Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Ciecie kosztow telefonicznych
Autor Wiadomość
Grześku 
Mitsumaniak
groźny oboźny

Auto: Outlander Intense+ 2.0
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 03-12-2006, 18:57   Ciecie kosztow telefonicznych

szczeslaw napisał/a:
Bull shit a nie promocja powiadasz? Czyli w/g ciebie 1000=1500?
Zawsze jest jakiś haczyk - tak samo jest i w tym przypadku. Ale nie mów mi, że doładowanie większe o 50% to nie jest promocja.

owszem promocja, 50%, czemu nie, ale posłuchaj reklamy:
"doładuj swoje konto a my je podwoimy"
ok, wszystko ładnie i pięknie, ale nic nie mówią o tym że trzeba doładować dwa razy. Moja żona skuszona ofertą kupiła kartę za 100zł, drugiej nie kupi bo święta za pasem i są inne wydatki, podwojenia nie ma ale za to jest niesmak.
Marketing ma swoje prawa, ale w taki sposób klienta raczej się nie zdobywa tylko traci.

strony www, druk, grafika reklamowa, fotografia
Ostatnio zmieniony przez arekp 06-12-2006, 11:50, w całości zmieniany 1 raz  

arekp 
Mitsumaniak

Auto: inny
Wysłany: 03-12-2006, 19:48   

Grześku napisał/a:
arekp napisał/a:
Mozna wplacic na konto do 500 zl i drugie tyle dodawane jest do salda
bull shit!

kupuję za 50zł raz, dokupuję drugi raz za 50zł i dopiero to drugie doładowanie jest podwajane, więc żeby mieć podwojenie o te 500 PLN to muszę wsadzić w tel 1000!
sorki, ale to bull shit a nie promocja.

Jakies dziwne rzeczy piszesz. Promocja dla nowych zestawow polega na:
- zakupieniu zestawu
- wykonaniu pierwszego polaczenia
- doladowaniu konta kwota maksymalnie 500 zl jednak nie mniej niz 20 zl i nie pozniej niz w 5 dni od wykonania polaczenia

Po doladowaniu dostajesz drugi raz tyle, co wplaciles na karte. Masz watpliwosci? Ja nie, a przemawia za tym stan konta na mojej dodatkowe karcie - obecnie 890 zl ;-)

[ Dodano: 2006-12-03, 19:50 ]
Grześku napisał/a:
żona skuszona ofertą kupiła kartę za 100zł, drugiej nie kupi bo święta za pasem i są inne wydatki, podwojenia nie ma ale za to jest niesmak.
Marketing ma swoje prawa, ale w taki sposób klienta raczej się nie zdobywa tylko traci.

Czytaj regulamin ;-) Dla istniejacych abonentow polega to na tym, ze doladowujesz konto pierwszy raz kwota minimum 20 zl a w ciagu dni ponownie kwota miedzy 20 a 500 zl. Drugie doladowanie zostanie podwojone.

szczeslaw 
moderator
Łamacz przepisow KRD

Auto: Carisma 1.6 99r
Wysłany: 03-12-2006, 22:09   

Grześku napisał/a:
Marketing ma swoje prawa

i pamiętając o tym ZAWSZE
arekp napisał/a:
Czytaj regulamin

I to chyba wszystko w tym temacie.

arekp 
Mitsumaniak

Wysłany: 04-12-2006, 18:39   

akbi napisał/a:
Uważam, że jak się rozmawia w ciągu miesiąca więcej niż parę minut, to zawsze abonament wyjdzie taniej – kwestią jest tylko odpowiednie dobranie tego abonamentu. Do tego, jako pozytyw abonamentu, należy doliczyć również programy wymiany aparatów i stały swój numer.

Pokaz mi abonament ze stawka 30gr/min lub 59gr/min (liczac stawke bez promocyjnego doladowania).

