Zimowki |
Autor |
Wiadomość |
Olin1
Nowy Forumowicz
Auto: P IV
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 07-10-2016, 15:26 Zimowki
|
|
|
Zamierzam kupic nowe zimowki na ten sezon . Przegladam oferty i im wiecej czytam tym wiekszy metlik w glowie.
Prosze podzielcie sie doswiadczeniem i opiniami na temat Waszych zimowek. |
|
|
|
 |
jepm
Forumowicz jepm
Auto: Pajero IV 3.2 DID 2007
Pomógł: 31 razy Dołączył: 30 Paź 2014 Posty: 318 Skąd: Warszzwa
|
Wysłany: 10-10-2016, 09:48
|
|
|
Cooper Weathermaster WSC - naprawdę dobra opona i na trasę i poza nią. Sprawdzona w naprawdę ciężkich warunkach (góry, dużo śniegu, boczne drogi) na mokrej autostradzie tez daje radę. Według mnie lepsza od Nokian WR3. Opona określiłbym jako "zimowo-terenowa" - do szybkiej jazdy wyłącznie po odśnieżonych drogach pewnie są lepsze choć Coopery przy osiągach Pajero dają spokojnie radę i w takich warunkach. |
|
|
|
 |
Olin1
Nowy Forumowicz
Auto: P IV
|
Wysłany: 11-10-2016, 12:48
|
|
|
Ja wlasnie celuje w Nokiany ale doswiadczenia z zimowkami do terenowek nie mam.
Pajero sluzy jako rodzinne auto a w pozostalych mam AT |
|
|
|
 |
jepm
Forumowicz jepm
|
Wysłany: 11-10-2016, 13:45
|
|
|
Niestety wydaje mi się że nawet wśród zimowek nie ma takich które byłby uniwersalne. Wszystko zależy od tego gdzie zamierzasz jeździć.
Jak po zwykłych drogach - to zimówki z bieżnikiem takim zbliżonym do osobowego - to jest projektowane głównie na odśnieżone drogi i na bardzo dobre odprowadzanie wody aby X6 czy Q7 mogło wymiatać w zimie 200 km/h autostradą do Monachium a potem zaparkować w Kizbuhel pod dolna stacją Tyle ze trakcja na śniegu raczej słaba.
Jak na dojazd do domku w górach czy wycieczkę w nieznane po drogach III kategorii odsniezania- to np. właśnie te Coopery (rozważałem jeszcze Yokohamy - ale u mnie waż w kieszeni zwyciężył). W zasadzie biorąc pod uwagę osiągi Pajero to na ta autostradę tez wystarczy - ale sadzę że inne pewnie w testach/użytkowaniu będą lepsze na zwykła drogę.
Na lód - nie ma znaczenia - i tak ponad 2,5 tony leci gdzie chce - ja wożę łańcuchy
Ale z innej strony - kto ostatnio widział śnieg ? Jak specjalnie go nie poszukasz to nie znajdziesz - a wodę to i owszem. Czyli decyzja i tak należy do Ciebie
PS. Oczywiście zwykłych AT (traktowanych jako całoroczne) nie polecam. To ani specjalnie na zimna wodę ani na śnieg. Jechać się da ale po co się męczyć. Nokiany (chyba jednak wr2) miałem w innym aucie, były poprawne ale żadna rewelacja - co zresztą potem się potwierdziło kiedy Nokian przyznał ze oszukiwał w testach - teraz ponoc już nie oszukują |
|
|
|
 |
PiotrKw
Forumowicz
Auto: nie Pajero3.2 Touareg3.0 Q74.2
Pomógł: 25 razy Dołączył: 18 Wrz 2010 Posty: 843 Skąd: Trójmiasto
|
Wysłany: 12-10-2016, 18:57
|
|
|
Mogę polecić Dunlop Grandtrek SJ6 . Opona i na autostradę , i na zaśnieżone drogi leśne . W Borach Tucholskich ciągnęła po bezdrożach aż śnieg wchodził na maskę . A na autostradzie w drodze do Kitzbuhel też bez problemu dawała radę . Może nie 200km/h i wyżej , bo od tego mam Vredesteiny na Q7 ale 150 |
|
|
|
 |
Ma82
Forumowicz
Auto: Outlander III CVT, G.Punto
Pomógł: 1 raz Dołączył: 24 Wrz 2016 Posty: 58 Skąd: Legionowo
|
Wysłany: 20-12-2016, 10:42
|
|
|
Kupiłem, głównie po przeczytaniu tego tematu:), Cooper Weathermaster WSC.
Opona, mimo iż ma fajny bieżnik (właśnie taki bardziej terenowy, do Pajero), całkiem nieźle się sprawuje i na mokrym i na śniegu, to jest fatalnie wykonana. Na pierwszy rzut oka wygląda jak jakaś chińska podróba - takie niedocięte płaty gumy poza bieżnikiem.
Opony trudne do wyważenia, do tego mają bicie pionowe (przynajmniej jedna z nich). Reklamowanie opon, zwłaszcza w sezonie, łatwe nie jest ( o ile w ogóle możliwe). Więc przynajmniej do wiosny trzeba się na nich doturlać.
Być może jednostkowy przypadek, ale ja więcej się nie skuszę na tego producenta. |
|
|
|
 |
jepm
Forumowicz jepm
|
Wysłany: 21-12-2016, 09:52
|
|
|
No cóż - przykro mi że masz takie kłopoty. Na swoje usprawiedliwienie dodam że właśnie tłukę Coopery czwarty sezon i jest jak najbardziej OK a zaczynają mi się sypać letnie Geolandary ATS kupowane rok później mimo zbliżonych przebiegów. |
|
|
|
 |
Ma82
Forumowicz
Auto: Outlander III CVT, G.Punto
Pomógł: 1 raz Dołączył: 24 Wrz 2016 Posty: 58 Skąd: Legionowo
|
Wysłany: 21-12-2016, 14:58
|
|
|
Ale ja bez pretensji:)
Po 1000km trochę się ułożyły, dwie po obróceniu na feldze nawet ładnie się wyważyły. Dam pozostałym dwóm jeszcze trochę czasu i pojadę ponownie wyważyć. |
|
|
|
 |
|