Przesunięty przez: mkm 16-04-2011, 19:04 |
"Galacticos" - czyli new Pompec's car |
Autor |
Wiadomość |
pompec
Mitsumaniak misiu-maniak

Auto: EA5W Avance'02 tiptronic
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 1 raz Dołączył: 26 Gru 2007 Posty: 698 Skąd: Warszawa [WF]
|
Wysłany: 16-04-2011, 18:58 "Galacticos" - czyli new Pompec's car
|
|
|
Po długich poszukiwaniach Galanta w wymarzonej konfiguracji (srebrny avance sedan w skórze i z automatem) kupiłem... kombi ale pozostałe założenia są w 100% spełnione (a nawet w 110% bo ktoś już kiedyś zmienił okropny marmurek z przedniej konsoli na srebro z SE po lifcie). A zakup kobmbi ma swoje dobre strony. Między innymi to, że jest to jednak coś nowego (nie ma nudy po trzech latach jazdy sedanem). Po za tym walory praktyczne i zadowolenie mojej lepszej połowy A i wygląda bardzo zacnie, zwłaszcza z boku.
Krótka historyjka związana z zakupem... po zajechaniu do Zielonej okazało się, że stan zewnętrzny auta jest gorszy niż myślałem... są to typowo miejsko-parkingowe uszczerbki... na lewym przednim błotniku jest dość poważna rysa zamalowana srebrną farbą, na masce jest sporo odprysków (mam porównanie do mojego dotychczasowego Misika z 1998 roku.), zderzak przedni jest w paru miejscach przytarty, jest małe wgniecenie na elemencie (nie wiem jak go nazwać) między dachem a drzwiami kierowcy, tylna klapa jest w paru miejscach porysowana (w tym w dość dziwnym miejscu jak na rysy, mianowicie w górnym rogu przy szybie) i na koniec najgorsze, tylne prawe nadkole jest przytarte (łącznie z drzwiami) i jest zamalowane tą samą farbą co rysa na przednim błotniku. Generalnie w którymś momencie trzeba będzie Galacticosa (to jego nowy pseudonim) oddać w ręce Pana doktora od blacharki (taki samochodowy dermatolog ) . Moja pierwsza reakcja była, że nie kupuję tego egzemplarza... potem zajrzałem do środka i się zachwyciłem jego stanem... praktycznie jak nowy... skóra nawet na fotelu kierowcy w stanie idealnym... ale defekty zewnętrzne dalej mnie zniechęcały... ponieważ przejechałem tyle kilometrów, to stwierdziłem, że wsiądę z chłopakami do Gala i pojadę do nich obejrzeć Sedana w manualu bez skóry z 2000r. W trakcie drogi zatrzymaliśmy się w Żarach bo tam mieli do zabrania lawetę... Tomek miał jechać lawetą a Mateusz poprosił mnie, abym poprowadził przez resztę drogi Galanta bo on jest po imprezie (mam nadzieję, że nie zdradzam żadnych intymnych szczegółów ). I to był moment przełomowy tego dnia. Po drodze z Żar do Czapli po prostu zakochałem się w tym aucie. Po pierwsze automat. Jazda z automatem to po prostu bajka. Czytałem o tym na forum ale to przerosło moje najśmielsze oczekiwania. Zająłem się miłą konwersacją z Mateuszem a wszystko inne dział się samo. Po drugie stan zawieszenia. Drogi tam są dość nierówne i dziurawe, a Galant na 17" felgach i obniżonym zawiasie jechał po prostu komfortowo. Ani pół razu nic nie stuknęło. Po wyjściu z auta w Czaplach rysy zrobiły się jakby mniejsze Chłopaki podstawili mi sedana, ale chodząc wokół niego moje serce i oczy ciągnęło do kombiaka. Pomimo tego, że do tej pory sedany podobały mi się dużo bardziej niż kombi a stan wnętrza sedana był w równie dobrym stanie. Nawet się nim nie przejechałem. Po krótkiej negocjacji ceny przy pysznej herbatce dobiliśmy targu. Ot cała historia. Na koniec chciałem bardzo gorąco pozdrowić chłopaków z Czapli, którzy okazali się być bardzo sympatyczni i zajęli się mną od początku do końca bardzo fajnie. Poniżej parę fotek:
 |
_________________ Najlepsze miejsce na namiot jest zawsze trochę dalej...
 |
Ostatnio zmieniony przez pompec 19-07-2011, 00:22, w całości zmieniany 4 razy |
|
|
|
 |
m6riano
Mitsumaniak Użytkownik zbanowany

