Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Zamknięty przez: Chooper
14-12-2006, 19:11
Żarówki do reflektorów
Autor Wiadomość
slawek st 
Forumowicz

Auto: carisma DI-D+/2003r
Kraj/Country: Polska
  Wysłany: 14-12-2006, 10:11   Żarówki do reflektorów

Posiadam carismę dość krótko ale zauwazyłem ze swiatła są słabsze niz np w golfie III.
Zwracam się z zapytaniem czy warto założyć wzmocnione H4 , 100/90. Wiem ze siła swiatła sie poprawi ale czy nie wpłynie to negatywnie na instalację elektryczną, kostki oraz na odbłyśnik reflektorów , szkło czy mocowanie regulacji elektrycznej połozenia. Proszę o opinie lub podpowiedzi jakie zarówki stosowac najlepiej. Pozdrawiam.

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Wysłany: 14-12-2006, 10:11   

philips gt150

Piotr Góralski
[Usunięty]

Wysłany: 14-12-2006, 10:58   

Faktycznie światła w Carismie nawet takiej po lifcie są słabe, słabsze nawet niż w 206 z początku produkcji (jeszcze z reflektorem z szybką rozpraszającą). Istnieje prawdopodobieństwo, że żarówki większej mocy stopią kostki przyłączeniowe a nawet mogą zniszczyć odbłyśnik, bo wydzielają prawie dwa razy więcej ciepła. Proponuję wstrzymać się z montażem do czasu aż w temacie ujawni się ktoś, kto oprócz teoretycznych rozważań zastosował to w praktyce.
Pozdrawiam

gulgulq 
moderator
Służbowo. Na statek.

Auto: i30
Wysłany: 14-12-2006, 11:10   

Krzyzak napisał/a:
philips gt150

taaa ...tylko i wyłącznie :) :)

kupujepolskieprodukty.pl

KrisKros
[Usunięty]

Wysłany: 14-12-2006, 11:42   Re: Żarówki do reflektorów

slawek st napisał/a:
Posiadam carismę dość krótko ale zauwazyłem ze swiatła są słabsze niz np w golfie III.
Zwracam się z zapytaniem czy warto założyć wzmocnione H4 , 100/90. Wiem ze siła swiatła sie poprawi ale czy nie wpłynie to negatywnie na instalację elektryczną, kostki oraz na odbłyśnik reflektorów , szkło czy mocowanie regulacji elektrycznej połozenia. Proszę o opinie lub podpowiedzi jakie zarówki stosowac najlepiej. Pozdrawiam.

Jakoś ostatnio jestem na tym samym etapie rozważań.... Żarówki moze i będzie mozna założyć, pomijając ośllepianie innych kierowców to mam wątpliwości co do faktycznego polepszenia oświetlenia. Wadą lamp (mam te po lifcie) jest to że mają dziwny obszar świecenia - tz tuż przed maska jest ciemno, potem coś jaśniej a boki oświetla makabryczie- duzo światła jest rozproszonego. Światla dlugie to wogóle coś co nie istnieje - świecą punktowo i niestety, przy prawidlowo ustawionych światłach mijania, w kosmos. Nie wiem więc czy wymiana żarówki coś TObie da...
Pozdr

Matejko 
Mitsumaniak
Macho Paczo

Auto: IS220D
Kraj/Country: Australia
Wysłany: 14-12-2006, 11:56   

a ja kupilem jakies hella blue i sa denne ani nie swieca na blue tylko jasno bialo, i nic poza tym, w porownaniu z poprzednimi hellami(w tej samej cenie) vision plus 50% jestem bardzo zawiedziony i nie powiem ale czekam az te sie spala zeby kupic znowu te +50% bo na prawde byly super - zapominalem o wlaczaniu dlugich swiatel
Lexus IS220D
Calish4nia

dużo jeżdże i lubię jeździć, ale jak jeżdżę po autostradach, to czasami zdarza się, że widze takich wariatów co zapieprzaja, aż głowa puchnie... ledwo co ich wyprzedzam
Ostatnio zmieniony przez Matejko 14-12-2006, 12:04, w całości zmieniany 1 raz  

saphire 
Mitsumaniak
daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Wysłany: 14-12-2006, 11:57   

Ja ostatnio zmieniłem lampy ze starych mocno zużytych ori Helli na nowiutkie Depo no i nie dość że Cari odzyskała agresywne wyraziste spojrzenie to i drogę jakoś zaczęła o niebo lepiej oświetlać i na dodatek dość równomiernie rzekłbym nawet że całkiem dobrze.

