Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[MSS ALL] Zmatowiałe reflektory w MSS FL - regenracja
Autor Wiadomość
RaVciO 
Mitsumaniak

Auto: był MSS 1.6 jest Superb II
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 04-05-2012, 14:08   [MSS ALL] Zmatowiałe reflektory w MSS FL - regenracja

Już od jakiegoś czasu odkąd poczytałem na tym forum i wielu innych zbierałem się do regeneracji moich zmatowiałych reflektorów. 8 miesięcy temu kuzyn zrobił regenerację w swojej maździnie, więc w końcu ja też się zdecydowałem.

Materiały:
2 ściereczki np. bawełniane
miska wody
papier ścierny wodny 1000
papier ścierny wodny 2000
pasta polerska tempo (ja miałem akurat K2 Tempo Turbo - 9zł za tubkę)
wiertarka
końcówka polerska do wiertarki
taśma ochronna

Czas max 2 godziny.

1. Oklejamy auto naokoło reflektorów, by przy regeneracji nie porysować lakieru.

2. Bierzemy papier 1000 moczymy w wodzie i jedziemy z koksem okrężnymi ruchami po reflektorze, aż uzyskamy gładką/śliską powierzchnię na całym reflektorze (gładkość sprawdzamy palcem :D )
3. To samo co wyżej tylko papier 2000

po operacji z papierem reflektor nie będzie wyglądał zbyt ciekawie, ale spokojnie, będzie git :D

4. Pasta tempo na reflektor, na końcówkę polerską i leciutko dociskając polerujemy reflektor, co jakiś czas sprawdzając, czy aby się nie za bardzo grzeje, bo wtedy istnieje ryzyko stopienia tego plastiku.

5. Na koniec pokrywamy reflektory cienką warstwą pasty, odczekujemy kilka minut aż lekko wyschnie i lecimy ściereczką.
6. Zrywamy taśmę, usuwamy resztki kleju po taśmie i gotowe.
Prawy reflektor przed

Prawy reflektor po

Lewy reflektor przed

Lewy reflektor po

KONIEC :D

Efekt jak dla mnie piorunujący od razu auto warte 1000zł więcej i 3 lata młodsze ;-)

Czasem inni ludzie podają by reflektory po takiej operacji prysnąć bezbarwnym lakierem, ale mi w sklepie z lakierami i farbami odradzili taką operację. U kuzyna po 8 miesiącach od polerki reflektory nadal wyglądają jak nowe.

pablo eldiablo 
Forumowicz

Auto: L200, Outlander
Wysłany: 04-05-2012, 15:44   

RaVciO, gratulacje, ładnie Ci wyszło 8)
Ja u siebie też robiłem polerkę szkieł reflektorów we wrześniu 2011, efekt jest doskonały, w nocy zdecydowanie poprawiło się oświetlenie. Jednak po spolerowaniu zewnętrznej warstwy powinieneś nałożyć warstwę ochronną przeciw promieniowaniu UV - inaczej plastik wkrótce zżółknie (przerabiane w innym aucie).

RaVciO 
Mitsumaniak

Wysłany: 04-05-2012, 21:31   

pablo eldiablo napisał/a:
RaVciO, gratulacje, ładnie Ci wyszło 8)
Ja u siebie też robiłem polerkę szkieł reflektorów we wrześniu 2011, efekt jest doskonały, w nocy zdecydowanie poprawiło się oświetlenie. Jednak po spolerowaniu zewnętrznej warstwy powinieneś nałożyć warstwę ochronną przeciw promieniowaniu UV - inaczej plastik wkrótce zżółknie (przerabiane w innym aucie).

Możesz mi podać jakiś konkretny specyfik i instrukcję obsługi?

Saqu 
Mitsumaniak

Auto: Nissan s13, BMW e39
Wysłany: 04-05-2012, 22:33   

chociażby lakier bezbarwny połóż na nie, już będą zabezpieczone na jakiś czas. taki w sprayu w castoramie nawet dostaniesz

RaVciO 
Mitsumaniak

Wysłany: 05-05-2012, 11:51   

Jak osobiście przetestowałeś, to podaj mi konkretną nazwę produktu :D

Taki lakier to wystarczy psiknąć, czy się jakoś wciera, poleruje itd. ?

rus_one 
Mitsumaniak

Auto: Colt(sold) MSR 1,8 94r sold
Wysłany: 05-05-2012, 15:57   

RaVciO, wszystko git, tylko nie Tempo, a G3 albo drobniejsza, ale bez wosku.

