Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[E57A 2.0D] Wskazania prędkościomierza i obrotomierza
Autor Wiadomość
simek10 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi Galant GLS TD 2.0
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 21-12-2012, 12:26   [E57A 2.0D] Wskazania prędkościomierza i obrotomierza

Witam.
Jakiś czas temu zauważyłem u siebie w galu dziwną rzecz. Przedtem jak jechałem 100 km/h to obrotomierz wskazywał mi 2 tyś. obrotów, teraz przy tej samej prędkości już obrotomierz wskazuje mi prawie 2,5 tyś. obrotów. Mam pytanie czy w tym silniku sygnał do obrotomierza podawany jest z alternatora? Tak kiedyś miałem w oplu vectrze 1.7Td Isuzu. Zauważyłem, że nie działa kontrolka podgrzewania tylnej szyby, dopiero jak się zrobi w aucie gorąco to się zaświeca. Na początku myślałem, że to może tarcza sprzęgła wysiada i się ślizga, ale nie zauważyłem żeby biegi zgrzytały i bierze w górnym położeniu dźwigni sprzęgła.

Tak poza konkursem to jakie spalanie macie Koledzy u siebie w galach z tym silnikiem 2.0TD?
Pozdrawiam, Paweł

robertdg 
Mitsumaniak
SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 21-12-2012, 16:44   

Jak zmienisz koła na letnie to wskazania powrócą
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie

mitsu_pl 
Forumowicz

Auto: Subaru Forester
Wysłany: 21-12-2012, 17:59   

Koła nie mają tutaj nic do tego... prędkość jest brana ze skrzyni więc zawsze obroty powinny być te same przy danej prędkości, inna bajka przy automatach. Jest różnica prędkości rzeczywistej (tej z którą porusza się auto) i licznikowej, przy zmianie średnicy kół zmienia się prędkość rzeczywista, ale prędkość licznikowa do wskazań obrotomierza się nie zmieni. Tematu Diesli w Mitsubishi się nie podejmuję, bo nigdy nie miałem z nimi do czynienia. Wiem tylko, że w moim starym miśku, obrotomierz przy silnych mrozach też przekłamuje i wszystko wraca do normy po dłuższej jeździe, jak się auto nagrzeje.
Mitsubishi Galant E88A 2.5 TT

Wszyc 
Mitsumaniak

Auto: ------>
Wysłany: 21-12-2012, 18:53   

mitsu_pl napisał/a:
Tematu Diesli w Mitsubishi się nie podejmuję, bo nigdy nie miałem z nimi do czynienia.

Niczym sie skrzynie nie różnią od tych z benzyniaków mitsu

sygnał do prędkościomierza idzie ze skrzyni sygnał dotyczący obrotów z czegoś co Workshop Manual określa jako "rotation sensor" jak dobrze pamiętam nie wiem jak jest to cudo zbudowane w środku ale istnieje taka możliwość że zmiana temperatury zewnętrznej może mieć wpływ na dokładność tego ustrojstwa

Spalanie w mieście okres zimowy od 8,5 do 13,5
Spalanie po za miastem okres zimowy od 7 do 9,5
Mitsubishi Eclipse D22A '92
Honda CB500 PC32 '97

By mjsystem;

papamitsu napisał/a:
Miejsce raczej dowolne ale standard lokalowy niech bedzie na poziomie dobrego Gala

mjsystem: Czyli dookoła rdza. :mrgreen:

milo 
Mitsumaniak

Auto: galant 2.0 td 2001r
Wysłany: 21-12-2012, 19:07   

simek10 napisał/a:
Mam pytanie czy w tym silniku sygnał do obrotomierza podawany jest z alternatora?

Sygnał jest podawany z pompy wtryskowej jest czujnik

Yamaha FZ 750
Lancer 1,8 d
Galant 1,8 td
Galant 2,0 td

robertdg 
Mitsumaniak
SnowWhite

Wysłany: 22-12-2012, 07:47   

mitsu_pl napisał/a:
Koła nie mają tutaj nic do tego... prędkość jest brana ze skrzyni więc zawsze obroty powinny być te same przy danej prędkości, inna bajka przy automatach. ... Tematu Diesli w Mitsubishi się nie podejmuję, bo nigdy nie miałem z nimi do czynienia. Wiem tylko, że w moim starym miśku, obrotomierz przy silnych mrozach też przekłamuje i wszystko wraca do normy po dłuższej jeździe, jak się auto nagrzeje.

simek10 napisał/a:
Przedtem jak jechałem 100 km/h to obrotomierz wskazywał mi 2 tyś. obrotów, teraz przy tej samej prędkości już obrotomierz wskazuje mi prawie 2,5 tyś. obrotów

Robiłeś jakieś testy w tym kierunku :?: Czy może pokładasz swoje zdanie na jakimś pierwowzorze :?: Co z tego, że czujnik bierze prędkość ze skrzyni, jak o prędkości mechanizmu w skrzyni decyduje średnica koła, no i co z tego, że na uzyskanie danej prędkości musisz wydatkować inny poziom energii aby ją utrzymać :?:

mitsu_pl 
Forumowicz

Wysłany: 23-12-2012, 00:59   

Stary, każdy kto ma trochę pojęcia o technice zrozumie, że mając stałe przełożenie w skrzyni nie zmienimy go zakładając mniejsze lub większe koło... Przełożenie pozostanie to samo, tak jak i przełożenie między skrzynią a licznikiem i między oba zegarami, tylko prędkość na obwodzie koła się zmieni...
Jak do poloneza założysz koło od malucha to będzie miał na zegarze 100km/h przy powiedzmy 2500obr/min a w rzeczywistości będzie jechał tylko 80km/h, natomiast jak założysz koło od ciagnika, to nadal na zegarze będzie 100 przy 2500, ale w rzeczywistości będzie jechał np. 140km/h Rozumiesz?

robertdg 
Mitsumaniak
SnowWhite

Wysłany: 23-12-2012, 08:28   

mitsu_pl napisał/a:
Stary
Naprawde tak źle wyglądam :?:
Nie kontynuuje dalej wątku, Ty coś wiesz, ja miałem okazje pojeździć na róźnych kołach w różnych autach i ciężarówkach, jednakże nie twierdze, że nie jest tak jak mówisz ;-)

mitsu_pl 
Forumowicz

Wysłany: 23-12-2012, 09:11   

robertdg napisał/a:
mitsu_pl napisał/a:
Stary
Naprawde tak źle wyglądam :?:

Hehehe, tak na prawdę nie miałem okazji Cię poznać osobiście, wcale tak nie twierdzę, tak mi się tylko wymksło ;)

robertdg napisał/a:
Nie kontynuuje dalej wątku, Ty coś wiesz, ja miałem okazje pojeździć na róźnych kołach w różnych autach i ciężarówkach, jednakże nie twierdze, że nie jest tak jak mówisz ;-)

Żebym nie poparł tego testami, też bym się nie wypowiadał ;)

slavo_p 
Forumowicz
slavo_p

Auto: galant 2.0 td
Wysłany: 23-12-2012, 21:41   

u mnie przy 2500 obr/min mam predkos 100km/h , mam koła 14'' ;>

simek10 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi Galant GLS TD 2.0
Wysłany: 21-01-2013, 07:24   

Przepraszam że dopiero odpisuje, ale nie miałem dostępu do internetu. Opony zimowe mam w takim samym rozmiarze co letnie 14". Pamiętam jakie wskazania miałem przedtem, bo odnosiłem się do ojca toyoty. Ja jadąc 100 km/h miałem na obrotomierzu 2100 rpm, natomiast w toyocie już jest przy tych obrotach 110 km/h i stąd pamiętam.

Odpowiedz do tematu