|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Czynności policji na miejscu zdażenia a stanowisko TU |
Autor |
Wiadomość |
pamar
Mitsumaniak Kainamustim

Auto: Carisma 1,9TD Colt VII 1,3
Zaproszone osoby: 2
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 20-03-2010, 11:28 Czynności policji na miejscu zdażenia a stanowisko TU
|
|
|
W lutym, w moje firmowe Ducato wjechało (bez hamowania) Audi A4, rozbita została także Zafira stojąca na poboczu przed Ducato. Przyjechała policja, obejżeli uszkodzenia pojazdów i już.... mandat dla sprawcy, notatka, zabranie dowodów rej. itd.
Zapomnieli tylko o bardzo ważnej sprawie, nie sprawdzili (o co prosiłem i pytałem) co znajduje się na skrzyni Ducato.
Rozbite szyby i uszkodzone drzwi zgłosiłem jako inne straty materialne.
Stanowisko Inter-Risk (tam ubezpieczony jest sprawca) troszkę mnie zdenerwowało, ale teoretycznie mają rację pytając gdzie jest notatka o tych uszkodzeniach, powinna być sporządzona przez policjantów. Dzwonię na komisariat a z tamtąd mam odpowiedź, że ich to co przewożę nie interesi....
Teraz pytanie, jak z tego wybrnąć, czy naciskać policję, czy walczyć z TU? |
_________________ ad futuram rei memoriam:
Demokracja - to jednak kupa a świat to może tylko wyobrażenie
http://www.mitsumaniaki.com/
http://www.mmdzieciom.pl/
 |
|
|
|
 |
krzychu
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
|
Wysłany: 20-03-2010, 13:02 Re: Czynności policji na miejscu zdażenia a stanowisko TU
|
|
|
pamar napisał/a: | walczyć z TU? |
No ale nie masz jakiegoś listu przewozowego, WZ, FV czy czegoś podobnego co mogło by pokazać co było na pace?
Druga sprawa jeśli Ci za to zwrócą kasę to powinieneś szczątki tego oddać im (przynajmniej tak się postępuje jeśli uszkodzisz nawigacje, rower na bagażniku itd w PZU wypłacają ale żądają zwrotu uszkodzonego przedmiotu). |
|
|
|
 |
pamar
Mitsumaniak Kainamustim

Auto: Carisma 1,9TD Colt VII 1,3
Zaproszone osoby: 2
|
Wysłany: 20-03-2010, 13:08
|
|
|
Oczywiście mam FV, tylko jak udowodnić, że to znajdowało się na pace w momencie kolizji? |
_________________ ad futuram rei memoriam:
Demokracja - to jednak kupa a świat to może tylko wyobrażenie
http://www.mitsumaniaki.com/
http://www.mmdzieciom.pl/
 |
|
|
|
 |
krzychu
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
|
Wysłany: 20-03-2010, 13:33
|
|
|
Jak masz to co się zniszczyło (zdjęcia możesz dołączyć) + FV to masz już 2 elementy które na to wskazują. Zawsze to lepsze niż tylko powiedzieć/wpisać w protokół było na pace.... |
|
|
|
 |
j13mk
Mitsumaniak

Auto: był Galant 2.4 GDI
|
Wysłany: 20-03-2010, 16:27
|
|
|
pamar napisał/a: | Oczywiście mam FV, tylko jak udowodnić, że to znajdowało się na pace w momencie kolizji? | Firma wystawi (bądź sam sobie wystawisz jeśli jesteś właścicielem), że w tym dniu o danej godzinie w miejscu zdarzenia drogowego na części ładunkowej w pojeździe znajdowały się: drzwi, szyby... dołączasz FV i niech kombinują, a uwierz ubezpieczyciel zawsze kombinuje żeby wypłacić jak najmniej. pamar napisał/a: | nie sprawdzili (o co prosiłem i pytałem) co znajduje się na skrzyni Ducato | Jeżeli na miejscu zdarzenia powiedziałeś funkcjonariuszom, że uszkodzeniu uległ także przewożony ładunek to powinno się to znaleźć w notatce - jeśli się nie znalazło... niech funkcjonariusz będący na miejscu napisze: "Pan X poinformował nas, że ładunek który przewoził uległ zniszczeniu w wyniku kolizji"... dołączasz foto, jak krzychu radzi i po ptokach, niech się Ubezpieczyciel z tym buja...
[ Dodano: 20-03-2010, 16:32 ]
Przypominało mi się... gdy rzeczoznawca był wyceniać szkody, zerknął na uszkodzony towar... musisz zrozumieć, że dokument wypełniany przez f-szy Policji nie ma za wiele miejsca na rozpisywanie (tym bardziej w przypadku kolizji - kwity sporządza się na ... szybko). Głównie od wyceny rzeczoznawcy zależy wysokośc kwoty do wypłaty. Żeby było jasne nie bronię tutaj "funkcjiuszy"... ale w notatniku powinno się to znaleźć! |
_________________ 01706/KMM - J13MK |
|
|
|
 |
|
|