Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[EA5A/W 2.5] Wentylatory chodzą po wciągnięciu kluczyka :(
Autor Wiadomość
qtem 
Nowy Forumowicz

Auto: Galant 2,5 V6 2002r.
Kraj/Country: Polska
  Wysłany: 15-07-2012, 18:04   [EA5A/W 2.5] Wentylatory chodzą po wciągnięciu kluczyka :(

Witam!
Mam problem z wentylatorami chłodnicy, a mianowicie załączają się na pierwszym biegu zaraz po wyłączeniu zapłonu-zaraz po "pstryknięciu immo". Dzieje się to nie ważne czy jest silnik zimny, czy ciepły. Po włączeniu zapłonu wentylatory gasną i włączają się przy rozgrzaniu płynu, czyli tak jak powinno byc. Termostat sprawny, przekaźnik podmieniałem i nic się nie zmieniało. Druga sprawa to pobór prądu na postoju ok 0,5A - po wyciągnięciu bezpiecznika wentylatora. Gdybym nie wyciągał tego bezpiecznika to wentylatory chodziłyby do końca akumulatora- to jest jak na razie mój jedyny sposób na tę usterkę. Może macie jakąś radę? A może polecilibyście jakiegoś fachurę w Kaliszu??

swinks_UK 
Mitsumaniak

Auto: Lancer Evo 8 FQ300
Kraj/Country: UK
Wysłany: 15-07-2012, 18:20   

Masz pewnie tzw. jeżyka z auta JDM :mrgreen:
Jest zrobione tak, że po przekręceniu kluczyka w pozycję ACC lub ON wnetylatory się uruchamiają. Gasną po uruchomieniu silnika i dopiero uaktywniają sie jak płyn chłodzący przekroczy określoną temperaturę.

Druga sprawa, ze zasilanie +12V na wentylatorach jest podane na stałe, a masa jest rozłączana lub podawana w celu ich uruchamiania/stopowania.

ex-Galant EA3A (2.4 GDI)
ex-Galant EC5A (VR4 Type-S) - moc 340 HP oraz moment 443 Nm
Historia moich Misiów
Lancer Evo 8 FQ300 - 408 HP oraz moment 510 Nm

ssemek85 
Mitsumaniak

Auto: Galant [97-04] EA5A 2,5 V6 24v
Wysłany: 15-07-2012, 18:51   

a tak masz odkąd kupiłeś? czy teraz sie zrobiło.. Może czujnik temperatury jest padniety i pokazuje zły odczyt do sterowania wentylatora??

meydey000 
Mitsumaniak
meydey

Auto: ea5w v6 se; magnum 480 dxi eev
Wysłany: 15-07-2012, 22:07   

sprawdź czy nie masz włączonej klimy. jak będzie włączona klima to po uruchomieniu silnika włączą się wentylatory.

Hugo 
Mitsumaniak
srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Wysłany: 15-07-2012, 23:00   

ssemek85 napisał/a:
Może czujnik temperatury jest padniety i pokazuje zły odczyt do sterowania wentylatora??
Dokładnie, to może być dobry trop. Dodam, że chodzi o czujnik 2 pinowy zwiększajacy dawkę paliwa podczas rozruchu zimnego silnika.

Owczar 
Forumowicz

Auto: CLS 450
Wysłany: 15-07-2012, 23:02   

ssemek85 napisał/a:
a tak masz odkąd kupiłeś? czy teraz sie zrobiło.. Może czujnik temperatury jest padniety i pokazuje zły odczyt do sterowania wentylatora??

Po wyjęciu kluczyka ECU sobie śpi i nic nie czyta.

meydey000 napisał/a:
sprawdź czy nie masz włączonej klimy. jak będzie włączona klima to po uruchomieniu silnika włączą się wentylatory.

Przecież się włączają po wyłączeniu zapłonu i wyjęciu kluczyka...

To co napisał Tomek to jedna opcja, a druga to zwarty przekaźnik. Po wyłączeniu zapłonu na grubym kablu nie powinno być napięcia. Jest ono podawane po przekręceniu kluczyka. W tym samym momencie jest podawane napięcie na ECU, które podaje sygnał sterujący na 3 przewód- najcieńszy. Pojawia się tam sygnał 5V- czyli wentylatory stop. Po wyłączeniu zapłonu ECU idzie spać więc znika też 5V, a na linii zasilającej zostaje 12V... 0V na linii z ECU-wentylatory start...

