[Carisma] jak sprawdzić kontrolkę rezerwy paliwa |
Autor |
Wiadomość |
cmiel [Usunięty]
|
Wysłany: 21-12-2006, 20:15 [Carisma] jak sprawdzić kontrolkę rezerwy paliwa
|
|
|
Powtórzę pytanie, które zadałem przy okazji tematu o wielkości rezerwy paliwa (jeśli można):
Czy jest możliwość sprawdzenia czy lampka rezerwy działa (czy żarówka się przepaliła czy nie) bez rozkręcania zegarów np. podłączenie jej "na krótko"? |
Ostatnio zmieniony przez glina 23-01-2013, 12:34, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Chooper
Mitsumaniak

Auto: MZR 2.0 DOHC
Zaproszone osoby: 3
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 98 razy Dołączył: 08 Kwi 2005 Posty: 4814 Skąd: Łódź
|
Wysłany: 21-12-2006, 20:34
|
|
|
najszybciej czasowo zajmie wykręcenie Ci tych kilku śrubek i wyjęcie zegarów, a z nich żaróweczki i sprawdzenie jej czy działa.
A jak nie, to wyjeździj paliwo do niskiego poziomu, a potem troche np. po jakimś rondzie ie przejedź dynamiacznie, żeby autem pobujać na boki....jak działa to na bank zabłysnie. |
_________________ MZR 2.0 DOHC (2005) LF-DE 110 KW
Mini Cooper R55s - 1.6T - 120 KW |
|
|
|
 |
dylson [Usunięty]
|
Wysłany: 21-12-2006, 23:13
|
|
|
Chooper napisał/a: | po jakimś rondzie ie przejedź dynamiacznie |
Albo prosciej pod gore |
|
|
|
 |
Sebancisz [Usunięty]
|
Wysłany: 21-12-2006, 23:44
|
|
|
Pamiętaj, że wskazówka od wskaźnika baku musi spaść wyraźnie poniżej zera (czerwonego pola) |
|
|
|
 |
Tomecki [Usunięty]
|
Wysłany: 06-01-2007, 10:03
|
|
|
Sebancisz napisał/a: | Pamiętaj, że wskazówka od wskaźnika baku musi spaść wyraźnie poniżej zera (czerwonego pola) |
jak już u mnie znajdzie się wskazówka w takim położeniu to muszę strzelić jeszcze około 30 - 40 kilometrów zanim zapali się kontrolka rezerwy.
Tak czy inaczej zalej 10litrów do kanistra i w drogę.. |
|
|
|
 |
cmiel [Usunięty]
|
Wysłany: 06-01-2007, 21:40
|
|
|
heh tak zrobie... na razie mam większy problem. Duuuuuuuuży wyciek oleju pod spodem i olej w zbiorniku wyrównawczym . Moje autko trafiło na OIOM. Dzięki za rady, kontrolkę wybadam jak tylko mój misiek wróci na szosę (mam nadzieję, że niebawem )
[ Dodano: 25-02-2007, 22:42 ]
Okazało się wszystko tak jak napisaliście, wyczekałem aż wskazówka spadnie poniżej czerwonej kreski i wtedy kontrolka się zapaliła. Wtedy zatankowałem i weszło mi 57 litrów. Dzięki wszystkim |
|
|
|
 |
mick
Forumowicz
Auto: Carisma 99 1.8 GDI
|
Wysłany: 20-07-2007, 14:09
|
|
|
witam dołącze sie troszeczke do tematu komputer pokazuje mi 45 km do tankowania jak juz nie ma ani kropelki i samochod nie jedzie czy jest jakas mozliwosc zeby to jakos wyzerowac ? (kiedys juz pisalem o cos takiego ale ktos usunal mi ten temat) |
|
|
|
 |
Mroku
Nowy Forumowicz Mroku
Auto: Carisma 1.9 TD 99r.
|
Wysłany: 09-02-2010, 16:07
|
|
|
witam wszystkich nawiązując do tematu nie ryzykowałbym wyjeżdżeniem całego zbiornika bardzo łatwo można uszkodzić pompę jest smarowana paliwem gdy go zabraknie może się zwyczajnie zatrzeć |
|
|
|
 |
-racek-
Nowy Forumowicz ..::racek::..
Auto: mitsubishi carisma
|
Wysłany: 13-05-2010, 20:02
|
|
|
a w cari 1.6 z 96 jest kontrolka rezerwy bo mam ją już ze dwa lata a nie wiem |
|
|
|
 |
buli2704
Nowy Forumowicz

Auto: Carisma 1.6 16V
|
Wysłany: 16-11-2010, 19:07
|
|
|
Mam pytanie. Zapala mi się kontrolka rezerwy, kiedy jej się chce (nawet przy pełnym baku) i na jak długo jej się chce. To trochę irytujące. Pytanie brzmi: czy wiecie może jak naprawić ten błąd? Czy konieczna jest wymiana czujnika paliwa (pływaka)? |
|
 |
Darek [Usunięty]
|
Wysłany: 16-11-2010, 23:38
|
|
|
-racek-, moja cari jest z 97 i kontrolka rezerwy się paliła jak nią wracałem po zakupie. Od tego czasu nie widziałem już kontrolki a to było w marcu:) |
|
|
|
 |
scorpio80
Nowy Forumowicz
Auto: carisma 1.8 GLX
|
Wysłany: 26-06-2014, 09:27
|
|
|
Ponawiam pytanie ; Zapala mi się kontrolka rezerwy, po przekroczeniu każdego wskaźnika na kontrolce. Gaśnie gdy wyłączę całkiem silnik i tak jest za każdym razem gdy zatankowane jest powyżej któregoś ze wskaźników. Czy wiecie może jak naprawić ten błąd? Czy konieczna jest wymiana czujnika paliwa (pływaka)?
Drugie pytanie z innej beczki trochę i to jest bardzo dziwne jak dla mnie. Po zatankowaniu na full włącza się czujnik zapalonych świateł dziennych tzn. jak nie wyłączę to piszczy. Dodam, że jest to tylko w tej sytuacji. Wolałabym aby działał zawsze gdy wyłączę silnik i zapomnę o światłach.
Posiadam Carismę 1,8 GLX z 95r. |
|
|
|
 |
|