[2.5 TD] Problem z zapalaniem Pajera.! |
Autor |
Wiadomość |
Pajero92
Nowy Forumowicz Pajero92
Auto: Pajero 1
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 30-01-2013, 21:36 [2.5 TD] Problem z zapalaniem Pajera.!
|
|
|
Witam, mam problem z odpaleniem mojego Pajera rok 1990 silnik 2.5 TD z Intercoolerem. Nie mam szans go odpalić gdy temperatura jest niższa niż 0 st. Celsjusza. Problemy są nawet gdy temperatura jest w okolicach +5 st Celsjusza. Nie mam pojęcia dlaczego się tak dzieje. Czy ktoś może mi doradzić. Bo nie wiem czy jest potrzebna kapitalka silnika czy tylko jest coś wadliwego i może wiecie w czym rzecz leży. Zależy mi na tym by moje Pajero dalej jeździło a wiadomo w Zimie najwięcej się jeżdzi takim samochodem. Leje go ciepłą wodą po górze silnika, wtryskach i to pomaga. Ale wiadomo że to nie rozwiązanie. Chciałbym rozwiązać ten problem. Z góry dziękuje za pomoc. |
|
|
|
 |
bmw1705
Nowy Forumowicz
Auto: misiu pajero 1 2.5td 87r
|
Wysłany: 31-01-2013, 13:50
|
|
|
a swiece grzeja?? |
|
|
|
 |
Pajero92
Nowy Forumowicz Pajero92
Auto: Pajero 1
|
Wysłany: 31-01-2013, 15:20
|
|
|
Nie wiem musze jechać na sprawdzenie. Ale mówisz że to byłoby to? |
|
|
|
 |
bmw1705
Nowy Forumowicz
Auto: misiu pajero 1 2.5td 87r
|
Wysłany: 01-02-2013, 20:39
|
|
|
ja bym od tego zaczol
[ Dodano: 03-02-2013, 12:19 ]
i co sprawdziles swiece |
|
|
|
 |
banderas40
Mitsumaniak

Auto: Pajero Sport
Pomógł: 4 razy Dołączył: 18 Kwi 2011 Posty: 314 Skąd: Darłowo
|
Wysłany: 12-02-2013, 16:32
|
|
|
99,9% świece |
_________________ Niestety Pajero zamienione na Nissan Nawara NP300 jednak na zawsze pozostanę Mitsumianiakiem
 |
|
|
|
 |
jeremy
Mitsumaniak

Auto: Pajero Sport
Pomógł: 4 razy Dołączył: 16 Lis 2012 Posty: 77 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: 12-02-2013, 21:12
|
|
|
Jak już się rozrusznik nakręci i zapali silnik, to czy motor chodzi równo ?
-jak nie to świece.
Pierwszy raz mam diesla i tak samo rok temu miałem.
Kręcenia 4 minuty i cala buda się trzęsie jak odpali, sama wymiana zajęła mi 30 min- a pierwszy raz to robiłem.Na youtube, forum i google znajdziesz jak sprawdzić czy świece są ok. Działaj szkoda rozrusznika i akumulatora. |
|
|
|
 |
jawaldek
Mitsumaniak
Auto: Pajero 2.5 TDI manual 93
Zaproszone osoby: 3
Pomógł: 75 razy Dołączył: 25 Mar 2008 Posty: 2238 Skąd: Polska
|
Wysłany: 13-02-2013, 08:49
|
|
|
Nie koniecznie muszą być to świece, pośrednio tak. Mógł paść przekaźnik który doprowadza prą do świec, mógł odpiąć lub uszkodzić się kabelek od listwy łączącej świece. Podłącz na "krótko" z pominięciem przekaźnika->> akumulator->> listwa łącząca świece lub która kol-wiek świeca. W zależności od temp zewnętrznej (-3->0) przytrzymaj (najlepiej jak druga osoba to będzie robiła) parę sekund ->> nie za długo bo spalisz świece. Inną dość często pomijaną przyczyną jest...... czujnik temperatury wody->>> współgra on z przekaźnikiem i "ustala" czas grzania świec. Z wykręcaniem świec to tak bardzo się nie spiesz bo potrafią się podczas wykręcania,wkręcania zresztą też, ukruszyć a wtedy to już głowicę trzeba zdejmować. Może zamiast gorącej wody spróbuj, po wyjęciu filtra powietrza, wstrzyknąć preparat który fantastycznie zastępuje samostart a jest to PLACK do czyszczenia i konserwacji elementów plastykowych w samochodach. Możesz i samostart tylko jest on w porównaniu do PLACK-a suchy. Możesz też spróbować, proszę się tylko nie śmiać, przemycić od żony, mamy,siostry,sąsiadki dobrą suszarkę do włosów lub opalarkę elektryczną i skierować gorące powietrze bezpośrednio z pominięciem filtra powietrza do silnika. Przy temperaturze "0" powinien zagadać. A jak z paliwem czy aby nie zapowietrza się ? |
_________________ http://mudmania4x4.com.pl/
 |
|
|
|
 |
|