Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[1G] wymiana silowników tylnej klapy - ZDJĘCIA
Autor Wiadomość
ciechan
[Usunięty]

Wysłany: 08-03-2007, 10:55   [1G] wymiana silowników tylnej klapy - ZDJĘCIA

temat sie powtarza wiec przy okazji wymiany u siebie zrobilem dokumentacje fotograficzna i opis, przepraszam, za troche kiepskie zdjecia ale byly robione telefonem i w niesprzyjajacym oswietleniu ;)

1. kupujemy 4 sruby do silowników (niektorzy nazywaja je "jabluszka")w zwyklym sklepie motoryzacyjnym - cena 2 zl za sztuke oraz dwa silowniki co najmniej 300N (ja zalozylem 350N) z plastikowymi koncowkami/zatrzaskami, cena ok 35-40zl za sztuke w sklepie motoryzacyjnym lub uzywane na gieldzie. Niestety nie udalo mi sie znalezc dokladnie takiej samej dlugosci, ja wzialem takie ok 4cm krotsze, po 2cm z kazdej strony - najlepiej wziac ze soba stare silowniki i przymierzyc, zeby potem sie nie okazalo np. ze ta grubsza czesc jest dluzsza bo wtedy nie zamkniemy bagaznika i mozemy uszkodzic klape.

sruby:

ja kupilem dwa krotsze (na dol do bagaznika) i dwa dluzsze (gora, wkrecone w klape)

2. demontujemy stare silowniki, gora klucz torx, dol 10, uwazajac zeby nie polamac plastikowych oslon w bagazniku (centralna oslone nalezy zdemontowac w calosci, boki odkrecic sruby i odgiac ostroznie)

3. dluzsze sruby ("jabluszka") wkrecamy w klape

4. w dolnej czesci silownika (tej z bagaznika) rozwiercamy trzpien mocujacy silownik do blachy w miejscu oznaczonym litera A

5. odkladamy silownik i w blache mocujaca wkrecamy krotsza srube

6. tak przygotowany element wkrecamy tam gdzie jego miejsce ;)

7. nakladamy smaru na palec albo na pedzelek, jesli ktos sie brzydzi ;) i smarujemy delikatnie sruby "jabluszka"

8. lekkim ruchem zakladamy silownik ;)

koszt calkowity w moim przypadku 82 zl i ok. godziny pracy ;)

a jaka frajda gdy poraz pierwszy bagaznik sie sam otwiera! ;)
Ostatnio zmieniony przez Adaho_krak 01-06-2007, 23:06, w całości zmieniany 2 razy  

mitutoyo
[Usunięty]

Wysłany: 08-03-2007, 13:17   

Ładnie i fajnie tylko czy nie boisz się o szybę (tfu!!) ? Jabłuszka nie są najpewniejszym mocowaniem ale bez krakania.

ciechan
[Usunięty]

Wysłany: 08-03-2007, 17:12   

a co masz dkladnie na mysli mowiac, ze sa niepewne? przeciez to kawalek metalu, prawie taki sam jak ta sruba, na ktorej sa montowane oryginalne, fakt, ze silowniki maja plastikowe koncowki ale wydaje mi sie, ze ktos to zaprojektowal z marginesem bezpieczenstwa ;)

mitutoyo
[Usunięty]

Wysłany: 08-03-2007, 17:44   

Chodzi mi dokladnie o to ze oryginalnie ta śruba byla wahliwa bo silownik uginal sie w dwóch plaszczyznach i osobiscie nie jestem w stu procentach pewien czy kulka bedzie tak dobrze zapezpieczala końcówke przed ześlizgnięciem sie,mam nadzieje ze nic sie nie stanie ale wypróbuje inny sposób,co z tego wyjdzie sie okaze.PS jak odgiąłes tan plastik w bagazniku??

