|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
[Cari 1.8 GDI] Problem z nawiewem / dmuchawą / klimą |
Autor |
Wiadomość |
shr605
Nowy Forumowicz
Auto: Mitsubishi Carisma 1.8GDI '98
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 06-01-2010, 23:29 [Cari 1.8 GDI] Problem z nawiewem / dmuchawą / klimą
|
|
|
Witam,
Jestem posiadaczem Carismy 1,8 GDI rocznik 98. Mam problem z działaniem nawiewu a raczej jego włączaniem... Zima przyszła i jest to teraz bardzo uciążliwe. Nawiew uruchamia się dopiero po jakimś czasie (bez reguły). Raz jest to minuta, raz 10 a raz 20 minut. Czasami uruchamia się od razu po uruchomieniu silnika. Jedyną prawidłowość jaką zauważyłem to taką, że kiedy są mrozy to trwa to dłużej. Kiedy już się załączy to działa bez zarzutu i dmucha ciepłem i zimnem na wolnych i mocnych obrotach, klima wtedy też działa bezproblemowo. W samochodzie jest zainstalowany klimatronik. Klima została oczyszczona, odgrzybiona, filtry i dmuchawa wyczyszczona dosłownie wszystko bo mogłoby mechanicznie powodować te anomalia. Dwóch mechaników nie znalazło przyczyny, elektryk również a pozostałych trzech nawet nie próbowało podjąć wyzwania. Moje obawy sprowadzają się do sterownika panelu i komputera. Chciałem spróbować zapytać tutaj jeżeli ktokolwiek ma jakiś pomysł lub miał podobny problem zanim wykosztuje się w ASO. Przeszukałem to forum (i nie tylko to) i nie znalazłem rozwiązania a jeśli jest to proszę zamknąć temat i mnie skierować w odpowiednie miejsce.
Pozdrawiam. |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 1300 razy Dołączył: 21 Cze 2009 Posty: 23637 Skąd: KSSE
|
Wysłany: 06-01-2010, 23:43
|
|
|
shr605, przekaznik od dmuchawy moze byc do wymiany, znajduje sie w puszce od strony kierowcy przy slupku drzwiowym pod deska rozdzielcza |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
 |
kozuch2
Forumowicz
Auto: Mitsubishi Carisma 1.8 Gdi LS
|
Wysłany: 06-01-2010, 23:44
|
|
|
u mnie tez to wystepuje,kiedys się tak bawiłem i przypadkowo nacisnełem przycisk od podgrzewania tylnej szyby i lustereki odziwo uruchomiły się dmuchawy,czasami naciskam po kilka razy i dopiero się załaczy.jakos muszą byc powiazane te przyciski,moze wspólny przekaznik bezpiecznik itp i po zwiekszeniu natezenia pradu załacza sie.spróbuj moze akurat zadziała. |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 1300 razy Dołączył: 21 Cze 2009 Posty: 23637 Skąd: KSSE
|
Wysłany: 06-01-2010, 23:45
|
|
|
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=2424
sprobuj podmienic przekaznik R1 z R2 |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
 |
shr605
Nowy Forumowicz
Auto: Mitsubishi Carisma 1.8GDI '98
|
Wysłany: 07-01-2010, 19:27
|
|
|
metoda na klikanie przycisku ogrzewania tylnej szyby i lusterek nie sprawdziła się w moim przypadku :> będę kombinował z przekaźnikami
[ Dodano: 04-02-2010, 13:49 ]
Trochę to trwało ale po wielkich bojach udało się rozwiązać problem. Tak jak wspomniał robetdg winą był głównie przepalony przekaźnik dmuchawy (na schemacie R1). Troche przypalony był tez styk biegnacy od silnika. W kazdym razie udało się naprawić i dmucha na zawołanie robertdg jestes wielki! |
|
|
|
 |
|
|