|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
[WARSZTAT] wulkanizacja i felgi - prostowanie, regeneracja |
Autor |
Wiadomość |
kuzi [Usunięty]
|
Wysłany: 11-05-2011, 21:45 [WARSZTAT] wulkanizacja i felgi - prostowanie, regeneracja
|
|
|
tutaj rozmawiamy na temat serwisów felg i wulkanizacyjnych
[ Dodano: 12-05-2011, 11:03 ]
viking1 napisał/a: | wiem, że coś takiego robią w Ćwiklicach koło Pszczyny, cena... tego jeszcze nie wiem, ale w sobotę jadę tam ze swoimi to dam znać, kolega mówił, że coś koło 80zł szt.
ok, sorry za opóźnienie. Bylem i pytalem i za zrobienie jednej felgi 16" 80 zł, cena dość dobra, a że mam blisko to się skuszę:) |
|
Ostatnio zmieniony przez kuzi 19-11-2011, 14:43, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Sylwia
Forumowicz
Auto: Chrysler 3,8 v6 LPG- PRINS
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 12-05-2011, 12:28
|
|
|
polecam w Katowicach Alu serwis na ul Twardej.
znają się na robocie.
naprawa, wymiana czy wyważanie |
_________________ Sylwia |
|
|
|
 |
kuzi [Usunięty]
|
Wysłany: 12-05-2011, 13:46
|
|
|
TOB GUM;
prostowanie 100 zł / sztuka , czas oczekiwania - w Radzionkowie ~2h, w Bytomiu jak przywieziesz rano to po południu będzie wyprostowana, ew. dnia następnego
Radzionków
Świętego Wojciecha 8
Tel: 32 286 67 69
Bytom
Strzelców Bytomskich 49
Tel: 32 281 44 88 |
|
|
|
 |
mjsystem
Forumowicz
Auto: ...
|
Wysłany: 30-08-2011, 17:30
|
|
|
Okazało się, że mam do prostowania 2 felgi i muszę skorzystać z usługi.
Na jesień dam znać gdzie i za ile oraz jak wyszło z jakością |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
|
Wysłany: 30-08-2011, 18:10
|
|
|
W DG koło BP vis a vi targu jest zakład który prostuje felgi i cenowo startuje za taką usługe od 80zł, teraz jest kwestia z jakiego stopu Al jest felga, jeżeli twardy to prostowanie = pęknięcie felgi, więc i trzeba będzie doliczyć za jej spawanie, no chyba, że znajdziesz szpeca co będzie mu sioę chciało wyprostować z głową |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
 |
Matejko
Mitsumaniak Macho Paczo

Auto: IS220D
Kraj/Country: Australia
|
Wysłany: 30-08-2011, 18:15
|
|
|
robertdg
to nie tak z felgami, że zalezy to od stopu, wszystko zalezy od tego jak mocno jest felga trafiona
felgi najczesciej pekaja przy prostowaniu jesli sa wgiete od czola, jesli peknie od tylu przy prostowaniu tzn ze musiala juz nadpeknac przy uderzeniu/wpadnieciu w gore |
_________________ Mateusz <Matejko>
Nissan Juke
Mazda 2
Lexus IS220D
Calish4nia
dużo jeżdże i lubię jeździć, ale jak jeżdżę po autostradach, to czasami zdarza się, że widze takich wariatów co zapieprzaja, aż głowa puchnie... ledwo co ich wyprzedzam |
|
|
|
 |
mjsystem
Forumowicz
|
Wysłany: 30-08-2011, 18:26
|
|
|
Mam po prostu krzywe od codziennej eksploatacji, nie stukniete czy coś.
Chodzi mi tylko kto zrobi to fachowo i solidnie.
[ Dodano: 30-08-2011, 18:27 ]
acha, w Chorzowie jest gość co prostuje za 200 ale podobno 100% satisfaction
więc może ktoś zna taniej.... |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

|
Wysłany: 30-08-2011, 19:02
|
|
|
Matejko, zależy to od stopu, nie raz widziałem dosłownie delikatnie zagiętą felge (wizualnie nie łatwo było to wyłapać) i przy prostowaniu na maszynie, było tylko TYK i felga strzeliła, tak samo widzialem felgi które były znacznie zagięte i wychodziły przy prostowaniu bez szwanku.
Jeżeli felga jest ostro załamana to niestety ale jej struktura w miejscu załamania się zmienia i tutaj nie ma znaczenia z jakiego stopu felga, jednakże przy twardym/kruchy stopie poprostu się rozrywa. Gęstość materiału i dodatki stopowe mają kolosalne znaczenie, po to są odpowiednie stopu alu aby miały odpowiednie przeznaczenie.
To tak jakbyś się z blacharzem spierał, że bez znaczenia jest czy klepie się volvo, mazde, vw czy forda. |
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
 |
|
|
|
 |
Matejko
Mitsumaniak Macho Paczo