Jesli chodzi o programy wymiany aparatow ... tez sie kiedys na to nabieralem. Co z tego, ze wymieniaja aparaty jak tak na prawde lepsza oferte dostaje sie jako nowy klient niz klient na podtrzymaniu? Do tego aparaty sa gowniane, te ze srednio wyzszej polki przy abonamencie ~100 zl miesiecznie sa zawsze powyzej 500 zl.

Ostatnio robilem zestawienie ofert i liczylem ceny biorac pod uwage srednia ilosc wygadanych minut z ostatnich 23 miesiecy. Wyszlo mi, ze nawet jesli kupie aparat za 1500 zl + oplace prepaida z niepromocyjna stawka 59gr/min to wyjde na to samo :-) Przypomne, ze przewaga prepaida to brak wiazacej umowy a jesli place dosc wysoka cene abonamentu i dostaje nieciekawe aparaty to jaka jest sens wiazania sie na 12/24/36 miesiecy?

Dodam, ze nie jestem z tych co sie lubia bawic wplacajac co miesiac po 20-30 zl na karte i robie jednorazowa wplate 500 zl. Nie bola mnie tez zdrapki poniewaz dokonuje platnosci elektronicznej.

Chetnie poczytam argumenty przemawiajace za podpisaniem umowy na 24 miesiace z ktorymkolwiek operatorem. Miesiecznie wydaje na rozmowy miedzy 100-150 zl :-)

Alek
[Usunięty]

Wysłany: 04-12-2006, 20:48   

arekp napisał/a:
Pokaz mi abonament ze stawka 30gr/min
Stawka podstawowa rzeczywiście nie będzie niższa, ale gdy się odpowednio skonfiguruje "Strefę Plusa", "Kontakt Plus" (12 gr brutto do wybranych numerów), i ew. "Zniżki na połączenia" to schodzi się poniżej tej sumy. (Nazwy podaję z Biznesklasy, w abonamentach prywatnych są chyba inne).

arekp napisał/a:
Miesiecznie wydaje na rozmowy miedzy 100-150 zl :-)
Ważne jest ile rozmawiasz i do jakich sieci - to są dane do wyboru operatora/abonamentu.

W mojej rodzinie Prepaida używa tylko teściowa, która komórki potrzebuje wyłącznie w sezonie działkowym. Simplusa musi doładować dwa razy w roku (kwiecień i lipiec) po 50 zł i ma z tego pół roku pełnego kontaktu. Ponieważ nie wygaduje tych pieniędzy, więc korzysta z komórki także w domu. Gdyby miała abonament, to musiałby płacić 120 zł rocznie.

arekp 
Mitsumaniak

Wysłany: 04-12-2006, 21:55   

Alek napisał/a:
arekp napisał/a:
Pokaz mi abonament ze stawka 30gr/min
Stawka podstawowa rzeczywiście nie będzie niższa, ale gdy się odpowednio skonfiguruje "Strefę Plusa", "Kontakt Plus" (12 gr brutto do wybranych numerów), i ew. "Zniżki na połączenia" to schodzi się poniżej tej sumy. (Nazwy podaję z Biznesklasy, w abonamentach prywatnych są chyba inne).

30gr to byla stawka do wszystkich sieci ;-) Stawka promocyjna po podwojnym doladowaniu. Normalnie jest 59gr.

Nigdy nie wybieralem abonamentu patrzac na polaczenia wewnatrzsieciowe. To nie ma najmniejszego sensu i dziwie sie, ze ludzie tak na to leca ;-)

akbi 
I Love SPEEDway

Auto: Subaru Forester 2.0XT .. 18r
Zaproszone osoby: 65
Wysłany: 04-12-2006, 22:35   

arekp napisał/a:
Pokaz mi abonament ze stawka 30gr/min lub 59gr/min (liczac stawke bez promocyjnego doladowania).

Hm…
Mi wychodzi z abonamentu tak:
Najczęściej wybierane numery: (żona, dzieci, … Bill Gates, Putin) – 10 gr (ok. 50% rozmów)
Inni w Plusie i na stacjonarnych – 30 gr (ok. 25% rozmów)
ERA, Orange i inni – 50 gr (ok. 25% rozmów)

Średnia więc z moich rozmów wychodzi mi na poziomie ok. 25gr/min
Abonament 100zł

Aha … wszystkie ceny netto.

