Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Zniechęćcie / zachęćcie mnie do diesla
Autor Wiadomość
miksell 
Forumowicz

Auto: Audi A4 / Lancer X
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 05-06-2014, 11:10   Zniechęćcie / zachęćcie mnie do diesla

Od jakiegoś czasu szukam lancera X od roku 2008.

Sporo osób odradza mi diesla (pomimo iż jest to kultowe TDI). Jednak obecnie jeżdżę dieslem (1,9 TDI), lubię moment obrotowy i kulturę pracy tego silnika.

Lancery w dieslu są tańsze od benzyniaków. Domyślam się że nie przypadkowo.
Zakładam iż w dieslu trzeba się liczyć z wymianą koła dwumasowego, sprzęgła, turbiny, wtrysków, DPF.
W benzynie z powyższych tylko siądzie sprzęgło.
Ale z drugiej strony lancer w dieslu będzie mniej palić.

Czy zakładając że kupię lancera w dieslu to się bardzo wpakuję?
A jeśli już kupować diesla to jaki silnik: 2,0 czy 1,8?

krzychu 
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 05-06-2014, 11:13   

Pierwsze zasadnicze pytanie. Do miasta czy na trasę?

plecho1 
Mitsumaniak

Auto: Laguna 3
Wysłany: 05-06-2014, 11:26   

Jeśli nie zamierzasz montować LPG to być może spalanie w dieslu będzie odrobinę niższe niż w benzyniaku ale to chyba tylko jedyny powód na + jeśli nie bierzesz pod uwagę LPG. Chociaż często te oszczędności szybko nikną w przypadku wymiany dwumasy czy filtra cząstek stałych oraz jakiejkolwiek naprawy związanej z silnikiem. Dodatkowo eksploatacja w zimie jest często dużo bardziej uciążliwa niż benzyniaka, wystarczy poczytać forum w okresie zimowym. Następuje wtedy wysyp tematów o problemach z odpalaniem o zamarzającym paliwie czy o niedogrzanych silnikach i niekomfortowym zimnie w aucie.
Moim zdaniem najlepszą opcją jest benzyna z dobrą instalacją LPG.

gulgulq 
moderator
Służbowo. Na statek.

Auto: i30
Wysłany: 05-06-2014, 12:08   

plecho1 napisał/a:
Następuje wtedy wysyp tematów o problemach z odpalaniem o zamarzającym paliwie czy o niedogrzanych silnikach i niekomfortowym zimnie w aucie.

Mity... miałem starego diesla, teraz mam nowszej generacji i jakoś nie zauważyłem wysypu problemów z odpaleniem. Jedyna niedogodność to fakt dłuższego nagrzewania się silnika. Pozostałe problemy o których piszesz załatwia dbanie o samochód i tankowanie na sprawdzonej stacji dobrego oelju.

kupujepolskieprodukty.pl

Hubeeert 
Mitsumaniak
na urlopie

Auto: TOYOTA YARIS 4EVER
Wysłany: 05-06-2014, 12:20   

Po pierwsze nie demonizować.
Po drugie - Lancer w benzynie z LPG = potencjalne kłopoty z wypalonymi zaworami (służę zdjęciem na życzenie)
Po trzecie i najważniejsze - 2.0 TDI to porządna jednostka a w Lancerze nie sprawia innych (większych) problemów niż w Skodzie czy VW.

Thomas Jefferson said:
1. A government big enough to give you everything you want, is strong enough to take everything you have...
2. The democracy will cease to exist when you take away from those who are willing to work and give to those who would not...
Just think...

.

Arczi89 
Mitsumaniak
03057/KMM

Auto: Lancer X 2.0 DiD
Wysłany: 05-06-2014, 12:45   

Ja mam 2.0 Di-D ;)

Nie mam DPF-u (nie wszystkie mają fabrycznie)
mam najechane 86 000 i narazie nic się nie dzieje (odpukać).
Moment obrotowy ładnie wciska.

Kultura pracy niestety na - w porównaniu z 1.9 TDI . Kolega ma pasata z tym silnikiem i mój chodzi strasznie głośno w porównaniu z jego. Natomiast mój w porównaniu do jego wciska w fotel z miejsca ;)

Ogólnie bestia jest głośna ale ma grzałkę w układzie chłodzenia i w zimę dogrzewa się silnik ;)

W zimę tak po przejechaniu 5km już w aucie robi się ciepło. Ale ogólnie autko super na trasy ;) W mieście troszkę mi go szkoda. Z resztą masz już diesla więc eksploatacja nie będzie się niczym różnić ;)

Rozrząd wymiana po 120 000 (ASO MITSU) w skodzie mówią że do 150 000 można jeździć ;)

Oleju nie dolewałem od wymiany (wrzesień 7 000km temu), więc można powiedzieć że nie bierze praktycznie nic.

