[97-04]Galant EAxA/W - Problem Na niskich obrotach / Stukanie pukanie
pitrex2425 - 26-02-2017, 17:44 Temat postu: Problem Na niskich obrotach / Stukanie pukanie Witam mam mały problem z galantem 2.4gdi. Od czasu do czasu po odpaleniu silnika Chodzi tak jakby na 3 gary(wniosek taki bo chodzi jak drag bez tłumika) po chwili jest wszystko, lub po dodaniu gazu wraca do normy i już dalej jest tak jak powinno być. Świece wymieniane, w sumie nie byly w złym stanie. Jaka może być inna przyczyna?
2 Problem głuche stukanie w tylnej czesci auta (wrażenie jakby coś w bagażniku latało) był juz na 3 stacjach i nie mogą tego stukania zdiagnozować. nwm może jest coś co sie w tych autach psuło tAm a nie wiem
3 Pytanie z Góry przepraszam ale naczytałem sie tylu tematów ze już sam nie wiem
JAKI OLEJ ? przebieg 280tys 2.4gdi 99r nie jestem w stanie potwierdzić przebiegu. a podobno zły olej wpływa źle na ten silnik. dlatego proszę o podpowiedź
Hugo - 26-02-2017, 17:55
Głuche stukanie z tyłu podczas jazdy to w tym aucie w 99% przypadków łączniki stabilizatora. Olej polecam Liqui Moly Synthoil High Tech 5W40, oczywiście wymiana poprzedzona dobrą płukanką.
larelijux - 26-02-2017, 18:18
A do GDI nie musi być przypadkiem dedykowany olej?
źródło
pitrex2425 - 26-02-2017, 18:57
Właśnie o tym mówiłem ile tematów tyle olejów. Pytanie który najlepszy DO gdi z tym przebiegiem bo wiadomo ... z przebiegiem zmienia sie też olej.
Co do stabilizatora. Był sprawdzany jako pierwszy
no i jeszcze problem tego silnika w czym może być problem ?
Hugo - 26-02-2017, 19:27
pitrex2425 napisał/a: | z przebiegiem zmienia sie też olej | W Syrenach, Warszawach, Fiatach 125p i Polonezach może i tak. W nowocześniejszych silnikach im większy przebieg tym lepszy olej się leje. larelijux napisał/a: | A do GDI nie musi być przypadkiem dedykowany olej? | Najlepiej, ale ten LM też będzie spoko.
pitrex2425 - 05-03-2017, 12:06
ok powiedzmy ze olej z głowy.
Stabilizatory sprawdzone 3x... i dalej stuka juz nie wiem gdzie szukać.
w dodatku problem z tym Buczeniem auta raz na jakiś czas.Po odpaleniu gdy obroty wskocza na 2 tys. zaczyna chodzic jak drag albo jakby na 3 chodził. dodasz gazu, milknie i juz jest ok. Zaczyna buczec tylko gdy przy odpaleniu wbije na 2tys obr. zawsze odpali utrzymuje te 1k i jest dobrze
deejay - 05-03-2017, 21:07
pitrex2425 napisał/a: | Po odpaleniu gdy obroty wskocza na 2 tys. zaczyna chodzic jak drag albo jakby na 3 chodził. dodasz gazu, milknie i juz jest ok. Zaczyna buczec tylko gdy przy odpaleniu wbije na 2tys obr. zawsze odpali utrzymuje te 1k i jest dobrze |
Problem tkwi na 99% w przepustnicy powietrza , po prostu umiera , silnik wchodzi w tzw "tryb bogaty mieszanki "
lutekwwl - 07-03-2017, 06:54
Sprawdź mocowania amortyzatorow z tyłu
|
|
|