Twardy pedał sprzęgła |
Autor |
Wiadomość |
Remik43
Nowy Forumowicz
Auto: Mitsubishi Grandis
Kraj/Country: Holland
|
Wysłany: 28-01-2017, 18:04 Twardy pedał sprzęgła
|
|
|
Witam serdecznie wszystkich forumowiczów grandisa.Od niedawna jestem posiadaczem tego auta z silnikiem benzynowym.Moje pytanie brzmi czy wy jako kierowcy tego auta macie wrażenie ze pedał sprzęgła za twardy jest.Przesiadłem się z innego auta i tam sprzęgło lekko chodziło.Wszystkie iegi wchodzą bez problemu.Może ja przewrażliwiony jestem,podzielcie się swoimi doświadczeniami.dzięki i pozdrawiam |
|
|
|
 |
skull
Forumowicz

Auto: Mitsubishi Grandis 2,4 MiVEC
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 8 razy Dołączył: 03 Mar 2008 Posty: 614 Skąd: Kentaki
|
Wysłany: 28-01-2017, 20:48
|
|
|
jakoś nie odczuwam ,żeby sprzęgło było twarde. A jakie auto miałeś przed Grandisem? |
|
 |
gołąb
Mitsumaniak

Auto: Lex Ls430 , VW Calif exclusive
Pomógł: 15 razy Dołączył: 01 Wrz 2009 Posty: 1094 Skąd: Ostrówek/wołomin
|
Wysłany: 28-01-2017, 21:04
|
|
|
Nie wiem czy na pewno tak jest, ale miałem kiedyś twardy pedał u siebie. Kiedy mechanik wsiadł do samochodu powiedział mi że do wymiany jest docisk , bo pedał twardy Po wymianie sprzęgła pedał wchodzi jak w masło |
_________________ "Gdyby wszystko było inaczej, gdyby było odwrotnie, mógłbyś siedzieć jak ja teraz tu siedzę, mógłbyś siedzieć przy oknie"
 |
|
|
|
 |
Remik43
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 29-01-2017, 11:00
|
|
|
Przesiadłem się z miętka, no i jeśli porównać te dwa sprzęgła to jak niebo i ziemia.Chciałem utwierdzic się w przekonaniu ze to sprzęgło a nie np wspomaganie sprzęgła nie wiem jak to się fachowo nazywa ale to jest na wspólnym zbiorniczkiem z hamulcem |
|
|
|
 |
kcn
Mitsumaniak Mitsatsubiszi

Auto: Grandis 2,4 mivec + LPG
Pomógł: 1 raz Dołączył: 04 Sie 2014 Posty: 183 Skąd: Błonie
|
Wysłany: 01-02-2017, 21:46
|
|
|
Hmm no to sam jestem ciekaw. Muszę dorwać jakiegoś innego grandka i sprawdzić. U mnie sprzęgło chodzi dość twardo, tzn. przy korkach noga boli od sprzęgła. Przyjąłem to za "zalete" tego auta. Mam jeszcze Lansera (Lanosa) i tam jak wsiąde prosto z grandka to chcę dziurę w podłodze zrobić. |
_________________ __________________________________
-GRANDIS-
 |
|
|
|
 |
Remik43
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 02-02-2017, 19:50
|
|
|
Byłem wczoraj w serwisie i mechanik powiedział ze sprzęgło pracuje bez zarzutu, ale dla pewności mówił żeby go jeszcze odpowietrzyc. Odpowietrzyłem i zmiany nie ma więc tak chyba musi być. |
|
|
|
 |
nekoashi
Mitsumaniak
Pomógł: 5 razy Dołączył: 12 Lip 2016 Posty: 249 Skąd: Trzebiatów
|
Wysłany: 03-02-2017, 09:16
|
|
|
Remik43, ten typ tak ma, kochaj albo rzuć |
|
|
|
 |
CB4W_00
Forumowicz
Auto: Grandis 2.4+LPG/Colt 1,3+LPG
Pomógł: 4 razy Dołączył: 18 Kwi 2011 Posty: 292 Skąd: Złotoryja
|
Wysłany: 09-01-2020, 18:09
|
|
|
Ten typ tak nie ma. Jak chodzi ciężko to może dojść do złamania widelca(łapy).
U mnie też chodziło ciężko i pękła łapa po naprawie i wymianie sprzęgła całość pracuje bardzo miękko. |
|
|
|
 |
piasek2006
Nowy Forumowicz
Auto: Grandisa 2.4 Intense PB+LPG
|
Wysłany: 21-10-2020, 19:34
|
|
|
Ja z swojej obserwacji mogę napisać że łapa pracuje na śrubie kulowej i po posmarowania tej śruby pedał o wiele lżej co nieznaczy, że docisk też może się kończyć |
|
|
|
 |
Nagash [Usunięty]
|
Wysłany: 21-11-2020, 21:44
|
|
|
Witam ! Jestem świeżo po wymianie sprzęgła kompletnego , objaw był jak w temacie - twardy pedał i po wymianie przez kilka dni musiałem się przyzwyczajać ,żeby nie bić pedałem sprzęgła w podłogę . Przesmarowałem też tą śrubę , o której mówił kolega w poście powyżej , cała operacja jak najbardziej dla zdrowia "pacjenta" wpłynęła pozytywnie . |
|
|
|
 |
|