Diody LED do jazdy dziennej |
Autor |
Wiadomość |
mitsu00
Mitsumaniak
Auto: VOLVO XC70 AWD '13
Kraj/Country: Sweden
Pomógł: 34 razy Dołączył: 10 Lut 2009 Posty: 4355 Skąd: Sztokholm, Szwecja
|
Wysłany: 24-03-2010, 19:43 Diody LED do jazdy dziennej
|
|
|
zf |
_________________ Pozdrawiam
Dominik |
Ostatnio zmieniony przez mitsu00 28-03-2010, 22:29, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Dora
Mitsumaniak
Auto: holenderski japończyk
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 1 raz Dołączył: 18 Wrz 2009 Posty: 100 Skąd: Mazowieckie
|
Wysłany: 24-03-2010, 20:00
|
|
|
Ja nie mam trybu Skandynawskiego i światła pozycyjne nie palą się ciągle.
A nie lepiej podłączyć pod światła mijania.
Z tego co wiem to masz trzy kabelki dwa do zasilania z aku a jeden sterujący.
Pomijasz po prostu pozycyjne, tylko nie jestem pewien czy pozycyjne mogą się świecić razem z dziennymi. |
|
|
|
 |
plecho1
Mitsumaniak
Auto: Laguna 3
Pomógł: 583 razy Dołączył: 02 Sty 2010 Posty: 10313 Skąd: Świdnik
|
Wysłany: 24-03-2010, 20:10
|
|
|
A podświetlanie zegarów też się zaświeca samo razem z pozycjami czy dopiero jak się załączą światła? Bo jak się załancza razem ze światłami to sterowanie ledami nie podłanczaj pod pozycje tylko pod podświetlanie zegarów.
Dora a co w takim przypadku by było na długich
Można też podłączyć jednocześnie do długich i krutkich przez mostek prostowniczy, wtedy jedne i drugie by wyłanczały dzienny a mostek by powodował że długie i ktutkie nie kolidowały by ze sobą. |
Ostatnio zmieniony przez plecho1 24-03-2010, 20:22, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
mitsu00
Mitsumaniak
|
Wysłany: 24-03-2010, 20:19
|
|
|
plecho1 napisał/a: | A podświetlanie zegarów też się zaświeca samo razem z pozycjami czy dopiero jak się załączą światła? Bo jak się załancza razem ze światłami to sterowanie ledami nie podłanczaj pod pozycje tylko pod podświetlanie zegarów. |
W trybie skandynawskim, tzn mijania włączają się automatycznie niezaleznie czy dzień, czy noc, podświetlenie panelu klimy włącza się o zmierzchu. W dzień sie nie pali. Jeśli wyłączę tryb skandynawski to panel klimy zawsze jest podświetlony. Ale te cholerne pozycyjne przednie zawsze sa zapalone niezależnie czy mam tryb skandynawski czy nie Nie wiem czy to wina ze auto kupione w Szwecji czy nie? Może w ASO mogą to rozbroić. W piątek robię przegląd w Grafixie to zapytam.... |
Dominik |
|
|
|
 |
rezon
Mitsumaniak
Auto: był OutlanderII 2.0DID
|
Wysłany: 24-03-2010, 20:19
|
|
|
mitsu00 napisał/a: | Czy to wina trybu Skandynawskiego? | tak. wyłącz skandynawski i po problemie. Wtedy sterowanie przejmie czujnik zmierzchowy. Też tak planuję zrobić. plecho1 napisał/a: | Bo jak się załancza razem ze światłami to sterowanie ledami nie podłanczaj pod pozycje tylko pod podświetlanie zegarów. | Jest tylko drobiazg - kable do pozycji ma pod maską, a podświetlenie zegarów w kabinie. Dora napisał/a: | A nie lepiej podłączyć pod światła mijania. | nie - trzeba by podłączać przed przetwornicą - mitsu00 ma zenony. Kabelki do pozycji są na pewno 12V od początku do końca. |
_________________ był Outlander 2 2.0Did był Superb 1,8TSI 4x4 jest V60 CC  |
|
|
|
 |
mitsu00
Mitsumaniak
|
Wysłany: 24-03-2010, 20:25
|
|
|
rezon napisał/a: | nie - trzeba by podłączać przed przetwornicą - mitsu00 ma zenony |
Zenona to ja mam na szlabanie przy wjeździe do roboty Czarnuch ma xenony |
Dominik |
|
|
|
 |
dab
Mitsumaniak

Auto: OUTLANDER 2.0 D-ID
Pomógł: 2 razy Dołączył: 02 Mar 2009 Posty: 917 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 24-03-2010, 22:42
|
|
|
rezon napisał/a: | tak. wyłącz skandynawski i po problemie. Wtedy sterowanie przejmie czujnik zmierzchowy. Też tak planuję zrobić. |
Tylko ze czujnik zmierzchowy zalaczy swiatla jedynie o zmierzchu a w Polsce swiatla obowiazuja cala dobe..wiec troszke kiszka, nie? |
dab
 |
|
|
|
 |
mitsu00
Mitsumaniak
|
Wysłany: 24-03-2010, 22:58
|
|
|
.. |
Dominik |
Ostatnio zmieniony przez mitsu00 28-03-2010, 22:30, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
didku
Forumowicz
Auto: Outlander II 2,2 INSTYLE
Pomógł: 1 raz Dołączył: 03 Mar 2009 Posty: 141 Skąd: Wrocław-Zgorzelec
