|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Przesunięty przez: Hubeeert 04-01-2007, 20:47 |
Softwarowe chlodzenie komputer |
Autor |
Wiadomość |
Kofi
moderator mitsumaniak Michał

Auto: Galant EA3W
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 3 razy Dołączył: 08 Kwi 2005 Posty: 1242 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 31-10-2005, 19:49 Softwarowe chlodzenie komputer
|
|
|
Jesli ktos ma problem z przegrzewajacym sie prockiem, polecam ruski program
http://www.stargaz0r.nm.ru/
Dziala na zasadzie odciecia mostka polnocnego (mniejsze napiecie i procek sie niegrzeje)
Nie wplywa negatywnie na dzialanie kompa i systemu. Zero roznic w testach na 3dMark.
Sciagnac, uruchomic. Pojawi sie w pasku trial. Jak jest na czerwono to niedziala, jak na zielono to dziala. Lewy Klik (albo dwuklik) przelancza stan z off na on. W settings mozna sobie ustawic aby wyswietlal w trialu temperature procka i wnetrza kompa.
Moj procek to AMD Athlon 1,8xp + PALAMINO. W porownaniu do T-Breda to potworna grzałka. Na zamnietej z lewej strony i otwartej z prawej obudowie mialem temperature procka 57*C a wnetrza 50*C. Po 10 minutach pracy programu mam 43* na procku i 39* wewnatrz a tendencja dalej jest spadkowa.
Supported processors:
AMD Duron, Athlon Processors Model 2,3,4 (w/ limitations)
AMD Duron, Athlon, Athlon XP/MP Processors Model 6 &
upper
Supported chipsets:
VIA KT133, KT133A, KLE133, KX133, KM266
KT266, KT266A, KT333, KT333 CF, KT400, KM400,
KT600
nVidia nForce series, nForce2
SIS 730, 733, 735, 740, 745, 755, 746, 748
AMD 751, 760, 761, 762
EDIT:
Dwuklik przelancza stan z off na on
Jednoklik wlancza setup (lub RMB i settings) |
_________________ "Mądrze jest skierować swój gniew na problem - nie na ludzi, skupić swoją energię na rozwiązaniach, nie wymówkach."
- William Arthur Ward
 |
Ostatnio zmieniony przez Kofi 31-10-2005, 22:29, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Moominek
Mitsumaniak

Auto: Outlander II 2.0 benz. Intense
Pomógł: 7 razy Dołączył: 24 Mar 2005 Posty: 999 Skąd: Legionowo
|
Wysłany: 31-10-2005, 20:14
|
|
|
Programik sie przyda. Z doświadczenia dodam, że dobrze robi też obniżenie Vcore w setup'ie BIOS'a. W pracy obnizyłem tym sposobem temp Athlona o 5 stopni. Zszedłem ponizej 60oC. |
_________________ EA5W 2.5 V6 - - już nie pali Oto jego historia
MSS 1,6 Family - ukatrupiony przez kobitkę z podporządkowanej...
CX3A(red) - wjechali mu w tył i wrzucili do rowu...
CX3A(black) - też ukatrupili...
OTII - 250 tys. km z nami i teraz służy dobrym ludziom
OTIII - zryty przez poprzednika ale happy z nami 😉 |
|
|
|
 |
Kofi

|
Wysłany: 31-10-2005, 20:19
|
|
|
Po dluzszych testach:
Obudowa zamknieta tak jak wczesniej z jednej i otwarta z drugiej strony (plyty).
Wiatrak z przodu i z tylu wylaczony
44* na procku i 41* w srodku
Wiatrak przedni i tylny wlaczone na 12V
41* i 37
Wiatrak przedni i tylny wlaczony na 5V
42-43* i 39* |
_________________ "Mądrze jest skierować swój gniew na problem - nie na ludzi, skupić swoją energię na rozwiązaniach, nie wymówkach."
- William Arthur Ward
 |
|
|
|
 |
gregorbu [Usunięty]
|
Wysłany: 31-10-2005, 20:21
|
|
|
Zainstalowałem i działa od jakichś 15 minut. Na razie brak jakichkolwiek zmian. Temp1: 127, Temp2:127, Temp3: -55. O so chodzi? Czyżby aż tak wysokie temperatury panowały wewnątrz mojego komputera? Która temperatura oznacza co? Procek to Athlon XP Processor Model 8 (Thoroughbred) rev. B0, 1462,49 MHz. |
|
|
|
 |
Cutie [Usunięty]
|
Wysłany: 31-10-2005, 20:34
|
|
|
a mi sie nie chce zainstalowac sciagnelam juz kilka razy i wyskakuje mi initialization error |
|
|
|
 |
JCH
Mitsumaniak Forumowa Opozycja

