Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Bzyk_R1
01-12-2017, 19:57
[I 2.0] Podświetlenie pokręteł nawiewu i innych przycisków
Autor Wiadomość
mitch2000 
Forumowicz

Auto: Outlander I 2,0 B+G 2004 Rok
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 03-11-2011, 15:09   [I 2.0] Podświetlenie pokręteł nawiewu i innych przycisków

Witam,
Mój Outlander jest w wersji z klimą manualną. Niestety nie działa mi połowa podświetlenia pokręteł od nawiewu. Najprawdopodobniej spaliła się żarówka. Czy ktoś już to wymieniał? Są z tym jakieś trudności?
Niestety nie mam też podśietlenia poszczególnych przycisków np. świateł przeciwmgielnych, regulacji lusterek, pokrętła jasności deski rozdzielczej i wysokości świteł. Czy nie były one podświetlane? Jeżeli spaliły się w nich żarówki to w jaki sposób są montowane? Wlutowane w przycisk czy jakiś inny?

Z góry dziękuję i pozdrawiam!

desti 
Forumowicz

Auto: CLS320black, 911(997)4S, Qq+2
Wysłany: 03-11-2011, 19:15   

świateł przeciwmgielnych, regulacji lusterek, pokrętła jasności deski rozdzielczej i wysokości świteł. Te elementy nie posiadają podświetlania także się nie podświetla od awaryjek

thompson 
Nowy Forumowicz

Auto: Outlander I 2.4 4WD, Murano
Wysłany: 03-11-2011, 23:40   

Przyciski świateł przeciwmgielnych są podświetlone - dziś rzuciło mi się to w oczy w moim Outku. Co do reszty muszę sprawdzić.

Outek1 
Nowy Forumowicz
sir

Auto: OUTLANDER I 2.0 16V 4WD
Wysłany: 03-11-2011, 23:59   

desti napisał/a:
świateł przeciwmgielnych, regulacji lusterek, pokrętła jasności deski rozdzielczej i wysokości świteł. Te elementy nie posiadają podświetlania także się nie podświetla od awaryjek

Ośmielę się niezgodzić z przedmówcą choć jestem nowym forumowiczem ale sam chciałbym aby ktoś mi też szczerze pomagał bo mam wiele pytań a nie zawsze są chętni pomóc.
OTÓŻ te elementy są podświetlane też maiłem z tym problem po zakupie i też dostałem taką odpowiedź od mało doświadczonego mechanika. sam rozkręciłem deskę z kumplem i problemu z wymianą żarówki nie ma choć jest troszkę zabawy, tylko z samymi żarówkami są strasznie małe, ciężko dostać w zwykłym sklepie musiałem zamawiać bo na serwisie wiadomo każda rzecz jak by była ze złota! a szczegółowo podświetlane są
2 przyciski światła przeciwmgłowe przód i tył,
1 regulacja wysokości świateł
1 regulacja jasności zegarów,
2 żaróweczki wchodzą w centralny panel regulacji klimy i nawiewów,
Podświetlany jest tez guzik trójkąt awaryjny
Jedyne z czym się zgodzę z kolegą to ze regulacja lusterek nie ma podświetlania

mitch2000 
Forumowicz

Wysłany: 04-11-2011, 08:11   

Panowie dzięki za informację! Do panelu centralnego już się dostałem i faktycznie mam przepaloną jedną dziwną żarówkę. Zastanawiam się gdzie taką dostanę... Gdyby ktoś miał konkretnego sprzedawcę to proszę o info. Jeśli nie to będę sobie radził. Z resztą będę walczył w najbliższym czasie. Swoją drogą troche mnie dziwi, że te żarówki już padły. W starym poczciwym Lanosie z 1999 roku całe podświetlenie ładnie działa od nowości...

Pozdrawiam!

