Pomocy moje Pajero szarpie |
Autor |
Wiadomość |
panprzemek1
Nowy Forumowicz
Auto: mitsubishi pajero 3
Kraj/Country: UK
|
Wysłany: 01-08-2010, 20:07 Pomocy moje Pajero szarpie
|
|
|
Witam wszystkich forumowiczów jestem posiadaczem Shoguna (Pajero 3 ) 3.2 did automat 2000 r od 4 miesięcy i mam pewien problem. Przez 3 miesiące autko chodziło idealnie poza wymianą docisku hamulca i wymianą uszczelki pod deklem zaworów nic się nie działo. pewnego dnia zauważyłem że przy postoju na światłach (dźwignia biegów w pozycji D ) auto zaczyna diwnie szarpać i nierówno pracować . Dzieje się to tylko przy rozgrzanym silniku (około 10-15 min po rozruchu) i tylko wtedy kiedy stoję na biegu (pozycja D lub R) na biegu jałowym oraz na parkingu auto pracuje normalnie. dodam to że niedawno wymieniłem olej w silniku oraz w skrzyni (olej w skrzyni na serwisie). Poza tym skrzynia pracuje według mnie normalnie jest to mój pierwszy jeep oraz pierwszy automat proszę o pomoc i dziękuję. |
|
|
|
 |
jawaldek
Mitsumaniak
Auto: Pajero 2.5 TDI manual 93
Zaproszone osoby: 3
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 75 razy Dołączył: 25 Mar 2008 Posty: 2238 Skąd: Polska
|
Wysłany: 01-08-2010, 21:09
|
|
|
panprzemek1 napisał/a: | dodam to że niedawno wymieniłem olej w silniku oraz w skrzyni (olej w skrzyni na serwisie) | jednak że w serwisie to nie oznacza że dobrze sprawdź poziom oleju.Ale że szarpie na "D" to domniemam że może być sprawa związana z paliwem Jak zachowuje się silnik na "N" lub "P" jak pokazuje obrotościomierz?? czy masz wtedy włączoną klimę?? jesli tak to czy po wyłączeniu klimy tak samo się zachowuje?? jeśli po wyłączeniu klimy silnik pracuje normalnie to masz za małe obroty na silniku. Czy aby nie masz przypadkiem takiego pstryczka elektryczka który włącza większe obroty jak klima włączona?? Witaj na forum |
_________________ http://mudmania4x4.com.pl/
 |
|
|
|
 |
butyński [Usunięty]
|
Wysłany: 01-08-2010, 21:52
|
|
|
W moim Miśku przyczyną szarpania było " zasyfienie " paliwa . W filtrze paliwa był osad który podobno mógł załatwić pompę . Na szczęscie zaczęło szarpać blisko ASO i wyczyszczono mi cały układ paliwa i tym samym uratowano pompę . Poizdrawiam |
|
|
|
 |
zbyszekm2
Forumowicz

Auto: Pajero 3,2 DiD Long
Pomógł: 211 razy Dołączył: 26 Sty 2007 Posty: 4635 Skąd: Bytów
|
Wysłany: 02-08-2010, 00:42 Re: Pomocy moje Pajero szarpie
|
|
|
Podjedz na ASO i napisz mi jakie masz błędy. To na 100% pompa wtryskowa, błędy pozwolą określić jaki koszt cię czeka. |
_________________ pajero Long, 3,2 DiD, najlepsze:)
 |
|
|
|
 |
panprzemek1
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 02-08-2010, 15:39
|
|
|
W sobotę jade podłączyć komputer no i zobaczymy.... A co do podpowiedzi o wymiane filtra paliwa , zrobiłem to ,ale niestety nic nie pomogło. Może mi podpowiecie czy jeśli to pompa to czy muszę regenerować całość czy tylko ewentualne uszkodzenia, no i ile taka przyjemność mniej więcej ? |
|
|
|
 |
1405
Forumowicz
Auto: Pajero I 3000V6
Pomógł: 8 razy Dołączył: 27 Paź 2009 Posty: 301 Skąd: Dorohusk
|
Wysłany: 02-08-2010, 21:51 Re: Pomocy moje Pajero szarpie
|
|
|
panprzemek1 napisał/a: | Witam wszystkich forumowiczów jestem posiadaczem Shoguna (Pajero 3 ) 3.2 did automat 2000 r od 4 miesięcy i mam pewien problem. Przez 3 miesiące autko chodziło idealnie poza wymianą docisku hamulca i wymianą uszczelki pod deklem zaworów nic się nie działo. pewnego dnia zauważyłem że przy postoju na światłach (dźwignia biegów w pozycji D ) auto zaczyna diwnie szarpać i nierówno pracować . Dzieje się to tylko przy rozgrzanym silniku (około 10-15 min po rozruchu) i tylko wtedy kiedy stoję na biegu (pozycja D lub R) na biegu jałowym oraz na parkingu auto pracuje normalnie. dodam to że niedawno wymieniłem olej w silniku oraz w skrzyni (olej w skrzyni na serwisie). Poza tym skrzynia pracuje według mnie normalnie jest to mój pierwszy jeep oraz pierwszy automat proszę o pomoc i dziękuję. |
Moze to głupie co napiszę ale auto przypadkiem na takim postoju nie ma tendencji do cofania się?
