Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: cns80
11-02-2009, 12:51
[MSS ALL] Długość i wysokość bagażnika
Autor Wiadomość
smiechu
[Usunięty]

Wysłany: 06-03-2007, 12:23   [MSS ALL] Długość i wysokość bagażnika

Witam serdecznie.
Zastanawiam się nad zakupem MSS, przesiadka z Renault Espace, którego polecam tylko i wyłącznie osobom, które lubią sobie pomajsterkować przy samochodzie :-)

Na co zwrócić uwagę przy zakupie samochodu?
Upatrzyłem samochód z 1999r. z pierwszą rejestracją w 2000 r., jeżdzący w Polsce i serwisowany w ASO.

Czy ktoś z szanownych grupowiczów mógby mi podać jaką mniej więcej wysokość i długość (po złożeniu kanapy) ma bagażnik?
Pytam bo zastanawiam się czy wejdzi mi do niego rower :-) , a we Wrocławiu jakoś żadnego ogłoszenia z sprzedażą MSS żeby samemu sprawdzić znaleźć nie mogę.
Ostatnio zmieniony przez cns80 06-05-2008, 13:59, w całości zmieniany 1 raz  

JCH 
Mitsumaniak
Forumowa Opozycja

Auto: OBK 2.0
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 06-03-2007, 13:23   MSS - bagażnik

Zmierzyć mogę wieczorem. Na teraz mogę powiedzieć Ci tak:
- mam narty 160 cm które po złożeniu kanapy nie wchodzą na wprost, muszę je kłaść lekko po skosem. Czyli bagażnik będzie miał na długość ok. 150 cm
- mój rower (rama 18") po wyjęciu przedniego koła wchodzi pionowo (na stojąco). Widelec wpada pomiędzy oparcie siedzenia a złożoną kanapę, siodełko wyjęte.

Napisz z jakim silnikiem jest ten MSS 1999 to koledzy odpowiedzą mniej więcej co i jak.

MSS 1.9 DI-D --> OBK 2.0 i DL-650

smiechu
[Usunięty]

Wysłany: 06-03-2007, 13:37   

Dzięki za odpowiedź.

Tak jak myślałem, rower wejdzie, ale bez przedniego koła - w sumie może być, przednie koło na szybkozamykacz więc problemów z demontażem nie będzie :-)

Co do samego auta, to jest to MSS 1,3litra z założoną instalacją gazową.
Auto głównie dla żony na miasto - ja jako pasażer z rowerem (rano mnie zawozi, po robocie wracam na rowerze).

Czy tym 1.3l da się swobodnie wykonywać manewry wyprzedzania na trasie? Bo o to też się troszkę obawiam, chociaż teraz w renówce 2 litry i 100KM, da sie jeździć, MSS 300kg lżejszy i 15KM słabszy, myślę, że będzie ok (Renówka też zagazowana, więc spadek mocy porównywalny).

dlugiad
[Usunięty]

Wysłany: 06-03-2007, 14:20   

Co do wyprzedzania to jednym pasuja a innym nie. Ogolnie silnik nie ma wielkiego kopa ale nie byl projektowany do jazdy wyczynowej. Ja na trasie wyprzedzam prawie zawsze bez redukcji na 4 a niektorzy narzekaja, ze nawet przy redukcji nie ma kopa. Tak jak napisalem wczesniej silnik nie ma duzej mocy ale dla mnie jest ona wystarczajaca. Wyprzedzac sie da, jechac sie da (tak do 120 calkiem przyjamnie), mało pali, ma duzo miejsca w srodku i w miare bezawaryjny.
Co do gazu to nie wiem gdzie zamontowana jest butla. Bo nie wiem czy wiesz, ale MSS ma w bagazniku pod tapicerka miejsce na pelnowymiarowe kolo. I jezeli gaz zamontowany jest tam to bedziesz mial calkiem spory bagaznik o ile wyrzucisz kolo zapasowe:)

smiechu
[Usunięty]

Wysłany: 06-03-2007, 14:34   

Butla jest w miejscu na koło zapasowe.
Bagażnik jest wystarczający nawet z włożonym do niego kołem zapasowym.