W telefonie firmowym mam jeszcze troszkę taniej, gdyż mam droższy abonament.

Opisywana taryfa to Biznesklasa 100 w Plusie – abonament 110zł netto (w tym opisywane zniżki)

arekp napisał/a:
Jesli chodzi o programy wymiany aparatow ... tez sie kiedys na to nabieralem. Co z tego, ze wymieniaja aparaty jak tak na prawde lepsza oferte dostaje sie jako nowy klient niz klient na podtrzymaniu? Do tego aparaty sa gowniane, te ze srednio wyzszej polki przy abonamencie ~100 zl miesiecznie sa zawsze powyzej 500 zl.

Tutaj Arek masz rację, mnie też to wkurza, więc robię to tak:
Podczas wymiany aparatu borę taki model na którym mogę najwięcej zarobić sprzedając go na drugi dzień jako nowy, później dokładam z 700-1000 zł u kupuję to co mi się podoba

Subaru Legacy 10MY 2.5 GT 2014 IV - 2018 III
Galant EA5W SE '99 2007 IV - 2015 III
Lancer CB4W GLXi '94 2005 XII - 2007 V

arekp 
Mitsumaniak

Wysłany: 05-12-2006, 16:05   

stanik napisał/a:
ja mam w erze, prywatny abonament i wychodzi mi po 50gr/min (20 PLN za 40 min) do wszystkich sieci oraz po 1,5 gr/min (30 PLN za 2000 min na wybrany numer) do mojej lepszej polowy.

Podajac ceny za minute polaczenia do wszystkich sieci podawajcie tez nazwe abonamentu ktory placicie oraz czy to cena netto czy brutto. W cenniku Ery nie moge jakos znalezc takiej ceny za polaczenia.

Alek
[Usunięty]

Wysłany: 05-12-2006, 16:11   

arekp napisał/a:
Nigdy nie wybieralem abonamentu patrzac na polaczenia wewnatrzsieciowe. To nie ma najmniejszego sensu i dziwie sie, ze ludzie tak na to leca ;-)
Ale w Plusie (może nie we wszystkich taryfach) można tanio kupić duże zniżki nie tylko wewnątrzsieciowo ale i do stacjonarnych. Jeśli takie połączenia stanowią znaczny odsetek rozmów, to myślę że rzecz jest opłacalna. Na razie tylko "myślę", a będę wiedział za kilka dni, gdyż od początku listopada testuję używanie komórki także w zastępstwie stacjonarnego, bez jakiegokolwiek hamowania się z długością trwania rozmów.

arekp 
Mitsumaniak

Wysłany: 05-12-2006, 17:18   

Alek napisał/a:
Na razie tylko "myślę", a będę wiedział za kilka dni, gdyż od początku listopada testuję używanie komórki także w zastępstwie stacjonarnego, bez jakiegokolwiek hamowania się z długością trwania rozmów.

Zainteresuj sie VOIPem a nie komorkami jesli chcesz ciac koszty polaczen stacjonarnych. Na Polske polecam www.siect2.pl + jakas brameczka pozwalajaca wpiecie analogowego telefonu i uzywanie go do rozmow.

stanik 
Mitsumaniak

Auto: Volvo S60 2.4i
Wysłany: 05-12-2006, 17:40   

arekp napisał/a:
stanik napisał/a:
ja mam w erze, prywatny abonament i wychodzi mi po 50gr/min (20 PLN za 40 min) do wszystkich sieci oraz po 1,5 gr/min (30 PLN za 2000 min na wybrany numer) do mojej lepszej polowy.

Podajac ceny za minute polaczenia do wszystkich sieci podawajcie tez nazwe abonamentu ktory placicie oraz czy to cena netto czy brutto. W cenniku Ery nie moge jakos znalezc takiej ceny za polaczenia.

