Pajero III - Zakup Pajero - prośba o sugestie
ptak - 05-06-2017, 14:54 Temat postu: Zakup Pajero - prośba o sugestie Witam wszystkich - jestem nowym użytkownikiem forum, chociaż trochę już czytam
Do rzeczy - prosiłbym Was o sugestie, planuje zakup Pajero III 3.2 DID - w mojej okolicy wpadł mi w oko własnie taki model. Jak się dowidziałem od właściciela, wszystko sprawne, wszystko działa - egzemplarz ładny, zadbany. Niestety nic poza standardem nie było robione.
Cena około 20 tys - model 2003 - według mej wiedzy po lifcie.
Teraz pytanie właściwe - czy jeśli wszystko działa faktycznie bez zarzutu i auto pali bez problemu - czy w takim przypadku po wymianie zbiornika paliwa da radę pojeździć kilka lat - czy od razu powinienem się nastawić na regenerację pompy wtryskowej? Czy to będzie z dnia na dzień bum - czy Mitsu będzie jakoś wcześniej klepać po ramieniu i mówić, że go coś boli?
Czy da się to jakoś sprawdzić przed zakupem? Sprawdzić filtr paliwa, etc? (Przy okazji może ktoś poleci warsztat/serwis z okolic Szczecina).
Sam nie wiem jak się zabrać do zakupu - ostatnio stał chwile w moim mieście równie fajny egzemplarz za 22 tysiące po wymianie baku i regeneracji pompy wtryskowej.
Co o tym sądzicie? Dzieki za sugestie.
PiotrKw - 05-06-2017, 15:40
Ale czego oczekujesz ? Piszesz :
ptak napisał/a: | wszystko sprawne, wszystko działa - egzemplarz ładny, zadbany. |
To co mamy powiedzieć ? Że coś jest popsute ? Że za chwilę się zepsuje? Że coś jest ukryte a tego nie widać ?
Kupowałeś kiedyś w swoim życiu jakiś używany samochód ??
plochu - 05-06-2017, 16:30
Temat łatwy nie jest. Dasz link do ogłoszenia?
Cytat: | Jak się dowidziałem od właściciela, wszystko sprawne, wszystko działa - egzemplarz ładny, zadbany. |
To zweryfikuj, przez telefon zawsze wszystko pięknie i ładnie. Ja goniłem kiedyś 300km, bo wszystko ładnie a na miejscu jak się okazało, że nie załącza reduktora to usłyszałem tylko "a skąd ja mam takie rzeczy wiedzieć, ja tego nie używałem"
Cytat: | Niestety nic poza standardem nie było robione. |
Przynajmniej nikt nic dziwnego nie zmotał
Cytat: | Cena około 20 tys - model 2003 - według mej wiedzy po lifcie. |
To łatwo dość ustalić po halogenach i blokadzie tylnego mostu.
Cytat: |
Teraz pytanie właściwe - czy jeśli wszystko działa faktycznie bez zarzutu i auto pali bez problemu - czy w takim przypadku po wymianie zbiornika paliwa da radę pojeździć kilka lat - czy od razu powinienem się nastawić na regenerację pompy wtryskowej? Czy to będzie z dnia na dzień bum - czy Mitsu będzie jakoś wcześniej klepać po ramieniu i mówić, że go coś boli? |
Uważam, że jak wszystko faktycznie tak dobrze działa i zadbane to nic tylko dbać dalej i cieszyć się jazdą.
butynski - 05-06-2017, 18:27
A ja Ci powiem tak . Użytkuję taki samochód rocznik 2002 włożyłem w niego już tyle kasy , że głowa boli ale dzięki temu wiem co mam i nie sprzedałbym go za zadne skarby . Ale też za żadne skarby nie kupiłbym takiego samochodu ( tak wiekowego ) . Co najwyżej 5-6 letni . Starsze roczniki to wielkie ryzyko a częsci pioruńsko drogie ale kto nie ryzykuje nie pije szampana !Pozdrawiam
ptak - 05-06-2017, 18:49
plochu napisał/a: | Temat łatwy nie jest. Dasz link do ogłoszenia? |
Jasne, podaje link:
https://www.otomoto.pl/of...html#4c4f44cffe
Akurat mam blisko więc nie ma problemu z gonieniem pół Polski. Mogę podjechać.
