Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Przycisk komputera pokładowego
Autor Wiadomość
MichuGdy 
Mitsumaniak

Auto: Carisma II 1.8 GDI 2002 r.
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 02-01-2010, 03:41   Przycisk komputera pokładowego

Witam,

Mam do Was pytanie...
Na zdjęciu zaznaczyłem przycisk, który nie wiem za bardzo do czego służy. Nie mogę znaleźć instrukcji do Carismy na Internecie, w której byłaby wzmianka na temat tego przycisku :cry:

Na radyjku natomiast, mam przycisk display, który odpowiada za przełączaniem trybów na głównym wyświetlaczu. Czy jest możliwość podejrzenia aktualnego spalania ? U mnie chyba mam do wyboru tylko średnie spalanie, zasięg w km i wydaję mi się że średnią prędkość.

Pozdrawiam,
Michał

rasiak1980 
Forumowicz

Auto: carisma 1.8 GDI / 1,9 DiD
Kraj/Country: UK
Wysłany: 02-01-2010, 08:43   

ten przycisk nie służy chyba do niczego sam się kiedyś nad nim zastanawiam ponoć w starych cari przed liftem była możliwość podglądu spalania chwilowego w cari po lifcie masz średnie zużycie paliwa (zużyte paliwo/dystans pokonany od ostatniego resetu) średnią prędkość od ostatniego resetu, i ilość kilometrów które możemy pokonać na paliwie które mamy w baku

Saqu 
Mitsumaniak

Auto: Nissan s13, BMW e39
Wysłany: 02-01-2010, 10:50   

rasiak1980 napisał/a:
średnią prędkość od ostatniego resetu, i ilość kilometrów które możemy pokonać na paliwie które mamy w baku

Tego w cari przed liftem nie było, ale za to mamy spalanie chwilowe i średnie :) Czasami to spalanie chwilowe aż szokuje :D

carismax 
Mitsumaniak
Forumowicz

Auto: Mitsubishi Carisma 1.9 DiD
Wysłany: 02-01-2010, 11:31   

Mam Carisme od 3 dni (kupiłem ją 6 godzin przed nowym rokiem :P )

Z tego co się zoriętowałem to ten guzik służy własnie do przeskakiwania pomiedzy średnim spalaniem, zasięgiem w km i średnią prędkość.

Troche zdziwiło mnie to że jak wyjezdzałem z pod domu poprzenego własciciela wskaźnik na desce pokazywał że bak jest pusty a dystans do przejechania pokazywał w wartości 205km

MichuGdy 
Mitsumaniak

Auto: Carisma II 1.8 GDI 2002 r.
Wysłany: 02-01-2010, 17:12   

Dzisiaj sprawdzałem jeszcze raz i u mnie ten przycisk nic nie robi. Można go trzymać, wciskać i nic :biggrin: .

Wychodzi na to, że w Carismie mojej nie ma możliwości podejrzenia spalania chwilowego.

Pozdrawiam,
Michał

lukas88lag 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi Carisma 1.8 GDI
Wysłany: 02-01-2010, 23:57   

A więć tak, "MichuGdy" spróbuj takiej kombinacji: trzymając ten nieoznaczony przycisk wciśnąć guzik od zmiany minut "M" (powinieneś mieć możliwość do wyboru czy spalanie śr. ma być podawane w km czy milach i czy ma być pokazywane ..L/100km czy ..km/L). Ogólnie warto zajrzeć do następującego tematu: http://forum.mitsumaniaki...er=asc&start=0. Jest tutaj opisane jak sterować funkcjami komputera jeże;li nie posiadasz firmowego radia (z magicznym przyciskiem "DISP"). Pozdrawiam

dadur
[Usunięty]

Wysłany: 03-01-2010, 08:49   

Ten zaznaczony przycisk na wyswietlaczu sluzy do resetowania wartosci wyswietlanych.

lukas88lag 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 03-01-2010, 10:28   

dadur mógłbyś napisać jak tym przyciskiem zresetować te ustawienia? No nie wiem jak, podczas jazdy u mnie nie resetuje, a i na włączonym zapłonie też coś nie bardzo chce skasować te usatwienia. Wiem, że na samym początku jak kupiłem Carisme to jakimś cudem skasowałem to średnie spalanie za pomocą tego przycisku, ponownie jednak ta "sztuczka" już mi się nie udała :wink:

plecho1 
Mitsumaniak

Auto: Laguna 3
Wysłany: 03-01-2010, 11:10   

Witam wszystkich forumowiczów.

