Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Lancer 1.5 Sportback RED
Autor Wiadomość
mauzer 
Nowy Forumowicz

Auto: Lancer Sportback
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 10-05-2017, 13:21   Lancer 1.5 Sportback RED

Witam wszystkich Mitsumaniaków !

Przyszła pora podzielić się moją historią z Lancerem :D

W styczniu zakupiłem wściekle bordowego Lancera MY2010 z silnikiem 1.5 w wersji wyposażenia invite i przebiegiem 200 000km (wiem sporo, ale nie przerażają mnie takie przebiegi, a w te rzędu 60k trochę trudno mi wierzyć, gdyż ten egzemplarz ma 200k i wygląda w środku lepiej niż te wszystkie z niskimi przebiegami co oglądałem). Poprzednio jeździłem Focusem 1.8 TDCi z 2006 r. ale zaczął głupieć i trzeba było się przesiąść na coś lepszego, a że od zawsze podobały mi się lancery to wybór padł własnie na to auto i silnik 1.5 ze względu na jego ekonomiczność w porównaniu do silnika 1.8.

Długo czytałem o tych samochodach po zakupie i opcjach jakie mogę dołożyć do niego gdyż manualna klimatyzacja to zło i pierwsze co wpadło to własnie climatronic, dla zainteresowanych zdjęcia z montażu jak ktoś chce to mogę to opisać cały proces jakoś w formie poradnika. Łatwo nie było, a najgorzej mi szło zlokalizowanie kabla od czujnika temperatury wewnętrznej...

https://drive.google.com/drive/folders/0B4n7JBqlh-jZMGg4NWdMUTN1alE?usp=sharing

Wczoraj dodałem ładowarkę USB obok złącza AUX za gniazdem zapalniczki i wpadła również gałka zmiany biegów od ASX'a (zdjęcia wrzucę później), dla ciekawskich podpinałem się bezpośrednio pod gniazdo zapalniczki.

Planuję dołożyć jeszcze Halogeny bo bardzo mi ich brakuje i jeszcze czekam na wiadomość w kwestii dołożenia tempomatu, gdyż przy tym silniku samemu raczej tego nie ogarnę :(

Ponadto jeszcze zacząłem się interesować ETACS, gdyż w Fordzie sporo rzeczy aktywowałem i dokładałem sobie samemu za pośrednictwem ELMConfig/Forscan i zastanawiało mnie czy tutaj też się tak da. Otóż da się ale trzeba być mega ostrożnym i liczyć się z uwaleniem ETACS niestety :( U mnie bez problemu aktywowałem parę fajnych funkcji. Całość mojej zabawy przy ETACS poniżej, dla chętnych mogę wytłumaczyć co z czym się je.

ZROBIONE I DZIAŁA:
Aktywacja Alarmu
Światła doświetlania drogi do domu
Światła na "przywitanie"
Praca wycieraczek w trybie comfort
Aktywacja alarmu przy przekraczaniu prędkości
Aktywacja automatycznego blokowania zamka przy prędkości powyżej 20 km/h i odblokowania go przy przekręcaniu do pozycji LOCK oraz wystrzale poduszek.

ZROBIONE I NIETESTOWANE:
włączanie awaryjnych podczas gwałtownego hamowania
gniazdko zapalniczki działa przez 30 minut po wyjęciu kluczyka

Póki co jestem zadowolony z Lancerka fajnie się nim jeździ, nawet żona do niego wsiadła i jej się podoba więc duży plus, spalanie po mieście wychodzi mi 7.3l/100km nie wiem czy to dużo czy mało wg mnie mało bo mój poprzedni diesel palił więcej :D Zastanawia mnie tylko łańcuch czy trzeba wymieniać czy nie w 1.8 czytałem że wymieniają nawet co 60tys. ale o 1.5 ciężko coś znaleźć :(

wojtas 
Mitsumaniak

Auto: Sigmy, Zaćmienie i Kociak
Wysłany: 11-05-2017, 10:46   

Ładny kolor, bezawaryjność życzę.

tyku 
Mitsumaniak

Auto: MITSUBISHI LANCER
Wysłany: 11-05-2017, 11:57   

mauzer napisał/a:
ZROBIONE I DZIAŁA:
Aktywacja Alarmu
Światła doświetlania drogi do domu
Światła na "przywitanie"
Praca wycieraczek w trybie comfort
Aktywacja alarmu przy przekraczaniu prędkości
Aktywacja automatycznego blokowania zamka przy prędkości powyżej 20 km/h i odblokowania go przy przekręcaniu do pozycji LOCK oraz wystrzale poduszek.
Czym to aktywowałeś (urządzenie, program) :?:
Kolor najładniejszy. :wink:

mauzer 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 11-05-2017, 12:07   

tyku napisał/a:

Czym to aktywowałeś (urządzenie, program)
Kolor najładniejszy.

ETACS Decoder + oryginalny ELM 327 1.4b z zaznaczeniem na oryginalny, który teraz chyba jest niedostępny bo to wszystko co na allegro to podróbki

brylekVFR 
Mitsumaniak

Auto: Lancer 1.8 SB 09r,VFR800FI
Wysłany: 11-05-2017, 12:36   

No i gratki 👍

mauzer 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 15-05-2017, 07:59   

USB koło zapalniczki