Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[Cari 1.6] Carisma, problem
Autor Wiadomość
djpatrix 
Nowy Forumowicz

Auto: Carisma '99
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 07-05-2014, 13:13   [Cari 1.6] Carisma, problem

Na sam początek powiem żebyście mnie nie bili - nie znam się na samochodach, ja prosty informatyk :)

Około 2 tyg temu, przed moim wyjazdem za granice pojechałem do mechanika, gdyż skrzynia nie działała prawidłowo (wyczytałem że to typowa usterka, mechanik to jakoś ogarnął bez wymiany tych tulei). Wyjechałem od niego i po przejechaniu ok 1 km (dawałem mu troche w kość akurat wtedy) samochód po prostu zgasł. zaciągnąłem na holu z kolegą cari do mechanika, który po wielu kombinacjach i różnych diagnozach postawił na cewki. Wyszło to ok 800 zł, rozmyśliłem się gdyż tego dnia usłyszałem tyle diagnoz że nie brzmiało to zbyt przekonująco + to że trochę ostatnio kuleje z pieniędzmi przeważyło, więc samochód zaciągnąłem na podwórko. Zamówiłem dwie używane cewki i po powrocie zza granicy wczoraj je zamontowałem. Zamochód działał całkiem normalnie, lecz po przejechaniu 4 km przestałreagować na gaz i się po prostu zatrzymał. Znowu holowanie, tyle że tym razem jeszcze obrotomierz zaczął wariować. Dzisiaj jak wszedłem i odpaliłem to na zimnym po chwili męczarni odpalił, po jakichś 5 min pracy obroty zaczęły skakać i padł. Na gazie jest podobnie, z tym że łatwiej czasem go utrzymać przy pracy. Nagrałem kilka filmików ilustrujących owe zdarzenia:
https://www.youtube.com/watch?v=JGfc-hE7zZk
https://www.youtube.com/watch?v=PB0K964IgI0
https://www.youtube.com/watch?v=JGfc-hE7zZk

Zeby było śmieszniej, na filmiku nr 2 słychać strzały :D

Na nr 3 też można zauważyć że coś blokuje rozrusznik kręci, przycina go itd.

Z racji tego że to najbardziej nieudany (drugi) zakup w życiu liczę na trochę wyrozumiałości, używając szukajki doszedłem do tego że może to być czujnik położenia wału.
Dzięki wielkie za wszystkie ewentualne odpowiedzi :)

PS: Naklejka z logo waszego forum jest na tylnej szybie :D
PS2: Ba benzynie samochód strasznie kopci na czarno.
Ostatnio zmieniony przez djpatrix 07-05-2014, 13:22, w całości zmieniany 1 raz  

plecho1 
Mitsumaniak

Auto: Laguna 3
Wysłany: 07-05-2014, 13:21   

Być może to właśnie ten czujnik ale podstawa to sprawdź błędy silnika, tu masz opis jak je wymrugać domowym sposobem http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=1981
Na pierwszej stronie z tego linku jest też opisane jak sprawdzić ten czujnik.
Bez sprawdzenia błędów to jak wizyta u wróżki.
Ostatnio zmieniony przez plecho1 07-05-2014, 13:25, w całości zmieniany 1 raz  

djpatrix 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 07-05-2014, 13:24   

Dzięki kolego za odpowiedź, to było pierwsze co chciałem zrobić, ale nie moge za kij namierzyć tej wtyczki. Plus która to kontrolka na liczniku, bo ktoś mógł to celowo wyjąć lub włożyć spaloną żarówkę aby nie migało CE. Zaraz zejdę i porobię foty, ja tej wtyczki tam nie widze :(

plecho1 
Mitsumaniak

Wysłany: 07-05-2014, 13:26   

Wtyczka jest albo od strony kierowcy albo od strony pasażera i w sumie nie wiadomo od czego to zależało.
A kontrolka pomarańczowa z tym znaczkiem https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSpp4P-je9481L5i-rfkpxAAsw9K5u1Cddjc8LqjAWeuOIdcaKb3g

djpatrix 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 07-05-2014, 13:38   

nigdy nie widziałem takiej kontrolki nawet na chwile zaświecającej się na szafie. Nie powinna ona podczas odpalania się na chwilę zaświecać?

