|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Audio w Galancie 98....proszę o rady przed montażem |
Autor |
Wiadomość |
Trociniarz [Usunięty]
|
Wysłany: 04-12-2006, 19:09 Audio w Galancie 98....proszę o rady przed montażem
|
|
|
Witam,
Nowe auto... nowe wyzwanie, muzyka w samochodzie, to sprawa dla mnie bardzo istotna, dlatego w środę planuję zająć sie moim Galantem 98 w wersji sedan i sprawić by jeździło sie przyjemniej. Wszystkie klocki są już zebrane, okablowanie również, myśle ze moje pytania będą dotyczyły głównie kwestii montażowych, ponieważ nie znam tego auta.
Zasilanie to 35mm2 no i tutaj miałbym pytanie o najłatwiejsze przejscie do kabiny, oraz najłatwiejsze puszczenie go przez auto. Generalnie to samo pytanie dotyczy kabli sygnałowych ( 3 x podwójny ) , którędy najłatwiej, najmniej ewentualnych zakłóceń?
Każda rada na obecym etapie, dot montażu audio w tym aucie będzie dla mnie cenna, ponieważ, będzie robione wszystko, łącznie z tłumieniem drzwi przednich.
pozdrawiam,
Kuba |
|
|
|
 |
Marcino
Mitsumaniak Góral niskopienny

Auto: Galant 2.5 V6 97r
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 68 razy Dołączył: 02 Cze 2005 Posty: 10649 Skąd: okolice Tczewa
|
Wysłany: 04-12-2006, 19:37
|
|
|
Witaj
Kuba ja mam tytlko jedna prośbę, jak możesz to rób fotki w trakcie montazu, bedzie można z tego pożniej manual napisać..
POzdrawiam |
_________________ 2019 - ... - VW Tiguan II 18r 2.0 TDI 110kw
2006- .... - Galant 2.5 V6 97r + LPG Stag
był - 2011 - 2019 - Pug 307sw
była -2004-2006 - Carisma 1.8 GDI 98r
był -1997-2005 - Fiat 126p 1978r
"A omijając to całe rozmyślanie, to prawda jest taka że do codziennego auta najlepszy jest silnik z jak największym momentem dostępnym z niskich obrotów
Czyli w tym przypadku 6a13 " by tomchuck
 |
|
|
|
 |
Trociniarz [Usunięty]
|
Wysłany: 04-12-2006, 19:57
|
|
|
..OK obiecuje ! Tak czy inaczej miałem to wszystko uwiecznić, tylko dla siebie, ale jeśli to kiedykolwiek komuś pomoże, to oczywiście udostępnie, nie widzę problemu. |
|
|
|
 |
Simones [Usunięty]
|
Wysłany: 04-12-2006, 22:52
|
|
|
Juz troche bylo o tym TU
W sumie to nawalilem, bo wlasnie mialem to podlaczyc u siebie z cyfrakiem za pan brat, ale sie okazalo, ze braklo mi czasu i ledwo sie wyrobilem z samym montazem, a o zdjeciach nie moglo byc mowy. Jednak wiekszosc pamietam, wiec chetnie pomoge swoim doswiadczeniem w tym zakresie.
Jesli chodzi o kable zasilajace to zaraz przy aku masz fafryczne piekne wejscie w blotnik, w nim sa nawet wolne klipsy zeby zlapac ten kabel i tak dochodzisz do wejscia w kabine, ktore znajdziesz na sciance przed drzwiami. Najlepiej jest odwinac zabezpieczenie wchodzacych tam juz fabrycznie kabli i przykolegowanie sie do nich, potem jak to ladnie spowrotem obwiniesz i zabezpieczysz bedziesz mogl sie cieszyc z NIErozszczelnionej kabiny - a to wazne. Pozniej juz jest tylko latwiej, bo idziesz po progu w ktorym znajduje sie korytko, ktore oczywiscie rowniez namietnie wykorzystujemy i mamy w ten sposob polozony dosc profesjonalnie kabel, ktory nigdzie nie lata i sie nie przeciera.
