Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Lancer CSO różnice przed liftem/ po faceliftingu
Autor Wiadomość
markos007 
Forumowicz
Think. Feel. Drive

Auto: Lanos
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 13-01-2015, 19:31   Lancer CSO różnice przed liftem/ po faceliftingu

jakie są główne różnice wizualne i przede wszystkim techniczne (jeśli takie występowały) pomiędzy modelami Lancer z lat 2005-2006 czyli modelami przed i po face liftingu?
szukałem w internecie ale nie znalazłem nigdzie żadnego podobnego zestawienia a na forum wyszukiwarka też nic nie podpowiedziała :)
Ostatnio zmieniony przez markos007 15-01-2015, 18:30, w całości zmieniany 1 raz  

Wojti75 
Forumowicz

Auto: Lancer Kombi 1,6 2006
Wysłany: 14-01-2015, 11:25   

Witaj,

Po lifcie w szczególności do wersji z 2004 r. po lifcie od 2006 r. jest zmiana zderzaka przedniego, białe zegary nawet w najniższej wersji, w Invite automatyczna klimatyzacja, podłokietnik z przodu zmieniony, kierownica trójramienna i chyba tyle.
A mechanicznie na pewno inna pompa wspomagania kierownicy niż w 2004 r.

markos007 
Forumowicz
Think. Feel. Drive

Wysłany: 15-01-2015, 18:27   

czy mechanicznie były jeszcze jakieś większe zmiany? to mnie w sumie najbardziej interesuje, chodzi mi głównie o wersje SPORT :)

Wojti75 
Forumowicz

Wysłany: 16-01-2015, 01:20   

markos007 napisał/a:
czy mechanicznie były jeszcze jakieś większe zmiany? to mnie w sumie najbardziej interesuje, chodzi mi głównie o wersje SPORT :)

Z tego co mi wiadomo po lifcie nie było wersji SPORT dla silnika 1,6 tylko jedynie 2,0 i to na wielu rynkach występowało pod nazwą Intense (czerwone zegary, kierownica MOMO oraz w niektorych przypadkach z odgrzewanymi siedzeniami). Silnik ten sam od 2003 do 2008 r. 2,0 135KM.

markos007 
Forumowicz
Think. Feel. Drive

Wysłany: 16-01-2015, 21:00   

Wojti75, właśnie o taką wersję jest pytanie :wink:
chodzi mi o różnice w wersji Sport 2.0 przed i po faceliftingu. Takie rzeczy jak zegary, dokładki są rzeczą oczywistą. Może coś znaczącego zmieniło się w mechanice? podobno jest inna pompa wspomagania ale czy daje to jakieś lepsze odczucia?

Wojti75 
Forumowicz

Wysłany: 16-01-2015, 23:54   

markos007 napisał/a:
Wojti75, właśnie o taką wersję jest pytanie :wink:
chodzi mi o różnice w wersji Sport 2.0 przed i po faceliftingu. Takie rzeczy jak zegary, dokładki są rzeczą oczywistą. Może coś znaczącego zmieniło się w mechanice? podobno jest inna pompa wspomagania ale czy daje to jakieś lepsze odczucia?

Przy 2.0 nie ma większych zmian w mechanice wg. mojej wiedzy.

krzychu 
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 17-01-2015, 10:09   

Były 2 lifty.
Jeden w 2005 (ale chyba po połowie) roku (oklejali ramki okienne, w starszych zazwyczaj doklejali na przeglądach) i zmiany były chyba w tylnym zawieszeniu (mniej skrzypi?). Wtedy też zmienili zegary (w 1,6 z starodawnych na białe, a w 2.0 z białych na czarne). Dodatkowo zmiana nazwy ze Sport na Intense i chyba z Comfort na Invite.
W 2006 roku to głownie zmiany zderzaka (w 2.0 dołożenie dokładek do przodu i tyłu), klima automatyczna (dla mnie to największy plus) i co z tym związane zmiana położenia radia (łatwy montaż CB w kieszeni pod radiem). Zmiana kierownicy w 1,6 z starej na tą ładną i w 2.0 ze srebrnej na czarną.

Nie pamiętam też czy nie było coś z poduszkami 4 vs 6. Ale czasami mi się miesza zmiany poliftowe z różnicami między 1,6, a 2,0.

