Przesunięty przez: Hubeeert 04-05-2008, 01:35 |
[MSS ALL] KAROSERIA Wycieraczka tylna |
Autor |
Wiadomość |
mlun
Mitsumaniak Fanatic of GDI

Auto: Carisma 98 GDI LS
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 30 razy Dołączył: 01 Sie 2006 Posty: 2834 Skąd: Otwock
|
Wysłany: 08-12-2006, 17:39 [MSS ALL] KAROSERIA Wycieraczka tylna
|
|
|
Dałem podobobny temat w dziale o Carisimie ale nie wiem czy to było dobre miejsce więc postanowiłem również i tu.Nie wiecie czy do Space Stara 2003 pasuje silniczek wycieraczki tylnej od Cari? Proszę o szybką odp jeśli ktos cos wie. |
Ostatnio zmieniony przez cns80 09-02-2009, 10:43, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
burz [Usunięty]
|
Wysłany: 09-12-2006, 23:02
|
|
|
Przeczytalem na tym forum cos takiego:
>>Miałem też problem z pompką spryskiwacza tylnej szyby w MSS, zaryzykowałem i kupiłem >>pompkę od TICO, która okazała się identyczna, działa wyśmienicie |
|
|
|
 |
pgrygiel [Usunięty]
|
Wysłany: 10-12-2006, 08:54
|
|
|
A czy jej wymiana jest trudna |
|
|
|
 |
mlun
Mitsumaniak Fanatic of GDI

Auto: Carisma 98 GDI LS
Pomógł: 30 razy Dołączył: 01 Sie 2006 Posty: 2834 Skąd: Otwock
|
Wysłany: 10-12-2006, 13:56
|
|
|
Ale mi chodzi o silniczek wycieraczki a nie pompkę spryskiwaczy>Swoją drogą to ktoś kiedyś pisał że od Daewoo nawet pasują tez.A co do wymiany tej pompki to nie wiem czy nie trzeba nadkola zdejmować żeby ją założyć. |
_________________ Carisma 1,8 GDI Honda Accord VII 2.0 |
|
|
|
 |
Jacech1 [Usunięty]
|
Wysłany: 16-05-2009, 21:02
|
|
|
Witam
Pojawił się u mnie problem tylnej wycieraczki :/
początkowo przerywała i stanęła
Proszę napiszcie jak zdemontować silniczek tz. że jest na dwóch śrubach to wiem i tu problemu nie ma ale jak ściągnąć ramie z piórem?
Jeśli dobraliście jakiś zamiennik silniczka to powiedzcie jaki pasuje
pozdrawiam |
|
|
|
 |
jawlo
Forumowicz
Auto: SS DiD mint silver
Pomógł: 17 razy Dołączył: 09 Sty 2006 Posty: 1196 Skąd: Beskidy
|
Wysłany: 16-05-2009, 21:57
|
|
|
Wg dokumentacji wygląda to tak:
1. Ściągasz osłone
2. Odkręcasz śrubę
3. Ściągasz ramię (podważając)
4. Ściągasz pierścień
5. Odkręcasz śrubę |
|
|
|
 |
djandrew [Usunięty]
|
Wysłany: 18-05-2009, 22:33
|
|
|
Równo rok temu miałem problem z tylną wycieraczką. Nie działała w ogóle lub stawała w połowie i trzeba było jej pomóc ręką. Jednak po tygodniu usterka sama ustąpiła i działa do tej pory bez zarzutu Po prostu miała gorsze dni |
|
|
|
 |
Jacech1 [Usunięty]
|
Wysłany: 19-05-2009, 06:21
|
|
|
u mnie już nie chce ruszyć - zastrajkowała
Dzięki wielkie za pomoc
W wolnym czasie zabiorę się za demontaż i sprawdzenie
pozdrawiam |
|
|
|
 |
marcin77 [Usunięty]
|
Wysłany: 21-05-2009, 10:10
|
|
|
djandrew napisał/a: | Równo rok temu miałem problem z tylną wycieraczką. Nie działała w ogóle lub stawała w połowie i trzeba było jej pomóc ręką... |
Ja również mam problem z tylną wycieraczką. Pewnego dnia przestała machać. Okazało się że pod kopułką nr 4 (odnoszę się do powyższego rysunku) bylo mnóstwo piachu i innego syfu. Śruba nr 5 była tak zardzewiała, że próba odkręcenia skończyła się jej rozsypaniem.
I teraz mam dodatkowe pytanie: czy można kupić sam moduł z tym plastikowym korpusem (w którym są te wszystkie tryby), ale bez silnika? |
|
|
|
 |
masha
Forumowicz MASHA
Auto: MSS 1.8 GDI AVANCE
Pomógł: 2 razy Dołączył: 14 Gru 2007 Posty: 63 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 27-05-2009, 16:52
|
|
|
marcin77 napisał/a: | djandrew napisał/a: | Równo rok temu miałem problem z tylną wycieraczką. Nie działała w ogóle lub stawała w połowie i trzeba było jej pomóc ręką... |
Ja również mam problem z tylną wycieraczką. Pewnego dnia przestała machać. Okazało się że pod kopułką nr 4 (odnoszę się do powyższego rysunku) bylo mnóstwo piachu i innego syfu. Śruba nr 5 była tak zardzewiała, że próba odkręcenia skończyła się jej rozsypaniem.
I teraz mam dodatkowe pytanie: czy można kupić sam moduł z tym plastikowym korpusem (w którym są te wszystkie tryby), ale bez silnika? |
Ja bym zaczął od wyjęcia silniczka i rozebrania go. Nie samego mechanizmu silniczka (plastykowych kółek zębatych) tylko spróbować wybić trzpień (ten na którym jest osadzone ramię wyciaraka). U mnie trzeba było użyć młota i dużej siły. Dopiero po kilkunastu uderzeniach wyszło. A potem tylko dobrze obczyścić, przesmarować i złożyć. Po podłączeniu wszystko hula do dzisiaj - minęły 2 lata od tej operacji.
pzdr
masha |
_________________ Pzdr
MASHA
MSS 1.8 GDI AVANCE '01 |
|
|
|
 |
brutus25
Forumowicz

