Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[Cari 1.6] DLACZEGO TYŁ ŚPIEWA TYLKO W CIEPŁE DNI WIOSNY I L
Autor Wiadomość
nerpo 
Nowy Forumowicz

Auto: mitsubishi carisma
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 29-05-2010, 22:30   [Cari 1.6] DLACZEGO TYŁ ŚPIEWA TYLKO W CIEPŁE DNI WIOSNY I L

Witam, ostatnio pisałem o problemie piątego biegu, udałao się ten problem zlikwidować dzięki Panu Sewerynowi z ASO Mitsubishi z Lublina. Wymiana kosztowało 600 zł, ale to nic, gdy wiesz, że w tej cenie nikt ci nie spartoli skrzyni. Mam pytanie dotyczące skrzypienia tylnej częśći carismy. Wymieniłem już wsztstkie elementy zawieszenia od sprężyn, amortyztorów, tulei metalowo - gumowych, całey bagażnik został wytłumiony. Temperatura powyżej 20 stopni i coś zaczyna śpiewać, tak jakby się ocierały o siebie wody mineralne. Taka głupota. Carisma to super auto. To skrzypienie na początku mnie wkurzało, teraz się przyzwyczaiłem. Może ktoś coś mi podpowie. I .. to nie tylna półka, bez niej też tył w letnie dni skrzypi. A w zimie taka cisza...

Saqu 
Mitsumaniak

Auto: Nissan s13, BMW e39
Wysłany: 29-05-2010, 22:37   

Czyli wnioskuje, że masz wersja hatchback, to powiem tak może półka nie tyle skrzypi co plastiki, maskownice głośników etc.
Nie ma tam żadnych podkładów itp, więc może to Ci skrzypieć. Cari w tej wersji nie ma jakoś tak usztywnionego tyłu za bardzo przez co plastiki ocierają o siebie. Przynajmniej w naszej tak jest. więc może i u ciebie to właśnie jest przyczyną.

nerpo 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 29-05-2010, 22:44   Dlaczego wydaje takie dżwięki latem

jeżeli to osłona głośników, to jak usunąć te dźwięki

[ Dodano: 29-05-2010, 22:45 ]
nie ma usztywninego tyłu, co to znaczy

pawelsonx 
Forumowicz

Auto: 1.9dci
Zaproszone osoby: 103
Kraj/Country: Ireland
Wysłany: 29-05-2010, 22:55   

mi skrzypi antena zwłaszcza jak jest ciepło

nerpo 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 29-05-2010, 22:57   

Nie, antena jest nad kierowcą i jest niezauważalna. Skrzypi coś z tyłu i tylko w ciepłe dni.

Saqu 
Mitsumaniak

Wysłany: 29-05-2010, 23:02   

nerpo napisał/a:
nie ma usztywninego tyłu, co to znaczy

W sedanie masz sztywną półkę, która łączy prawą i lewą stronę samochodu w miarę sztywno, w liftbacku jej nie ma przez co jest mniej sztywne auto. Ale za to masz półkę zdejmowaną i możesz zrobić sobie dużą powierzchnię ładunkową.

Jeżeli to piszczy to kwestia przyzwyczajenia, jak nie daje spokoju to można próbować jakąś uszczelkę zrobić czy coś takiego.

nerpo 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 29-05-2010, 23:08   

teraz to już olewam te dżwięki. Ale może ktoś mi coś podpowie, skoda, takie dobre auto i te dzwięki. Ważne, że się cari nie psuje. Spiiewy to drobiazg.

TESTER 
Forumowicz

Auto: Mitsubishi Carisma 1.8GDI 1998
Wysłany: 30-05-2010, 12:23   

Wszyscy usiłują walczyć z tymi jak to określiłeś "śpiewami" bez jakichś długoterminowych skutków. To co zastosowane z pozoru działa po jakimś czasie przestaje i powrót do stanu pierwotnego pomaga. Przerabiałem to wielokrotnie stosując rozpórkę plastikowych boczków, podkładek pod uchwyty półki pod samą półkę itp. Obecnie usunąłem wszystko i jest cisza, błoga cisza. Dochodzę do wniosku, że na wiosnę wszystko się budzi do życia i zaczyna w tym przypadku "śpiewać" więc trzeba się po prostu oswoić z myślą że tak ma być i polubić ... śpiewanie..! Pozdrawiam..!!

mlun 
Mitsumaniak
Fanatic of GDI

Auto: Carisma 98 GDI LS
Wysłany: 30-05-2010, 12:50   

Może jeszcze psiknąć jakimś wd40 albo czymś innym na zatrzaski(chodzi mi o ten mechanizm który trzyma oparcie) kanapy. Mi to pomaga na jakiś czas.

Saqu 
Mitsumaniak

Wysłany: 30-05-2010, 14:12   

Zazwyczaj kanapa skrzypi na tym mocowaniu bo ma za duży luz, na dłuższą metę żeby to zadziałało trzeba by podłożyć coś co by zmniejszyło luzy i sztywniej wchodziło oparcie w mocowanie ;)
Jeśli o to chodzi.

jaxan 
Mitsumaniak

Auto: Carisma, Colt, L300
Wysłany: 31-05-2010, 11:28   

Udanym sposobem na wyczajenie "śpiewaków" jest wsadzenie do bagażnika jakiegoś niewielkiego delikwenta i przewiezienie go po mało gładkiej powierzchni. Ja wsadziłem brata! Sprawdził się :lol: ... klapa skrzypiała. Podciągnąłem uchwyt zamka i cisza! 8)

siwek 
Mitsumaniak

Auto: Cari 1.6 GL + LPi, Mazda 6 2.0
Wysłany: 31-05-2010, 11:54   

mi piszczały plastiki z tyłu ale po rozebraniu wszystkiego i oklejeniu od wewnątrz elementów gdzie plastiki się stykają jest z tym cicho. Jednak gdy jest ciepło zaczyna strasznie piszczeć zawieszenie... w sobotę ściągałem koło i psikałem smarem we wszystkie gumy, śruby itp i pomogło :mrgreen: a strasznie wkurzające były te piski i w dodatku kżdy się oglądał za mną...

kuken 
Forumowicz

Auto: Carisma 1,6 GL '99
Wysłany: 31-05-2010, 15:17   

Siwek czym wyklejałeś te plastiki?? Też będę chciał wyeliminować nieznośne piski z tyłu.

siwek 
Mitsumaniak

Auto: Cari 1.6 GL + LPi, Mazda 6 2.0
Wysłany: 31-05-2010, 18:52   

kuken napisał/a:
Siwek czym wyklejałeś te plastiki?? Też będę chciał wyeliminować nieznośne piski z tyłu.
kiedyś były wystawione w kauflandzie takie taśmy klejące zrobione z jakiejś pianki o grubości ok 1mm i od razu wiedziałem do czego mi posłużą i jestem z nich zadowolony. Najlepsze to właśnie takie taśmy o szerokości ok 1cm i grubości 1 mm, miękkie (jak moje z jakiejś pianki) i nie za grube żeby się pozapinały te plastiki - szczególnie przy głośnikach. Teraz się już nie ruszają bo jak docisnąłem to twardo siedzą i jest cisza.

Saqu 
Mitsumaniak

Wysłany: 31-05-2010, 18:59   

siwek, Masz na myśli coś takiego jak są takie pianki, taśmy z klejem do uszczelniania okien?

Odpowiedz do tematu