To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Outlander III GEN Techniczne - Zmiana kół na letnie

token13 - 11-04-2017, 22:35
Temat postu: Zmiana kół na letnie
Witam bardzo serdecznie.
Właśnie zmieniłem koła z oponami z zimowych na letnie 225/55r18 i pojawiły sie w aucie nie przyjemne wibracje odczuwalne na fotelu kierowcy i podłodze . Koła były wyważane dwa razy w serwisie gdzie trierdzą że wszystko jest ok a dla mnie problem pozostaje . Czy ktoś miał podobny problem ?

marrok - 12-04-2017, 09:18
Temat postu: Re: Zmiana kół na letnie
token13 napisał/a:
Witam bardzo serdecznie.
Właśnie zmieniłem koła z oponami z zimowych na letnie 225/55r18 i pojawiły sie w aucie nie przyjemne wibracje odczuwalne na fotelu kierowcy i podłodze . Koła były wyważane dwa razy w serwisie gdzie trierdzą że wszystko jest ok a dla mnie problem pozostaje . Czy ktoś miał podobny problem ?

A założyli ci oryginalne nakrętki z podkładką, czy stożkowe z kół zimowych ? Śruby dokręcone ? jeżeli koła wyważone to zostaje wada opony, jeździłeś na nich wcześniej ?

rajan - 12-04-2017, 10:50
Temat postu: Re: Zmiana kół na letnie
token13 napisał/a:
Właśnie zmieniłem koła z oponami z zimowych na letnie 225/55r18 i pojawiły sie w aucie nie przyjemne wibracje odczuwalne na fotelu kierowcy i podłodze . Koła były wyważane dwa razy w serwisie gdzie trierdzą że wszystko jest ok a dla mnie problem pozostaje .

Przy jakiej prędkości pojawiają się wibracje?
Jeżeli koła na 100% są poprawnie wyważone (może jednak ktoś źle ustawił maszynę?) to pozostaje kwestia poprawności montażu.

rezon - 12-04-2017, 19:39

token13 napisał/a:
Koła były wyważane dwa razy w serwisie gdzie trierdzą że wszystko jest ok a dla mnie problem pozostaje . Czy ktoś miał podobny problem ?
jedź do innego serwisu wyważyć koła z dobrą maszyną do wyważania. Dobrze byłoby, aby mieli takie przystawki dociągające tarczą imitującą śruby, a nie tylko centralnie stożkiem. Nie raz się zdarzało, że jeździłem 2-3 razy na poprawki. Outek ma duże i ciężkie koła - nie każda maszyna daje radę. Pomogła na stałe dopiero zmiana serwisu oponiarskiego ;) Obecny trafia za pierwszym razem
token13 - 12-04-2017, 22:28

Koła i opony mam nowe , pierwszy raz założone ( zimowe jak i letnie ) jak dla mnie to drgania są przy każdej prędkości . Spróbuje jak radzi rezon w innym serwisie
Grimm - 13-04-2017, 10:20

100% złe wyważenie. Co rok mam to samo i to w ASO. W tym roku również.
SK666 - 15-04-2017, 20:10

token13, a to są całkiem nowe opony i nieużywane wcześniej felgi? Czy może felgi już jeździły w zimie? Miałem tak kiedyś w Mercedesie, że wszystko było wyważone a telepało mi kierownicą przy 120 km/h Jak zamieniłem przód z tyłem to wszystko było ok. Nikt nigdy nie doszedł o co chodzi, chociaż w kilku serwisach stawiali na wadę opony.