Z kompem bez radia da się zrobić wszystko tylko trzeba troszkę się pomęczyć :)
Reset wskazań (średnie spalanie i prędkość) robi się na włączonym zapłonie przytrzymując nieoznaczony przycisk na wybranej funkcji przez kilka sekund a przełanczanie pomiędzy mile/km, średnie spalanie (km/l na l/100km) poprzez przyciśnięcie na włączonym zapłonie nieoznaczonego przycisku i jednoczesne przyciskanie reszty przycisków.

Potek napisał/a:
Bez firmowego radia można przestawić wskazania na wyświetlaczu tak aby cały czas była pokazywana jedna z w/w wartości.
Robi sie to tak:
1. Wyłącz zapłon
2. Naciśnij nieopisany przycisk pod wyświetlaczem
3. Włącz zapłon
4. Trzymająć cały czas naciśnięty nieopisany przycisk naciskasz SET pod wyświetlaczem i zmieniasz wyświetlaną informacje.
5. Puszczasz przyciski i pozostaje na wyświetlaczy to co ustawiłeś

No i już :)

lukas88lag 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 03-01-2010, 12:02   

No to plecho1 chyba mam walnięty komputer, bo reset w taki sposób o jakim pisałeś u mnie nie działa. Klawisz w innych kombinacjach działa czyli np. Niepisany + guzik od zmiany godziny "H" wywołuje opcje zmiany intensywności podświetlenia wyświetlacza komputera pokładowego, Nieopisany + guzik od zmiany minut "M" wyświetla opcje zmiany jednostek (km/mile) i spalania czy ma być podawnae w l/100km czy km/l. Ale co do resetu to za nic nie moge skasować wartości za pomocą tego "klawisza", chciałbym rozwiązać ten problem bo przymierzam się do kupna normalnego radia CD/MP3 (bez guzka "disp").
P.S
Nie wiem czy ma to jakieś znaczenie ale narazie mam podpięte oryginalne radio. Może dopiero po wyjęciu radia reset Twoim sposobem zadziała.

plecho1 
Mitsumaniak

Auto: Laguna 3
Wysłany: 03-01-2010, 19:57   

Ja wszystko robiłem bez orginalnego radia.

dadur
[Usunięty]

Wysłany: 04-01-2010, 09:28   

lukas a moze masz nie dzialajacy ten przycisk tzn . nie zwiera stykow jak go przyciskasz moze by trzeba bylo zajrzec tam.

lukas88lag 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 04-01-2010, 17:13   

Nie no dadur właśnie z przyciskiem chyba wszystko w porządku, bo przy innych kombinacjach działa bez zastrzeżeń. Spróbuję na dniach wymontować na chwilę radio i wtedy zobaczę czy mogę zresetować te parametry.

dadur
[Usunięty]

Wysłany: 04-01-2010, 18:53   

A to nie wiem co moze byc wiecej.U mnie dziala bez problemu i nie mam orginalnego radia.

lukas88lag 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 08-01-2010, 14:28   

No i proszę problem rozwiązany :wink: Reset działa jednak nie może być włożone oryginalne radio. Po jego wyciągnięciu RESET (za pomocą nieznaczonego przycisku) jak i zmiana ustawień bez pomocy przycisku DISP (jednak tylko sposobem podanym przez "Potka" dostępny w tym temacie: http://forum.mitsumaniaki...r=asc&start=30) działa bez najmniejszych zastrzeżeń. Teraz nie pozostaje nic innego jak tylko kupic porządne radio z CD/MP3 i w końcu posłuchać tego na co ma się ochotę. Pozdrawiam

Zamontowałem radio, o którym mówiłem czyli takie, które odczytuje CD/MP3, bardzo fajnie wszystko gra, resetować można funkcje tym nieopisanym przyciskiem, tylko kurcze straciłem wskaźnik temperatury zewnętrznej :doubt: . Niby taka głupota ale czasem dobrze popatrzeć. Mam pytanie do użytkowników "dadur" i "plecho1": Czy wy też nie macie pokazanej temperatury na wyświetlaczu?

Odpowiedz do tematu