać ok.10min na stronę.
Następnie wypsiukałem wszystek płyn,który był(30%letni+reszta jakiś zimowy marketowy),
zalałem BP do -22 i zobaczymy jutro rano.
Miałem kiedyś taki przypadek w Hondzie, że płyn zimowy shella też zamarzł tylko w dyszach.
Dzieje się tak dlatego bo w tych płynach jest alkohol i do puki psiukamy jest O.K ale wystarczy zostawić auto na trochę i zaczyna parować(np ciepła maska jest tego powodem),potem zostaje woda z czymś tam, która zamarza. :cry:

jan1994 
Mitsumaniak
02505/KMM

Auto: ASX 1,6 Intense
Wysłany: 17-12-2009, 19:42   

mkm napisał/a:
....Lub druga metoda (najlepiej po dłuższej jezdzie tak aby srodek także był dobrze nagrzany), odciągamy plyn ze spryskiwacza i wlewamy spirytus.

Chyba denaturat - wyjdzie "trochę" taniej :lol:

Zbigi 
Mitsumaniak

Auto: Renault Talisman TCE 1.6 150KM
Wysłany: 17-12-2009, 19:47   

jan1994 napisał/a:
mkm napisał/a:
....Lub druga metoda (najlepiej po dłuższej jezdzie tak aby srodek także był dobrze nagrzany), odciągamy plyn ze spryskiwacza i wlewamy spirytus.

Chyba denaturat - wyjdzie "trochę" taniej :lol:

Też słyszałem o metodzie na "DENATURAT" ale super przyjemny w zapachu nie jest. Spróbuj po dwóch godzinach jazdy i psiukania denaturatem (oczywiście pewnie z jakimś płynem) dmuchnąć w alkomat :biggrin:

mkm 
Forumowicz

Auto: Colty
Wysłany: 17-12-2009, 20:00   

Zbigi, a plyn do spryskiwiczaczy to taki bezalkoholowy jest :D
Spirytusu skazonego (handl. nazwa denaturat) wlewamy tyle, zeby przedmuchac przewody i dysze...
Ogolnie nie powinno sie mieszac plynow, bo robi sie syf w ukladzie.
Wypryskaj do zera i zalewaj nowy, albo trzymaj sie jednego produktu.

banzajek 
Forumowicz

Auto: Mitsubishi Lancer Evo X GSR
Wysłany: 17-12-2009, 20:03   

pekaes napisał/a:
Z utęsknieniem czekam na początek następnego tygodnia i ocieplenie...
w wigilie ma byc ponoc -20 wiec nie wiem czy jest na co czekac ;D mi sie za to dzisiaj podobalo :D to znaczy gdy juz nie musialem sie do roboty spieszyc ;D puste parkingi pod marketami i duzo sniegu to wielki fun :D a co do plynu to ja mialem letni....i zamarzal mi na szybie :D a zeby bylo jeszcze ciekawiej , po jezdeniu nie do konca oczyscilem kola ze sniegu, w garazu troszke sie nadtopily od cieplych tarcz ale potem to zamarzlo...i ruszyc nie moglem :D musialem stac z opalarka !

Paweł_BB 
Mitsumaniak
01657/KMM

Auto: Evo VIII 4T375
Wysłany: 17-12-2009, 20:18   

banzajek napisał/a:
zeby bylo jeszcze ciekawiej , po jezdeniu nie do konca oczyscilem kola ze sniegu, w garazu troszke sie nadtopily od cieplych tarcz ale potem to zamarzlo...i ruszyc nie moglem :D

Ja też często tak mam :evil: dlatego po upalanku (czyli od kilku dni praktycznie codziennie :D :D :D ) wypraszam mamy autko z garażu i pakuję swoją maszynę żeby śnieg i lód zszedł :wink:

Lestat 
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 DID '10
Wysłany: 18-12-2009, 10:10   

U mnie jest bardzo ciekawa sprawa, z przodu dysze nie zamarzaja z tylu dysza zamarza. Ogladalem sobie oba typy spryskiwaczy i mam wrazenie ze dysze z przodu z powodu sposobu spryskiwania (mgielka) maja jakies takie zabezpieczenie przed zamarzaniem tzn dysza jest obudowana takim plastikiem ktory pewnie powoduje rozdrobnenie plynu na kropelki natomiast dysza z tylu to po prostu metalowa rurka srednicy 1-2 mm i tam mi niestety plyn zamarza :-) jak odbieralem autko to wlali mi jakis plyn zimowy ale nie wiem dokladnie co, poza tym moze jeszcze nie do konca mam przelany plyn przez przewody.

ohayo 
Forumowicz

Wysłany: 18-12-2009, 14:18   

Jak mówiłem, tak zrobiłem. Postawiłem miśka na parkingu w supermarkecie na pół godziny, użyłem odmrażacza na dysze i odpuściło. :mrgreen: Ciekawe, czy jutro będzie OK czy powtórka z rozrywki. Jeśli chodzi o tył, to odpuściłem sobie odmrażanie. Między szybą a spoilerem jest mały prześwit i ciężko z niego wydłubać śnieg i lód. Może i płyn przebije się po jakimś czasie, ale nie jest mi niezbędna widoczność we wstecznym lusterku. jestem przyzwyczajony jeździć "na boczne lusterka".
:salute:

Odpowiedz do tematu