Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Wiem jak usunac stuki tylnego zawiecha na mokrym... Fotki!
Autor Wiadomość
Brikston 
Forumowicz

Auto: Carisma 2001 1.8 GDI Avance
Kraj/Country: Polska
  Wysłany: 19-12-2006, 14:50   Wiem jak usunac stuki tylnego zawiecha na mokrym... Fotki!

Mimo ze swoja Cari mam od okolo miesiaca, to ojciec jezdzil najpierw stara, a teraz nowa cari juz 8.5 roku. W starej strasznie go denerwowaly te trzeszczenia z tylu podczas jazdy w deszczu. Wszedl do kanalu i zaczal szukac. Ozakalo sie ze to gnieciony przez sprezyny piasek, ktory w brudnej wodzie dostaje sie miedzy pierwsze dolne zwoje sprezyn (tam gdzie te zwoje zaczynaja sie stykac idac od srodka wysokosci sprezyny w dol). Nie wiem z czego dorobil podkladke ale podniosl po kolei tlyne kola tak aby sprezyna sie rozciagnela i wsadzil miedzy te stykajace sie zwoje owa podkladke (okolo 1 mm grubosci). Piasek mimo ze sie tam nadal pewnie dostawal juz nie dawal powodow do tego cholernego i dosc glosnego trzeszczenia. Problem zniknal. Polecam sposob bo malo roboty a nic nie trzeszczy.
Pozdr
Ostatnio zmieniony przez Brikston 13-01-2007, 23:37, w całości zmieniany 1 raz  

arekp 
Mitsumaniak

Auto: inny
Wysłany: 19-12-2006, 15:14   

U mnie - jak i pewnie u innych - to nie trzeszczenie wystepuje tylko charakterystyczne stuki. I tylko podczas jazdy na mokrym ... dwoch mechanikow tam zagladalo i rozlozyli rece ;)

arturro
[Usunięty]

Wysłany: 19-12-2006, 15:56   

ile u mnie serwis z tym walczyl podczas gwarancji to historia, zakladali rurki, smarowali itd. itd.
pomoglo dopiero obnizenia auta - jest cisza.

Brikston 
Forumowicz

Wysłany: 19-12-2006, 16:36   

arekp napisał/a:
dwoch mechanikow tam zagladalo i rozlozyli rece

Nie idzcie z tym do mechanika... zrobcie to sami.

arekp napisał/a:
to nie trzeszczenie wystepuje tylko charakterystyczne stuki

stuki bym powiedzial to raczej z wybitych gumowych tulei byloby slychac. na mokrym to sa takie metaliczne odglosy. U ojca pomoglo, moze pomoze i u Was. Radze sprobowac... nic nie tracicie a mozna zyskac spokoj podczas jazdy na mokrym :)

zuber
[Usunięty]

Wysłany: 19-12-2006, 21:29   

Witam
u mnie też stuka z tyłu, nic na to nie mogłem poradzić, i coś mi mówi, że nie jest to piach...
odgłos to po prostu stuki i wymiana elementów gumowych nic absolutnie nie dała :?

Brikston 
Forumowicz

Wysłany: 20-12-2006, 19:30   

ja jade teraz do rodzicow na swieta wiec zajme sie tym z ojcem i dam znac czy i u mnie pomoglo... choc rzadko to u mnie stuka to i tak to zrobie (rzadko moze dlatego, ze nie sprawdzilem tego pod obciazeniem)

Pozdr

dany642
[Usunięty]

Wysłany: 20-12-2006, 19:59   

Ja mam wrażenie, że u mnie trzeszczy mechanizm (w innych autach są to amortyzatory klapy bagażnika) klapy bagażnika - mianowicie są to dwa pręty (w sedanach), które trzeszczą gdy buda auta napina się podczas jazdy.
Może rozmontuje (zresztą jeden z tych dwóch prętów i tak mi co jakiś czas wypada) te pręty i wtedy połucham co i jak. Co o tym myślicie???
Pozatym słychać amortyzatory ;(, na wiosnę może uda mi się wymienić na jakieś inne.