Matejko 
Mitsumaniak
Macho Paczo

Auto: IS220D
Kraj/Country: Australia
Wysłany: 08-03-2007, 17:54   

mitutoyo napisał/a:
osobiscie nie jestem w stu procentach pewien czy kulka bedzie tak dobrze zapezpieczala

ale tak jest fabrycznie w wielu autach np u mnie w carismie, w galantach, silownik ma jeszcze zabezpieczenie, z ktorym nie ma prawa spasc z kulki
Lexus IS220D
Calish4nia

dużo jeżdże i lubię jeździć, ale jak jeżdżę po autostradach, to czasami zdarza się, że widze takich wariatów co zapieprzaja, aż głowa puchnie... ledwo co ich wyprzedzam

mitutoyo
[Usunięty]

Wysłany: 08-03-2007, 18:02   

Ok,ok.Ja tak pisze bo mi kiedys spadl (nie w Mitsubishi he he) i cieszylem sie bardzo ze z tej drugiej strony,ale to moze byc wyjatek.

ciechan
[Usunięty]

Wysłany: 08-03-2007, 18:53   

dokladnie, sa zabezpieczone taka blaszka sprezysta, mam nadzieje, ze wytrzyma ;)

a plastik odgialem sila i godnoscia osobista ;)

mcrec
[Usunięty]

Wysłany: 08-03-2007, 19:09   

Wtrącę jeszcze swoje 3.....
Dla niedowiarka 'mitutoyo'-można zakupić siłowniki z koncówkami metalowymi.Mam takie bo wygladaja nawet ładniej-polerowany metal.
Przed wypadnięciem zabezpieczane są ''agrafkami ''- trzyma ''dzieci po ...''
300 N to az nadto..
Wystarczy 260-280N

mitutoyo
[Usunięty]

Wysłany: 09-03-2007, 01:22   

Nie chodzi mi o naciski jednostkowe, nawet Hertzowskie (material końcówki nie ma znaczenia), 'agrafka' faktycznie moze wystarczyc w zapobieżeniu wyślizgnięcia.Swoją drogą jesli w galancie i carismie sa jabłuszka a w eclipsie nie,to musi cos w tym byc.

viader 
Mitsumaniak

Auto: Alfa Romeo 166 FL 2,4 JTDM
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 09-07-2007, 12:20   

Gdzie można w warszawie kupić te nieszczesne jabłuszka?Zjeździłem już kilka sklepów moto i nigdzie nie ma :(

kaleos 
Mitsumaniak
Nordschleife rulez

Auto: Eclipse 1G GSX
Wysłany: 15-07-2007, 09:04   

wrescie i ja sobie zrobilem te zakichane silowniki :biggrin:
kupilem na szrocie 2szt od astry I razem z jabluszkami za 60zl
koniec podpierania klapy kijem :P

piotrek_ 
Nowy Forumowicz

Auto: Eclipse 1992
Wysłany: 26-04-2009, 21:57   

Mam małe pytanie - jakiej średnicy gwint należy dobrać do "jabłuszek" do klapy??

Adaho_krak 
moderator

Auto: Megane GTline
Wysłany: 26-04-2009, 22:56   

Standardowy, jest tylko jeden rodzaj, przynajmniej w sklepach w KRK.

Renault Megane Gtline
Piszę poprawnie po polsku
. - Przynajmniej się staram :)

Adam 00302/KMM

HouseM 
Mitsumaniak
Noob stalker :-X

Auto: DSM 1G GS + MSS 1.3
Wysłany: 30-04-2009, 17:04   

Rodzaj gwintu jest jeden. Jeżdżę z takim modem już drugi rok i potwierdzam ,że jest to bezpieczne rozwiązanie. Mam jedynie wrażenie że te siłowniki od astry są trochę za mocne. Ciężko mi się klapę zamyka.

artur91 
Nowy Forumowicz

Auto: eclipse 1g 150KM
Wysłany: 24-03-2012, 12:19   

Witam, czy ma moze ktos jescze zdjecia jak to zrobic? planuje taka przerobke zeby weszly silowniki od volvo v40 ale nie za bardzo dalej wiem jak(totalny ze mnie laik) i boje sie zeby czegos nie rozwalic.

Odpowiedz do tematu