PiotrKw napisał/a: |
Kupowałeś kiedyś w swoim życiu jakiś używany samochód ?? |
Kupowałem i to nie raz. Nawet miałem w użytkowaniu 2x Pajero III - firmowe, gdzie jako tako naprawy mnie nie interesowały. Nigdy nie było z nimi problemu - a przejechałem każdym po kilkadziesiąt tysięcy...Dlatego też chętnie wsiadłbym ponownie za prawdziwe stery...
Tylko co innego firmowe, serwisowane auto za granicą, gdzie koszta napraw i eksploatacji nigdy nikogo nie interesowały, a co innego lokalne Pajero użytkowane prywatnie.
Koledzy - chodzi mi głównie o to, czy kupując takie auto, załóżmy sprawne - od razu mam założyć wymianę baku i elementów układu paliwowego - czy ewentualne kontrola filtru paliwa i częsta wymiana filtra starczy.
Trafiają się Pajero już po usterce pompa/bak z wymienionymi bebechami w podobnych cenach, więc sam nie wiem czy kupowanie Pajero które "jeszcze" nie miało przygody z pompą jest sensowne...Jak kupowaliście swoje Pajero to jak to wyglądało u Was?
Da się sprawdzić stan pompy przed zakupem? Też nie chciałbym sprzedawcy ciągać pół świata po serwisach, nie szukam perełki, wiem, że to używane auto. Ale też jakoś koszta trzeba by oszacować
TangoKK - 05-06-2017, 19:11
Zbiornik tak czy owak trzeba będzie wymienić, a reszta to już szczęście, bo pompa prędzej czy później kojfnie
ptak - 05-06-2017, 19:21
Dzięki za odpowiedź! O to mi chodziło
Teraz sam nie wiem, ostatnio koło mnie stało fajne Pajero za 23 tysiące - po regeneracji pompy z nowym bakiem i wzmocnionymi amorami. Żałuję, że nie wziąłem
Pewnie i tak wezmę Pajero, bo to piękne auto!
Grzegorz76 - 05-06-2017, 23:02
Z takim przebiegiem to prawdopodobnie pompa była regenerowana może i zbiornik wymieniony. Jak masz niedaleko to warto się przejechać
zbyszekm2 - 06-06-2017, 08:10
Grzegorz76 napisał/a: | Z takim przebiegiem to prawdopodobnie pompa była regenerowana może i zbiornik wymieniony. Jak masz niedaleko to warto się przejechać |
Przebieg nie ma tu nic do rzeczy.
ptak - 06-06-2017, 10:24
Dzięki za sugestie, są pomocne. Przejadę się i sprawdzę autko. Jeszcze pytanie jedno - bo mi się przypomniało jak rozmawiałem kilki dni temu z innym sprzedawcą Pajero i przy temacie pompy/baku usłyszałem "mnie ten problem i mojego samochodu nie dotyczy, bo za poradą kolegi dolewam na pełen bak paliwa 200-300 ml oleju do pił spalinowych" i nie ma żadnego problemu.
Rozumiem, że takie zabiegi nie tylko nie pomagają, ale mogą skutecznie pomagać w szybszym skończeniu żywota elementów paliwowych/pompy - lub w najlepszym wypadku nie mają żadnego wpływu na silnik?
zbyszekm2 - 06-06-2017, 10:45
Pomagają na prace pompy, lepsze smarowanie. Ale na pewno nie pomagają na zbiornik, na powlokę niklowo-cynkową i na pewno na korozje od zewnątrz tez nie .
Georg - 06-06-2017, 11:47
ptak napisał/a: | czy ewentualne kontrola filtru paliwa i częsta wymiana filtra starczy.
|
plochu napisał/a: | Uważam, że jak wszystko faktycznie tak dobrze działa i zadbane to nic tylko dbać dalej i cieszyć się jazdą. |
Cieszyć się jazdą i po zamontowaniu dodatkowych filtrów z separatorami... spokojniejszym snem.
|
|
|