Przesunięty przez: BigTomala 19-10-2009, 14:41 |
głośniki w drzwiach |
Autor |
Wiadomość |
bokciu [Usunięty]
|
Wysłany: 03-12-2006, 10:53 głośniki w drzwiach
|
|
|
Mam pytanie
Czy moze ktos sie orientuje jakie głośniki znajduja sie w drzwiach przednich w Galu EA?
Chodzi mi o wymiar gdyz chetnie bym je wymienil na cos lepszego a nie chce mi sie rozbierac drzwi dwa razy.
Moze ktos juz przeprowadzal te operacje?
Za wszelkie informacje z gory dziekuje.
pozdr. |
|
|
|
 |
roch_27
moderator Nutrix Bi-Turbo

Auto: Arteon Shooting Brake R
Zaproszone osoby: 1
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 70 razy Dołączył: 05 Paź 2005 Posty: 2581 Skąd: POznań
|
Wysłany: 03-12-2006, 20:12
|
|
|
10 cm wiecej na temat zmiany głośników na większe
KLIK
pozdro |
_________________ Legnum VR-4 Type S Twin Turbo - 26.01.12r - accident
ARMA PACIS FULCRA - Broń dźwignią pokoju
 |
|
|
|
 |
bokciu [Usunięty]
|
Wysłany: 03-12-2006, 21:37
|
|
|
Wielkie dzieki.
Uuuuu..ale to kiepsciutko...takie male ,spodziewalem sie wiekszych w drzwiach.
Tu nawet nie chodzi o wymiane na wieksze ale na lepsze jakosciowo bo te fabryczne cos zbytnio wyskoch nie majaa i basem tez nie grzeszą.
Ale to teraz mnie zaskoczyles ,ze takie male glosniki pomontowali.
10 cm to w kokpitach montuja ale nie w drzwiach
pozdr. |
|
|
|
 |
xcracing
Mitsumaniak Fan starszych Mitsu

Auto: Mazda 6
Pomógł: 16 razy Dołączył: 16 Wrz 2006 Posty: 417 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 04-12-2006, 08:35
|
|
|
Niedawno wymieniałem głośniki w swoim kombiku, we wszystkich drzwiach były oryginalne głośniki 15,5cm a włożyłem tam 16cm. |
_________________ Galant E32A 1800 '92 - był
Galant EA5W 2500 V6 '97 - był
Galant E39A 2000 Dynamic4 '88 - był
Mazda 6 - jest
==HISTORIA MOJEGO BIAŁEGO E39A==
==FOTKI MOICH BYŁYCH GALANTÓW==
 |
|
|
|
 |
roch_27

|
Wysłany: 04-12-2006, 08:41
|
|
|
xcracing napisał/a: | oryginalne głośniki 15,5cm | i tu mi dałeś ćwieka moje wyglądały na 10 cm - wobec tego musze dokładnie sprawdzić.
pozdro |
 |
|
|
|
 |
drout [Usunięty]
|
Wysłany: 04-12-2006, 08:48
|
|
|
Też mi sie wydaje ze mam wieksze niż 10 cm bo jak przyciemniałem szyby to je oglądałem. |
|
|
|
 |
xcracing

|
Wysłany: 04-12-2006, 08:57
|
|
|
I ja byłem zaskoczony, że takie duże seryjnie montują, do tej pory w innych samochodach spotykałem raczej 13cm. W Galanciku montowane są one w takich plastikowych koszach, jeśli by je usunąć to jeszcze większe by weszły. Ale cztery w miarę dobre głośniki 16cm i jakieś nienajgorsze radyjko i naprawde mocno i ładnie to gra. |
Mazda 6 - jest
 |
|
|
|
 |
roch_27

|
Wysłany: 04-12-2006, 09:02
|
|
|
Dokładnie montowane są w koszach (dystansach) i dlatego wydawało mis się że srednica wynosi 10 cm
pozdro |
 |
|
|
|
 |
bokciu [Usunięty]
|
Wysłany: 04-12-2006, 23:36
|
|
|
No to zescie mnie pocieszyli.Faktycznie 10cm to zbyt malo jak na drzwi.
Ale to co za daremne glosniki tam sa fabrycznie wkladane ,ze to nic nie gra.
Z tylu mam wymienione na Alpine i jestem zadowolony ale przod - tragedia. |
|
|
|
 |
Trociniarz [Usunięty]
|
Wysłany: 08-12-2006, 08:53
|
|
|
WItam,
Seryjnie w drzwiach są głośniki 13cm, osadzone w plastikowym koszu, który po wyciągnięciu pozwala nam włożyć jedyny prawidłowy głośnik w drzwi tzn 160-165mm, wchodzi bez najmniejszych problemów.Należy go jednak osadzić na pierścieniu, najłatwiej na wzór orgyginalnego platiku. Więcej w tym temacie, gdyby to kogos intersowało, napiszę w dziale o Audio, bo 2 dni temu montowałem u siebie kompletny system z okablowaniem itd, i robiłem zdjecia dla potomności:)
pozdr,
Kuba |
|
|
|
 |
bokciu [Usunięty]
|
Wysłany: 08-12-2006, 18:22
|
|
|
Trociniarz napisał/a: | Seryjnie w drzwiach są głośniki 13cm, osadzone w plastikowym koszu, który po wyciągnięciu pozwala nam włożyć jedyny prawidłowy głośnik w drzwi tzn 160-165mm |
No to jak to w koncu jest???
xcracing napisał/a: | Niedawno wymieniałem głośniki w swoim kombiku, we wszystkich drzwiach były oryginalne głośniki 15,5cm a włożyłem tam 16cm |
|
|
|
|
 |
xcracing

