To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[04-13]Colt CZx - Wymiana cewki zapłonowej colt VI 1,3 70kW

neptun93 - 08-03-2017, 20:23
Temat postu: Wymiana cewki zapłonowej colt VI 1,3 70kW
Nie mogę znaleźć przydatnej informacji na tematy wymiany cewki za pomocą opcji - szukaj.

Wiem, że mam problem z wypadającymi zapłonami drugiego cylindra. Chciałbym mieć pewność czy patrząc z przodu auta liczymy od prawej cylindry w kolejności 1,2,3,4?
Czy w wymianie cewki tkwi jakiś haczyk? Na pierwszy rzut oka wystarczy wyciągnąć wtyczkę elektryczną, odkręcić śrubę mocującą (torx) i wyciągnąć cewkę, nową założyć wszystko w kolejności odwrotnej....
A może mi się tylko wydaje, że to takie proste. Jakieś podpowiedzi jak to zrobić i czy cokolwiek wymaga dodatkowej regulacji?

tomusn - 08-03-2017, 22:46

najprędzej to liczymy od rozrządu
wymiana - dokładnie jak opisałeś - i sprawdź od razu świece

neptun93 - 09-03-2017, 18:08

Świece podobno wszystkie wymienione przez mechanika, po tym zabiegu z wielkiego braku mocy pozostał mniejszy brak mocy i nierównomierna praca szczególnie na wolnych obrotach.
Właśnie wymieniłem sobie cewkę zapłonową, ale albo przyczyna jest inna albo wymieniłem niewłaściwą. Rozumiem, że metodą przekładnia tej nowej na kolejne cylindry mogę wyłapać tę właściwą...........? Jeśli to oczywiście wina cewki zapłonowej.

Pawlik84 - 09-03-2017, 21:25

Awaria cewki na 80% wywalila by błąd silnika i zapalilaby się kontrolka check. Moze masz zabrudzoną przepustnice, wyczysc przepustnice potem do sprawcenia mapsensor, lewe powietrze. Dalej bedziemy myslec co dalej...