Po Carismie Lancer - proszę o opinię |
Autor |
Wiadomość |
Drapichrust
Forumowicz
Auto: Mitsubishi Lancer 1.8 Invite
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 11-06-2015, 21:33 Po Carismie Lancer - proszę o opinię
|
|
|
Witam,
przyszedł czas na zmiany. Chciałbym zakupić Lancera. Już pewnego sobie upatrzyłem (link za chwilę) ale z racji odległości (440km) pierwsze chciałbym zapytać o opinię osób bardziej doświadczonych.
http://otomoto.pl/oferta/...html#0d20674a96
Dzwoniłem do gościa. Z rozmowy wychodzi, iż autko było sprowadzone praktycznie nowe, po kolizji, miał uszkodzone oba zderzaki (drugi raz malowane) oraz wymienioną klapę. Twierdzi, że szpachli brak. Jest drugim właścicielem od pół roku, wiem trochę podejrzane. Zapytałem gościa dlaczego po tak krótkim czasie sprzedaje Lancera to mówi, iż wcześniej miał X5 którą zamienił właśnie na Mitsu, ponieważ kredyty na dom musiał spłacić. Jest DJ i auto sprzedaje bo nie mieści mu się sprzęt do grania. Nawet proponował zamianę jeżeli posiadał bym jakiegoś partnera. Wymienił jeszcze jedną usterkę (chyba mało istotną) to świecący czujnik od ciśnienia w kołach.
Dodatkowo są opony zimowe na felgach stalowych.
Proszę o opinię oraz dobre rady. Cena jaką gość chce za nią to super, hiper max jakie mogę dać za auto:) |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 1300 razy Dołączył: 21 Cze 2009 Posty: 23638 Skąd: KSSE
|
Wysłany: 11-06-2015, 22:49
|
|
|
Na oględziny weź kogoś co się zna na blacharce bo lakier na tym aucie to mozaika, ewentualnie poproś na podforum regionalnym może ktoś zrobi oględziny w Twoim imieniu, zawsze to będzie taniej niż gonić przez kraj wzdłuż i wrócić rozczarowanym. |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
 |
Uwex
The Hitman :-)

Auto: Lancer Sportback 1.8; Colt 1.3
Pomógł: 15 razy Dołączył: 03 Sty 2009 Posty: 3269 Skąd: okolice W-wia Śl.
|
Wysłany: 12-06-2015, 09:38
|
|
|
O ile się nie mylę, to jest możliwość sprawdzenia po VIN-ie historii auta w USA . Dowiedziałbyś się wtedy jak naprawdę wyglądało przed naprawą. |
|
 |
Drapichrust
Forumowicz
|
Wysłany: 12-06-2015, 10:18
|
|
|
O widzisz. A gdzie sprawdzić w salonie Mitsu?
I czy otrzymam jakiekolwiek informacje nie będąc właścicielem auta? |
|
|
|
 |
Bizi78
Mitsumaniak Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Pomógł: 823 razy Dołączył: 01 Sty 2010 Posty: 20991 Skąd: Częstochowa
|
|
|
|
 |
Drapichrust
Forumowicz
|
Wysłany: 12-06-2015, 11:11
|
|
|
30Euro za jednorazowe sprawdzenie VIN! Chyba sobie odpuszczę:D |
|
|
|
 |
Bizi78
Mitsumaniak Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Pomógł: 823 razy Dołączył: 01 Sty 2010 Posty: 20991 Skąd: Częstochowa
|
Wysłany: 12-06-2015, 11:15
|
|
|
To jest opcja przy 99% zdecydowaniu się na konkretny egzemplarz . |
_________________ Gość zobacz moją zieloną żabę .
 |
|
|
|
 |
Uwex
The Hitman :-)

Auto: Lancer Sportback 1.8; Colt 1.3
Pomógł: 15 razy Dołączył: 03 Sty 2009 Posty: 3269 Skąd: okolice W-wia Śl.
|
Wysłany: 12-06-2015, 11:27
|
|
|
Drapichrust napisał/a: | 30Euro za jednorazowe sprawdzenie VIN! Chyba sobie odpuszczę |
to jest do rozważenia, bo 120-130 zł przy ewentualnej wtopie na 27 tys. to nie jest chyba dużo ? |
|
 |
Drapichrust
Forumowicz
|
Wysłany: 12-06-2015, 13:41
|
|
|
Bizi78 napisał/a: | To jest opcja przy 99% zdecydowaniu się na konkretny egzemplarz . |
Uwex napisał/a: | to jest do rozważenia, bo 120-130 zł przy ewentualnej wtopie na 27 tys. to nie jest chyba dużo ? |
Zgadzam się. Ale na razie jest na to za wcześnie:) |
|
|
|
 |
RalfPi
Mitsumaniak
Auto: Lancer1.8 SB'10,Giulietta 1.4
Pomógł: 31 razy Dołączył: 26 Lis 2010 Posty: 3185 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: 12-06-2015, 13:56
|
|
|
Kto przesiada się z X5 na Lancera i tłumaczy się, że mu się sprzęt nie mieści...?