Czasami można znaleźć wersję 1,6 z wyższym wyposażeniem (RalliArt?), łączenie chyba z obniżonym zawiasem. Dodatkowo widziałem tą wersję z 4 i 5 śrubkami w kołach. Nie do końca rozumiem tą wersję. W każdym razie coś takiego było.

markos007 
Forumowicz
Think. Feel. Drive

Wysłany: 23-01-2015, 21:44   

krzychu, dzięki za informacje :)
coraz bardziej jestem załamany brakiem jakiegokolwiek sensownego auta
oglądałem ostatnio ten egzemplarz http://olx.pl/oferta/mits...html#df1fd0e601
ale szpachla na błotniku tylnym, dużo rudej pod maską m.in. na kielichu u podłuśnicach plus brak a to zaślepki spryskiwacza, a to zmatowiałe lampy.
Nie wiem już sam co robić, zbierać kasę i próbować coś samemu ściągać (tylko nawet w de mało ciekawych sztuk) czy po prost szukać czegoś innego :roll:
chce przede wszystkim silnika do lpg aby długo posłużył i poza Lancerem nic ciekawego po prostu nie znajduję z lekko sportowym charakterem :roll:

[ Dodano: 23-01-2015, 21:45 ]
krzychu, może swojego niedługo będziesz sprzedawał? :wink:

cefaloid 
Forumowicz

Auto: 1.6
Wysłany: 25-03-2015, 12:39   

A czy nie było tak że, coś zmienili w tylnym zawieszeniu (poprawa skrzypiących wahaczy) i w związku z tym tym zarówno któreś tam wahacze jak i tuleje metalowo-gumowe są inne?

markos007 napisał/a:
dużo rudej pod maską m.in. na kielichu

Panie.... przecież ten typ tak właśnie ma. Różne elementy pod maską, mocowanie fotela kierowcy, miska olejowa i inne takie drobiazgi. Wałkowane wielokrotnie na forum - ruda w tych mniej istotnych miejscach była standardem w 3-4 latku, a co dopiero teraz. Przyzwyczaj się, albo szukaj innego auta.

Ten z ogłoszenia moim zdaniem jest po prostu zdecydowanie za drogi jak na to auto / przebieg / rocznik / wyposażenie / stan. A że ma szpachlę na błotniku? Życzę sukcesów w poszukiwaniu auta z przebiegiem 200tys km które nigdy nie miało żadnej obcierki. Jeśli to było dobrze naprawione miejsce po drobnej kolizji no to nie oczekujmy cudów od 10 latka...

zbychu74 
Forumowicz

Auto: mitsubishi lancer 2,0 kombi
Wysłany: 13-02-2016, 12:09   

Markos 007 I co udało się coś znaleźć ?

MitsuGo 
Forumowicz
LPG 11.6 l/100km

Auto: cs9w 2.0, CY 1.6
Wysłany: 07-11-2018, 09:26   

krzychu napisał/a:
Były 2 lifty.

W 2006 roku to głownie zmiany zderzaka (w 2.0 dołożenie dokładek do przodu i tyłu). .

Te dokładki są zawsze od 2006 ? Jak to wygląda ?

krzychu 
Mitsumaniak

Wysłany: 07-11-2018, 09:41   

Znaczy co znaczy zawsze?

W Europie w 2.0 dokładki były na progach, a potem w 2006 roku z innym zderzakiem z przodu też dołożyli dokładki przód i tył.

Możliwe, że w Niemczech w 1,6 RA też dokładki były w 2006 roku tego już nie wiem.

MitsuGo 
Forumowicz
LPG 11.6 l/100km

Auto: cs9w 2.0, CY 1.6
Wysłany: 07-11-2018, 16:46   

Chodziło o to czy zawsze od 2006 był inny zderzak i nakładki. Szukałem różnic zewnętrznych w 2006 i 2004 i jakoś nie mogłem dostrzec ale to zbyt malo snu chyba :)
W końcu znalazlem - grill był inny wcześniej, w/g mnie nawet ciekawszy jak ten z 2006->
Nakładki już też widzę, są też dodatkowe światła w zderzaku przednim.
W sumie może się podobać lub nie, kwestia gustu.
Wnętrze daje większe zmiany do szybkiego zauważenia i te już są jak dla mnie na plus.

krzychu 
Mitsumaniak

Wysłany: 07-11-2018, 20:21   

Znaczy zderzak jest całkiem inny bo jest wypuszczony do przodu także np. przed światłami. A przed liftem jest mocno zaokrąglony patrząc z boku.

A czy zawsze w 2006 roku to nie wiem od którego miesiąca... Mój jest chyba z marca 2006.

Ja szukałem polifta bo tam jest automatyczna klimatyzacja i dużo lepszy środek.

Odpowiedz do tematu