Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[Cari 1.9TD] Witam ile palą wasze carismy 1.9 td (90)
Autor Wiadomość
mateusz.ram
[Usunięty]

Wysłany: 17-12-2006, 14:15   [Cari 1.9TD] Witam ile palą wasze carismy 1.9 td (90)

Witam ile palą wasze cari w mieście ? 4 dni temu wymieniłem zawór konta wtrysku na orginał i autko duzo lepiej pracuje i niekopci a spala mi po tej wymianie jak i przed 7.8 l przeważnie nie przekraczam 2500 tys obr a słyszałem ze niektórym palą 6.5 l to jest niemożliwe !!!
Ostatnio zmieniony przez glina 15-05-2014, 12:24, w całości zmieniany 1 raz  

Potek 
Mitsumaniak

Auto: Carisma 1.6 Classic
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 17-12-2006, 14:51   

Zobacz na SPRITMONITOR i wszystko stanie się dla Ciebie jasne :D

carisma1
[Usunięty]

Wysłany: 17-12-2006, 16:27   Re: Witam ile palą wasze carismy 1.9 td (90)

mateusz.ram napisał/a:
Witam ile palą wasze cari w mieście ? 4 dni temu wymieniłem zawór konta wtrysku na orginał i autko duzo lepiej pracuje i niekopci a spala mi po tej wymianie jak i przed 7.8 l przeważnie nie przekraczam 2500 tys obr a słyszałem ze niektórym palą 6.5 l to jest niemożliwe !!!

co oznacza oryginał i ile za niego dałeś?
Jeśli chodzi o spalanie to niektórym palą nawet 4 z hakiem, ale traktuję takich z przymóżeniem oka.

Berni
[Usunięty]

Wysłany: 17-12-2006, 18:22   

6-6.5 litra trasa/miasto z klima
5 litrow trasa bez klimy 90-100km.h srednio

chyba w normie z tego co sie orientuje

mateusz.ram
[Usunięty]

Wysłany: 17-12-2006, 20:09   Re: Witam ile palą wasze carismy 1.9 td (90)

klient powiedział ze orginalny dałem za niego 650 zł ale np teraz na 14,5 l zrobiłem 170 km chyba troche mało jak na spokojną jazde

carisma1
[Usunięty]

Wysłany: 17-12-2006, 21:29   spalanie

170/14,5 to niezbyt dobry wynik ale takie komentarze jak obok traktuj jak wcześniej wpomniałem. Najnowsze technologie np CR o poj 1,9 litra takie spalanie na poziomie 5 litrów wystawiają jako wzór do naśladowania. najciekawsze jest to iż zazwyczaj autka rzeczywiście palą troszkę więcej jak podaje fabryka, natomiast niektórzy użytkownicy carism mają o wiele wiele mniejsze spalanie- ciekawe co? ale nie mam zamiaru się z kimś przekamarzać.....
Teraz o Twoim podwyzszonym spalaniu- przede wszystkim sprawdź czy rzeczywiście nie poddymia- najlepiej zauważyć to wieczorem np w ruchu ulicznym dawaj mu w palnik i obserwuj w lusterku wstecznym czy nie widać dymu w świetle reflektorów autek za plecami.
Jeśli naprawdę nie dymi to zwróć uwagę na porządny pomiar, a jaki rozmiar masz kół i ogumienia?

mateusz.ram
[Usunięty]

Wysłany: 17-12-2006, 21:38   Re: spalanie

175/65/14 przed wymianą zaworu kopcił mi od niskich obrotów teraz kopci troche duzo mniej niz kiedys przy 2 tys .powyżej 3 tys jak mu depne delikatnie przykopci ale naprawde w poruwnaniu co było to nic oleju od wymiany do wymiany nie ubywa filtr powietrza wymieniony juz sam niewiem co moze byc

carisma1
[Usunięty]

Wysłany: 17-12-2006, 21:50   SPALANIE

Coś mi się wydaje że LDA Ci się zacina.

mateusz.ram
[Usunięty]

Wysłany: 17-12-2006, 22:42   Re: SPALANIE

czyli od zacinania moze tez wiecej palic ?? fakt ze nieraz turbina sie nie załancza !!! słyszałem ze LDA mozna wyciścic

carisma1
[Usunięty]

Wysłany: 18-12-2006, 07:36   Re: SPALANIE

mateusz.ram napisał/a:
czyli od zacinania moze tez wiecej palic ?? fakt ze nieraz turbina sie nie załancza !!! słyszałem ze LDA mozna wyciścic

może więcej palić i da się go wyczyścić-gdzieś to już było opisywane.

KrisKros
[Usunięty]

Wysłany: 18-12-2006, 08:09   Re: spalanie

Teraz o Twoim podwyzszonym spalaniu- przede wszystkim sprawdź czy rzeczywiście nie poddymia- najlepiej zauważyć to wieczorem np w ruchu ulicznym dawaj mu w palnik i obserwuj w lusterku wstecznym czy nie widać dymu w świetle reflektorów autek za plecami.
Jeśli naprawdę nie dymi to zwróć uwagę na porządny pomiar, a jaki rozmiar masz kół i ogumienia?[/quote]

A widziałeś kiedyś diesla który nie poddymia jak się mu da w palnik????? :shock: . Nie powinien poddymiać w trakcie normalnej jazdy ale jak mu dasz w gaz to każy diesle będzie dymił i jest to normalny objaw...
Pozdr

jacekr2
[Usunięty]

Wysłany: 18-12-2006, 13:03   Re: Witam ile palą wasze carismy 1.9 td (90)

mateusz.ram napisał/a:

oj to kolego duzo moja pali na trasie z klima i po austrostadzie 160kmh wyszło mi 6.5 a po mieście tak maks 7

KrisKros
[Usunięty]

Wysłany: 18-12-2006, 14:19   Re: Witam ile palą wasze carismy 1.9 td (90)

jacekr2 napisał/a:
mateusz.ram napisał/a:

oj to kolego duzo moja pali na trasie z klima i po austrostadzie 160kmh wyszło mi 6.5 a po mieście tak maks 7

Na trasie schodzę do jakiś 5,5l przy 130km/h, a w mieście Poznań (korki 24h/dobę) to 7-7,5 miasto. Najmniej 6,5 ale to bardzo lekka noga....

EDYTA: Sorki za OT; DI-D - nie doczytałem ze chodzi o 19TD (90)

Berni
[Usunięty]

Wysłany: 18-12-2006, 14:54   

najlepiej zalac pelny bak przejechac 100km i znow dolac pod korek i wtedy wyjdzie...
jezdzilem ostanio vectra 1.6 16V w niemczech na autostradzie jadac przez 200km non stop 90-100km.h spalila 7.0 litrow...a wiec jest to mozliwe;)
w mojej cari jadac jak "stary dziad" 90km.h na autostradzie do poznania dala rade zejsc na 5 litrow z groszem ale noga mi nawet ani razu nie odpuscila leciutko wcisnietego gazu:)

misiekg
[Usunięty]

Wysłany: 18-12-2006, 22:14   

Dzisiaj mierzyłem: na przebiegu 750 km wyszła średnia 5,8/100km, ok 150 km to jazda po kielcach i krakowie, reszte w trasie. Poprzedni pomiar z podobnymi przebiegami: 6,2

Odpowiedz do tematu