|
Wysłany: 09-12-2006, 14:27
|
|
|
Właśnie byłem na strychu gdzie walają się moje stare głośniki wymontowane z Galanta. Są oryginalne - ze znaczkiem Mitsubishi. Przemierzyłem jeszcze raz, poprzedni pisałem bez mierzenia. Nie ma najmniejszej wątpliwości tym razem - głośniki mają średnice 150mm, a rozstaw śrub po przekątnej 155mm.
No i mamy problem, bo Kuba ma zupełnie inne doświadczenia w tym wzgledzie.
Wydaje mi się, że były montowane różne. Po pierwsze ja mam kombika, więc różnica może wynikać z rodzaju nadwozia, ale bardziej prawdopodobne jest to, że w Galantach były montowane dwa różne zestawy audio ponieważ ja mam seryjnie sześć głośników, tj. cztery drzwi i "gwizdki" przy lusterkach (w oryginalnych obudowach) a wydaje mi się że nie wszystkie Galanciki takie wysokotonowe głośniczki oryginalnie posiadają.
A wię chyba dokonaliśmy jakiegoś niepełnego jeszcze odkrycia |
Mazda 6 - jest
 |
|
|
|
 |
bokciu [Usunięty]
|
Wysłany: 09-12-2006, 21:21
|
|
|
Co do wysokich to masz racje. Ja naprzyklad nie mam wogole nawet miejsca przeznaczonego na te glosniki.
Co do rozmiaru to chyba bedzie trzeba jedna zdemontowc jeden bok drzwi i sprawdzic.
Tym berdziej ,ze podajesz bardzo niestandardowy rozmiar.Zazwyczaj sa 13 a potem 16,5. |
|
|
|
 |
Trociniarz [Usunięty]
|
Wysłany: 10-12-2006, 11:46
|
|
|
xcracing napisał/a: | Właśnie byłem na strychu gdzie walają się moje stare głośniki wymontowane z Galanta. Są oryginalne - ze znaczkiem Mitsubishi. Przemierzyłem jeszcze raz, poprzedni pisałem bez mierzenia. Nie ma najmniejszej wątpliwości tym razem - głośniki mają średnice 150mm, a rozstaw śrub po przekątnej 155mm.
No i mamy problem, bo Kuba ma zupełnie inne doświadczenia w tym wzgledzie.
Wydaje mi się, że były montowane różne. Po pierwsze ja mam kombika, więc różnica może wynikać z rodzaju nadwozia, ale bardziej prawdopodobne jest to, że w Galantach były montowane dwa różne zestawy audio ponieważ ja mam seryjnie sześć głośników, tj. cztery drzwi i "gwizdki" przy lusterkach (w oryginalnych obudowach) a wydaje mi się że nie wszystkie Galanciki takie wysokotonowe głośniczki oryginalnie posiadają.
A wię chyba dokonaliśmy jakiegoś niepełnego jeszcze odkrycia |
A powiem Ci ze chyba dokonaliśmy Bo słyszałem gdzieś, że są galanty ktore mają jakieś ładne miejsca w obudowie lusterek na tweetery, ja takowych nie miałem wiec robiłem panele pod wysokie. Najwidoczniej Mitsu oferował różne rodzaje nagłośnienia i tym samym średnica głośników może się różnić.
Bokciu, tak czy siak, musisz rozebrać drzwi ( jakies 2 minuty ) wyjąc głośnik i kosz, wyciąć pierścień z MDF i montować 160-165mm, zmieścić się zmieści na 100%
pozdrawiam,
Kuba |
|
|
|
 |
Wiktor
Mitsumaniak

Auto: Galant 2.5 V6, 99r
Pomógł: 1 raz Dołączył: 24 Sie 2006 Posty: 331 Skąd: Kielce
|
Wysłany: 10-12-2006, 13:34
|
|
|
u mnie tak sama w obudowach lusterek są tweetery, ale mnie naprzykład interesuje jak i jaki głosnik włożyc w miejsce przeznaczone na głosnik niskotonowy |
|
|
|
 |
|