|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Brzęczyk wstecznego w Automacie 5-cio stopniowym |
Autor |
Wiadomość |
jAZZMAN
Mitsumaniak

Auto: Samochód mam czterokołowy.
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 29-12-2013, 00:59 Brzęczyk wstecznego w Automacie 5-cio stopniowym
|
|
|
Witam...
W momencie gdy lewarek zmiany biegów przełączę na R to słyszę brzęczyk "pik-pik-pik" i tak bez przerwy. To moja pierwsza VałErCzwórka więc nie wiem czy to normalne...
Zamontowałem czujniki cofania i chcę wykarczować ten dźwięk.
Doszedłem, że brzęczyk jest zamontowany w obudowie bezpieczników po lewej stronie pod kierownicą (za schowkiem na drobne). Wiem z autopsji, że jakiś brzęczyk wlutowany jest do płytki drukowanej z 2 przekaźnikami w tylnej części obudowy bezpieczników).
Nie do końca wiem jak się za to zabrać ponieważ z tego miejsca (tak mi się wydaje) dochodzi także dźwięk niewyjęcia kluczyka czy włączenia świateł przy otwartych drzwiach.
Oba dźwięki mają inny ton, stąd moje zmieszanie. Ostrzeganie o włączonych światłach chcę zostawić.
Ktoś walczył z podobnym problemem? |
_________________ uɐɯzzɐɾ - ɯɐıʍɐɹpzod
 |
|
|
|
 |
romero
Mitsumaniak

Auto: L200 INSTYLE/2008/136 KM/AT
Pomógł: 5 razy Dołączył: 24 Lip 2008 Posty: 629 Skąd: Łomianki
|
Wysłany: 29-12-2013, 12:08
|
|
|
jAZZMAN napisał/a: | W momencie gdy lewarek zmiany biegów przełączę na R to słyszę brzęczyk "pik-pik-pik" i tak bez przerwy. Doszedłem, że brzęczyk jest zamontowany w obudowie bezpieczników po lewej stronie |
To bardzo ciekawe co piszesz, ponieważ taki brzęczyk jest po to, żeby ostrzegać pieszych więc powinien być zamontowany z tyłu. Czasami są to żarówki z wbudowanym brzęczykiem (wystarczy wymienić na normalne) lub same brzęczyki.
Pozdrawiam |
|
 |
jAZZMAN
Mitsumaniak

|
Wysłany: 29-12-2013, 12:32
|
|
|
romero, zgadzam się ale to w samochodach, gdzie kierowca nie widzi co się dzieje za pojazdem podczas cofania. Takie coś stosuje się także w samochodach, które są używane w miejscu, gdzie jest dużo ludzi (czytać pieszych) czyli w wózkach widłowych jeżdżących po marketach lub np większych magazynach.
VR4 to bądź co bądź auto "trochę" wyścigowe i jedyny powód, jaki przychodzi mi do głowy to ostrzeżenie kierowcy, że manetka automatycznej skrzyni biegów jest w położeniu "R". Nigdy wcześniej nie miałem "wyścigówki" więc nie wiem czy to normalne.
Nie spotkałem się także, żeby fabrycznie było montowane takie coś w osobówce, ale zapewne zaraz podniosą się głosy, mało widziałem
Tak czy siak gryzie się to z dźwiękiem czujników cofania i to piszczy z przodu a czujniki parkowania z tyłu. Jeszcze Ola czasem się odezwie z prawej, ktoś zatrąbi z lewej i mam jak kino domowe |
 |
|
|
|
 |
swinks_UK
Mitsumaniak

Auto: Lancer Evo 8 FQ300
Kraj/Country: UK
Pomógł: 91 razy Dołączył: 19 Lut 2007 Posty: 4469 Skąd: Bourne, Lincolnshire
|
Wysłany: 29-12-2013, 21:43
|
|
|
Normalne.
Tak ma być. |
_________________ swinks
ex-Galant EA3A (2.4 GDI)
ex-Galant EC5A (VR4 Type-S) - moc 340 HP oraz moment 443 Nm
Historia moich Misiów
Lancer Evo 8 FQ300 - 408 HP oraz moment 510 Nm |
|
|
|
 |
jAZZMAN
Mitsumaniak

|
Wysłany: 29-12-2013, 21:57
|
|
|
swinks_UK, super, potwierdziłeś moje domysły, że to fabryczny myk.
Masz pomysł jak to wykarczować? Po założeniu czujników cofania mam dwa dźwięki. Jest to spory dyskomfort. |
 |
|
|
|
 |
|
|