Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Diody LED do jazdy dziennej
Autor Wiadomość
mitsu00 
Mitsumaniak

Auto: VOLVO XC70 AWD '13
Kraj/Country: Sweden
Wysłany: 24-03-2010, 19:43   Diody LED do jazdy dziennej

zf

Dominik
Ostatnio zmieniony przez mitsu00 28-03-2010, 22:29, w całości zmieniany 1 raz  

Dora 
Mitsumaniak

Auto: holenderski japończyk
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 24-03-2010, 20:00   

Ja nie mam trybu Skandynawskiego i światła pozycyjne nie palą się ciągle.
A nie lepiej podłączyć pod światła mijania.
Z tego co wiem to masz trzy kabelki dwa do zasilania z aku a jeden sterujący.
Pomijasz po prostu pozycyjne, tylko nie jestem pewien czy pozycyjne mogą się świecić razem z dziennymi.

plecho1 
Mitsumaniak

Auto: Laguna 3
Wysłany: 24-03-2010, 20:10   

A podświetlanie zegarów też się zaświeca samo razem z pozycjami czy dopiero jak się załączą światła? Bo jak się załancza razem ze światłami to sterowanie ledami nie podłanczaj pod pozycje tylko pod podświetlanie zegarów.
Dora a co w takim przypadku by było na długich :)
Można też podłączyć jednocześnie do długich i krutkich przez mostek prostowniczy, wtedy jedne i drugie by wyłanczały dzienny a mostek by powodował że długie i ktutkie nie kolidowały by ze sobą.
Ostatnio zmieniony przez plecho1 24-03-2010, 20:22, w całości zmieniany 1 raz  

mitsu00 
Mitsumaniak

Wysłany: 24-03-2010, 20:19   

plecho1 napisał/a:
A podświetlanie zegarów też się zaświeca samo razem z pozycjami czy dopiero jak się załączą światła? Bo jak się załancza razem ze światłami to sterowanie ledami nie podłanczaj pod pozycje tylko pod podświetlanie zegarów.

W trybie skandynawskim, tzn mijania włączają się automatycznie niezaleznie czy dzień, czy noc, podświetlenie panelu klimy włącza się o zmierzchu. W dzień sie nie pali. Jeśli wyłączę tryb skandynawski to panel klimy zawsze jest podświetlony. Ale te cholerne pozycyjne przednie zawsze sa zapalone niezależnie czy mam tryb skandynawski czy nie :evil: Nie wiem czy to wina ze auto kupione w Szwecji czy nie? Może w ASO mogą to rozbroić. W piątek robię przegląd w Grafixie to zapytam....

Dominik

rezon 
Mitsumaniak

Auto: był OutlanderII 2.0DID
Wysłany: 24-03-2010, 20:19   

mitsu00 napisał/a:
Czy to wina trybu Skandynawskiego?
tak. wyłącz skandynawski i po problemie. Wtedy sterowanie przejmie czujnik zmierzchowy. Też tak planuję zrobić.
plecho1 napisał/a:
Bo jak się załancza razem ze światłami to sterowanie ledami nie podłanczaj pod pozycje tylko pod podświetlanie zegarów.
Jest tylko drobiazg - kable do pozycji ma pod maską, a podświetlenie zegarów w kabinie.
Dora napisał/a:
A nie lepiej podłączyć pod światła mijania.
nie - trzeba by podłączać przed przetwornicą - mitsu00 ma zenony. Kabelki do pozycji są na pewno 12V od początku do końca.

mitsu00 
Mitsumaniak

Wysłany: 24-03-2010, 20:25   

rezon napisał/a:
nie - trzeba by podłączać przed przetwornicą - mitsu00 ma zenony

Zenona to ja mam na szlabanie przy wjeździe do roboty :twisted: Czarnuch ma xenony :wink:

Dominik

dab 
Mitsumaniak

Auto: OUTLANDER 2.0 D-ID
Wysłany: 24-03-2010, 22:42   

rezon napisał/a:
tak. wyłącz skandynawski i po problemie. Wtedy sterowanie przejmie czujnik zmierzchowy. Też tak planuję zrobić.

Tylko ze czujnik zmierzchowy zalaczy swiatla jedynie o zmierzchu a w Polsce swiatla obowiazuja cala dobe..wiec troszke kiszka, nie? :?

mitsu00 
Mitsumaniak

Wysłany: 24-03-2010, 22:58   

..