Auto: EA2W,98r,136KM,LPG 446tkm
Pomógł: 25 razy Dołączył: 24 Sie 2009 Posty: 7356 Skąd: Gdzie Syrenka w herbie jest!
|
Wysłany: 16-04-2011, 20:33
|
|
|
Pokaz fotki wnętrza...chętnie zobacze czarna skóre i srebrny "środek"..;-) |
_________________ Użytkownik zbanowany za działalność komercyjną - produkcja i sprzedaż naklejek Klubowych Mitsumaniaki.
 |
|
|
|
 |
luckyluck
Mitsumaniak

Auto: EA5W V6 Avance '99
Pomógł: 3 razy Dołączył: 26 Wrz 2008 Posty: 960 Skąd: Znad Pilicy
|
Wysłany: 16-04-2011, 20:49
|
|
|
O! Pompec, to chyba Ciebie widziałem na Żeromskiego w środę. Fajna fura. |
_________________ Bydlak
 |
|
|
|
 |
Psikus
Mitsumaniak

Auto: Xsara Picasso
Pomógł: 14 razy Dołączył: 01 Lis 2008 Posty: 981 Skąd: sosnowiec
|
Wysłany: 16-04-2011, 21:27
|
|
|
No pięknie się prezentuje, na zdjęciach nie widać żadnych uszkodzeń, laleczka normalnie |
|
|
|
 |
mackbeth
Mitsumaniak

Auto: JK04 M9R 2.0dCI
Pomógł: 6 razy Dołączył: 16 Lip 2010 Posty: 686 Skąd: Wrocław/Łęknica
|
Wysłany: 16-04-2011, 21:32
|
|
|
Gratulacje:) Jak pojadę do domu, chyba odwiedzę Mateusza:) |
_________________ 三菱 ギャラント様式 スポーツエディション
 |
|
|
|
 |
Derpin [Usunięty]
|
Wysłany: 16-04-2011, 22:34
|
|
|
a jednak czaplowy zadowolenia ! |
|
|
|
 |
RoBSoN_97
Mitsumaniak

Auto: Mitsubishi Carisma GLS Exlusiv
Pomógł: 1 raz Dołączył: 13 Sty 2010 Posty: 444 Skąd: Pruszków
|
Wysłany: 16-04-2011, 22:39
|
|
|
pompec napisał/a: | w wymarzonej konfiguracji (srebrny avance sedan w skórze i z automatem) |
słuszne założenia! ja bym odjął od tej konfiguracji automata a w zamian dodał silnik 2,5 ale podejrzewam ża to jest 2,5 i w takiej to zgadzam się w 100% zdecydowanie najładniejsze gale,
Gratuluję nabytku i życzę bezawaryjności. Jednym słowem jeden z najładniejszych Galantów na forum |
_________________ Zobacz moje Mitsu
 |
|
|
|
 |
pompec
Mitsumaniak misiu-maniak

|
Wysłany: 17-04-2011, 00:14
|
|
|
m6riano napisał/a: | Pokaz fotki wnętrza...chętnie zobacze czarna skóre i srebrny "środek"..;-) |
niestety jeszcze nie mam swoich fotek... wrzucam jedną z ogłoszenia...
RoBSoN_97 napisał/a: | w zamian dodał silnik 2,5 ale podejrzewam ża to jest 2,5 |
oczywiście w założeniach był tylko jeden słuszny silnik 2,5 V6... |
 |
|
|
|
 |
Kaucz
Mitsumaniak EA5A should be RWD!