Oto zdjęcia, widzę tam tylko 14pinową, coś w todzaju zasilaczy atx do komputera :P
https://www.dropbox.com/s...m0c4/Noh_iqbFYI

ps. ta biala wtyczka to odpiety alarm, brak zwiazku. jestem az taki slepy ze tej wtyczki nie widze czy jej faktycznie nie ma?

plecho1 
Mitsumaniak

Wysłany: 07-05-2014, 14:10   

Powinno być jak na tym zdjęciu lub w takim samym miejscu od strony pasażera http://obrazki.elektroda...._1300123820.jpg
A jeśli chodzi o kontrolkę to albo żarówka się przepaliła albo ktoś celowo ją wyjął. Powinna oczywiście się zapalić po włączeniu na zapłon i po kilku sekundach zgasnąć.
Na Twoich zdjęciach złącze widać na pierwszym zdjęciu praktycznie w prawym dolnym rogu.

djpatrix 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 07-05-2014, 14:31   

heh mechanikiem to ja nigdy nie zostanę chyba :) rozebrałem cały dół a złącze było obok :P

Faktycznie żarówka była przepalona, przełożyłem inną i od razu efekt. Wrzuce zaraz jeszcze filmik czy dobrze odczytałem błędy, na tą chwilę mam 12,13,23,25 :/

[ Dodano: 07-05-2014, 14:38 ]
+ jak odłączyłęm klemę (-) z aku na 30s to teraz miga krótkimi cały czas.

Bizi78 
Mitsumaniak
Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Wysłany: 07-05-2014, 14:42   

djpatrix napisał/a:
+ jak odłączyłęm klemę (-) z aku na 30s to teraz miga krótkimi cały czas.

Czyli brak błędów, które skasowałeś przez odpięcie aku.
Jeśli to poważne błędy to powinny wkrótce powrócić :wink: .

djpatrix 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 07-05-2014, 14:44   

+ odpaliłem, obroty na ok 2tys, tłucze cos i co jakis czas spadaja podczas tego tłuczenia

plecho1 
Mitsumaniak

Wysłany: 07-05-2014, 14:51   

Pojeździj teraz trochę i sprawdź co powróciło i oby jak najmniej :) bo jeśli wszystko powróci to być może przepływka , czujnik temp. powietrza zasysanego, czujnik położenia wału lub wałka rozrządu i czujnik podciśnienia kolektora do wymiany.
Ps. Poprzedni właściciel trochę to auto zaniedbał.
Ostatnio zmieniony przez plecho1 07-05-2014, 14:53, w całości zmieniany 1 raz  

Bizi78 
Mitsumaniak
Reklamożerca.

Wysłany: 07-05-2014, 14:52   

Może pasek przeskoczył :? .

djpatrix 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 07-05-2014, 14:55   

to będzie w błędach? teraz chwile podziałała, zaczeła chrząkać, troszki do przodu do tyłu i znów padła, zczytam jeszcze raz

[ Dodano: 07-05-2014, 14:59 ]
został błąd 23 - czujnik położenia wału

[ Dodano: 07-05-2014, 14:59 ]
Crankshaft position (CKP) sensor - jeśli dobrze tłumaczę. Są jakieś różnice w nim pomiędzy silnikami i gdzie on się znajduje?

Bizi78 
Mitsumaniak
Reklamożerca.

Wysłany: 07-05-2014, 15:12   

Tutaj masz schemat z czujnikami:
http://www.mitsubishi-mot...D410%26page%3D2
-czujnik wałka rozrządu nr. 14846
-czujnik wału korbowego nr. 14932

djpatrix 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 07-05-2014, 15:21   

http://www.iparts.pl/czes...s1075812b1.html

czyli chodzi o to, jest to ułożone tak na górze, wiec chyba powinienem sam się do tego dodłubać. Zastanawiam się czy dla pewności nie kupić używki, juz widze ze przykladowo cewki wymienilem bez sensu.

Tak, samochód generalnie jest strasznie zniszczony, nie wiem juz sam dlaczego zdecydowalem sie na to, moglem kupic druga megane :P

Bizi78 
Mitsumaniak
Reklamożerca.

Wysłany: 07-05-2014, 15:31   

Czujnik wału korbowego jest pod rozrządem, u góry z prawej to czujnik wałka rozrządu.
Ja bym polecał sprawdzić najpierw ustawienia rozrządu na znaki.

W ostateczności jak będziesz musiał kupić czujnik to lepiej brać używkę niż zamiennik.

Odpowiedz do tematu