Auto: MSS 1.6 Family 2003
|
Wysłany: 11-10-2010, 10:50 Mechanizm tylnej wycieraczki
|
|
|
Cześć
Mam identyczny problem jak marcin77, wycieraczka mi sie zacinała i przy próbie odkrecenia całego mechanizmu nakretka rozsypała się uszkadzając jednocześnie gwint w obudowie. Niestety teraz nie ma mozliwosci prawidlowo dokrecic mechanizmu do szyby. Widac tez nie mieli gdzie oszczędzać tylko na stalowych nakrętkach. Kupowal ktos ostatnio cały mechanizm lub obudowe do tegoż usrojstwa? mozecie poratowac informacją gdzie tegi szukać i które modele stosują takie same obudowy pasujące do MSS? |
|
|
|
 |
cns80
Mitsumaniak Forumowa łajza

Auto: Espace 4 2,0T+KawasakiZRX1200S
Pomógł: 70 razy Dołączył: 03 Gru 2005 Posty: 7348 Skąd: Warszawa-Wawer
|
Wysłany: 12-10-2010, 23:11
|
|
|
brutus25 napisał/a: | Mam identyczny problem jak marcin77, wycieraczka mi sie zacinała i przy próbie odkrecenia całego mechanizmu nakretka rozsypała się uszkadzając jednocześnie gwint w obudowie. Niestety teraz nie ma mozliwosci prawidlowo dokrecic mechanizmu do szyby. | Mam to sasmo. Nie dokręciłem (bo nie ma do czego ale i tak to działa |
|
 |
brutus25
Forumowicz

Auto: MSS 1.6 Family 2003
|
Wysłany: 14-10-2010, 17:37
|
|
|
No tak, ale to nie rozwiązanie. Zima idzie....
Ktos może pomóc? |
|
|
|
 |
RaVciO
Mitsumaniak

Auto: był MSS 1.6 jest Superb II
Pomógł: 19 razy Dołączył: 06 Kwi 2009 Posty: 1254 Skąd: Zielona Góra
|
Wysłany: 27-10-2010, 08:22
|
|
|
Ja się tylko wtrącę, że miałem problemy z wycieraczką tylnej szyby w Clio I i powodem było przetarcie wiązki elektrycznej na styku klapy bagażnika i reszty karoserii. Czy w MSS też leci wiązka przez klapę, czy może jest to zrobione na stykach? |
_________________ Si vis pacem, para bellum. |
|
|
|
 |
jewiurz
Forumowicz

Auto: był MSS 1.6 Comfort 2004
Kraj/Country: Russia
Pomógł: 11 razy Dołączył: 11 Lut 2008 Posty: 112 Skąd: Legionowo
|
Wysłany: 27-10-2010, 08:29
|
|
|
stefan2002 napisał/a: | Czy w MSS też leci wiązka przez klapę, czy może jest to zrobione na stykach? |
Leci przez klapę. |
|
|
|
 |
|