plecho1 
Mitsumaniak

Auto: Laguna 3
Wysłany: 05-06-2014, 13:58   

Jeśli instalacja jest dobrze zamontowana i ustawiona, to nic nie ma prawa się wypalić szybciej niż na benzynie gdyż temperatura spalania będzie porównywalna dlatego napisałem " benzyna z dobrą instalacją LPG."
A jeśli chodzi o zimowe problemy, to zawsze na naszym forum w tym okresie poruszane są te tematy, to co znalazłem nie dotyczy w prawdzie Lancera ale proszę, dwa znalezione na szybko
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=46487
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=59062

Hubeeert 
Mitsumaniak
na urlopie

Wysłany: 05-06-2014, 14:08   

plecho1 napisał/a:
Jeśli instalacja jest dobrze zamontowana i ustawiona, to nic nie ma prawa się wypalić szybciej niż na benzynie gdyż temperatura spalania będzie porównywalna

Oczywiście, że nie powinno, jednak samo MMC Car Poland opublikowało listę samochodów do których nie zaleca LPG.

Thomas Jefferson said:
1. A government big enough to give you everything you want, is strong enough to take everything you have...
2. The democracy will cease to exist when you take away from those who are willing to work and give to those who would not...
Just think...

.

krzychu 
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 05-06-2014, 14:32   

plecho1 - to są historie od 2.2 od PSA, wystarczy spuścić parafinę z filtra.
Diesel Mitsubishi 2,5 bez podgrzewacza (standardowo na Polskę nie montowane) nie odpala już przy -5 stopniach (dział L200) :P

2.0 TDI pali przy -30
1,8 DID MIVEC też zapali, ale potrafi go dusić przy wyższych obrotach podczas jazdy i bardzo niskiej temperaturze (nie wyrabia podgrzewacz prawdopodobnie)

Kolega zadający pytanie mógłby wyjaśnić czy chodzi o trasy. Bo jak na trasy śmiało można polecić 1,8 MIVEC (w mieście się męczy jak każdy nowoczesny diesel). A jak autor zna bolączki 2.0 TDI i go nie przestraszą to też w sumie ok.

[ Dodano: 05-06-2014, 14:34 ]
Hubeeert napisał/a:
2.0 TDI to porządna jednostka

Oplułem monitor :rolleyes:

Bamber 
Mitsumaniak

Auto: Lancer combi 1,6
Wysłany: 05-06-2014, 14:37   

+ diesel mniejsze spalanie choc nie zawsze
- nie łudzić się że autko ma 180 tkm przejechane, wszelakie koszty napraw (turbiny, dwumasy, wtryski, pompy itp.)

+ benzyny,LPG mało kosztownych napraw
+ kupno auta z rozsądnym przebiegiem
- w chwili obecnej mały wybór

Fragu 
Mitsumaniak
Łukasz

Auto: jest
Wysłany: 05-06-2014, 14:38   

Kolega jeździ dieslem i jest świadomy kosztów to śmiało można brać 2.0 TDi..jak każdy diesel, póki działa jest ok :wink:

FIESTA ST150

miksell 
Forumowicz

Wysłany: 05-06-2014, 14:42   

OK....

Rocznie robię ok 30 000km. 30% miasto / 70% trasa. Obecnie mam Audi A4 B5 w Dieslu. Mam za sobą wymianę: Dwumsy, sprzęgła, turbo. Nie ukrywam iż wszystkie części padły mi praktycznie w tym samym momencie ( koszt ok 8 000zł ) To jest głównym powodem chęci zmiany. Po prostu nie uśmiecha mi się ładować tyle kasy w tak stare auto jak moje audi.

Fragu 
Mitsumaniak
Łukasz

Auto: jest
Wysłany: 05-06-2014, 14:48   

miksell, jak to w dieslu, kończy się jakiś cykl i musisz to powymieniać - padło na Ciebie...
Jak kupisz Lancera z przebiegiem 150 tys to musisz się spodziewać, że znowu będziesz wymieniał te rzeczy...taki urok :wink:

FIESTA ST150

miksell 
Forumowicz

Wysłany: 05-06-2014, 15:03   

Jak kupię lancera w Benzynie to prędzej czy później wpadnie mi do głowy LPG... ;-) Miałem juz kilka aut z LPG. niby tanio sie jeździ jednak wkurzał mnie zasiec rzędu 350km na baku :twisted:

Hubeeert 
Mitsumaniak
na urlopie

Wysłany: 05-06-2014, 15:27   

krzychu napisał/a:
Oplułem monitor
Miałeś, jeździłeś? Ja miałem w Touranie i miło wspominam.

Thomas Jefferson said:
Just think...

.

Odpowiedz do tematu