Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Lancer 2.0 rzęzi tylko przy 2-2.500 obrotów
Autor Wiadomość
bacyk 
Nowy Forumowicz

Auto: Lancer 2.0 135ps 06'
Kraj/Country: Polska
  Wysłany: 05-01-2015, 15:47   Lancer 2.0 rzęzi tylko przy 2-2.500 obrotów

Drodzy Koledzy,

Sprowadza mnie palący i obawiam się, że poważny problem z silnikiem 2.0, 135km, 4G63.
Przy wchodzeniu i schodzeniu z obrotów w przedziale 2.000- 2.500 słychać wyraźny, metaliczny dźwięk od strony silnika. Usterka pojawiła się nagle w trasie, na rozgrzanym silniku.
Auto stoi w warsztacie, został zdjęty pasek osprzętu ale nic nie widać i mechanik sugeruje dalszą jazdę by objawy się nasiliły. Komputer nie wyrzuca błędów, auto wkręca się na obroty i brzmi normalnie, nie traci mocy. Objawy są nasilone gdy silnik jest zimny, gdy się rozgrzeje dźwięk lekko ustępuje.
Co dziwne, po dojechaniu do mechanika w piątek objawy ustały i pojawiły się dopiero dziś.
Rozrząd kompletny zmieniony 25 tyś km temu, olej- Motul 5W40 8100 XCESS 2 tyś km temu i jest max poziom.

Ma ktoś z Was pomysł co to może być?

Z góry dziękuję za pomoc.

Bartek

cefaloid 
Forumowicz

Auto: 1.6
Wysłany: 06-01-2015, 14:25   

A może to np nie silnik tylko jakiś osprzęt, np alternator przy pewnych obrotach się odzywa? Albo np kompresor klimatyzacji. A co jeśli np włączyłbyś klimatyzację? Dalej rzęzi?

Bartek 
Mitsumaniak
friendly admin

Auto: A161, EC5W, GF6W, A03A
Wysłany: 06-01-2015, 19:10   

Pękł pasek napędzający wałek balansowy?

Outlander III '14
Galant 1600 L '82
Legnum VR-4 '99
Space Star '14
Space Wagon '99 V6 - 24 :twisted: sprzedany :(

nie no ty zawsze powiesz co wiesz, a jak nie wiesz to i tak powiesz, bo przecież trzeba [coś] napisać by Ralal_Szczecin

Piratem drogowym się nie rodzi - piratem drogowym się umiera

i9i 
Mitsumaniak
Szary Obywatel

Auto: Reno
Kraj/Country: Holland
Wysłany: 06-01-2015, 19:34   

Bartek napisał/a:
Pękł pasek napędzający wałek balansowy?
Jeśli tak, to
bacyk napisał/a:
mechanik sugeruje dalszą jazdę by objawy się nasiliły
nie słuchaj takich głupot, bo możesz już do niego nie dojechać. Nawet jak osprzęt tłucze to mechanik powinien do tego dojść na miejscu. A to, że mu się nie chce to już inna bajka.

Pomogłem?? Kliknij "Pomógł" nic nie kosztuje a motywuje :)

bacyk 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 07-01-2015, 14:45   

Panowie,

Dziękuję za odpowiedzi, auto zostało finalnie w warsztacie i dzis jest rozbierane. Poinformuje Forumowiczow o postepach / diagnozie. Podobno im silnik cieplejszy tym dzwiek byl mniej słyszalny. Rozrzad jak wspomniałem jest świeży i kompletowany na dobrych podzespołach więc byłoby zaskakującym gdyby to on byl powodem awarii...

Pozdrawiam

Bartek

krzychu 
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 07-01-2015, 14:47   

bacyk - jesteś 100% przekonany, że nie masz tego efektu od wymiany i po prostu nie zauważyłeś? Czy mechanik wie o istnieniu drugiego (ukrytego) wałka balansującego? Wie jak go zablokować podczas montażu rozrządu?

bacyk 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 07-01-2015, 15:28   

Krzychu,

Dziękuję za zainteresowanie moim problemem.

Problem pojawił się znikąd i na tyle wyraźnie, że od razu wyłapałem inny dźwięk pracy silnika.
Mechanik ogarnia temat 2 pasków i oba były na 100% wymieniane. Nie jest powiedziane, że coś nie przeskoczyło w rozrządzie.
Najbardziej zastanawia mnie fakt występowania tego metalicznego rzężenia przy 2-2,5 tyś obrotów, zarówno podczas przyśpieszania, zwalniania jak i na luzie. Dźwięk daje poczucie, że zaraz pół silnika spadnie na asfalt.
Dodam, że oryginalny przebieg auta to 163.000 km.

