To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - [Cari 1.9TD] Temperatura płynu idzie do maxa na wskazówce

zbylo22 - 17-03-2017, 14:30
Temat postu: [Cari 1.9TD] Temperatura płynu idzie do maxa na wskazówce
Witam, od jakiegos czasu borykam sie z pewnym problemem wskazan temperatury płynu.
Po wymianie uszkodzonego czujnika płynu od wskazówki podczas dłuższej jazdy czy postoju wskazówka nagle rusza z 90 i idzie pod 120 stopni, czasem sie po chwili cofnie 2-3 kreski niżej..wentylator chłodnicy się nie włancza (sprawdzany działa). Nie wiem w czym jest problem bo jestem po wymianie wszystkich czujników płynu,nowy termostat (otwiera- wszystkie węże góra dół grzeje), wymieniona cłodnica na nową i termowłącznik wentylatora... nie robi ciśnienia na układzie, żadnych innych objawów..może być tak że to czujnik od wskazówki jest walnięty czy inne sugestie?

robertdg - 17-03-2017, 18:41

Zacznij od sprawdzenia czujnika temperatury
plecho1 - 17-03-2017, 19:32

Bo chyba jak nie ma dobrego kontaktu to wskazówka będzie właśnie leciała na max.
zbylo22 - 25-03-2017, 07:42

i problem chyba sie sam rozwiązał :) ...w nastepny dzien od napisania tematu wszystko wróciło do normy...wydaje mi sie ze winny był termostat który sie nie otwierał w całosci i robił temperature...dzieki za dobre rady :)
plecho1 - 25-03-2017, 11:07

To jeśli robi takie numery to chyba lepiej jednak go wymienić. Jeśli jednak temperatura wzrastała dość szybko to jednak przyjżał bym się konektorowi czujnika.
zbylo22 - 26-03-2017, 08:12

ale on juz jest wymieniony...po wymianie 2-3 dni wskazówka jeszcze świrowała a potem było ok..

[ Dodano: 05-04-2017, 09:34 ]
Heh miało byc po problemie ale widze ze wskaznik dalej świruje...dochodzi do 1-2 kreseek przed max i po chwili wraca do pozycji pionowej a wentylatora nie słyszę....dziwne o co kaman..

lukeluks - 23-05-2017, 11:37

Podłączam się do tematu. U mnie wskazówka zaczęła wariować, z tym, że jeszcze nie wymieniłem wszystkich czujników. Wentylator działa, a temperatura potrafi skoczyć na maxa (kiedy stoję w korku) w ciągu 20 sekund (to możliwe żeby płyn tak szybko się nagrzał?) i równie szybko potrafi spaść do normy. Czy może to być termostat, który niejako się przycina, nie otwiera do końca?
Jaro1974 - 23-05-2017, 11:59

Sprawdź sobie zbiorniczek wyrównawczy czy nie ma tam zapachu spalin lub co gorsza osadu z oleju. Jeśli coś takiego ma miejsce to szykuj się na wymianę uszczelki pod głowicą lub co gorsza wymianę całej głowicy. Jeszcze jedno - jak rozgrzejesz samochód to nie ucieka Ci płyn ze zbiornika wyrównawczego poprzez korek? A i jeszcze jaki masz stan płynu chłodzącego?
lukeluks - 23-05-2017, 22:23

Stan płynu jest w normie. Sprawdziłem zapach w zbiorniczku - nie wyczułem żadnych spalin. Osadu z oleju nieobecny (fota na potwierdzenie).

Płyn chłodniczy jest czysty i przejrzysty.

W silniku też nie widać żadnych osadów.

Przy rozgrzanym silniku płyn nie ucieka ze zbiornika wyrównawczego.

W takim razie wymieniać czujniki i termostat?

Jaro1974 - 23-05-2017, 22:31

Z tego co widać to nie pozostaje nic innego tylko sprawdzić termostat i czujniki.
robertdg - 23-05-2017, 22:41

Jak termostat i czujniki beda sprawne, to pozostaje jeszcze kwestia zamulonej chlodnicy
Ziemba. - 24-05-2017, 19:56

plecho1 napisał/a:
Bo chyba jak nie ma dobrego kontaktu to wskazówka będzie właśnie leciała na max.

Jak nie ma dobrego kontaktu to wskazówka opada (miałem tak miesiąc temu).

plecho1 - 24-05-2017, 20:05

W 1.6 właśnie idzie na max więc myślałem, że i w tym przypadku może być podobnie.
Ziemba. - 24-05-2017, 20:44

plecho1 napisał/a:
W 1.6 właśnie idzie na max więc myślałem, że i w tym przypadku może być podobnie.

Też mam 1.6 i mi opada (bez podtekstów). :P
Kolejna różnica przedlift, a polift :P

zbylo22 - 14-06-2017, 16:37

A ja sie już znieczuliłem na ten problem bo nie mam pojęcia o co chodzi :) ....ja już tak mam że wskazówka temp. pokazuje ponad 120 stopni wentylator ani rusz i tak sobie lubi jakis czas postać...zaczyna łapać temp. głównie po postojach w korku,mało aktywnym poruszaniu...płyn mi ucieka bo dolewam co jakiś czas ale tak juz miałem przed problemem z temperatura na wskazówce....z jednego miejsca mam widoczna nieszczelność na wężu przy obudowie termostatu wiec o głowice bym sie nie martwił...ostatnio zrobiłem nim na trasie 450 km i podczas jazdy przez 4h wskazówka ani razu nie podeszła pod 120 stopni...ja już wymieniałem oba czujniki temp.,termostat, nawet chłodnice z nowym włącznikiem wentylatora wymieniłem i nic to nie pomogło...dlatego sie już przestałem przejmować bo wiem ze mam nowy termostat wiec śmigam ale nie powiem że mnie to irytuje...nie mam pojęcia gdzie diabeł siedzi...