Nasze Miśki - Lancer 1.5 Sportback RED
mauzer - 10-05-2017, 13:21 Temat postu: Lancer 1.5 Sportback RED Witam wszystkich Mitsumaniaków !
Przyszła pora podzielić się moją historią z Lancerem
W styczniu zakupiłem wściekle bordowego Lancera MY2010 z silnikiem 1.5 w wersji wyposażenia invite i przebiegiem 200 000km (wiem sporo, ale nie przerażają mnie takie przebiegi, a w te rzędu 60k trochę trudno mi wierzyć, gdyż ten egzemplarz ma 200k i wygląda w środku lepiej niż te wszystkie z niskimi przebiegami co oglądałem). Poprzednio jeździłem Focusem 1.8 TDCi z 2006 r. ale zaczął głupieć i trzeba było się przesiąść na coś lepszego, a że od zawsze podobały mi się lancery to wybór padł własnie na to auto i silnik 1.5 ze względu na jego ekonomiczność w porównaniu do silnika 1.8.
Długo czytałem o tych samochodach po zakupie i opcjach jakie mogę dołożyć do niego gdyż manualna klimatyzacja to zło i pierwsze co wpadło to własnie climatronic, dla zainteresowanych zdjęcia z montażu jak ktoś chce to mogę to opisać cały proces jakoś w formie poradnika. Łatwo nie było, a najgorzej mi szło zlokalizowanie kabla od czujnika temperatury wewnętrznej...
https://drive.google.com/drive/folders/0B4n7JBqlh-jZMGg4NWdMUTN1alE?usp=sharing
Wczoraj dodałem ładowarkę USB obok złącza AUX za gniazdem zapalniczki i wpadła również gałka zmiany biegów od ASX'a (zdjęcia wrzucę później), dla ciekawskich podpinałem się bezpośrednio pod gniazdo zapalniczki.
Planuję dołożyć jeszcze Halogeny bo bardzo mi ich brakuje i jeszcze czekam na wiadomość w kwestii dołożenia tempomatu, gdyż przy tym silniku samemu raczej tego nie ogarnę
Ponadto jeszcze zacząłem się interesować ETACS, gdyż w Fordzie sporo rzeczy aktywowałem i dokładałem sobie samemu za pośrednictwem ELMConfig/Forscan i zastanawiało mnie czy tutaj też się tak da. Otóż da się ale trzeba być mega ostrożnym i liczyć się z uwaleniem ETACS niestety U mnie bez problemu aktywowałem parę fajnych funkcji. Całość mojej zabawy przy ETACS poniżej, dla chętnych mogę wytłumaczyć co z czym się je.
ZROBIONE I DZIAŁA:
Aktywacja Alarmu
Światła doświetlania drogi do domu
Światła na "przywitanie"
Praca wycieraczek w trybie comfort
Aktywacja alarmu przy przekraczaniu prędkości
Aktywacja automatycznego blokowania zamka przy prędkości powyżej 20 km/h i odblokowania go przy przekręcaniu do pozycji LOCK oraz wystrzale poduszek.
ZROBIONE I NIETESTOWANE:
włączanie awaryjnych podczas gwałtownego hamowania
gniazdko zapalniczki działa przez 30 minut po wyjęciu kluczyka
Póki co jestem zadowolony z Lancerka fajnie się nim jeździ, nawet żona do niego wsiadła i jej się podoba więc duży plus, spalanie po mieście wychodzi mi 7.3l/100km nie wiem czy to dużo czy mało wg mnie mało bo mój poprzedni diesel palił więcej Zastanawia mnie tylko łańcuch czy trzeba wymieniać czy nie w 1.8 czytałem że wymieniają nawet co 60tys. ale o 1.5 ciężko coś znaleźć
wojtas - 11-05-2017, 10:46
Ładny kolor, bezawaryjność życzę.
tyku - 11-05-2017, 11:57
mauzer napisał/a: | ZROBIONE I DZIAŁA:
Aktywacja Alarmu
Światła doświetlania drogi do domu
Światła na "przywitanie"
Praca wycieraczek w trybie comfort
Aktywacja alarmu przy przekraczaniu prędkości
Aktywacja automatycznego blokowania zamka przy prędkości powyżej 20 km/h i odblokowania go przy przekręcaniu do pozycji LOCK oraz wystrzale poduszek.
| Czym to aktywowałeś (urządzenie, program)
Kolor najładniejszy.
mauzer - 11-05-2017, 12:07
tyku napisał/a: |
Czym to aktywowałeś (urządzenie, program)
Kolor najładniejszy. |
ETACS Decoder + oryginalny ELM 327 1.4b z zaznaczeniem na oryginalny, który teraz chyba jest niedostępny bo to wszystko co na allegro to podróbki
brylekVFR - 11-05-2017, 12:36
No i gratki 👍
mauzer - 15-05-2017, 07:59
USB koło zapalniczki
Gałka od ASX
|
|
|