|
Wysłany: 30-08-2011, 19:50
|
|
|
robertdg napisał/a: | Matejko, zależy to od stopu, nie raz widziałem dosłownie delikatnie zagiętą felge (wizualnie nie łatwo było to wyłapać) i przy prostowaniu na maszynie, było tylko TYK i felga strzeliła, tak samo widzialem felgi które były znacznie zagięte i wychodziły przy prostowaniu bez szwanku. |
no to nie wiem moze mam tu u siebie dobra maszyne, albo dobrych fachowcow, bo na pewno pekly felgi kute, a zwykle, ktore pekly to przed prostowaniem byly kwadratowe, zadna delikatnie 'walnieta' nigdy nie pekla, odpukac
obstawiam ze wiekszosc to za slabe ogrzanie, albo poprostu pośpiech |
Nissan Juke
Mazda 2
Lexus IS220D
Calish4nia
dużo jeżdże i lubię jeździć, ale jak jeżdżę po autostradach, to czasami zdarza się, że widze takich wariatów co zapieprzaja, aż głowa puchnie... ledwo co ich wyprzedzam |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

|
Wysłany: 30-08-2011, 19:56
|
|
|
Matejko, ja pisze tylko o prostowaniu na zimno, bo to częsta praktyka u naszych fachermanów (nie oczerniam tutaj nikogo, ale jak to się powiada - za niewiedze się płaci)
Matejko napisał/a: | bo na pewno pekly felgi kute | To chyba jakiś ChRL Shit był, bo prawdziwa kuta fela jak sie rozwali to nie nadaje się do naprawy - widziałem kilka razy na własne oczy, naprawde nie ma co naprawiać |
 |
|
|
|
 |
mjsystem
Forumowicz
|
Wysłany: 30-08-2011, 22:02
|
|
|
Matejko napisał/a: | robertdg napisał/a:
Matejko, zależy to od stopu, nie raz widziałem dosłownie delikatnie zagiętą felge (wizualnie nie łatwo było to wyłapać) i przy prostowaniu na maszynie, było tylko TYK i felga strzeliła, tak samo widzialem felgi które były znacznie zagięte i wychodziły przy prostowaniu bez szwanku.
no to nie wiem moze mam tu u siebie dobra maszyne, albo dobrych fachowcow, bo na pewno pekly felgi kute, a zwykle, ktore pekly to przed prostowaniem byly kwadratowe, zadna delikatnie 'walnieta' nigdy nie pekla, odpukac
obstawiam ze wiekszosc to za slabe ogrzanie, albo poprostu pośpiech |
Dlatego pytam o fachurę |
|
|
|
 |
krzychu
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
|
Wysłany: 30-08-2011, 22:17
|
|
|
A gdzie można w okolicy BB pomalować dobrze felgi? Nie są uszkodzone tylko farba odpada z zimówek...? |
|
|
|
 |
Matejko
Mitsumaniak Macho Paczo

|
Wysłany: 30-08-2011, 22:49
|
|
|
robertdg napisał/a: | widziałem kilka razy na własne oczy, naprawde nie ma co naprawiać |
to tez napisalem, ze na pewno pekly
nie napisalem nigdzie ze naprawilismy |
Nissan Juke
Mazda 2
Lexus IS220D
Calish4nia
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

|
Wysłany: 31-08-2011, 07:43
|
|
|
Oj tam oj tam |
 |
|
|
|
 |
Tomii
Mitsumaniak
Auto: C4, BX, Espace 3
|
Wysłany: 31-08-2011, 08:56
|
|
|
krzychu napisał/a: | A gdzie można w okolicy BB pomalować dobrze felgi? Nie są uszkodzone tylko farba odpada z zimówek...? |
firma Elmal w Skoczowie:
http://www.elmal.pl/?p=galeria2&n=2
malowałem u nich alu 17-stki, 90zł/szt, trzeba trochę czekać. |
|
|
|
 |
|
|