MichalM
[Usunięty]

Wysłany: 20-12-2006, 20:19   

dany642 napisał/a:
jeden z tych dwóch prętów i tak mi co jakiś czas wypada

Nooo, a jak spadnie to tak wali że się za kierownicą na baczność staje :!:

I też mi się wydaje że to tam gdzieś stuka. Kiedys spytałem sie w serwisie co to może być a gościu bez wahania wskazał na klapę. Na dołkach obija się o resztę budy. Można spróbować wykręcić trochę odboje na klapie. Nieznacznie pomaga.

Brikston 
Forumowicz

Wysłany: 20-12-2006, 20:33   

dany642 napisał/a:
Ja mam wrażenie, że u mnie trzeszczy mechanizm (w innych autach są to amortyzatory klapy bagażnika) klapy bagażnika - mianowicie są to dwa pręty (w sedanach), które trzeszczą gdy buda auta napina się podczas jazdy.

ale tu chodzi nam tylko o sytuacje podczas jazdy na mokrym. czy u Was tez ma to znaczenie?

saphire 
Mitsumaniak
daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Wysłany: 20-12-2006, 21:41   

U mnie hałasują plastiki boczków z głośnikami więc bez znaczenia czy sucho czy mokro. Aczkolwiek kontrolnie jeszcze przy okazji wymiany głośników na lepsiejsze wlezę do bagażnika i się każę mamie wozić po pralce to dokładnie i organoleptycznie obadam co i jak ,,w trawie trzeszczy'' :mrgreen:

Kofi 
moderator mitsumaniak
Michał

Auto: Galant EA3W
Wysłany: 20-12-2006, 23:04   

temat trzeszczenia tylu juz kiedys poruszalem (w kwestii plastikow)
napisalem tez ze je rozebralem odizowlowame od siebie czym sie dalo i poskladalem.
i bylo Cicho.
Romel napisal, ze na chwile i ze zaraz trzaski wróca i wrocily :)
Cos mi sie wydaje ze jedyne co moze temu zaradzic to rozporka tylnych kielichow.
Buda sie poprostu buja i wszystkie plastiki z tylu sie o siebie ocieraja.
Od jakiegos czasu juz mialem zamiar wylozyc tyl mata bitumiczna.
Troche mi sie nie chce, troche szkoda kasy a same maty sporo waża a na dynamate mnie nie stac.
Rozwiazuje problem guzkiemiem Volum + w radiu, choc to juz po tylu latach gra wrecz smiesznie :P

Brikston 
Forumowicz

Wysłany: 13-01-2007, 22:30   

Dla zainteresowanych odnawiam temat bo chyba nikt nie uwierzyl ze stuki/trzeszczenie w deszczu mozna usunac. Oto fotki z mojego zabiegu... pomoglo w 100%.

1. To te dwa stykajace sie zwoje na samym dole, miedzy ktore wpada woda z piaskiem i trzeszczy przy zgniataniu.

2. Rozszerzamy srubokretem

3. Rozcinamy okolo 4cm-owy kawalek weza ogrodowego i wkladamy go pomiedzy stykajace sie zwoje

4. Wiazemy kawalkiem drutu coby nie wypadlo i jazda...

Aha... nie zapomnijcie kola dokrecic :wink:

adams12
[Usunięty]

Wysłany: 14-01-2007, 08:54   

ile km juz z tym zrobiles? przetarlo juz tego weza czy jeszcze sie trzyma?
pomysl dobry - tylko pewnie trzeba co jakis czas odnawiac - jak 5tkm wytrzyma to warto :mrgreen:

Ficu865
[Usunięty]

Wysłany: 14-01-2007, 10:34   

Muszę to w colcie sprawdzić :wink:

Brikston 
Forumowicz

Wysłany: 14-01-2007, 11:49   

Zalozylem dopiero wczoraj... Nie powinno przecierac sie szybko bo ruchy tych zwojow sa bardzo male. Zreszta to przeciez tylko kwestia odkrecenia i dokrecenia kola... roboty na 15 min.

Odpowiedz do tematu