Jak z blacharką, są jakieś szzególnie wrażliwe miejsca na które zwrócić uwagę?
Grupowicze narzekają na słabe hamulce i mało wydajną klimatyzację - to uroda tego modelu, czy trafili na felerne egzemplarze?

Jak z głośnością wewnątrz kabiny przy prędkości autostradowej 140kmh? Da się wewnątrz swobodnie rozmawiać?

Wlodek
[Usunięty]

Wysłany: 06-03-2007, 15:25   

smiechu napisał/a:
Butla jest w miejscu na koło zapasowe.
Bagażnik jest wystarczający nawet z włożonym do niego kołem zapasowym

Wg mnie w MSS po włozeniu pełnowymiarowgo koła do bagaznika miejsca zostaje raczej bardzo mało (trenowałem to)

smiechu napisał/a:
Jak z blacharką, są jakieś szzególnie wrażliwe miejsca na które zwrócić uwagę?

Generalnie z zabezpieczniem anykorozyjnym w MSS nie jest źle (o ile wóz nie był bity).
U mnie (7 my rok) widać jedynie drobne ślady na dolnej płycie (uderzenia kamieni), ale jest jeszcze całkiem znośnie. No i tłumik (to standard). Natomiast były egzemplarze MSS, w których namiętnie korodowała tylna klapa.

smiechu napisał/a:
Grupowicze narzekają na słabe hamulce i mało wydajną klimatyzację - to uroda tego modelu, czy trafili na felerne egzemplarze??

Rzeczywiscie MSS mógłby mieć lepsze parametry hamowania (ale naprawde nie jest aż tak źle). Klimatyzacja taka sobie (jak to w modelach niższej sredniej klasy). No i mozna też ponarzekac na wentylację (szczególnie nawiew lewej szyby).
Ten typ tak ma.

smiechu napisał/a:
Jak z głośnością wewnątrz kabiny przy prędkości autostradowej 140kmh? Da się wewnątrz swobodnie rozmawiać?

Powyżej 120 km/h silnik zaczyna wyraźnie głosniej pracować . Przy 140 km/h można rozmawiać bez potrzeby przekrzykiwania silnika, ale go juz wyrażnie słychać.

Trzeba się przejechać... (w większoścI pytasz o wrażenia subiektywne)

Pozdrawiam, Włodek

JCH 
Mitsumaniak
Forumowa Opozycja

Auto: OBK 2.0
Wysłany: 06-03-2007, 15:27   MSS - bagażnik i inne sprawy

smiechu napisał/a:
Grupowicze narzekają na słabe hamulce i mało wydajną klimatyzację - to uroda tego modelu...
Faktycznie, miałem wrażenie, że po 1 roku klima straciła na wydajności (może to kwestia przyzwyczajenia się do klimy ale nie sądzę bo rzadko używam).
Hamulce - w modelu '99 chyba z tyłu były jeszcze bębny więc nie wymagaj cudów.
Blacharka - parę osób skarżyło się na korozję tylnej klapy tam gdzie jest ta nakładka powyżej tablicy rejestracyjnej.
smiechu napisał/a:
Auto głównie dla żony na miasto - ja jako pasażer z rowerem (rano mnie zawozi, po robocie wracam na rowerze).
Fajnie się masz :D

[ Dodano: 07-03-2007, 08:30 ]
Wymiary bagażnika po złożeniu kanapy:
- długość - 145 cm (do siedziska złożonego siedzenia tylnej kanapy. Do oparcia fotela jest ok. 155 cm)
- szerokość - 105 cm (w najwęższym miejscu, mniej więcej w połowie wysokości)
- wysokość - 90 cm

MSS 1.9 DI-D --> OBK 2.0 i DL-650

RaVciO 
Mitsumaniak

Auto: był MSS 1.6 jest Superb II
Wysłany: 12-10-2010, 14:16   

Jaka jest długość przestrzeni bagażowej bez składania siedzeń, przy maksymalnym przesunięciu do przodu tylnej kanapy? Chodzi o to, czy przeciętny wózek dziecięcy stanie tam bokiem na kołach :-)

