Zakup Pajero - prośba o sugestie |
Autor |
Wiadomość |
ptak
Nowy Forumowicz
Auto: Chwilowy brak
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 05-06-2017, 14:54 Zakup Pajero - prośba o sugestie
|
|
|
Witam wszystkich - jestem nowym użytkownikiem forum, chociaż trochę już czytam
Do rzeczy - prosiłbym Was o sugestie, planuje zakup Pajero III 3.2 DID - w mojej okolicy wpadł mi w oko własnie taki model. Jak się dowidziałem od właściciela, wszystko sprawne, wszystko działa - egzemplarz ładny, zadbany. Niestety nic poza standardem nie było robione.
Cena około 20 tys - model 2003 - według mej wiedzy po lifcie.
Teraz pytanie właściwe - czy jeśli wszystko działa faktycznie bez zarzutu i auto pali bez problemu - czy w takim przypadku po wymianie zbiornika paliwa da radę pojeździć kilka lat - czy od razu powinienem się nastawić na regenerację pompy wtryskowej? Czy to będzie z dnia na dzień bum - czy Mitsu będzie jakoś wcześniej klepać po ramieniu i mówić, że go coś boli?
Czy da się to jakoś sprawdzić przed zakupem? Sprawdzić filtr paliwa, etc? (Przy okazji może ktoś poleci warsztat/serwis z okolic Szczecina).
Sam nie wiem jak się zabrać do zakupu - ostatnio stał chwile w moim mieście równie fajny egzemplarz za 22 tysiące po wymianie baku i regeneracji pompy wtryskowej.
Co o tym sądzicie? Dzieki za sugestie. |
|
|
|
 |
PiotrKw
Forumowicz
Auto: nie Pajero3.2 Touareg3.0 Q74.2
Pomógł: 25 razy Dołączył: 18 Wrz 2010 Posty: 843 Skąd: Trójmiasto
|
Wysłany: 05-06-2017, 15:40
|
|
|
Ale czego oczekujesz ? Piszesz :
ptak napisał/a: | wszystko sprawne, wszystko działa - egzemplarz ładny, zadbany. |
To co mamy powiedzieć ? Że coś jest popsute ? Że za chwilę się zepsuje? Że coś jest ukryte a tego nie widać ?
Kupowałeś kiedyś w swoim życiu jakiś używany samochód ?? |
|
|
|
 |
plochu
Forumowicz
Auto: Pajero 3.2 2003
Pomógł: 4 razy Dołączył: 05 Kwi 2017 Posty: 68 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 05-06-2017, 16:30
|
|
|
Temat łatwy nie jest. Dasz link do ogłoszenia?
Cytat: | Jak się dowidziałem od właściciela, wszystko sprawne, wszystko działa - egzemplarz ładny, zadbany. |
To zweryfikuj, przez telefon zawsze wszystko pięknie i ładnie. Ja goniłem kiedyś 300km, bo wszystko ładnie a na miejscu jak się okazało, że nie załącza reduktora to usłyszałem tylko "a skąd ja mam takie rzeczy wiedzieć, ja tego nie używałem"
Cytat: | Niestety nic poza standardem nie było robione. |
Przynajmniej nikt nic dziwnego nie zmotał
Cytat: | Cena około 20 tys - model 2003 - według mej wiedzy po lifcie. |
To łatwo dość ustalić po halogenach i blokadzie tylnego mostu.
Cytat: |
Teraz pytanie właściwe - czy jeśli wszystko działa faktycznie bez zarzutu i auto pali bez problemu - czy w takim przypadku po wymianie zbiornika paliwa da radę pojeździć kilka lat - czy od razu powinienem się nastawić na regenerację pompy wtryskowej? Czy to będzie z dnia na dzień bum - czy Mitsu będzie jakoś wcześniej klepać po ramieniu i mówić, że go coś boli? |
Uważam, że jak wszystko faktycznie tak dobrze działa i zadbane to nic tylko dbać dalej i cieszyć się jazdą. |