Zdejmij pokrywę bezpieczników pod maską i sprawdź przekaźnik od wentylatorów. Musisz go wyjąć i sprawdzić czy ma zwarcie na linii sterowanej (nie sterującej, czyli cewki). Jeśli ma zwarcie- wymiana.

meydey000 
Mitsumaniak
meydey

Wysłany: 16-07-2012, 00:24   

aaa... no tak. może i być to czujnik temperatury w takim wypadku. w golfie 4 jak padnie czujnik jest jeszcze inny objaw ale to już nie to forum.
tak jak chłopaki kierują zacznij od czujnika.

Owczar 
Forumowicz

Wysłany: 16-07-2012, 00:30   

Panowie czy potraficie czytać po Polsku???

Po wyłączeniu zapłonu ECU jest odłączone, śpi, nie czyta z żadnego czujnika więc jakim cudem może być uszkodzony czujnik????

meydey000 
Mitsumaniak
meydey

Wysłany: 16-07-2012, 03:15   

mam takie pytanie bo nie dane mi było zaobserwować tego w galancie a mianowicie:
silnik nagrzewa się do maksymalnej temperatury przy których włącza się wiatrak żeby ostudzić go, po wyłączeniu zapłonu wiatrak powinien w dalszym ciągu chodzić aby uzyskać temperaturę "normatywną". skoro po wyłączeniu zapłonu, ecu odcina dopływ zasilania do poszczególnych czujników to wiatrak powinien się automatycznie wyłączyć.
czy może ecu "czeka" aż wszystko "wróci do normy"?
pytanie z ciekawości...

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Wysłany: 16-07-2012, 07:50   

wygląda to na jakieś uszkodzenie w stacyjce

swinks_UK 
Mitsumaniak

Auto: Lancer Evo 8 FQ300
Kraj/Country: UK
Wysłany: 16-07-2012, 08:04   

Watpie Darek, jakby stacyjka byla padnieta to inne elementy elektryki by swirowaly.
Meydey, za podtrzymanie pracy wentylatorow odpowiada "jezyk" na zasadzie timera.

Jest jeszcze opcja, ze ktos wczesniej mostkowal wentylatory do aku i kulawo to wyszlo.

ex-Galant EA3A (2.4 GDI)
ex-Galant EC5A (VR4 Type-S) - moc 340 HP oraz moment 443 Nm
Historia moich Misiów
Lancer Evo 8 FQ300 - 408 HP oraz moment 510 Nm

Hugo 
Mitsumaniak
srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Wysłany: 16-07-2012, 08:45   

meydey000 napisał/a:
po wyłączeniu zapłonu wiatrak powinien w dalszym ciągu chodzić aby uzyskać temperaturę "normatywną".
Nie powinien chodzić. Owczar napisał, ze jest 0V po wyłączeniu stacyjki, więc wszystko staje.
Owczar napisał/a:
Po wyjęciu kluczyka ECU sobie śpi i nic nie czyta
Faktycznie, nie doczytałem.

qtem 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 17-07-2012, 09:44   

Witam,
Nie miałem możliwości wcześniej napisać… dzięki za zainteresowanie tematem…
A więc jak pisałem wentylatory chodzą bez kluczyka, niezależnie od temperatury, po przekręceniu kluczyka (kontrolki się świecą)- wówczas się wyłączają i włączają się dopiero podczas, gdy temperatura jest ok. 80 st….
Wyciągnąłem wczoraj przekaźnik i podczas ponownego wkładania go słychać.że się załącza, Podmieniałem inny i jest tak samo, pomierzyłem napięcia na stykach przekaźnika w skrzynce bezpieczników i na jednym jest 12,8V, a na drugim 5,8V, na pozostałych dwóch 0V- POMIAR NA WYŁĄCZONYM KLUCZYKU.
a może problemy robi ''jeżyk" ? Wiecie może jak go sprawdzić??
Odnośnie klimatyzacji to działa tak jak powinna, wentylatory także...

Owczar 
Forumowicz

Wysłany: 17-07-2012, 10:01   

qtem, stało się to nagle czy tak było? Według mnie ktoś coś pogrzebał w instalacji i "cofa" się prąd, a konkretnie jest zwarcie między dwoma obwodami. Możliwe, że też problem tkwi w stacyjce lub w skrzynce przekaźników/bezpieczników. Po wyłączeniu zapłonu ten przekaźnik powinien być wyłączony.
Jedyne napięcie które jest cały czas to to stałe z aku.

Masz może webasto?

qtem 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 17-07-2012, 10:22   

mam Gala od prawie roku, a usterka jest od paru tygodni i nic nie było robione w instalacji. Webasto nie posiadam.

Odpowiedz do tematu