Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Zamknięty przez: mkm
07-09-2010, 22:50
PatricoWroc - CA4A 1.6 16V 93'
Autor Wiadomość
PatricoWroc 
Mitsumaniak

Auto: Carisma II 1.8 GDI Elegance
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 14-04-2010, 11:08   PatricoWroc - CA4A 1.6 16V 93'

A więc przedstawiam Wam mojego Colcisza.

Dane techniczne:

Marka: Mitsubishi.
Model: Colt
Rodzaj: CA4A
Rok produkcji: 1993r.
Kolor: Czerwony.
Pojemność silnika: 1.6 16V GLXi 113 KM.
Wyposażenie:
- wspomaganie kierownicy,
- elektryczne i podgrzewane lusterka,
- elektryczne szyby,
- przyciemniane szyby.

Moja historia z Colkiem rozpoczęła się 11 marca, kiedy to zakupiłem moją bryczkę.
Colcika kupiłem praktycznie za grosze, bo za 1 800 złotych. Cena taka, a no bo lewy bok jest do zrobienia.
Mankamentami Colta, które muszę zrobić to:
- rdza na tylnych nadkolach,

- lewy bok,

- kropki rdzy na dachu.

Teraz, czyli jakoś (30 marca) zaczął mi się sączyć olej z silnika.
Na dniach będzie wymiana uszczelek:
- pod pokrywą zaworów,
- pod głowicą,
- kolektorem wydechowym i wlotu powietrza.

Colcik otrzymał zestaw audio od Pioneera, czyli radyjko CD/MP3 i dwa głośniczki 60W, mocy rzeczywistej.

Na początek do robienia idzie silniczek, później blacha, a na końcu Car Audio i zewnętrzne jakieś dodatki.

Ogólnie to fajne autko, tylko muszę je dopieścić.

Jak coś to pisać swoje spostrzeżenia, pytania, propozycje itp. :)

Dzisiaj zrobię zdjęcia bitego boku i wrzucę tu, żebyście zobaczyli jak to wygląda.

Zdjęcia:

Teraz w między czasie planuje z powodu braku pieniędzy przynajmniej pomalować moje stalówki na biało, lepsze to niż kołpaki. :D No i zaciski i bębny na czerwono. :)

Wszyc 
Mitsumaniak

Auto: ------>
Wysłany: 14-04-2010, 12:07   

Sprawdź czy kompresje ma dobrą wymiana uszczelek może nic nie dać mogą pierścienie przepuszczać i ciśnienie iść w miskę olejową i odma może nie wyrabiać z odpowietrzaniem silnika i go normalnie rozsadza jeżeli kompresja okey to sprawdź odmę czy nie zapchana jeżeli te rzeczy okey to zakładaj uszczelki :P
Powiem Ci jak Ty w nim zrobisz blachy to normalnie będę największym Twoim fanem bo w kwestii rdzy to nawet mnie pobiłeś :P życzę powodzenia w naprawach i będę na bieżąco monitorował temat :P
Mitsubishi Eclipse D22A '92
Honda CB500 PC32 '97

By mjsystem;

papamitsu napisał/a:
Miejsce raczej dowolne ale standard lokalowy niech bedzie na poziomie dobrego Gala

mjsystem: Czyli dookoła rdza. :mrgreen:

robertdg 
Mitsumaniak
SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 14-04-2010, 14:40   

naprawisz wszystko i bedziesz się cieszył z autka ;-)
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie

mead 
Mitsumaniak

Auto: Lancer 1.6 '96
Wysłany: 14-04-2010, 14:52   

Zrob przede wszystkim blache a dopiero potem baw sie w audio, felgi itp rzeczy. Taki silnik bedzie kusil zeby przydepnac a z taka blacha przy najmniejszym dzwonie moze sie to dla Ciebie zle skonczyc.

Jaszczurka - 07.2008 - 08.2011
Lancer - 07.2011 - ...

emzet 
Forumowicz

Auto: EA5A
Wysłany: 14-04-2010, 20:17   

Weź sobie do serca radę kolegi mead-a. Blachę masz w masakrycznym stanie. Masz zgnite tylnie nadkola, przez co możesz mieć "akwarium" wewnątrz progów. Ja bym się skupił najpierw na karoserii, bo to dla mnie podstawa. U siebie miałem małego purchla na tylnym błotniku (w podobnym miejscu co Ty). Po tym jak walną (lekkie otarcie) mi w bok z tym purchlem koleś seatem ibizą to okazało się, że jest tam mega dziura. Zrobiła się szpara między błotnikiem a nadkolem. Jeździłem tak tydzień, zanim oddałem auto do blacharza i przez ten czas naleciało mi pełno wody do środka. Także radziłbym zacząć remont od blachy :) Będę trzymał kciuki i dopingował :D Fajnie by było jak by kolega na dolnośląskie spoty przyjeżdżał, bo colciaków jest bardzo mało. A ten twój colt to jest różowy czy czerwony :mrgreen: :mrgreen: ? Bo czerwony colt stoi pod Oleśnicą na części, więc może by kolor przypasił..... Pozdrawiam

PatricoWroc 
Mitsumaniak

Wysłany: 14-04-2010, 20:22   

Kolor czerwony. Na spotach oczywiście się zjawię, o ile będę wiedział gdzie, kiedy i jak. :)

Na początek chcę zrobić uszczelki silnika, to znaczy pod głowicą, pokrywą zaworów, kolektorem wydechowym i ssącym, oraz pod aparatem zapłonowym no i simmeringi.
No, a przy tym rozrząd.