Auto: OBK 2.0
Pomógł: 101 razy Dołączył: 23 Maj 2005 Posty: 8078 Skąd: Bytom
|
Wysłany: 31-10-2005, 20:37
|
|
|
Co byście nie przechłodzili Zima idzie
A tak na poważnie jaka powinna byc optymalna temp procka |
_________________ "Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów"
MSS 1.9 DI-D --> OBK 2.0 i DL-650
 |
|
|
|
 |
Hubeeert
Mitsumaniak na urlopie
Auto: TOYOTA YARIS 4EVER
Pomógł: 156 razy Dołączył: 21 Mar 2005 Posty: 17695 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 31-10-2005, 20:43
|
|
|
JCH napisał/a: | jaka powinna byc optymalna temp procka |
Im niższa tym lepiej - podkręcacze chłodzą całość płynnym azotem ale sama instalacja z wymiennikami ciepła pompami itd zabiera sporo miejsca |
Just think...
. |
|
|
|
 |
Rafal_Szczecin
Mitsumaniak

Auto: Volvo Amazon, Skoda Superb
Pomógł: 89 razy Dołączył: 15 Kwi 2005 Posty: 9211 Skąd: s kątowni
|
Wysłany: 31-10-2005, 20:57
|
|
|
a jezeli juz mowa o kompach itd to o ile % lub o ile mhz podkreciliscie swojego procka ?
jakies 2-3 lata temu brat podkrecil PIII 500 mhz do 650 i komp sie nie wlonczyl bo plyta byla do 600 mhz
po czym przywrocil fabryczne ustawienia, zeby za chwile podkrecic na 596 mhz i komp chozil, nie zbyt stabilnie ale chodzil lecz kilka dni pozniej zmiejszyl na ok 550 mhz i tak pozostalo do niestety spalenia sie procesora
a ze nie moglismy zakupic uzywanego P III 500 mhz to kupilismy P III 450 i co zrobilismy ? tak tak podkrecilismy do prawie 500 po czym sprzedalismy takie male ot |
|
|
|
 |
Karwoś
Mitsumaniak
Auto: Ford C-Max Hybrid 2.0
Pomógł: 4 razy Dołączył: 14 Maj 2005 Posty: 1446 Skąd: Suwałki
|
Wysłany: 31-10-2005, 21:08
|
|
|
U mnie Athlon XP 2000+ - temperatura procka - 44, Płyty głowej - 30, dysku - 38.
Bez żadnych programów z lewą osłoną zdjętą i 2 łożyskowanym wentylatorami tytan - wentylatory procka i 1 małym na karcie graficznej - oczywiście samoróbka ale działa bez zarzutu - jedynie strona estetyczna tych zmian nie jest zadowalająca ale kto by tam w bebechy zagladał |
_________________ Lancer 2,0 '04 Automat. - już u nowego właściciela
Czas może na Space Stara dla żony? |
|
|
|
 |
Firebee
admin mitsumaniak

Auto: A160, Space Gear,
Pomógł: 3 razy Dołączył: 04 Kwi 2005 Posty: 4105 Skąd: Grudziądz
|
Wysłany: 31-10-2005, 22:12
|
|
|
ej a w laptopie to zadziala?:P bo mnie wentylator denerwuje/za bardzo halasuje...
Hubeeert napisał/a: | podkręcacze chłodzą całość płynnym azotem |
a wsadz w to palce:P
Pozdro
Firek |
|
|
|
 |
Kofi

|
Wysłany: 31-10-2005, 22:28
|
|
|
Supported processors:
AMD Duron, Athlon Processors Model 2,3,4 (w/ limitations)
AMD Duron, Athlon, Athlon XP/MP Processors Model 6 &
upper
Supported chipsets:
VIA KT133, KT133A, KLE133, KX133, KM266
KT266, KT266A, KT333, KT333 CF, KT400, KM400,
KT600
nVidia nForce series, nForce2
SIS 730, 733, 735, 740, 745, 755, 746, 748
AMD 751, 760, 761, 762
kiedys dzialalem na celeronie 433 podkreconym na 550. Moj aktualny procek nienadaje sie do podkrecania.
Przez jakis rok chlodzilem procek wodą. W polaczeniu z cichym wiatrakiem z czujka temperatury i automatyczna regulacja obrotow komp pracowal niemal bezszelestnie a i temperatura procka byla bardzo przyzwoita. Jednak przez fakt ze mobilnosc komputera byla zerowa a do tego zaczynalem sie obawiac ze ten dosc stary uklad moze w koncu zaczac przeciekac rozmontowalem to i wrocilem do wiatraka
Grzesiek...masz temperature procka 127*C ????
Dziwne i raczej niemozliwe. W biosie powinienes miec ustawione awaryjne wylanczanie kompa gdy temp przekroczy np 80*. Przy 127 mysle ze rdzen by sie przetopił. |
- William Arthur Ward
 |
|
|
|
 |
gregorbu [Usunięty]
|
Wysłany: 31-10-2005, 23:04
|
|
|
Też mi się to aż dziwne wydaje. Poza tym od momentu zainstalowania wartości się nie zmieniły. Specyfikacja komputera zgodna z obsługiwanym hardwarem.
 |
|
|
|
 |
Kofi

|
Wysłany: 31-10-2005, 23:26
|
|
|
moze padniete czujniki? |
- William Arthur Ward
 |
|
|
|
 |
gregorbu [Usunięty]
|
Wysłany: 31-10-2005, 23:32
|
|
|
Kofi napisał/a: | moze padniete czujniki? |
Nie mam bladego pojęcia. Nawet nie mam pojęcia, gdzi esię znajdują i jak wyglądają. Tak czy inaczej czeka mnie wkrótce wymiana zasilacza, bo ten chyba już nie daje rady, a właśnie swój żywot kończy drugi czy trzeci wentylator w zasialczu. Wiatraczek na procku jeszcze nie wymieniany ani razu.
A przy okazji pytanie: czy wszystkie wentylatory są łożyskowane, czy to może tylko chwyt marketingowy, jakoby tylko niektóre miały łożyska?? |
|
|
|
 |
Kofi

|
Wysłany: 31-10-2005, 23:48
|
|
|
jasne, ze nie wszystkie.
w wiatrakach sa lozyska ślizgowe i lozyska kulkowe.
odnosnie zasilacza to polecam Huntkeya (ciche, drogie ale jedne z najlepszych) lub chifteka (czy jak to sie pisze). Zdecydowanie odpadaja codegeny.
osobiscie mam zasilacz enlight (niewidzialem ich do kupienia, ja mam swoj razem z obudowa tej samej firmy) w ktorym jakis czas temu wymienilem wiatrak na arctic cooling z czujka temperatury (czym cieplej tym szybciej sie kreci).
tej samej firmy wiatrak z czujka i radiatorem zarzucilem na procesor.
jak komp jest zimny to dziala w zasadzie bezszelestnie...ale po paru godzinkach juz sobie szumi (ale nieuciazliwie, mozna z tym spac)
BTW odnosnie mojej obudowy.
Nie wiem czy wszystkie enlighty tak maja, ale moja jest bardzo ciezka (2 - 3 razy ciezsza od podobnej wielkosci codegena) i ma bardzo fajny system otwierania. Otorz najpierw od dolu odpina sie przedni panel i wyjmuje, a pozniej boczne scianki sie wysuwają. Szybko, sprawnie i bez zadnych srubek.
Do tego juz kilka lat temu nieco ja zmodyfikowalem wycinajac dziure z boku i wsadzajac plexi . Do tego dwa neonki w strodku. Na przodzie baybus sterujacy predkoscia wiatrakow z mozliwoscia podpiecia 4 (wlasnej roboty). W polaczeniu z chlodzeniem wodnym fajnie to wygladalo. No a teraz przeciez niebede zmieniac obudowy
I tak sobie festyniarsko swieci wnetrze mojego kompa |
- William Arthur Ward
 |
|
|
|
 |
|
|