Lewy1978 
Nowy Forumowicz

Auto: Outlander 2.0 I
Wysłany: 04-11-2011, 09:51   

mitch2000 napisał/a:
Panowie dzięki za informację! Do panelu centralnego już się dostałem i faktycznie mam przepaloną jedną dziwną żarówkę. Zastanawiam się gdzie taką dostanę... Gdyby ktoś miał konkretnego sprzedawcę to proszę o info. Jeśli nie to będę sobie radził. Z resztą będę walczył w najbliższym czasie. Swoją drogą troche mnie dziwi, że te żarówki już padły. W starym poczciwym Lanosie z 1999 roku całe podświetlenie ładnie działa od nowości...

Pozdrawiam!

Mam dokładnie to samo, też mam poprzepalane większość żarówek od podświetlenia wspomnianych przycisków, a skoro już dostałeś się do wspomnianych "dziwnych" żarówek to podziel się jej symbolem/ zdjęciem. Też będę w niedalekiej przyszłości chciał zrobić z tym porządek i byłoby miło mieć żaróweczki zanim zacznę rozbierać auto
pozdrawiam

mitch2000 
Forumowicz

Wysłany: 04-11-2011, 10:11   

Sprawdzę czy są jakieś symbole i wrzucę zdjęcie, ale nie obiecuję, że to będzie dziś.

desti 
Forumowicz

Wysłany: 04-11-2011, 12:37   

Faktycznie Przyciski świateł przeciwmgielnych są podświetlane ale regulacji nie

mitch2000 
Forumowicz

Wysłany: 04-11-2011, 12:57   

desti napisał/a:
Faktycznie Przyciski świateł przeciwmgielnych są podświetlane ale regulacji nie

Desti, a jesteś pewien, że nie są podświetlane czy może po prostu u Ciebie też jest spalona żarówka/dioda? U mnie regulacja wysokości świateł się nie podświetla, ale regulacja jasności zegarów już tak, a są to te same typy przełączników i znajdują się obok siebie, więc nie widzę sensu konstruktorów żeby jeden przełącznik podświetlić, a drugi nie. Wcześniej kolega Outek1 napisał, że są jednak podświetlone. Jak będę miał chwilę to sam to sprawdzę i dam znać. W między czasie proszę o Wasze opinie.

desti 
Forumowicz

Wysłany: 04-11-2011, 16:45   

mitch2000
Bardzo możliwe że mam spalone te żaróweczki ale ja ich jednak nie będę ruszał bo mi to wisi czy one się świecą czy nie. Nie lubię mieć choinki świateł w środku

[ Dodano: 04-11-2011, 16:46 ]
a te żaróweczki to mam jeszcze w tym zestawie fabrycznym jeszcze nie otwartym

Outek1 
Nowy Forumowicz
sir

Auto: OUTLANDER I 2.0 16V 4WD
Wysłany: 04-11-2011, 17:38   

WITAM KOLEGÓW
podtrzymuję wszystko co napisałem w poprzednim poście
Są podświetlane wszystkie, te które wymieniłem wyżej, jeśli chodzi o deskę rozdzielczą
Jeśli ktoś zechce mogę przesłać nawet zdjęcia podświetlenia kokpitu jak to wygląda u mnie a dodam, ze nie dodawałem nic od siebie, żadnego tuningu oświetlenia, tylko to co dała fabryka, wiec jak u mnie jest to i u Was musi być! :) Fakt, ze żaróweczki te padają szybko , fakt że są nietypowe i tak jak napisałem poprzednio nie było łatwo ich znaleźć poza serwisem tylko pod zamówienie. Jeśli chodzi o trudność tylko awaryjny sprawiał problem reszta to po prostu zdejmowanie osłony i gmeranie.
Jeśli chodzi o kolegę desti to jestem zdziwiony wzmianką o choince w środku. Jeździłem wieloma autami ale jeśli chodzi o oświetlenie nawet przy pełnym stanie to Outlander wypada wyjątkowo skromnie pod tym względem, wręcz spartańsko bym powiedział ;)