Dziękuję i pozdrawiam

Bartek

[ Dodano: 08-01-2015, 21:01 ]
Mały update:

Gora silnika zostala zdemontowana i jest OK, natomiast jest problem z odkreceniem koła pasowego (jest zapieczone), na które wskazuje mój mechanik, jako winowajce zaistnienia dziwnego dźwięku. Podobno jest dość luźno spasowane i może dawać taki efekt dźwiękowy. Jutro napiszę czy to faktycznie to.

Pozdrawiam

Bartek

[ Dodano: 10-01-2015, 12:37 ]
Ku mej uciesze problem rozwiązany ! Padł napinacz olejowy przy rozrządzie lekko rzygnal olejem na pompę wody nawet- 250 PLN w japaneze i jak ręką odjąć.

Dziękuję za wszelkie podpowiedzi i pozdrawiam

Bartek

kucharzleon 
Nowy Forumowicz

Auto: lnacer 2,0 2005 kombi
Wysłany: 13-05-2015, 09:17   głośna praca

Witam serdecznie jestem nowy i mam pytanie moje autko głośno pracuje w zakresie między 3000 a 3500 obrotów a potem cichnie czy to normalne mam auto od 3 miesięcy

plecho1 
Mitsumaniak

Auto: Laguna 3
Wysłany: 13-05-2015, 09:39   

Ale jaki to dźwięk, może nagraj i link zamieść tutaj. Jeśli dzieje się to w tym zakresie obrotów, to przychodzi mi jedynie na myśl rezonujący jakiś element metalowy, jakaś obudowa np. układu wydechowego lub jeśli masz LPG to czasem może tak hałasować reduktor, jeśli jest przykręcony do ściany grodziowej to jeszcze bardziej będzie go słychać.

Uwex 
The Hitman :-)

Auto: Lancer Sportback 1.8; Colt 1.3
Wysłany: 13-05-2015, 15:23   

kucharzleon- zmień może nazwę swojego bolidu, bo ten który jest wpisany, to raczej baaaardzo niszowy model :lol:

robertdg 
Mitsumaniak
SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Wysłany: 13-05-2015, 18:22   

Jeżeli pojemność silnika tak jak w opisie profilu to najprawdopodobniej masz błednie ustawiony rozrząd, skoro kupiłes auto należałoby teraz wymienić rozrząd i prawidłowo go ustawić - ewentualnie skontaktowac się ze sprzedającym w celu weryfikacji problemu. Często do tych objawów dochodzą nieprzyjemne drgania w kabinie
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie

kucharzleon 
Nowy Forumowicz

Auto: lnacer 2,0 2005 kombi
Wysłany: 14-05-2015, 20:09   

witam rozrząd wymieniony a mechanik wypatrzył coś przy wydechu może to to,ale mam jeszcze jeden problem pilot centralnego zamka otwiera i zamyka wszystkie drzwi oprócz kierowcy co może być

cefaloid 
Forumowicz

Auto: 1.6
Wysłany: 14-05-2015, 20:26   

kucharzleon napisał/a:
witam rozrząd wymieniony a mechanik wypatrzył

A nie jest tak, że własnie od wymiany rozrządu pracuje głośno? Może mechanik "standardowo" źle ustawił wałek balansu?

Hornet 
Forumowicz

Auto: CB4W 1.6'94 i CS3W 1.6'05
Wysłany: 14-05-2015, 21:12   

kucharzleon napisał/a:
ale mam jeszcze jeden problem pilot centralnego zamka otwiera i zamyka wszystkie drzwi oprócz kierowcy co może być

A przy odpalaniu samochodu zamykają Ci się wszystkie drzwi ?

robertdg 
Mitsumaniak
SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Wysłany: 14-05-2015, 22:47   

kucharzleon napisał/a:
witam rozrząd wymieniony
Przez Ciebie czy poprzedniego własciciela :?: Jak wspomniano wcześniej trzeba wiedziec jak ustawić rozrząd w dwulitrowce bo ustawianie na same znaki nie zawsze jest własciwe.
kucharzleon napisał/a:
mechanik wypatrzył coś przy wydechu może to to
Koniecznie trzeba to sprawdzić ;-)
kucharzleon napisał/a:
ilot centralnego zamka otwiera i zamyka wszystkie drzwi oprócz kierowcy co może być
Błednie podłaczona centralka, awaria instalacji elektrycznej w drzwiach kierowcy, awaria siłownika drzwi kierowcy - trzeba zweryfikować.
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie

Odpowiedz do tematu