Trochę to wyniesie, ale nic nie poradzę. Liczę z 800 złotych.

Później robienie budy. To reperaturki na tył, gdzieś no nie wiem, po 100 zł? To mamy 200, do tego lewe przednie nadkole mam za 50 złotych niebieski, wyklepanie i szpachla na drzwi i lewy tył, to razem wszystko 1 000. Wyjdzie z 2 000 tysiące.

No i właśnie nie wiem, czy robić wszystko i ładować tyle kasy, czy już nie lepiej kupić jakiegoś w normalnym stanie za 3 tysiące, a tego sprzedać.

mead 
Mitsumaniak

Wysłany: 14-04-2010, 20:26   

PatricoWroc napisał/a:
To reperaturki na tył, gdzieś no nie wiem, po 100 zł?

do CA0 nie ma reperaturek tylnych blotnikow, pozostaje rzezbienie z innych

PatricoWroc napisał/a:
w normalnym stanie za 3 tysiące

nie kupisz za taka kase CA0 1.6 w stanie nie wymagajacym inwestowania

Lancer - 07.2011 - ...

emzet 
Forumowicz

Wysłany: 14-04-2010, 20:33   

A myślisz, że za 3 koła kupisz igłe? Przy autach z tych lat zawsze jest jakiś wkład na dzięń dobry. Ale decyzja należy do Ciebie. Jeśli silnik, osprzęt, zawieszenie i napęd są ok to ja bym robił tę blachę. A co do tych 2 tyś.... wyszło by na to, że colt Cię wyniósł 3800. A to nie jest strasznie dużo.... Ja wpakowałem kupe kasy w auto, i to jeszcze nie koniec, ale nie żałuje, bo chce doprowadzić samochód do stanu bdb :)

PatricoWroc 
Mitsumaniak

Wysłany: 14-04-2010, 20:34   

To jak radzicie. Zostawić i robić wszystko czy sprzedać i .... no i nie wiem.

Jako, że się uczę całej kasy na szybko nie załatwię.

Dałem za niego 1 800. Na uszczelki i rozrząd 800, to będzie 2 600. Na blachę 1 000 to będzie 3 600. Będzie już igiełka.

Za 3 600 igiełkę bym kupił?

emzet 
Forumowicz

Wysłany: 14-04-2010, 20:45   

PatricoWroc napisał/a:

Nie :(
PatricoWroc napisał/a:
Będzie już igiełka.

Nie wiadomo jak z resztą podzespołów?

Poza tym taką igiełkę to raczej trudno dorwać :)
Pojeździj autem trochę. Oceń stan zawieszenia, hamulce.... itp. i podejmij męską decyzje. Jak doinwestujesz autko to będziesz wiedział co masz, a później to już tylko radość z jazdy :wink:

mead 
Mitsumaniak

Wysłany: 14-04-2010, 20:45   

PatricoWroc, widac ze to twoj pierwszy samochod. Na razie liczysz biezace rzeczy ktore juz wiesz ze sa do wymiany ale z czasem zobaczysz ze tych wydatkow bedzie wiecej. To sa juz samochody dosc wiekowe wiec nastepuje zmeczenie materialu i na pewno za jakis czas sie okaze ze nastepne rzeczy sa do wymiany. Ja poltora roku temu dalem za swojego 6000zl, i to nie tylko ze wzgledu na lakier, ale takie byly wtedy ceny CA0 1.6. Do chwili obecnej na czesci eksploatacyjne wydalem ok 2 tys (nie licze dwoch kompletow opon)

Igielke jest w ogole trudno znalezc a jak sie juz trafi to jest wyceniona na 4500-5000zl

Lancer - 07.2011 - ...

emzet 
Forumowicz

Wysłany: 14-04-2010, 20:49   

mead ale się zgraliśmy :D 2 posty o tym samym :)

mkm 
Forumowicz

Auto: Colty
Wysłany: 14-04-2010, 20:55   

PatricoWroc napisał/a:

Bez szans :mrgreen:

PatricoWroc 
Mitsumaniak

Wysłany: 14-04-2010, 20:58   

Reszta jest raczej okej, no może poza sworzniem lewym, ale to akurat drobiazg. :)

Dobra. ZOSTAWIAM!! :D

Muszę sprzedać mój drugi powóz, na dwóch kółkach i za niego zrobić uszczelki i rozrząd.

Później do jakiejś roboty na weekendy i robię blachę. Później to już będę musiał dopieścić go. :)

idas 
Mitsumaniak

Auto: Toyota Celica VII
Wysłany: 14-04-2010, 21:02   

Mam ten sam problem z dachem...ciężej mi go niestety będzie rozwiązać przez ten nieszczęsny szyberdach:/ U mnie natomiast reszta blach jest w dobrym stanie, jednak ja za swojego dałem 1100 więcej:] hehe i tak śmieszna kasa i wiedziałem, że będzie trzeba troszkę przy nim porobić, Ty na pewno też miałeś tego świadomość:] za 1800 to ew. igiełkę malucha kupisz:) (ale jak wiadomo niedługo taką igiełką będzie:])

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi