To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - stuki ze skrzyni

Mateuszempi - 01-06-2017, 18:17
Temat postu: stuki ze skrzyni
Witam,

Posiadam Carisme 1.8 GDI z 2001 r.
Słyszę stuki dobiegąjące ze skrzyni biegów. Słychać je na jałowym biegu wszystko cichnie (albo tak mi się wydaje bo praca zagłusza ten dzwięk) w momencie jazdy lub po wciśnięciu sprzęgła. Zrobiłem remont skrzyni wymieniłem 3/4 łożyska z tego na pewno 2 na wale czy czymś takim i nic nie pomogło. Mechanik pokazał mi skrzynie i ocenił jej stan na bdb łożyska lekko szumiały ale cała reszta cacy. Czy ktoś zna rozwiązanie tej zagadki ?? co może stukać ? Jak temu zaradzić ?

damo1901 - 02-06-2017, 13:10

U mnie waliło przy odejmowaniu i dodawaniu gazu a na stałej prędkości było cicho. Po wymianie łożyska ucichło. Tylko teraz nie pamiętam które to było
milo - 02-06-2017, 23:03

Mateuszempi napisał/a:
Słychać je na jałowym biegu wszystko cichnie (albo tak mi się wydaje bo praca zagłusza ten dzwięk) w momencie jazdy lub po wciśnięciu sprzęgła.

Zrób strzał ze sprzegła na luzie , ewidentnie to wina skrzyni bardziej kół zebatych i synchronizatorów taka sama przypadłośc jak w galancie ,wymiana łozysk nie zawsze pomoże
Mateuszempi napisał/a:
Jak temu zaradzić ?

Jaki masz olej zalany w skrzyni ?

Mateuszempi - 03-06-2017, 21:28

Przy wciśnięciu sprzęgła na jałowym wszystko cichnie. Zapomniałem dodać, że dźwięk nie jest słyszalny gdy auto postało i wszystko jest zimne. Trzeba przejechać się z 3 km i dopiero wtedy słychać stuki na jałowym biegu. Olej kupiłem zgodnie z zaleceniami parametrami w książce serwisowej firmy mannol.
milo - 04-06-2017, 09:27

Mateuszempi napisał/a:
Zapomniałem dodać, że dźwięk nie jest słyszalny gdy auto postało i wszystko jest zimne.

Olej jest gęstszy i tłumi odgłosy to normalne
Cytat:
Olej kupiłem zgodnie z zaleceniami parametrami w książce serwisowej firmy mannol.

Jakie parametry?