Dominik
Ostatnio zmieniony przez mitsu00 28-03-2010, 22:30, w całości zmieniany 1 raz  

didku 
Forumowicz

Auto: Outlander II 2,2 INSTYLE
Wysłany: 24-03-2010, 22:59   

Trzebaby tak, ze swiatla bylyby caly czas wlaczone a czujnik zmierzchowy przelaczalby LEDY (dzienne) na mijania xenony. W helli byla opcja na LEDY dzienne ale takze zamiast postojowych. Wtedy chyba LEDY swieca caly czas a xenonki zapala sie dodatkowo po zmierzchu? i czy jest to w PL dozwolone? bardzo ciekawe bylyby fotki z miejsc podlaczenia elekrycznego - ktory kabelek do czego
Ostatnio zmieniony przez didku 24-03-2010, 23:17, w całości zmieniany 1 raz  

mitsu00 
Mitsumaniak

Wysłany: 24-03-2010, 23:16   

didku napisał/a:
Trzebaby tak, ze swiatla bylyby caly czas wlaczone a czujnik zmierzchowy przelaczalby LEDY (dzienne) na mijania xenony

O to mi właśnie chodzi. Tylko że teraz u mnie jest to niemożliwe, bo nawet jak przełączę xenony w dzień w pozycję czujnika zmierzchu, to mi gasną, ale skurczybyki postojówki nadal się świecą...... Właśnie to powoduje że teraz te DRL-y nie będą u mnie działać jak producent zakłada :evil:

[ Dodano: 24-03-2010, 23:18 ]
didku napisał/a:
Wtedy chyba LEDY swieca caly czas a xenonki zapala sie dodatkowo po zmierzchu? i czy jest to w PL dozwolone?

Nie. DRL-y jak sama nazwa angielska wskazuje, mają zastąpić światła mijania w dzień i tylko w dzień.

Dominik

didku 
Forumowicz

Auto: Outlander II 2,2 INSTYLE
Wysłany: 24-03-2010, 23:20   

ja juz dawno wylaczylem ten tryb skandynawski, w Niemczech mi zbedny, a jedyna stata jest slaba jasnosc napisow w radiu i na desce rozdzielczej w dzien sloneczny(zwlaszcz przeszkadza na radiu).Tak wiec trzeba sie zastanowic. mam instukcje do helli w pdf tam opisuja jeszcze jakis przekazniczek, ktory nie jest w komplecie. Czy jest cos takiego w philips?

mitsu00 
Mitsumaniak

Wysłany: 24-03-2010, 23:25   

didku napisał/a:
ja juz dawno wylaczylem ten tryb skandynawski, w Niemczech mi zbedny, a jedyna stata jest slaba jasnosc napisow w radiu i na desce rozdzielczej w dzien sloneczny(zwlaszcz przeszkadza na radiu).Tak wiec trzeba sie zastanowic

To akurat mi nie będzie przeszkadzać bo mam Chińczyka z własnym podświetlaniem panelu i przycisków. Ale jak wyłączenie trybu skandynawskiego wyłączy również te postojówki w dzień, to będę ŁAN HAPPY MODAFAKA :D

[ Dodano: 24-03-2010, 23:26 ]
didku napisał/a:
mam instukcje do helli w pdf tam opisuja jeszcze jakis przekazniczek, ktory nie jest w komplecie. Czy jest cos takiego w philips?

FILIPKI mają to w komplecie i kosztują niecałe 500 zyla. Hella niestety równo tauzena....

Dominik

plecho1 
Mitsumaniak

Auto: Laguna 3
Wysłany: 25-03-2010, 07:56   

DRL to homologacja świateł pozycyjnych a nie dziennych . Dzienne muszą mieć Ex i RL.

13zbyszek13 
Forumowicz

Auto: 2,0 DID outlander 2009
Wysłany: 25-03-2010, 08:15   

Mitsu myślę że powinna być jakaś możliwość wygaszenia świateł pozycyjnych poprzez komputer.Najlepiej jak byś a ustawieniu auto miał dzień/noc . dzień nic się nie świeci , noc włączają się automatycznie światła mijania.Podejrzewam że ustawienie takie wykonasz w mitsu.A wtedy podłączyć światełka dzienne LED prawidłowo.
Wydaje mi się że moje nie są podłączone do żadnych świateł tylko gdzieś w skrzynce bezpieczników.
Telefon do kolegi który mi to podłączał Paweł Derdzikowski 601277417 , do końca tygodnia jest na urlopie.

[ Dodano: 25-03-2010, 08:19 ]
Co do dodatkowego przełącznika jest to niezgodne z prawem zmiana ze świateł dziennych na mijania i odwrotnie musi wykonywać się niezależnie od kierowcy

Dora 
Mitsumaniak

Auto: holenderski japończyk
Wysłany: 25-03-2010, 09:18   

To teraz poproszę o poradę czy instalować światła dzienne w samochodzie z gwarancją, xenony są przecież na gwarancji?

Odpowiedz do tematu