A to mój colcik :-) )) Sprzedany... MSR 1,8 automat 94 r sprzedany... MM nr. 507 Obecnie hmmm- opel

Uploaded with ImageShack.us

Saqu 
Mitsumaniak

Auto: Nissan s13, BMW e39
Wysłany: 05-05-2012, 23:36   

w omedze polerowałem tyle, że papiery ścierne plus właśnie Farecle G3 i na to bezbarwny w spray, odtłuszczasz benzyną i psikasz ;) większej różnicy nie ma jaki, w Castoramie będziesz miał na dziale ze sprężarkami, i art do odnowy karoserii typu podkłady, szpachle itp, albo na dziale z farbami gdzie mają spraye :P

psikasz i po jakichś 10min w temp około 20 stopni powinno być już suche, kładziesz 2-3 w miarę cienkie warstwy

mirosi 
Forumowicz

Auto: MSS 1,9 DID 2003r
Wysłany: 15-05-2012, 12:33   

a ja odnowiłem reflektory przy pomocy płynu LUDWIK i efekt jest taki jam jak przy pomocy pasty, papieru ściernego i innych kosmetyków a czas na jeden reflektor ~ 10 min chyba że ręka szybciej się zmęczy

pablo eldiablo 
Forumowicz

Auto: L200, Outlander
Wysłany: 15-05-2012, 13:49   

mirosi napisał/a:
a ja odnowiłem reflektory przy pomocy płynu LUDWIK i efekt jest taki jam jak przy pomocy pasty, papieru ściernego i innych kosmetyków a czas na jeden reflektor ~ 10 min chyba że ręka szybciej się zmęczy

Zapewniam cię, że nie taki sam, bo polerowanie polega na starciu mechanicznie uszkodzonej powierzchni, a nie na myciu.

RaVciO 
Mitsumaniak

Wysłany: 27-08-2012, 19:26   

Ostatecznie poleciałem reflektory lakierem bezbarwnym, muszę jeszcze w wolnej chwili lekko wypolerować lakier. Jak to zrobię dorzucę fotki z tego etapu.

Emilia 
Nowy Forumowicz

Auto: space star 1,6 comf.
Wysłany: 28-04-2013, 16:54   

Witam kolegow!

Probowalam samodzielnie wypolerowac reflektory, ale nie udalo mi sie niestety. Czy mozecie mi polecic punkt w Krakowie lub Bielsku-Białej w ktorym odplatnie mi to zrobia porzadnie?

RaVciO 
Mitsumaniak

Wysłany: 28-04-2013, 17:34   

Emilia napisał/a:
Witam kolegow!

Probowalam samodzielnie wypolerowac reflektory, ale nie udalo mi sie niestety. Czy mozecie mi polecic punkt w Krakowie lub Bielsku-Białej w ktorym odplatnie mi to zrobia porzadnie?

Wydaje mi się, że każdy zakład blacharski/lakierniczy może to wykonać, w końcu cała sprawa sprowadza się do polerowania, a takie rzeczy muszą umieć zrobić. Pytanie czy będzie im się chciało.

Jeśli można wiedzieć co Ci nie wyszło? W jaki sposób to robiłaś?

Bizi78 
Mitsumaniak
Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Wysłany: 29-04-2013, 07:34   

Emilia, możesz popytać np. w punktach wymieniających szyby w autach :D .

p03 
Forumowicz

Auto: CS_W 2.0 DOHC
Wysłany: 05-07-2013, 11:17   

U mnie poszło bez problemu. Papier wodny 1500 później wkrętarka i tarcza z gąbka polerską + Tempo. Należy dbać o odpowiednie nawilżanie w trakcie prac, szczególnie z tarczą. Polecam spryskiwacz domowy, taki jak do kwiatków. Jeśli polerujesz z otwartą maską to dobrze jest przykryć folią komorę silnika, pasta lubi się rozprzestrzeniać :mrgreen:
Polecam dobrze przyłożyć się do matowienia papierem ściernym. Polerka tylko wygładza. To czego nie zetrzemy płótnem - po wypolerowaniu będzie jeszcze bardziej widoczne.

mkm 
Forumowicz

Auto: Colty
Wysłany: 06-07-2013, 12:26   

Przestańcie stosować "tempo" na plastik, bo to się źle skończy. Potem płacz, że reflektor po krótkim czasie matowieje, tworzą się "pajęczynki" żółknie.
Kilka złotych więcej i macie produkty do polerowania plastiku, lub trochę więcej całe zestawy do regeneracji lamp plastikowych.
Pasta Tempo ze względu na jej skład chemiczny niszczy plastik!

Odpowiedz do tematu