Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Czujniki cofania -montaz
Autor Wiadomość
Terex23 
Forumowicz

Auto: Outlander 3 2016
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 08-01-2017, 19:06   Czujniki cofania -montaz

Witam.serdecznie
czy ktoś montował juz czujniki w swojej bryce - orginaly.ile z tym pracy i jaki koszt
Pozdrawiam

Bizi78 
Mitsumaniak
Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Wysłany: 08-01-2017, 19:38   

Najlepiej spytaj tokyo, powinien wiedzieć ile co :wink: .

SK666 
Forumowicz

Auto: BYŁ:Outlander III Pb CVT
Wysłany: 08-01-2017, 20:06   

Terex23 napisał/a:
Witam.serdecznie
czy ktoś montował juz czujniki w swojej bryce - orginaly.ile z tym pracy i jaki koszt
Pozdrawiam

Zamówiłem oryginały (ponoć) tył i przód, jeszcze przed odebraniem samochodu z salonu. Są zintegrowane z wyświetlaczem tzn. oprócz sygnału dźwiękowego przedstawiają obrys samochodu ze wskazaniem skąd zbliża się przeszkoda. Niestety koszt salonowy jest mocno zawyżony z tego co pamiętam z montażem to ok. 900 zł za przód i tyle samo za tył. :shock: Bezsprzecznie przydają się, ale warto poszukać alternatywnego rozwiązania.
Bizi78 napisał/a:
Najlepiej spytaj tokyo, powinien wiedzieć ile co :wink: .

tokyo 
Forumowicz

Auto: evo 126p :)
Wysłany: 10-01-2017, 04:27   

Witam
Sredni koszt czujnikow z lakierowaniem pod kolor auta to 900 zl za kpl (przod i na tyl)

Nic nie jest wieczne moje evo 126p rowniez :) .

Terex23 
Forumowicz

Wysłany: 10-01-2017, 08:22   

tokyo napisał/a:
Witam
Sredni koszt czujnikow z lakierowaniem pod kolor auta to 900 zl za kpl (przod i na tyl)

a czy one współpracują z MMCS czy jest do nich inny wskaźnik

SK666 
Forumowicz

Wysłany: 10-01-2017, 08:27   

W ASO dwóch skrajnych przednich czujników nie polakierowali mi pod kolor, Szef serwisu mętnie tłumaczył że problem z dobraniem lakieru itp. itd. Stwierdził, że musiałby zlecić to lakierni oddzielnie a to dodatkowy koszt ok 400 pln. Tylne zamontowali w czarnym pasie, więc się nie odznaczają.

Terex23 
Forumowicz

Wysłany: 10-01-2017, 10:53   

SK666 napisał/a:
W ASO dwóch skrajnych przednich czujników nie polakierowali mi pod kolor, Szef serwisu mętnie tłumaczył że problem z dobraniem lakieru itp. itd. Stwierdził, że musiałby zlecić to lakierni oddzielnie a to dodatkowy koszt ok 400 pln. Tylne zamontowali w czarnym pasie, więc się nie odznaczają.

to ciekawy serwis ze nie dali pod kolor skoro maja w sprzedaży we wszystkich kolorach.
a montaż w czarnym pasie raczej nie jest ze sztuką Mitsubishi skoro maja buc w innym miejscu.
a czy one współpracują w ogóle z org. wyświetlaczem

tokyo 
Forumowicz

Auto: evo 126p :)
Wysłany: 10-01-2017, 22:49   

Tak pracuja zaleznie jaka serwis wybral opcje dla klienta.
Czujniki z zalozenia jak przychodza sa w czarnym macie.
Serwis we wlasnym zakresie maluje czujniki

Nic nie jest wieczne moje evo 126p rowniez :) .

SK666 
Forumowicz

Wysłany: 11-01-2017, 09:19   

Terex23 napisał/a:

Współpracują i jest to tez całkiem przydatna funkcja.
Człowiek lubi sobie jednak życie ułatwiać. Sam zadzwoniłem kiedyś w latarnie, która wyrosła mi z tyłu kombi ;) Wolę jak piszczy, świeci i jeszcze widać z kamery, nikt nie jest doskonały.