Ten abonament powyżej to jest/był jakiś abonament na urodziny Ery, był do wyboru 20 PLN za 40 minut lub 40 PLN za minut 80. Ceny oczywiście już z Vat'em . Cena taka jest przez całe dwa lata abonamentu (trwania umowy) bo teraz sieci stosują "myk", że cena przez pierwszy rok promocyjna a po roku jest normalna (albo jakieś inne sztuczki).

Pozdrawiam
#0175/KMM
Carisma 1.8 SOHC 115KM GLX (Pb +LPG)
SPRZEDANA 30.08.2007
AB RH+
Canon 350D + KIT 18-55mm + Sigma 18-200 OS + Canon 50mm 1.8

Alek
[Usunięty]

Wysłany: 06-12-2006, 11:21   

arekp napisał/a:
Zainteresuj sie VOIPem a nie komorkami jesli chcesz ciac koszty polaczen stacjonarnych
Tych kosztów nie miałem wcale dużych (do 100 zł miesięcznie przy abonamencie "60 minut za darmo"), więc inwestycja w telefon i modem (czy jak się to urządzenie nazywa) nie zwróci się szybko. Zwłaszcza że warunkiem jest pozostawienie sobie dotychczasowego numeru tpsa, a to komplikuje sprawę / podwyższa całościowe koszty operacji.

cns80 
Mitsumaniak
Forumowa łajza

Auto: Espace 4 2,0T+KawasakiZRX1200S
Wysłany: 06-12-2006, 13:14   

Spokojnie Panowie. Już niedługo problem się skończy.
Gdy będzie można przenosić numery pomiędzy operatorami podział na połączenia wewnątrzsieciowe i pozostałe nie będzie miał najmniejszego sensu, bo nie będzie wiadomo do kogo się dzwoni. Ciekawe co wymyślą operatorzy.

arekp 
Mitsumaniak

Wysłany: 06-12-2006, 13:59   

cns80 napisał/a:
Spokojnie Panowie. Już niedługo problem się skończy.
Gdy będzie można przenosić numery pomiędzy operatorami podział na połączenia wewnątrzsieciowe i pozostałe nie będzie miał najmniejszego sensu, bo nie będzie wiadomo do kogo się dzwoni. Ciekawe co wymyślą operatorzy.

Juz mozna przenosic - w przypadku sieci komorkowych - dlatego nie zwracam uwagi na ceny wewnatrzsieciowe u operatorow. To, ze mam numerek 509* nie oznacza, ze jestem w Orange ;)

Zroznicowanie cen polaczen na wewnatrzsieciowe i pozasieciowe mialo zwiazek z chorymi stawkami miedzyoperatorskimi. Operatorzy nie mogli walczyc ze soba cenami tych polaczen bo nie mieli mozliwosci. Wszelkie uslugi wewnatrzsieciowe zaczely taniec w momencie gdy operatorzy odnotowali zwrot z zainwestowanej w sprzet kase i mogli zaczac mniej zarabiac.

Paluszki w cenach polaczen zaczal maczac UKE i mamy wolno idaca rewolucje cenowa. Z tego co ostatnio czytalem UKE narzucil zmiany stawek miedzyoperatorskich miedzy Polkomtelem a Telekomunikacja Polska co powinno doprowadzic do kolejnej obnizki cen.

Alek
[Usunięty]

Wysłany: 06-12-2006, 16:23   

arekp napisał/a:
Z tego co ostatnio czytalem UKE narzucil zmiany stawek miedzyoperatorskich miedzy Polkomtelem a Telekomunikacja Polska co powinno doprowadzic do kolejnej obnizki cen.
Bardzo się ucieszę, ale czy przypadkiem już ta obniżka nie weszła? W Biznesklasie tyle samo kosztuje obniżenie ceny rozmów wewnątrzsieciowych i do stacjonarnych (Kontakt Plus?), a Strefa Plusa też obejmuje oba te typy połączeń.

Odpowiedz do tematu