Zwłaszcza jak piszesz że zmieniłeś docisk hamulca bo jak podejrzewam trzymał, wiec prawdopodobnie samochód stał się "luźniejszy", a automat nie dopuści do cofnięcia się auta... stąd może to szarpanie?
Taki tam banalny pomysł zanim rozbierzesz pół auta.... |
|
|
|
 |
gildor
Forumowicz

Auto: Pajero 3,2 DiD Long '01
Pomógł: 2 razy Dołączył: 05 Lut 2010 Posty: 156 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 03-08-2010, 09:47
|
|
|
panprzemek1 napisał/a: | Może mi podpowiecie czy jeśli to pompa to czy muszę regenerować całość czy tylko ewentualne uszkodzenia, no i ile taka przyjemność mniej więcej ? |
tego się dowiesz, jak podasz kod błędu. doczytaj post zbyszka uwazniej. |
|
|
|
 |
panprzemek1
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 03-08-2010, 12:16
|
|
|
Hamulec nie ma nic do rzeczy , docisk wymieniłem po pierwszych 3 tygodniach ,a auto chodziło normalnie jeszcze przez jakieś 2 miesiące . Mimo wszystko dzięki za podpowiedź.Na razie musze czekać do soboty no i zobaczymy.... A tak przy okazji może orientuje się ktoś z was gdzie jest jakiś bezpiecznik od gniazda zapalniczki ale tych w showku i tego w bagażniku . Wcześniej miałem prąd we wszystkich ale podłączyłem telewizorek mojej córce z tyłu i " kaplica" . Nadal działa głowna zapalniczka ,ale 2 pozostałe padły. sprawdziłem bezpieczniki pod kierownicą i są ok. Może są gdzieś jeszcze ale nie wiem gdzie szukać . Gdyby ktoś wiedział to podpowiedzcie proszę.... ale to tak przy okazji na razie czekam na "wyrok"z pompą.Dziękuje raz jeszcze wszystkim za pomoc. |
|
|
|
 |
1405
Forumowicz
Auto: Pajero I 3000V6
Pomógł: 8 razy Dołączył: 27 Paź 2009 Posty: 301 Skąd: Dorohusk
|
Wysłany: 04-08-2010, 17:31 Re: Pomocy moje Pajero szarpie
|
|
|
panprzemek1 napisał/a: | Witam wszystkich forumowiczów jestem posiadaczem Shoguna (Pajero 3 ) 3.2 did automat 2000 r od 4 miesięcy i mam pewien problem. Przez 3 miesiące autko chodziło idealnie poza wymianą docisku hamulca i wymianą uszczelki pod deklem zaworów nic się nie działo. pewnego dnia zauważyłem że przy postoju na światłach (dźwignia biegów w pozycji D ) auto zaczyna diwnie szarpać i nierówno pracować . Dzieje się to tylko przy rozgrzanym silniku (około 10-15 min po rozruchu) i tylko wtedy kiedy stoję na biegu (pozycja D lub R) na biegu jałowym oraz na parkingu auto pracuje normalnie. dodam to że niedawno wymieniłem olej w silniku oraz w skrzyni (olej w skrzyni na serwisie). Poza tym skrzynia pracuje według mnie normalnie jest to mój pierwszy jeep oraz pierwszy automat proszę o pomoc i dziękuję. | A gdyby obroty silnika były za wysokie to nie dawało by to takich objawów ze skrzynia zaczynała by ciągnąć, a po tej próbie obroty będą spadać i może stad ta huśtawka obrotów silnika |
|
|
|
 |
panprzemek1
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 05-08-2010, 13:09
|
|
|
Na razie czekam do soboty i zobaczymy jakie błędy wyjdą. Wczoraj dzwoniłem do pana Zbyszka z Bytowa i po krótkiej rozmowie prawie na 100% mam pewność że to pompa.
Dziękuje jeszcze raz za podpowiedzi.
[ Dodano: 06-08-2010, 15:45 ]
No i chyba wszystko się wydłuży ponieważ wczoraj wieczorem miałem stłuczkę. Na początku nie wyglądało to zbyt strasznie ale chyba jest coś z układem kierowniczym bo strasznie trzepie kierownicą i auto musi iść na warsztat,ale może tam poprosze żeby podpieli komputer i zobaczymy. |
|
|
|
 |
Grajek956
Nowy Forumowicz
Auto: Pajero III 3.2 DiD
|
Wysłany: 26-01-2016, 14:47
|
|