Dla mnie jakaś lipa - ja bym sobie odpuścił - za dużo właścicieli i za dużo pytań. |
|
|
|
 |
Klark
Mitsumaniak
Auto: Mitsubishi Lancer CS_9W
Pomógł: 10 razy Dołączył: 02 Mar 2015 Posty: 495 Skąd: Stargard
|
Wysłany: 13-06-2015, 19:10
|
|
|
Jest drugim właścicielem od pół roku... Rozumiem, że pierwszy właściciel z USA. Auto miało przygody to po pierwsze (sprowadzony do PL, aby wyklepać bo Amerykanin tłuczonym nie będzie jeździł)... Skoro miał malowane dwa zderzaki - to musiał porządnie w tyłek dostać, skoro maskę wymieniono. Drugi ważny aspekt, w Stanach na bank nikt nie montuje LPG. Pewnie zamontował LPG, coś poszło nie tak (partacze robili, bądź zły dobór podzespołów). Nikt kto kupuje auto i chce je użytkować nie zakłada LPG, aby zaraz je sprzedać, chyba że instalacja się nie przyjęła. Bajka o niemieszczących się gratach w aucie to już kosmos (to pół roku temu nie wiedział, że graty będzie przewoził??) - wtedy kupuje się kombi. Moim skromnym zdaniem nie warto tracić czasu i kasy na auto, które jest 400 km od miejsca zamieszkania + dysponujesz forsą hiper max jaką możesz dać (szukaj auta do 22-23k resztę przeznacz na sprawdzenie w ASO i wymiany filtrów, rozrządu)... Dodatkowo coś mi świta, że są przepisy skarbowe, że dopiero po pół roku od zakupu auta można je sprzedać drożej (niż się je kupiło), aby nie dopłacać Urzędowi Skarbowemu różnicy w podatku od wzbogacenia - jeśli się mylę to proszę o sprostowanie:). |
|
|
|
 |
Drapichrust
Forumowicz
|
Wysłany: 15-06-2015, 20:29
|
|
|
A co powiecie o tym:
http://allegro.pl/lancer-...5452296877.html
Wiem kasa trochę większa. Może by się znalazła. Ale czy warto?
Gość jeździ 2 lata w kraju. Dosyć pogadany i widać że się na aucie zna. Wymienił mi kilka rzeczy które zrobił bądź kupił. Między innymi konserwację podwozia, kupił nowe opony na lato i zimę, założył LPG Stag 4plus (nie znam się na instalacjach). Twierdzi że przejechał na tej instalacji prawie 40 tyś. km.
Zadałem mu pytanie o lakier - twierdzi że jemu się nic nie przytrafiło, aczkolwiek jak kupował z jakimś znawcą to stwierdzili iż klapa ma "rzuconą powłokę"(chyba tak to powiedział). Po za tym twierdzi że nic.
I moje ulubione pytanie: dlaczego pan sprzedaje?
Usłyszałem odpowiedź że ma gospodarstwo rolne i chce kupić z silnikiem diesela. Chodzi o zwrot kosztów a tylko na ON może odliczyć.
Gość przez telefon wydał się w porządku, odpowiadał wylewnie na każde pytanie. Rozmowa zeszła nam ponad 20 min. Wydaje się ok, ale znów ten sam problem - odległość. Tym razem mniejsza bo niespełna 300km.
Co Wy na to?:) |
|
|
|
 |
dr2ke
Mitsumaniak
Auto: Lancer Sedan 1.8 143 KM '08
|
Wysłany: 15-06-2015, 22:12
|
|
|
Myślę, że cena adekwatna do przebiegu i wyposażenia. Prezentuje się ok.
Jedna sugestia - przy tym przebiegu pojawiały się problemy z łańcuchem rozrządu (oczywiście nie u wszystkich). Posłuchaj silnika na zimnym przed zakupem. Jeśli coś dzwoni to może być to łańcuch. |
_________________ forever young |
|
|
|
 |
Bartekkita
Mitsumaniak
Auto: Galant 2.5 V6 kombi
Pomógł: 16 razy Dołączył: 12 Lut 2013 Posty: 1190 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 15-06-2015, 23:38
|
|
|
Tak jeszcze odnośnie carfaxu można kupić raport na allegro cena około 50 zł. |
_________________ Jest:
Citroen C4 Coupe VTS 2.0 177KM - Ryszard, 2017 - ???
Paulinowy - Saab 93 1.8t 01.2014r. - ???
Był:
Misiek - Galant, 1999 kombi, Avance, Nardi Torino. 05.2013 - 01.2018 |
|
|
|
 |
Klark
Mitsumaniak
Auto: Mitsubishi Lancer CS_9W
Pomógł: 10 razy Dołączył: 02 Mar 2015 Posty: 495 Skąd: Stargard
|
Wysłany: 16-06-2015, 08:29
|
|
|
LPG Stag 4plus - moim zdaniem dobra instalacja. Przebieg jaki zrobił na instalacji potwierdzisz książką serwisową tej instalacji (są tam wszystkie informacje na temat instalacji i jej prawidłowego serwisowania).
Jeśli jest malowana tylko maska(warto się przyjrzeć dokładnie na pozostałe elementy - nadkola i przedni zderzak) to pewnie ktoś "życzliwy" przerysował maskę.
Odległość -> standardowo forum regionalne i ktoś je w Twoim imieniu obejrzy i przetestuje:). Ewentualnie poszukaj w danym regionie jeszcze z 3 aut, aby Ci się opłacały łowy na auto marzeń . Powodzenia i cierpliwości |
|
|
|
 |
|