|
Wysłany: 24-03-2010, 22:59
|
|
|
Trzebaby tak, ze swiatla bylyby caly czas wlaczone a czujnik zmierzchowy przelaczalby LEDY (dzienne) na mijania xenony. W helli byla opcja na LEDY dzienne ale takze zamiast postojowych. Wtedy chyba LEDY swieca caly czas a xenonki zapala sie dodatkowo po zmierzchu? i czy jest to w PL dozwolone? bardzo ciekawe bylyby fotki z miejsc podlaczenia elekrycznego - ktory kabelek do czego |
_________________ jeszcze Panda 1.2 LPG, oktavka 1 1,9tdi, Ducato 2,3 multijet
 |
Ostatnio zmieniony przez didku 24-03-2010, 23:17, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
mitsu00
Mitsumaniak
|
Wysłany: 24-03-2010, 23:16
|
|
|
didku napisał/a: | Trzebaby tak, ze swiatla bylyby caly czas wlaczone a czujnik zmierzchowy przelaczalby LEDY (dzienne) na mijania xenony |
O to mi właśnie chodzi. Tylko że teraz u mnie jest to niemożliwe, bo nawet jak przełączę xenony w dzień w pozycję czujnika zmierzchu, to mi gasną, ale skurczybyki postojówki nadal się świecą...... Właśnie to powoduje że teraz te DRL-y nie będą u mnie działać jak producent zakłada
[ Dodano: 24-03-2010, 23:18 ]
didku napisał/a: | Wtedy chyba LEDY swieca caly czas a xenonki zapala sie dodatkowo po zmierzchu? i czy jest to w PL dozwolone? |
Nie. DRL-y jak sama nazwa angielska wskazuje, mają zastąpić światła mijania w dzień i tylko w dzień. |
Dominik |
|
|
|
 |
didku
Forumowicz
Auto: Outlander II 2,2 INSTYLE
Pomógł: 1 raz Dołączył: 03 Mar 2009 Posty: 141 Skąd: Wrocław-Zgorzelec
|
Wysłany: 24-03-2010, 23:20
|
|
|
ja juz dawno wylaczylem ten tryb skandynawski, w Niemczech mi zbedny, a jedyna stata jest slaba jasnosc napisow w radiu i na desce rozdzielczej w dzien sloneczny(zwlaszcz przeszkadza na radiu).Tak wiec trzeba sie zastanowic. mam instukcje do helli w pdf tam opisuja jeszcze jakis przekazniczek, ktory nie jest w komplecie. Czy jest cos takiego w philips? |
_________________ jeszcze Panda 1.2 LPG, oktavka 1 1,9tdi, Ducato 2,3 multijet
 |
|
|
|
 |
mitsu00
Mitsumaniak
|
Wysłany: 24-03-2010, 23:25
|
|
|
didku napisał/a: | ja juz dawno wylaczylem ten tryb skandynawski, w Niemczech mi zbedny, a jedyna stata jest slaba jasnosc napisow w radiu i na desce rozdzielczej w dzien sloneczny(zwlaszcz przeszkadza na radiu).Tak wiec trzeba sie zastanowic |
To akurat mi nie będzie przeszkadzać bo mam Chińczyka z własnym podświetlaniem panelu i przycisków. Ale jak wyłączenie trybu skandynawskiego wyłączy również te postojówki w dzień, to będę ŁAN HAPPY MODAFAKA
[ Dodano: 24-03-2010, 23:26 ]
didku napisał/a: | mam instukcje do helli w pdf tam opisuja jeszcze jakis przekazniczek, ktory nie jest w komplecie. Czy jest cos takiego w philips? |
FILIPKI mają to w komplecie i kosztują niecałe 500 zyla. Hella niestety równo tauzena.... |
Dominik |
|
|
|
 |
plecho1
Mitsumaniak
Auto: Laguna 3
Pomógł: 583 razy Dołączył: 02 Sty 2010 Posty: 10313 Skąd: Świdnik
|
Wysłany: 25-03-2010, 07:56
|
|
|
DRL to homologacja świateł pozycyjnych a nie dziennych . Dzienne muszą mieć Ex i RL. |
|
|
|
 |
13zbyszek13
Forumowicz

Auto: 2,0 DID outlander 2009
|
Wysłany: 25-03-2010, 08:15
|
|
|
Mitsu myślę że powinna być jakaś możliwość wygaszenia świateł pozycyjnych poprzez komputer.Najlepiej jak byś a ustawieniu auto miał dzień/noc . dzień nic się nie świeci , noc włączają się automatycznie światła mijania.Podejrzewam że ustawienie takie wykonasz w mitsu.A wtedy podłączyć światełka dzienne LED prawidłowo.
Wydaje mi się że moje nie są podłączone do żadnych świateł tylko gdzieś w skrzynce bezpieczników.
Telefon do kolegi który mi to podłączał Paweł Derdzikowski 601277417 , do końca tygodnia jest na urlopie.
[ Dodano: 25-03-2010, 08:19 ]
Co do dodatkowego przełącznika jest to niezgodne z prawem zmiana ze świateł dziennych na mijania i odwrotnie musi wykonywać się niezależnie od kierowcy |
|
|
|
 |
Dora
Mitsumaniak
Auto: holenderski japończyk
Pomógł: 1 raz Dołączył: 18 Wrz 2009 Posty: 100 Skąd: Mazowieckie
|
Wysłany: 25-03-2010, 09:18
|
|
|
To teraz poproszę o poradę czy instalować światła dzienne w samochodzie z gwarancją, xenony są przecież na gwarancji? |
|
|
|
 |
|