Napisz co dokladnie podlaczasz i gdzie to bede pomagal w miare wiedzy. |
|
|
|
 |
Trociniarz [Usunięty]
|
Wysłany: 05-12-2006, 10:40
|
|
|
Hej,
No to już coś wiem, szczerze mówiąc nie zagladałem jeszcze któredy sie przebić do kabiny, także ta rada jest dla mnie bardzo cenna, jutro sie wszystko okaże:)
Powiedz, któredy ciągnąłes kable sygnałowe....ponieważ u mnie jest ich trochę ( 1xpoczwórny i 1xpodwójny) , i którędy wchodziłeś nimi do konsoli ?
Co podłączam, wiec po kolei:
DEH-p945r
XM 6020 na sub
XM 4045 zasilanie przodu
Rainbow 165 SLX komponent przedni
Emphaser S2 12' w skrzyni zamknietej
Zasilanie i masa 35mm2 do rozdzielacza/ od 10mm2
Sygnałowe AIV Profi twist
Jak sie domyślasz, pomijamy fabryczne zwrotki i podłączamy aktywnie, także będzie trochę paprania z kablami głośnikowymi, system przedni w miejscach fabrycznych na pierścieniach z MDF, tweetery w miejscah plastików lusterek będą mini paneliki:), drzwi będą wygłuszane oczywiście....i to wszystko JUTRO:) |
|
|
|
 |
arturro [Usunięty]
|
Wysłany: 05-12-2006, 13:24
|
|
|
pamietaja aby isc z dala z kablami zasilajacymi i sygnalowymi od instalacji fabrycznej auta, oraz aby sygnalowe polozyc jak najdalej zasilajacych.
jesli musisz przejsc przez fabryczna instalacje to skrzyzuj ze soba kable, aby w jak najmniejszym stopniu sie stykaly.
nadmiar kabl nie zwijaj w okreg, najlepiej go obetnij. |
|
|
|
 |
Trociniarz [Usunięty]
|
Wysłany: 05-12-2006, 14:35
|
|
|
No tak, to są żelazne zasady których łamać nie wolno, inaczej przypłacimy to gwizdaniem w głośnikach ( BMW e36....ehhh 3 miesiące walki było...mimo iż kable były położone prawidłowo ). Jako takie pojęcie o tym mam, i tych zasad postaram sie nie złamać, głównie prosiłbym o info dotyczące samego Galanta jako auta, jakiś psikusów, które mogą sie zdarzyć, i rady dotyczące miejsc na położenie kabli, wejście do koncosli itd.
pozdrawiam,
Kuba |
|
|
|
 |
Simones [Usunięty]
|
Wysłany: 05-12-2006, 17:05
|
|
|
Wiec ja jednak troche zaryzykowalem i zlamalem te zasady, bo poszedlem po istniejacych juz korytkach, ale udalo sie i nie ma zadnych skutkow ubocznych. Moze dlatego, ze nie jest to powiedzmy taka instalacja, zeby wymagala 35mm^2 zasilania. Wzmak mam pod fotelem kierowcy, bo swietnie sie tam miesci i nie swiece nim np. pod sklepem jak otwieram bagaznik. Sygnalowki poszly od radia w dol i kanalem obok drazka, wychodzac przed podlokietnikiem pod fotel i juz. Pozniej do glosnikow poszedlem w tyl dalej progiem i obok tylnej kanapy juz wylazlem na polke. Wiesz, ze jest w niej wyciety juz fabrycznie otwor na 20cm - tylko znajdz tu Free Air'a na 20 cm Wlasnie szukam takiego - jakby ktos cos wiedzial to chetnie kupie, bo ten Lanzar jednak sie nie bardzo nadaje, on pewnie by swietnie chodzil ale w pudle |
|
|
|
 |
Trociniarz [Usunięty]
|
Wysłany: 05-12-2006, 20:02
|
|
|
Witam,
35mm2 to czysto zapobiegawczo, wiadomo jak jest z car audio...na chwile obecna, moc wzmacniaczy jest niewielka, ale to moze sie kiedys zmienic, takze zrobilem to przyszlosciowo. Wzmacniacze musze miec zamontowane z tyłu, bo są dwa i pod siedzeniemi sie moga nie zmiescic, choc wezme to pod uwagę, moze chociaz 4 kanałówka...
