Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Tuleje poliuretanowe - Poliuretany gotowe.
Autor Wiadomość
Voltron 
Mitsumaniak

Auto: Galant EA2A 98r.
Kraj/Country: Polska
  Wysłany: 15-03-2010, 11:24   Tuleje poliuretanowe - Poliuretany gotowe.

Witam,

Ostatnio interesowałem się tematem tulei poliuretanowych. Jak wiadomo są dużo trwalsze od zwykłych tulei dedykowanych do naszych samochodów, a nasze piękne polskie drogi niszczą tuleje w wahaczach bezlitośnie.

Szukałem w necie gdzie można kupić takie tuleje do Galanta no i oczywiście nie można ich kupić nigdzie xD.
Oczywiście dostaniemy takie tuleje np do Daewoo :evil: ale do Mitsubishi są jedynie do Pajero do Galanta nigdzie nie znalazłem.

Szukałem dalej i znalazłem producenta takich tulei we Wrocławiu, firma Bikopur s.c.
Zadzwoniłem do tej firmy i dowiedziałem się, że nie ma takich tulei do Galanta, bo zainteresowanie jest małe. Można wyprodukować tuleje na zamówienie np. indywidualne, ale cena miażdży około 500 zł za zrobienie formy a potem to już kilkanaście pln za tuleje xD

Powiedziałem miłemu Panu, z którym rozmawiałem, że jestem z Mitsumaniaków i że mogę sprawdzić, jakie byłoby zainteresowanie takim zakupem tulei u nas na forum.
Pan z firmy Bikopur s.c. poprosił mnie o wysłanie, manuala z zawieszeniem w celu wstępnego zapoznania się z tematem i próby wyceny kompletu tulei.

Teraz pytanie do was, kto by był poważnie zainteresowany kupnem takich tulei?
Rozpiętość kosztu moim zdaniem wahałaby się od 300 do 600 zł (tylko i wyłącznie moim zdaniem cena mierzona miarą "Pi razy drzwi")

Link do Firmy Bikopur: http://www.bikopur.pl/

Info na temat tulei:
http://www.alejahandlowa....sz_4090793.html

http://www.superpro.pl/

http://www.strong-flex.eu/ - do tej firmy też wysłałem zapytanie niestety nikt mi nie odpowiedział.
Ostatnio zmieniony przez BigTomala 08-02-2011, 20:25, w całości zmieniany 3 razy  

Owczar 
Forumowicz

Auto: CLS 450
Wysłany: 15-03-2010, 11:49   

Voltron, tak naprawdę tuleje wytrzymują dużo dłużej niż sworznie, więc nie wiem czy jest sens... Chyba, że z tyłu...

Voltron 
Mitsumaniak

Wysłany: 15-03-2010, 12:03   

U mnie na przykład jest wybita większość tulei a wahacze są w normalnym stanie więc wymiana wszystkich tulei byłaby tańsza niż kupno wahaczy a mogłyby posłużyć dłużej no i poprawić właściwości trakcyjne.

xor 
Mitsumaniak
handlarz żywopłotem

Auto: Galant 2.5 '98 SE
Wysłany: 15-03-2010, 12:09   

Nie wiem jeszcze jak jest technicznie z samą możliwością wymiany tulei w naszych wahaczach.

Potencjalnie byłbym zainteresowany, zwłaszcza z tyłem właśnie :)

Voltron 
Mitsumaniak

Wysłany: 15-03-2010, 12:16   

Wymiana to już inna kwestia bo jeżeli nie masz jakiegoś kanału imadła i narzędzi to musisz jechać do jakiegoś mechanika a jego cena za wymianę to już kwestia indywidualna i pewnie nie mała bo roboty z tym jest sporo.
Ostatnio zmieniony przez Voltron 15-03-2010, 12:21, w całości zmieniany 1 raz  

Owczar 
Forumowicz

Auto: CLS 450
Wysłany: 15-03-2010, 12:20   

Tuleje na tył byłyby jak znalazł,, bo chyba nawet zwykłe nie są dostępne...