Terex23 
Forumowicz

Wysłany: 11-01-2017, 10:46   

SK666 napisał/a:
Terex23 napisał/a:

Współpracują i jest to tez całkiem przydatna funkcja.
Człowiek lubi sobie jednak życie ułatwiać. Sam zadzwoniłem kiedyś w latarnie, która wyrosła mi z tyłu kombi ;) Wolę jak piszczy, świeci i jeszcze widać z kamery, nikt nie jest doskonały.

i tu się zgadzam

SK666 
Forumowicz

Wysłany: 11-01-2017, 18:27   

Tak wygląda współpraca czujników z wyświetlaczem głównym. Foty dla tych, którzy nie mają lub nie widzieli a chcieli zobaczyć. Robione komórką więc jakość słaba, ale widać. Tej wizualizacji towarzyszy zintegrowany sygnał dźwiękowy, dochodzący z głośników z kierunku, gdzie zbliżamy się do przeszkody. Każdy z kierunków ma 3 wskazania: przód i boki, chociaż czujniki są 4...

tomoman 
Forumowicz

Auto: Outlander III 2.0 CVT
Wysłany: 11-01-2017, 19:42   

Mam czujniki - zamówione dodatkowo do wersji Navi, dostałem promo przy kupnie i założyli je za złotówkę razem z hakiem. Oczywiście w takim aucie uważam, że to podstawa, bo kamera wszystkiego nie wychwyci, nie mówiąc o przodzie. Szkoda tylko, że ten wskaźnik jest taki słaby - w Mercedesach i Jeepach, są fajne graficzne wskaźniki centralnie na desce rozdzielczej i z tyłu. Od razu widać jaka odległość i co najważniejsze, widać je przy patrzeniu w lusterka. Przy tym rozwiązaniu z Mitsubishi, czy Fordów, trzeba przerzucać wzrok z lusterka na wskaźnik nad kierownicą. Trzeba się przyzwyczaić. Za to super jest ta kamera - nie miałem nigdy wcześniej i zdecydowanie mogę powiedzieć, że ułatwia i można na styk dojechać do ściany.

PS. czujniki czarny mat, przód i tył, nie zwróciłem nawet na to uwagi wcześniej :D jakoś mi to nie przeszkadza, mam grafitowy kolor i czarne dodatki wyglądają fajnie na nim. Spoiler na tył mam zamiar pomalować przed montażem na czarny kolor, a nie pod odcień auta.

SK666 
Forumowicz

Wysłany: 11-01-2017, 20:28   

tomoman napisał/a:
Za to super jest ta kamera - nie miałem nigdy wcześniej i zdecydowanie mogę powiedzieć, że ułatwia i można na styk dojechać do ściany.

Jeździłem ostatnio SQ7 i tam są kamery tył/przód. To jest dopiero piękna sprawa np. przy parkowaniu w ciasnym centrum. Prowadzę aktualnie rozmowy z tokyo, w sprawie ulokowania takiej kamery z przodu w moim Outlanderze, mam nadzieję, że owocne.

rajan 
Forumowicz

Auto: Outlander III 2.2 DiD
Wysłany: 19-01-2017, 10:13   

tomoman napisał/a:
PS. czujniki czarny mat, przód i tył, nie zwróciłem nawet na to uwagi wcześniej :D jakoś mi to nie przeszkadza, mam grafitowy kolor i czarne dodatki wyglądają fajnie na nim. Spoiler na tył mam zamiar pomalować przed montażem na czarny kolor, a nie pod odcień auta.

Daj fotkę tych czujników :)

tomoman 
Forumowicz

Auto: Outlander III 2.0 CVT
Wysłany: 25-04-2017, 18:01   

rajan napisał/a:
tomoman napisał/a:

Daj fotkę tych czujników :)

No tak, zapomniałem o tym wątku, podsyłam.

IMG_2827 by tomoman., on Flickr

Odpowiedz do tematu