Nasze nieMiśki ;-) - SPIDER'Q50
SPIDER-ek - 21-04-2017, 14:44 Temat postu: SPIDER'Q50 Witam ponownie wszystkich,
Pewnie część Was mnie jeszcze pamięta a część już zapomniała. Ale powracam tym razem w nie-miśkach
Niedawno a dokładnie 30 marca stałem się szczęśliwym nabywcą Infiniti Q50 2.2l z 2015 zakupionego w Centrum Infiniti w Ofercie specjalnej. Miałem dylemat czy wybrać benzynę, hybrydę czy diesla, ale była okazja cenowa na ten model i ten rocznik więc zdecydowałem się na ten konkretnie.
Moja przygoda z Japońskimi samochodami rozpoczęta została w 2011 kiedy to nabyłem pięknego Mitsubishi Galanta 2.5l V6.
Prowadziłem dla niego stronę internetową: http://www.spiderek.za.pl , oraz na forum Mitsumaniaków
Później jeździłem Mazdą 3 w wersji Aero na rynek USA, 2.3l aż do teraz.
Wiem wiem, że moje Infiniti jest pół Japońcem pół Niemcem, ale ze względów ekonomicznych (dużo podróżujemy z rodziną), musiałem wybrać wersję diesla a chciałem Japońca (dla przykładu odebrałem 30 marca samochód dzisiaj mamy 20 kwietnia, a już przejechane 2,5tyś km, a w planach na majówkę kolejne 3tyś km). Więc proszę o wyrozumiałość, że wolę Infiniti z dieslem niż Paserati albo inne wynalazki niemieckie.
Coś na temat parametrów:
Infiniti Q50 2.2d 2015, wersja wyposażenia Premium
Specyfikacja:
Silnik: 2.2l diesel 170KM 400Nm (przekonstuowany silnik Mercedesa)
Skrzynia automatyczna: 7G-tronic
Kolor Graphite Shadow - samonaprawiająca się zewnętrzna powłoka lakiernicza (Scratch Shield)
17-calowe, pięcioramienne felgi aluminiowe o podwójnym wzorze, z oponami typu run-flat 225/55RF17 97W
Systemy:
ATC - Active Trace Control - Aktywna kontrola śladu
EBD - Electronic Brake force Distribution - Elektroniczny rozdział siły hamowania
TCS - Traction Control System - System kontroli trakcji
ABS - Anti-lock Braking System
BA - Brake Assist - Wspomaganie hamowania
Układ ułatwiający ruszanie pod górę
ANR -Active Noise Reduction- system aktywnej redukcji hałasu
Audio:
Infiniti InTouch
Infiniti InTuition™ Pełna indywidualizacja środowiska cyfrowego
Podwójne ekrany dotykowe (8- i 7-calowy LCD z wejściem VGA)
Połączenie USB/iPod i wejście AUX-RCA
System nagłośnieniowy z 6 głośnikami
System rozpoznawania głosu
Technologia Bluetooth® do komunikacji z telefonami komórkowymi
Bezprzewodowy transfer muzyki – Bluetooth® audio streaming
Wnętrze:
Tapicerka skórzana
Wykończenie wnętrza w kolorze stalowoszarym
Wielofunkcyjna kierownica
Elektryczne szyby we wszystkich drzwiach z funkcją automatycznej obsługi inteligentnym kluczykiem (I-Key)
System ISOFIX na tylnych siedzeniach umożliwiający montowanie fotelików dziecięcych
Składana tylna kanapa, dzielona w stosunku 60:40
Przedni podłokietnik centralny z uchytem na kubek
Przedni podłokietnik ze schowkiem
Podgrzewane i elektrycznie regulowane lusterka zewnętrzne.