Co to półki tylniej to zauważyłem że jest tam miejsce do wycięcia na 20cm glosnik, z tym że tak jak mówiłes, 20cm free air znaleźć to nie lada sztuka, a dwa że te głośniki nigdy specjalnie dobrze nie grały....ja takiego nie słyszałem, nie bez znaczenia jest ze to tylko 20cm. Polecam skrzynkę zamkniętą z glosnikiem 25cm.....przemieliłem już chyba wszystkie możliwe kombinacje jeśli chodzi o suba i uważam ze to najbardziej optymalne rozwiązanie ( sam mam 30cm.....troche z musu:)
pozdr,
Kuba.
ps. ide na wypić kilka bronków przed spaniem, co by się jutro lepiej montowało, akku do cyfraka naładowane:) |
|
|
|
 |
Simones [Usunięty]
|
Wysłany: 05-12-2006, 22:29
|
|
|
Trociniarz napisał/a: | zauważyłem że jest tam miejsce do wycięcia na 20cm glosnik |
nie do wyciecia, tylko juz wyciety
Czyzbys uwazal, ze 30cm sobie gorzej radzi niz 25cm Czy miales na mysli ergonomie |
|
|
|
 |
Trociniarz [Usunięty]
|
Wysłany: 05-12-2006, 23:37
|
|
|
Czyzbys uwazal, ze 30cm sobie gorzej radzi niz 25cm Czy miales na mysli ergonomie [/quote]
Hm...z założenia 30cm będzie wolniejszy i mniej precyzyjny....no ale to wychodzi w praniu bo przy sumie oczekiwań i odpowienim głośniku i zasilaniu efekt może być bardzo różny. Generalnie będe zmierzał w kierunku glośnika 25cm....ale zdam relację z tego co mam, jak będzie odpowiednio zestrojone....może mi podpasuje
pozdr,
Kuba |
|
|
|
 |
maniakowy [Usunięty]
|
Wysłany: 06-12-2006, 17:11
|
|
|
to wreszcie w przednie drzwi wchodza 16? czy 16,5?;]
Trociniarz: kupiles czy zrobiles mocowania tweeterow przy lusterkach?;] |
|
|
|
 |
xcracing
Mitsumaniak Fan starszych Mitsu

Auto: Mazda 6
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 16 razy Dołączył: 16 Wrz 2006 Posty: 417 Skąd: Wrocław
|
|
|
|
 |
maniakowy [Usunięty]
|
Wysłany: 06-12-2006, 20:00
|
|
|
a przerabial ktos z was boczki drzwi?;] kiedys widzialem na jakims forum mitsubishi jak koles w galancie w niemczech dosc ladna zabudowe zrobil:)
[ Dodano: 06-12-2006, 20:04 ]
btw. dzieki xcracing za odpowiedz:) |
|
|
|
 |
Simones [Usunięty]
|
Wysłany: 06-12-2006, 20:12
|
|
|
Ja kupilem 2 syczki, przekulem ten plastik przy lusterkach zeby tylko przewody przeszly i puscilem kabel do glosnika w drzwiach. Wystarczylo je przykleic na zalaczonej w zestawie specjalnej podkladce i nawet ladnie sie to skomponowalo no i duzo ladniej gra teraz ten bac co bac ubogi fabryczny zestaw glosnikow, w ktorym calkowicie zapomniano o tonach wysokich i niskich. |
|
|
|
 |
|
|