desti 
Forumowicz

Wysłany: 04-11-2011, 18:25   

Nie no outkowi nie zarzucam że ma choinkę w środku tylko pisałem że nie lubię pełno świecidełek jak w citroenie gdzie masz multum tych przycisków albo na samej kierownicy 12 przycisków a na desce ok 40 szt gdzie na początku ciężko się połapać

mitch2000 
Forumowicz

Wysłany: 04-11-2011, 22:31   

Też uważam, że w Outlanderze jest skromnie. W Vectrze C ojca nocą kokpit wygląda jak w samolocie, a są auta które mają więcej diod i lampek:)
Dementuje plotkę, że żarówki na kokpicie są niespotykane. Kupiłem w pierwszym sklepie z częściami motoryzacyjnymi za 80 groszy sztuka:) Jedyna różnica, że na tych które były są niebieskie kapturki które nadają barwę światła. Nie wiem czy da się je zdjąć i założyć na nowe żarówki. Sprawdzę jak kokpit będzie wyglądał bez nich. Outek możesz napisać coś więcej na temat podświetlenia świateł awaryjnych? Jak się do tego zabrać i z czym są problemy?

Z góry dzięki!

elektryk 
Forumowicz

Auto: auto
Wysłany: 05-11-2011, 16:14   

Na temat żarówek podświetlania pisałem już na forum.
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=65327
Same żaróweczki bez oprawek są dostępne ale psują się na potęgę, ja u siebie zamontowałem żaróweczki LED tyle że trzeba je podlutować, bo nie są 100% kompatybilne.

Białe LEDy na przyciskach przeciwmgielnych, regulacji świateł i jasności pokręteł wyglądają obłędnie, ikonka jest wyraźnie widoczna. Przy podświetlaniu panelu klimy diody LED muszą być w wersji rozpraszającej a nie skupionej, inaczej będą dwie plamy przy diodach a reszta ciemna. Różnią się kształtem diody, końcówka powinna mieć taki wywiercony stożek. Ja u siebie sam przerabiałem, wierciłem małą wiertarką i wkraplałem kroplę srebrnego lakieru żeby jeszcze wzmocnić rozproszenie.

Co do kapturków to się je spokojnie ściga palcami, tylko ostrożnie bo mogą pęknąć. Najprostsza technika ściągania jest podobna do nakładania kondoma tylko w drugą stronę, trzeba palcami "rolować" gumkę od plastiku do końca banieczki.

mitch2000 
Forumowicz

Wysłany: 05-11-2011, 17:27   

elektryk napisał/a:
Na temat żarówek podświetlania pisałem już na forum.
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=65327
Same żaróweczki bez oprawek są dostępne ale psują się na potęgę, ja u siebie zamontowałem żaróweczki LED tyle że trzeba je podlutować, bo nie są 100% kompatybilne.

Białe LEDy na przyciskach przeciwmgielnych, regulacji świateł i jasności pokręteł wyglądają obłędnie, ikonka jest wyraźnie widoczna. Przy podświetlaniu panelu klimy diody LED muszą być w wersji rozpraszającej a nie skupionej, inaczej będą dwie plamy przy diodach a reszta ciemna. Różnią się kształtem diody, końcówka powinna mieć taki wywiercony stożek. Ja u siebie sam przerabiałem, wierciłem małą wiertarką i wkraplałem kroplę srebrnego lakieru żeby jeszcze wzmocnić rozproszenie.

Co do kapturków to się je spokojnie ściga palcami, tylko ostrożnie bo mogą pęknąć. Najprostsza technika ściągania jest podobna do nakładania kondoma tylko w drugą stronę, trzeba palcami "rolować" gumkę od plastiku do końca banieczki.

Jak ja nie cierpię lutować:) Na razie spróbuje na zwykłych żarówkach jak nie da rady to trzeba będzie wypić setkę, żeby ręka nie drżała i brać się za lutownice:)

Pozdrawiam!

Odpowiedz do tematu