To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Grandis Techniczne - Twardy pedał sprzęgła

Remik43 - 28-01-2017, 18:04
Temat postu: Twardy pedał sprzęgła
Witam serdecznie wszystkich forumowiczów grandisa.Od niedawna jestem posiadaczem tego auta z silnikiem benzynowym.Moje pytanie brzmi czy wy jako kierowcy tego auta macie wrażenie ze pedał sprzęgła za twardy jest.Przesiadłem się z innego auta i tam sprzęgło lekko chodziło.Wszystkie iegi wchodzą bez problemu.Może ja przewrażliwiony jestem,podzielcie się swoimi doświadczeniami.dzięki i pozdrawiam
skull - 28-01-2017, 20:48

jakoś nie odczuwam ,żeby sprzęgło było twarde. A jakie auto miałeś przed Grandisem?
gołąb - 28-01-2017, 21:04

Nie wiem czy na pewno tak jest, ale miałem kiedyś twardy pedał u siebie. Kiedy mechanik wsiadł do samochodu powiedział mi że do wymiany jest docisk , bo pedał twardy :) Po wymianie sprzęgła pedał wchodzi jak w masło
Remik43 - 29-01-2017, 11:00

Przesiadłem się z miętka, no i jeśli porównać te dwa sprzęgła to jak niebo i ziemia.Chciałem utwierdzic się w przekonaniu ze to sprzęgło a nie np wspomaganie sprzęgła nie wiem jak to się fachowo nazywa ale to jest na wspólnym zbiorniczkiem z hamulcem :roll:
kcn - 01-02-2017, 21:46

Hmm no to sam jestem ciekaw. Muszę dorwać jakiegoś innego grandka i sprawdzić. U mnie sprzęgło chodzi dość twardo, tzn. przy korkach noga boli od sprzęgła. Przyjąłem to za "zalete" tego auta. Mam jeszcze Lansera (Lanosa) i tam jak wsiąde prosto z grandka to chcę dziurę w podłodze zrobić.
Remik43 - 02-02-2017, 19:50

Byłem wczoraj w serwisie i mechanik powiedział ze sprzęgło pracuje bez zarzutu, ale dla pewności mówił żeby go jeszcze odpowietrzyc. Odpowietrzyłem i zmiany nie ma więc tak chyba musi być. :lol:
nekoashi - 03-02-2017, 09:16

Remik43, ten typ tak ma, kochaj albo rzuć :)
CB4W_00 - 09-01-2020, 18:09

Ten typ tak nie ma. Jak chodzi ciężko to może dojść do złamania widelca(łapy).
U mnie też chodziło ciężko i pękła łapa po naprawie i wymianie sprzęgła całość pracuje bardzo miękko.

piasek2006 - 21-10-2020, 19:34

Ja z swojej obserwacji mogę napisać że łapa pracuje na śrubie kulowej i po posmarowania tej śruby pedał o wiele lżej co nieznaczy, że docisk też może się kończyć
Anonymous - 21-11-2020, 21:44

Witam ! Jestem świeżo po wymianie sprzęgła kompletnego , objaw był jak w temacie - twardy pedał i po wymianie przez kilka dni musiałem się przyzwyczajać ,żeby nie bić pedałem sprzęgła w podłogę :) . Przesmarowałem też tą śrubę , o której mówił kolega w poście powyżej , cała operacja jak najbardziej dla zdrowia "pacjenta" wpłynęła pozytywnie .