Auto: było EA5A, jest CM2 i E32A
Pomógł: 8 razy Dołączył: 04 Gru 2009 Posty: 1599 Skąd: Ciałem Poznań. Sercem Kołobrzeg.
|
Wysłany: 17-04-2011, 00:58
|
|
|
pompec napisał/a: | niestety jeszcze nie mam swoich fotek... wrzucam jedną z ogłoszenia... |
ja nie wiem co wam się podoba w takim sreberku . Jak szukałem Gala dla siebie to zawsze myślałem, że to przeróbka tuningowca - amatora . |
_________________ ...hontou ?
"Czy Ty naprawdę myślisz, że Galant ma "normalne" hamulce i nie ma żadnych wad? Przecież ten samochód jest co najmniej dziwny." by Hugo. |
|
|
|
 |
KaWu
Mitsumaniak Karmine Red

Auto: Galant EA2W; Colt CJ1A; Lancer
Pomógł: 72 razy Dołączył: 05 Sie 2005 Posty: 2661 Skąd: Jawor
|
Wysłany: 17-04-2011, 07:23
|
|
|
pompec, on jest piękny. Jakbym zmieniał swojego to właśnie na taki srebrny egzemplarz w Avansie. |
_________________ ---
'06 Lancer CS 1,6 - 4G18 (IV 2017 - ...)
'99 Colt CJ1A, 1,3 - 4G13 (XII 2009 - II 2018)
Temat o Colcie...
'97 Galant EA2W, 2,0 GLS - 4G63 (II 2009 - IV 2017)
Od Lancera do Galanta...
'94 Lancer CB4W GLXi, 1.6 - 4G92 (II 2005 - II 2009)  |
|
|
|
 |
pompec
Mitsumaniak misiu-maniak

|
Wysłany: 17-04-2011, 11:14
|
|
|
Kaucz napisał/a: | ja nie wiem co wam się podoba w takim sreberku . Jak szukałem Gala dla siebie to zawsze myślałem, że to przeróbka tuningowca - amatora . |
no to jest akurat kwestia gustu... ja nigdy nie miałem takich skojarzeń (zwłaszcza z bliska wygląda ładnie i szlachetnie... mam w ogóle wrażenie, że to jest na prawdę aluminium)... na pewno jest lepsze od marmurku. Nie wiem po czym był człowiek, który to wymyślił ale przesadził. Wygląda to jak kafelki w łazience albo jeszcze lepiej płyta nagrobkowa. Imitacja drewna już dawno jest powszechnie uznawana za tandetną i kojarzy się właśnie z okleiną kupioną na alledrogo. Karbon w SE przed liftem (sam mam taki w swoim SE) jest średnią imitacją prawdziwego karbonu. To raczej szachownica i dla ludzi nie siedzących w temacie wygląda jak tandetna podróba karbonu. Względnie niezła jest konsola w avansie przed liftingiem (granatowa w poziome paski) ale też bez rewelacji... jest jeszcze czarna konsola (smutna). Na placu boju pozostaje tak na prawdę srebrna konsola z SE po lifcie, która moim skromnym zdaniem jest najładniejsza. I nie różni się niczym od popularnych przecież srebrnych wykończeń w innych, nawet dziś produkowanych, autach. Uf, ale się rozpisałem... ale naszło mnie na taką małą rozprawkę na temat wykończenia konsol w Galancie, bo to moim zdaniem jest dość gorący i śliski temat w Galantach, ponieważ to jedna z niewielu rzeczy jaka projektantom w niektórych wersjach nie do końca wyszła. |
 |
|
|
|
 |
sveno
Mitsumaniak