Podgrzewane przednie fotele
6 poduszek powietrznych (przednie poduszki powietrzne kierowcy i pasażera; boczne poduszki powietrzne dwukomorowe, chroniące osobno biodra i klatkę piersiową z przodu; kurtyny powietrzne przednie i tylne)
Otwór umożliwiający przewóz nart
Licznik elektroluminescencyjny typu „Fine Vision” z 5-calowym wyświetlaczem kolorowym TFT
Lusterka zewnętrzne w kolorze karoserii, ze zintegrowanymi kierunkowskazami LED
Lusterko wsteczne z funkcją automatycznego przyciemniania
Nawiew klimatyzacji na tył
Oświetlenie:
Światła przeciwmgielne w technologii LED (przód i tył)
Tylne światła w technologii LED
Światła przednie - standardowe
System wyłączania oświetlenia z opóźnieniem
Automatyczne włączanie reflektorów
Inne:
Podwójne rury wydechowe z chromowym wykończeniem
System alarmowy z immobilizerem
System stop-start
Przycisk zapłonu (dostęp bezkluczykowy)
Przełącznik trybu jazdy Infiniti (Personal, Standard, Sport, Snow)
Tempomat (Cruise Control)
Ogranicznik prędkości
Inteligentne wspomaganie kierownicy uzależnione od prędkości pojazdu
Pakiet „Komfort”:
Wycieraczki z czujnikiem deszczu
Przednie i tylne czujniki parkowania z wyświetlaczem/kamerą
Adaptacyjna klimatyzacja dwustrefowa z automatyczną recyrkulacją powietrza i filtrem impregnowanym polifenolem z winogron
Pakiet „Powitanie”:
System monitorujący i pokazujący na wyświetlaczu poziom ciśnienia w poszczególnych oponach TPMS
Podgrzewane i elektrycznie regulowane lusterka zewnętrzne z funkcją synchronizacji przy cofaniu
Inteligentny kluczyk I- Key z systemem smart access i poszerzoną pamięcią
System oświetlenia sekwencyjnego
Kolumna kierownicy z elektryczną regulacją wysokości i oddalenia
Elektryczna regulacja przednich foteli z funkcją pamięci
Elektryczna regulacja podparcia odcinka lędźwiowego w fotelu kierowcy
dorianps2 - 21-04-2017, 15:03
foty foty... dajże foty, nawet telefonem! rocznik 2015 to już same bajery pewnie ma, bo świeżynka
MichciuGT - 21-04-2017, 20:53
Też czekam na foty, ale też można byłoby się spotkać niedługo
Bartekkita - 21-04-2017, 20:58
Fajnie, że będzie na forum z przyjemnością poczytam
Owczar - 21-04-2017, 22:42
Seba, jeszcze raz gratki
deejay - 21-04-2017, 23:03
Gratulacje Nowego auta 😉 Kiedyś pisaliśmy o tej marce i tak czułem że będzie to właśnie Infinity 😉
Piękna fura i witam w rodzinie ON 😀
SPIDER-ek - 23-04-2017, 23:09
Dzięki Panowie,
Bartek ja nie wiem ale po 3 tygodniach nie mogę dalej przyzwyczaić się do ON Diesle to jest nie na moje uszy. Wybór tylko czysto ekonomiczny
Wrzuciłem powyżej dwie fotki takie tylko na szybko poglądowe, nie mam czasu na sesje
I tu jedną
Moja ocena po 3 tygodniach użytkowania:
Minusy:
- wkurzający system Start-Stop (ciekawe czy da się go domyślnie wyłączyć w serwisie)
- diesel zapożyczony z Mercedesa jest naprawdę głośny na postoju (tylko na postoju) i śni mi się po nocach
- miałem mieć system BOSE z 14 głośnikami (zapewnienia doradcy w salonie) - niestety nie ma tego systemu - będę to wyjaśniał
- Infiniti InTouch czasem wariuje - będę to wyjaśniał
- nieaktualna nawigacja z 2015 (ciekawe czy jest coś nowszego - zapytamy w serwisie)
- mam zwykłe reflektory przednie (ciekawe czy dało by się to łatwo zamienić na LEDowe)
Plusy:
- bardzo fajna trakcja samochodu, w końcu mogę poczuć co to tylny napęd i to jest to
- niskie spalanie
- fajnie podróżuje się w trasie moment 400Nm robi swoje
- wygodny, moja żona zachwyca się że w końcu może wygodnie podróżować
- wygląd zwraca uwagę, ludzie się odwracają i ja też
- stosunkowo wystarczająco duży 500l bagażnik
- kolor Graphite Shadow na którym nie widać brudu
- elektryczne fotele i kolumna kierownicy z pamięcią (fajne przy dwóch kierowcach)
- system redukcji hałasu ANR (przy dużych prędkościach jest stosunkowo cicho)
- 7G-tronic - fajnie płynnie działa
- skórka na fotelach podobno projektowane z inżynierami z NASA
Gwoli wyjaśnienia dlaczego akurat Infiniti a nie Skoda, Mazda, Audi itd
Ze względu na to że z rodziną dużo podróżujemy zależało mi w miarę na nowym niezawodnym samochodzie którego nie będę musiał sam naprawiać, bo się na tym nie znam a tak to jest ASO i niech się martwią, jest na gwarancji 3 letniej Musiałem też wybrać wersję diesela (chodź miałem dylemat czy wybrać benzynę czy hybrydę czy też właśnie diesela gdyż nigdy nie miałem diesla) ale chciałem Japońca więc miałem kolejny dylemat czy brać jakąś Hondę (dobry diesel 2.2) czy Mazdę 6 (podobno benzyny mało palą), czy Lexusa LS,GS,IS (było dużo wariantów) . W sumie nie wiem czy dobrze wybrałem Infiniti gdyż jest to jednostka zapożyczona z Mercedesa i automat też z merca, ale oprócz silnika liczy się również jakaś więź z samochodem. Żeby wychodząc z samochodu zamykając go móc odwrócić się i popatrzeć jaki on jest wyjątkowy. Infiniti ma jednak to coś co właśnie mi się w nim podoba. Coś innego od Skody, Mazdy, Hondy, BMW, Audi itd. Ma to coś co urzeka. To coś co właśnie powoduje że ludzie się odwracają (i nie jest to klekot diesela, heheh), że ja się odwracam jak od niego odchodzę. I mam nadzieję że będę zadowolony. Muszę tylko oswoić się z dźwiękiem klekotu diesela który po 3 tygodniach dalej śni mi się w nocy.