Wózka jeszcze nie mam, ale nie długo będzie potrzebny :-) i dlatego chciałem zmienić Clio na Space'a, ale zastanawiam się czy starczy. (rodzina 2 + 1 za jakiś czas ;-)

szkuba 
Forumowicz

Auto: MSS 1.3 GL 2000r.-sprzedany
Wysłany: 15-10-2010, 23:11   

Przeciętny wózek wielofunkcyjny ma około 65 cm szerokości. Nasz wózek wchodził z tyłu bez problemu w każdym położeniu kanapy -oczywiście złożony. Na przewożenie nie złożonego wózka to niestety nie można sobie pozwolić. Poza tym jak przesuniesz kanapę na maksa do przodu to prawdopodobnie nie wciśniesz tam już fotelika, chyba że pasażer obok kierowcy będzie tam siedział za karę;) Ogólnie najlepiej wziąć wózek i przymierzyć. Takim chyba kompromisem jest pośrednie położenie kanapy. Nasza rodzina 2+2 mieściła się w MSS z wózkiem, składanym łożeczkiem dwoma dużymi torbami plus zapas pieluch itp itd. Trochę sie trzeba nagimnastykować ale daje radę.

RaVciO 
Mitsumaniak

Wysłany: 16-10-2010, 16:15   

Ja dziecka jeszcze nie mam, więc wózka nie przymierzę :-) Co masz na myśli pisząc o składaniu wózka? Czy chodzi ci np. o demontaż gondoli?

Zmierzy ktoś dla mnie bagażnik?

szkuba 
Forumowicz

Wysłany: 17-10-2010, 19:45   

No nie wiem czy cię dobrze zrozumiałem ale napisałeś:
stefan2002 napisał/a:
wózek dziecięcy stanie tam bokiem na kołach
więc zrozumiałem że chcesz wózek wstawić nie złożony?? Nasz model dawał się złożyć tzn zapadał się tak że nie trzeba było zdejmować gondoli, chociaż oczywiście jak się to zrobiło to łatwiej było tam poupychać inne rzeczy. W najgorszym przypadku gondolą dnem do góry przykrywaliśmy dużą torbę podróżną i też wchodziło ;) Aha dzisiaj zmierzyłem głębokość i przy kanapie na maksa do tyłu wyszło mi 73cm, przy środkowym położeniu kanapy - 79cm przy samej podłodze bagażnika.

RaVciO 
Mitsumaniak

Wysłany: 17-10-2010, 21:37   

Dzięki.

drtymf 
Mitsumaniak

Auto: MSS 1,9 DID Comfort BFL
Wysłany: 18-10-2010, 11:33   

Tako Jumper X wchodzi w poprzek bez demontażu kół przy normalnym ustawieniu kanapy tylko oparcie w położenie "bardziej pionowo", ale żonie i pozostałym pasażerom na razie to nie przeszkadza. Gondolę niestety trzeba zdejmować z wózka i zdejmować roletę z zatrzasków bo przeszkadza.
Samochód w konfiguracji - 4 osoby + fotelik- nosidełko na tylnym siedzeniu od strony pasażera, wózek z gondolą w bagażniku przetestowany bez zbędnych komplikacji , nawet trochę zakupów da się załadować. Ok. 2 sporych toreb. Lub 4 pełnych tescowych. Tylko żona na środkowym siedzeniu z tyłu marudzi że pas środkowy jest ciężko zapiąć. Może się przyzwyczai ale fakt przydałby się z 10 cm dłuższy bo często włącza się funkcja "fotelik" w pasie i trzeba odpinać i zwijać.

RaVciO 
Mitsumaniak

Wysłany: 03-11-2010, 20:42   

Z moich ostatnich pomiarów wynika, że przy tylnej kanapie maksymalnie odsuniętej do tyłu, bagażnik ma 75cm długości, a po jej przesunięciu 85cm (ale co do tego 85 nie jestem pewnie czy nie było więcej, bo się trochę rozemocjonowałem przy oglądaniu auta)

szkuba 
Forumowicz

Wysłany: 17-11-2010, 16:51   

RaVciO,
Te 85 to może byc faktycznie przy kanapie max do przodu, niestety wtedy za mną nikt nie usiądzie :wink: na szczęście jest jeszcze położenie pośrednie :biggrin:

Odpowiedz do tematu