Auto: Galant V6 Avance SE
Pomógł: 58 razy Dołączył: 20 Paź 2010 Posty: 5141 Skąd: Nowy Sącz/Winterthur
|
Wysłany: 17-04-2011, 11:57
|
|
|
pompec napisał/a: | wymarzonej konfiguracji (srebrny avance sedan w skórze i z automatem) | czytam: srebrny-ok nieźle, avance-super, sedan-coraz lepiej, w skórze-kurcze, czy ja przypadkiem nie lunatykowałem i nie założyłem sobie nowego profilu i tematu na forum? i z automatem-nie, jednak nie lunatykowałem ale jak widzę po zdjęciach to nie masz zwykłego automatu tylko 5-cio biegowy tiptronic, a to już inna bajka. Gratuluje nabytku, bezawaryjności zyczę. Opisz go lepiej, przebieg? Wyposażenie? (jest szyberdach, TCL?) Co zrobisz z sedanem SE? |
_________________ Życie jest zbyt krótkie, by jeździć Dieslem
Gość --->"Rekińczyk"<---
"spotykając innego uzytkownika Gala to tak
jakby się kogoś znajomego spotkało - nie umiem tego wytłumaczyć
i nie doświadczyłem tego jeżdżąc innymi markami" by dzordz8

|
|
|
|
 |
pompec
Mitsumaniak misiu-maniak

|
Wysłany: 17-04-2011, 12:12
|
|
|
sveno napisał/a: | ale jak widzę po zdjęciach to nie masz zwykłego automatu tylko 5-cio biegowy tiptronic |
tiptronic ale 4-biegowy
sveno napisał/a: | Opisz go lepiej, przebieg? Wyposażenie? (jest szyberdach, TCL?) |
pierwsza rejestracja 07.2002, jeden właściciel, przebieg 162000 km, stan zawieszenia idealny, stan silnika: do wymiany uszczelka pod przednią pokrywą zaworów i rozrząd, stan skrzyni: nie wiadomo kiedy zienia biegi, wyposażenie: skóra, pełna elektryka (podgrzewane, elektr. regulowane fotele, elektrycznie regulowane i składane lusterka, oczywiście climatronic, elektr. szyby itd. TCL i szyberdachu nie ma.
sveno napisał/a: | Co zrobisz z sedanem SE? |
stoi na allegro i otomoto |
 |
|
|
|
 |
Derpin [Usunięty]
|
Wysłany: 17-04-2011, 12:37
|
|
|
a dlaczego tak się wam podobają srebrne auta ?? dopóki moja kobieta nie nawróciła mnie na rozsądną drogę to rzeczywiście też mi się bardzo podobały (nawet carisme miałem srebrną z przypadku ) ale gdy uświadomiłem sobie, że co 3 auto jest koloru srebrnego to tak jak bym jeździł passatem hehehe .. oczywiście nadal podobają mi się sreberka ale osobiście jednak tylko w ostateczności wyobrażam sobie taki kolor auta jako następne... |
|
|
|
 |
pompec
Mitsumaniak misiu-maniak

|
Wysłany: 17-04-2011, 12:58
|
|
|
mnie się podobają również ciemne auta (miałem czarnego civic'a w kupecie i wyglądał pięknie) ale moim zdaniem Galant ze swoimi genialnym przetłoczeniami bocznymi i genialnym przodem najlepiej wygląda w kolorze srebrnym... światło na nim wtedy odgrywa piękną symfonię światła i cienia (ale pojechałem co? ) a jego piękna linia jest bardziej zaznaczona niż w kolorze ciemnym... w srebrnym Galu groźny przód jest bardziej wyraźny ponieważ między czarnymi wlotami powietrza a kolorem nadwozia jest większy kontrast... w czarnym (ciemnym) Galancie wloty i karoseria zlewają się i wygląda to IMO mniej ciekawie (acz bardzo tajemniczo) pomijam aspekt praktyczny, który jak dla mnie jest nie do przecenienia... |
 |
|
|
|
 |
|