deejay - 23-04-2017, 23:13
SPIDER-ek napisał/a: | - wkurzający system Start-Stop (ciekawe czy da się go domyślnie wyłączyć w serwisie) |
Myślę ze tak , mogę zapytać kolegi w serwisie Infinity
SPIDER-ek - 23-04-2017, 23:20
deejay napisał/a: | SPIDER-ek napisał/a: | - wkurzający system Start-Stop (ciekawe czy da się go domyślnie wyłączyć w serwisie) |
Myślę ze tak , mogę zapytać kolegi w serwisie Infinity |
Zapytaj. I ja zapytam w moim serwisie. Będę miał porównanie czy we Wrocławiu mogą a np. w Warszawie nie
deejay - 23-04-2017, 23:22
Teraz obok mojego serwisu BMW otworzyli pierwszy serwis Infinity na Dolnym Śląsku , wiec są wtyki
deejay - 24-04-2017, 21:35
No niestety Panie kolego , ale brak jest możliwości wyłączenia na stałe systemu STAR/STOP .
Oczywiście jako serwis nie mogą tego wykonać , bo stracisz Homologacje na auto , taki jest jeden warunek w umowie gwarancyjnej podobno, taką odpowiedz dostałem od kolegi .
Jako producent i jako serwis nie maja mozliwości wyłączenia tej funkcji poprzes system diagnostyczny ( komputer) .
Owczar - 24-04-2017, 21:44
A jakiś workaround typu włączona klima? Jakie warunki muszą być spełnione żeby go gasil?
Co do navi nie spodziewaj się super map. Najnowsza navi w lexusie na 2017 rok nie ma to mapy navteq z 2016 a pokrycie aktualne na 2015 rok.. Mapy google nie zastąpione. Wyświetlacza navi używam sporadycznie do screen mirroringu
SPIDER-ek - 25-04-2017, 09:24
Panowie,
więc z tym systemem Start-Stop przy diesleu jest słabo bo niby tu ekologia, filtry DPF ale odpalanie tego typu silnika przy światłach jest słyszalne i odczuwalne. Więc może i przy benzynie kiedy nie czuć nic to może i zdaje egzamin, ale przy diesleu to jest niekomfortowe. Słabo naprawdę że nie da się tego wyłączyć i muszę za każdym razem przyciskiem wyłączać pamiętając o tym.
Owczar pytasz jak to działa. W mojej ocenie wystarczy że silnik jest nagrzany i dojeżdżasz do świateł a że automat to masz hamulec naciśnięty jak auto się zatrzyma to wyłącza się silnik, niezależnie od klimy.
Czekam na odpowiedź z Centrum Infiniti z Warszawy, co oni odpowiedzą.
Co do nawigacji, to też gdzieś czytałem że jest z tym słabo i praktycznie w każdej marce samochodów są nieaktualne. W sumie wiem że w Infiniti dokładają bajpasy gdzie na kompie oprócz kompa standardowego jest normalny otwarty Android i można wtedy mieć wszystko. Tutaj filmik na youtube jak to prosto instalują . Ale to dopiero po grawancji
Dodam jeszcze coś o spalaniu:
Minimalne spalanie które mi udało się osiągnąć jadąc moim stylem jazdy to 6,3l i było to spalanie mieszane w trasie + miasto.
Maksymalne spalanie tylko w mieście to było 7,7l. Ani razu nie udało mi się osiągnąć wyższego spalania.
Spalanie na niemieckiej autostradzie z prędkością 150km/h-200km/h odcinek 600km spalanie 7,1l.
Żona trasa 500km spalanie na poziomie 5,9l.
Więc podsumowuje jest naprawdę dobrze i mając do tej pory tylko silniki benzynowe jestem pod wrażeniem. Gdyby tak paliły benzyny / hybrydy to myślę że diesle nie miały by racji bytu ze względu na klekot.
Bartek jak ty sobie radzisz z tym klekotem :) ?
p.s Bartek 13 maja, jestem we Wrocławiu na Runmageddonie
dorianps2 - 25-04-2017, 10:02
Patrze na to spalanie i aż mi dziwnie. Ja już się przyzwyczaiłem że poniżej 10 litrów to w ogóle nie mam co marzyć
U mnie ostatnio po typowo miastowej jezdzi (korki) komputerek pokazał oszczędne 21 litrów
Hugo - 25-04-2017, 10:24
SPIDER-ek napisał/a: | odpalanie tego typu silnika przy światłach jest słyszalne i odczuwalne | Porażka, ostatnio obok mnie na światłach stało jakieś nowe audi albo inne bmw oczywiście w dizlu, miałem uchyloną szybę i jak włączyło się zielone światło to mało zawału nie dostałem. Klekot odpalił, a ja myślałem, że się rozpadł
|
|
|