Student 
Mitsumaniak

Auto: Avensis 1.8VVTi , 11r. Premium
Wysłany: 14-12-2006, 14:43   

Dla mnie to Cari ma gorsze światła do malucha z H4, to jest tragedia aby do tak mocnego auta zrobic tak g...ne swiatła.
Stan swoich odblasków ocenił bym na dobry patrząc rygorystycznie na swiatła, co prawda mam zwykłe żaróweczki.
Tragedia. :(

gulgulq 
moderator
Służbowo. Na statek.

Auto: i30
Wysłany: 14-12-2006, 14:48   

to moż eja napisze o GT150,
jak kupiłem auto i zdażyło mi się jechać nocą to przypominało to trochę koszmar, faktycznie żarówki tragiczne,
po zmianie na gt150 i korekcja ustawien swiatel, to praktycznie przesiadka jakby na inny samochd, w nocy fantastyczny widzenie na mijania, swiatło bardoz białe i wyraziste oraz bardzo dobry efket odciecia swiatla - czyli niema duzego rozpraszania, czesto sie zdaza ze jadac w nocy kierowcy z naprzeciwka migaja ze mam dlugie, no a jak sie wlaczy dlugie to hohohho ;) .
Z czystym symieniem moge polecic kupno tych zarowek najpepiej z parametrami takimi jak sa fabryczne - w moim przypadku GT150 55W H4.

Oczyewiscie teraz jak jade innym wozem, ostatnio nowym focusem to pierwsze slowa to: kurcze ale kiepskie swiatla tutaj sa ;) :)

kupujepolskieprodukty.pl

KrisKros
[Usunięty]

Wysłany: 14-12-2006, 15:45   

[quote="gulgulq"]to moż eja napisze o GT150,
jak kupiłem auto i zdażyło mi się jechać nocą to przypominało to trochę koszmar, faktycznie żarówki tragiczne,
po zmianie na gt150 i korekcja ustawien swiatel, to praktycznie przesiadka jakby na inny samochd, w nocy fantastyczny widzenie na mijania, swiatło bardoz białe i wyraziste oraz bardzo dobry efket odciecia swiatla - czyli niema duzego rozpraszania, czesto sie zdaza ze jadac w nocy kierowcy z naprzeciwka migaja ze mam dlugie, no a jak sie wlaczy dlugie to hohohho ;) .
Z czystym symieniem moge polecic kupno tych zarowek najpepiej z parametrami takimi jak sa fabryczne - w moim przypadku GT150 55W H4.

Ja mam obecnie Philips Night guide i co moge powiedzieć - jak była mgła to i owszem pomagało a jak noc to średnio... nic dobrego choć lepsze niz jakies normalne zarówki. Ja mam porównanie z Punto 2 gdzie były soczewki i z Micra z 96r (którym jeździ żona) Punto ok miało niezłe światła soczewkowe ale jeśli micra z 96 ma lepsze oświetlenie niz Cari to jednak coś jest nie tak.Zreszta jak sie trochę poczyta fora zagraniczne to jest to dość częsty temat.
Pozdr
K

mario-borek
[Usunięty]

Wysłany: 14-12-2006, 16:29   

Polecam GT 150 trzeci sezon i nic się nie stopiło ani nie wysiadło :)
:D

major 
Mitsumaniak
Major

Auto: carisma 1.6, galant 2.5 V6
Wysłany: 14-12-2006, 18:40   

ja również polecam philipsy GT150 mam je niedługo bo od miesiąca ale po wymianie starych żarówek na GT efekt był porażający dużo więcej światła i barwa o wiele jaśniejsza:)

Carisma GLX 1.6 1996 rok
Galant SPORT EDITION 2.5 V6 1998 :)

Sebancisz
[Usunięty]

Wysłany: 14-12-2006, 18:59   

Czy warto ewentualnie podpiąć halogeny, jest ich mnustwo na allegro, przeciwmgielne i dalekosiężne. Może podpinając je do długich dało by się polepszyć oświetlenie drogi.

Chooper 
Mitsumaniak

Auto: MZR 2.0 DOHC
Zaproszone osoby: 3
Wysłany: 14-12-2006, 19:11   

starzy userzy, a po raz N-ty powielają ten sam temat.

Matejek, było zamknąc i odesłać do tematu o zarówkach.

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi