[MSS ALL] Zmatowiałe reflektory w MSS FL - regenracja |
Autor |
Wiadomość |
RaVciO
Mitsumaniak

Auto: był MSS 1.6 jest Superb II
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 19 razy Dołączył: 06 Kwi 2009 Posty: 1254 Skąd: Zielona Góra
|
Wysłany: 04-05-2012, 14:08 [MSS ALL] Zmatowiałe reflektory w MSS FL - regenracja
|
|
|
Już od jakiegoś czasu odkąd poczytałem na tym forum i wielu innych zbierałem się do regeneracji moich zmatowiałych reflektorów. 8 miesięcy temu kuzyn zrobił regenerację w swojej maździnie, więc w końcu ja też się zdecydowałem.
Materiały:
2 ściereczki np. bawełniane
miska wody
papier ścierny wodny 1000
papier ścierny wodny 2000
pasta polerska tempo (ja miałem akurat K2 Tempo Turbo - 9zł za tubkę)
wiertarka
końcówka polerska do wiertarki
taśma ochronna
Czas max 2 godziny.
1. Oklejamy auto naokoło reflektorów, by przy regeneracji nie porysować lakieru.
2. Bierzemy papier 1000 moczymy w wodzie i jedziemy z koksem okrężnymi ruchami po reflektorze, aż uzyskamy gładką/śliską powierzchnię na całym reflektorze (gładkość sprawdzamy palcem )
3. To samo co wyżej tylko papier 2000
po operacji z papierem reflektor nie będzie wyglądał zbyt ciekawie, ale spokojnie, będzie git
4. Pasta tempo na reflektor, na końcówkę polerską i leciutko dociskając polerujemy reflektor, co jakiś czas sprawdzając, czy aby się nie za bardzo grzeje, bo wtedy istnieje ryzyko stopienia tego plastiku.
5. Na koniec pokrywamy reflektory cienką warstwą pasty, odczekujemy kilka minut aż lekko wyschnie i lecimy ściereczką.
6. Zrywamy taśmę, usuwamy resztki kleju po taśmie i gotowe.
Prawy reflektor przed
Prawy reflektor po
Lewy reflektor przed
Lewy reflektor po
KONIEC
Efekt jak dla mnie piorunujący od razu auto warte 1000zł więcej i 3 lata młodsze
Czasem inni ludzie podają by reflektory po takiej operacji prysnąć bezbarwnym lakierem, ale mi w sklepie z lakierami i farbami odradzili taką operację. U kuzyna po 8 miesiącach od polerki reflektory nadal wyglądają jak nowe. |
_________________ Si vis pacem, para bellum. |
|
|
|
 |
pablo eldiablo
Forumowicz

Auto: L200, Outlander
|
Wysłany: 04-05-2012, 15:44
|
|
|
RaVciO, gratulacje, ładnie Ci wyszło
Ja u siebie też robiłem polerkę szkieł reflektorów we wrześniu 2011, efekt jest doskonały, w nocy zdecydowanie poprawiło się oświetlenie. Jednak po spolerowaniu zewnętrznej warstwy powinieneś nałożyć warstwę ochronną przeciw promieniowaniu UV - inaczej plastik wkrótce zżółknie (przerabiane w innym aucie). |
|
|
|
 |
RaVciO
Mitsumaniak

|
Wysłany: 04-05-2012, 21:31
|
|
|
pablo eldiablo napisał/a: | RaVciO, gratulacje, ładnie Ci wyszło
Ja u siebie też robiłem polerkę szkieł reflektorów we wrześniu 2011, efekt jest doskonały, w nocy zdecydowanie poprawiło się oświetlenie. Jednak po spolerowaniu zewnętrznej warstwy powinieneś nałożyć warstwę ochronną przeciw promieniowaniu UV - inaczej plastik wkrótce zżółknie (przerabiane w innym aucie). |
Możesz mi podać jakiś konkretny specyfik i instrukcję obsługi? |
|
|
|
 |
Saqu
Mitsumaniak

Auto: Nissan s13, BMW e39
Pomógł: 71 razy Dołączył: 28 Mar 2009 Posty: 2233 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 04-05-2012, 22:33
|
|
|
chociażby lakier bezbarwny połóż na nie, już będą zabezpieczone na jakiś czas. taki w sprayu w castoramie nawet dostaniesz |
|
|
|
 |
RaVciO
Mitsumaniak

|
Wysłany: 05-05-2012, 11:51
|
|
|
Jak osobiście przetestowałeś, to podaj mi konkretną nazwę produktu
Taki lakier to wystarczy psiknąć, czy się jakoś wciera, poleruje itd. ? |
|
|
|
 |
rus_one
Mitsumaniak

Auto: Colt(sold) MSR 1,8 94r sold
Pomógł: 8 razy Dołączył: 02 Gru 2006 Posty: 728 Skąd: Kostrzyn
|
Wysłany: 05-05-2012, 15:57
|
|
|
RaVciO, wszystko git, tylko nie Tempo, a G3 albo drobniejsza, ale bez wosku. |

Uploaded with ImageShack.us |
|
|
|
 |
Saqu
Mitsumaniak

Auto: Nissan s13, BMW e39
Pomógł: 71 razy Dołączył: 28 Mar 2009 Posty: 2233 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 05-05-2012, 23:36
|
|
|
w omedze polerowałem tyle, że papiery ścierne plus właśnie Farecle G3 i na to bezbarwny w spray, odtłuszczasz benzyną i psikasz większej różnicy nie ma jaki, w Castoramie będziesz miał na dziale ze sprężarkami, i art do odnowy karoserii typu podkłady, szpachle itp, albo na dziale z farbami gdzie mają spraye
psikasz i po jakichś 10min w temp około 20 stopni powinno być już suche, kładziesz 2-3 w miarę cienkie warstwy |
|
|
|
 |
mirosi
Forumowicz

Auto: MSS 1,9 DID 2003r
|
Wysłany: 15-05-2012, 12:33
|
|
|
a ja odnowiłem reflektory przy pomocy płynu LUDWIK i efekt jest taki jam jak przy pomocy pasty, papieru ściernego i innych kosmetyków a czas na jeden reflektor ~ 10 min chyba że ręka szybciej się zmęczy |
_________________ mirosi
 |
|
|
|
 |
pablo eldiablo
Forumowicz

Auto: L200, Outlander
|
Wysłany: 15-05-2012, 13:49
|
|
|
mirosi napisał/a: | a ja odnowiłem reflektory przy pomocy płynu LUDWIK i efekt jest taki jam jak przy pomocy pasty, papieru ściernego i innych kosmetyków a czas na jeden reflektor ~ 10 min chyba że ręka szybciej się zmęczy |
Zapewniam cię, że nie taki sam, bo polerowanie polega na starciu mechanicznie uszkodzonej powierzchni, a nie na myciu. |
|
|
|
 |
RaVciO
Mitsumaniak

|
Wysłany: 27-08-2012, 19:26
|
|
|
Ostatecznie poleciałem reflektory lakierem bezbarwnym, muszę jeszcze w wolnej chwili lekko wypolerować lakier. Jak to zrobię dorzucę fotki z tego etapu. |
|
|
|
 |
Emilia
Nowy Forumowicz

Auto: space star 1,6 comf.
|
Wysłany: 28-04-2013, 16:54
|
|
|
Witam kolegow!
Probowalam samodzielnie wypolerowac reflektory, ale nie udalo mi sie niestety. Czy mozecie mi polecic punkt w Krakowie lub Bielsku-Białej w ktorym odplatnie mi to zrobia porzadnie? |
|
|
|
 |
RaVciO
Mitsumaniak

|
Wysłany: 28-04-2013, 17:34
|
|
|
Emilia napisał/a: | Witam kolegow!
Probowalam samodzielnie wypolerowac reflektory, ale nie udalo mi sie niestety. Czy mozecie mi polecic punkt w Krakowie lub Bielsku-Białej w ktorym odplatnie mi to zrobia porzadnie? |
Wydaje mi się, że każdy zakład blacharski/lakierniczy może to wykonać, w końcu cała sprawa sprowadza się do polerowania, a takie rzeczy muszą umieć zrobić. Pytanie czy będzie im się chciało.
Jeśli można wiedzieć co Ci nie wyszło? W jaki sposób to robiłaś? |
|
|
|
 |
Bizi78
Mitsumaniak Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Pomógł: 823 razy Dołączył: 01 Sty 2010 Posty: 21010 Skąd: Częstochowa
|
Wysłany: 29-04-2013, 07:34
|
|
|
Emilia, możesz popytać np. w punktach wymieniających szyby w autach . |
_________________ Gość zobacz moją zieloną żabę .
 |
|
|
|
 |
p03
Forumowicz
Auto: CS_W 2.0 DOHC
|
Wysłany: 05-07-2013, 11:17
|
|
|
U mnie poszło bez problemu. Papier wodny 1500 później wkrętarka i tarcza z gąbka polerską + Tempo. Należy dbać o odpowiednie nawilżanie w trakcie prac, szczególnie z tarczą. Polecam spryskiwacz domowy, taki jak do kwiatków. Jeśli polerujesz z otwartą maską to dobrze jest przykryć folią komorę silnika, pasta lubi się rozprzestrzeniać
Polecam dobrze przyłożyć się do matowienia papierem ściernym. Polerka tylko wygładza. To czego nie zetrzemy płótnem - po wypolerowaniu będzie jeszcze bardziej widoczne. |
_________________ Pozdrawiam |
|
|
|
 |
mkm
Forumowicz
Auto: Colty
Pomógł: 187 razy Dołączył: 26 Lut 2008 Posty: 14126 Skąd: Krakow
|
Wysłany: 06-07-2013, 12:26
|
|
|
Przestańcie stosować "tempo" na plastik, bo to się źle skończy. Potem płacz, że reflektor po krótkim czasie matowieje, tworzą się "pajęczynki" żółknie.
Kilka złotych więcej i macie produkty do polerowania plastiku, lub trochę więcej całe zestawy do regeneracji lamp plastikowych.
Pasta Tempo ze względu na jej skład chemiczny niszczy plastik! |
|
|
|
 |
|