Bartek 
Mitsumaniak
friendly admin

Auto: A161, EC5W, GF6W, A03A
Wysłany: 15-03-2010, 12:27   

Voltron, zagadaj do usera autoR - on dorabiał poliuretany w swoich wynalazkach, myślę że ma namiary, gdzie to zrobić bez wielkich nakładów finansowych ;)

Outlander III '14
Galant 1600 L '82
Legnum VR-4 '99
Space Star '14
Space Wagon '99 V6 - 24 :twisted: sprzedany :(

nie no ty zawsze powiesz co wiesz, a jak nie wiesz to i tak powiesz, bo przecież trzeba [coś] napisać by Ralal_Szczecin

Piratem drogowym się nie rodzi - piratem drogowym się umiera

Voltron 
Mitsumaniak

Wysłany: 15-03-2010, 12:33   

W takim razie zapytam.

robertdg 
Mitsumaniak
SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 15-03-2010, 15:08   

W okolicach Olkusza jest firma co dorabia takie tuleje, ostatnio dorabiałem tuleje o wymiarach ~ fi=80mm l=100mm (do ciągnika siodłowego) no i za 2 tuleje zapłaciłem 60zł (w sklepie kosztowałyby niecałe 700zł - dostępne tylko i wyłacznie z całym drążkiem) dla zainteresowanych z okolicy moge pokierowac gdzie.
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie

Hugo 
Mitsumaniak
srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Wysłany: 15-03-2010, 16:20   

Owczar napisał/a:
bo chyba nawet zwykłe nie są dostępne...
Są, ale trzeba pokombinować. Kilka jest takich samych, 4 albo 5 na stronę.

autoR
[Usunięty]

Wysłany: 15-03-2010, 18:39   

http://www.poliuretan.olkusz.pl/

Zawsze dorabiamy tu, chłopaki nie mieli nigdy form do naszych wynalazków i robili na nasze zamówienie. Wysyłaliśmy wachacze, oni sobie wyciskali, mierzyli i wykonywali a potem odsyłali wszycho z powrotem. Gumka przy takich tematach wychodzi 50zl. Podejrzewam że jakby było więcej chętnych na takie same elementy cena byłaby mniejsza.

Niebywałą zaletą oprócz trwałości jest większa ''stabilność prowadzenia'' - wystarczy wjechać autem na szarpaki gdzie zawias złożony jest na poliuretanie-mniejsze odchyłki występują a więc geometria w ostrych zakrętach jest bardziej stabilna.
Minusem jest pogorszenie komfortu(w małym lekkim aucie odczuwalne) lecz przy dużym aucie nie powino być odczuwalne(testowałem tylko w małych autach o masie do 1000kg).

Wg mnie Galowi wyszłaby taka kuracja tylko na zdrowie - może w końcu zacząłby się prowadzić - dla mnie model EA się nie prowadzi niestety :(

xor 
Mitsumaniak
handlarz żywopłotem

Auto: Galant 2.5 '98 SE
Wysłany: 15-03-2010, 20:47   

No, jak by taniej za gumkę wyszło przy większym zamówieniu, to chętnie nawet wymienił bym wszystkie tuleje w zawieszeniu. Bomba :)

Trochę nie mogę się zgodzić, że EA się nie prowadzi. Mam porównanie z accordami różnych
gen., i trzyma się tak samo. Jak na niesportowy samochód jest wg mnie zupełnie dobrze. Gdybym miał obniżony te 20-30mm, już byłbym zupełnie happy.

miki4x4 
Mitsumaniak
Miki

Auto: to co w podpisie
Wysłany: 15-03-2010, 21:03   

A ja zdecydowanie odradzam tuleje...

Od wielu lat używamy w rajdach 4x4 takich tuleji. Min. z Olkusza. Amortyzację będziecie mieli jak na oponach o profilu 25, w dodatku się tłuką niemiłosiernie. Owszem są wytrzymalsze od gum, jednak w osobówce się nie sprawdzają...

swinks_UK 
Mitsumaniak

Auto: Lancer Evo 8 FQ300
Kraj/Country: UK
Wysłany: 15-03-2010, 21:11   

Kurcze "politura" w poduchach silnika już nieźle daje, więc co dopiero w zawieszeniu :doubt:
Tutaj macie link do poliuteranowych poduch silnika (tylko przednia poducha jest inna w Galu):
http://cgi.ebay.com/ebaym...sQ5fAccessories

ex-Galant EA3A (2.4 GDI)
ex-Galant EC5A (VR4 Type-S) - moc 340 HP oraz moment 443 Nm
Historia moich Misiów
Lancer Evo 8 FQ300 - 408 HP oraz moment 510 Nm

krzypolo 
Mitsumaniak

Auto: plymouth laser,Outlander Turbo
Wysłany: 15-03-2010, 21:34   

swinks_UK napisał/a:
Kurcze "politura" w poduchach silnika już nieźle daje

szczególnie zmarznięta zimą .................. ja swoje kupiłem tu :www. EnergySuspensionParts.com

rok jeździłem i od tygodnia mam znów fabryczne........... mysle ze już plastiki nie odpadną :)

Odpowiedz do tematu