_________________ pzdr
bartosz "plochu" ploch
Pajero V78, Dobinsons, osłony alu, 33x12,5x15 MT |
|
|
|
 |
butynski
Forumowicz
Auto: Pajero 3,2 DID 2002 automat
|
Wysłany: 05-06-2017, 18:27
|
|
|
A ja Ci powiem tak . Użytkuję taki samochód rocznik 2002 włożyłem w niego już tyle kasy , że głowa boli ale dzięki temu wiem co mam i nie sprzedałbym go za zadne skarby . Ale też za żadne skarby nie kupiłbym takiego samochodu ( tak wiekowego ) . Co najwyżej 5-6 letni . Starsze roczniki to wielkie ryzyko a częsci pioruńsko drogie ale kto nie ryzykuje nie pije szampana !Pozdrawiam |
|
|
|
 |
ptak
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 05-06-2017, 18:49
|
|
|
plochu napisał/a: | Temat łatwy nie jest. Dasz link do ogłoszenia? |
Jasne, podaje link:
https://www.otomoto.pl/of...html#4c4f44cffe
Akurat mam blisko więc nie ma problemu z gonieniem pół Polski. Mogę podjechać.
PiotrKw napisał/a: |
Kupowałeś kiedyś w swoim życiu jakiś używany samochód ?? |
Kupowałem i to nie raz. Nawet miałem w użytkowaniu 2x Pajero III - firmowe, gdzie jako tako naprawy mnie nie interesowały. Nigdy nie było z nimi problemu - a przejechałem każdym po kilkadziesiąt tysięcy...Dlatego też chętnie wsiadłbym ponownie za prawdziwe stery...
Tylko co innego firmowe, serwisowane auto za granicą, gdzie koszta napraw i eksploatacji nigdy nikogo nie interesowały, a co innego lokalne Pajero użytkowane prywatnie.
Koledzy - chodzi mi głównie o to, czy kupując takie auto, załóżmy sprawne - od razu mam założyć wymianę baku i elementów układu paliwowego - czy ewentualne kontrola filtru paliwa i częsta wymiana filtra starczy.
Trafiają się Pajero już po usterce pompa/bak z wymienionymi bebechami w podobnych cenach, więc sam nie wiem czy kupowanie Pajero które "jeszcze" nie miało przygody z pompą jest sensowne...Jak kupowaliście swoje Pajero to jak to wyglądało u Was?
Da się sprawdzić stan pompy przed zakupem? Też nie chciałbym sprzedawcy ciągać pół świata po serwisach, nie szukam perełki, wiem, że to używane auto. Ale też jakoś koszta trzeba by oszacować |
|
|
|
 |
TangoKK
Mitsumaniak

Auto: Mitsubishi Pajero III Long 3.2
Pomógł: 17 razy Dołączył: 28 Lip 2011 Posty: 359 Skąd: Olsztyn
|
Wysłany: 05-06-2017, 19:11
|
|
|
Zbiornik tak czy owak trzeba będzie wymienić, a reszta to już szczęście, bo pompa prędzej czy później kojfnie |
_________________ HEAVEN CAN WAIT I'M BUSY |
|
|
|
 |
ptak
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 05-06-2017, 19:21
|
|
|
Dzięki za odpowiedź! O to mi chodziło
Teraz sam nie wiem, ostatnio koło mnie stało fajne Pajero za 23 tysiące - po regeneracji pompy z nowym bakiem i wzmocnionymi amorami. Żałuję, że nie wziąłem
Pewnie i tak wezmę Pajero, bo to piękne auto! |
|
|
|
 |
Grzegorz76
Forumowicz

Auto: Pajero III 3,2 2001
|
Wysłany: 05-06-2017, 23:02
|
|
|
Z takim przebiegiem to prawdopodobnie pompa była regenerowana może i zbiornik wymieniony. Jak masz niedaleko to warto się przejechać |
|
|
|
 |
zbyszekm2
Forumowicz

Auto: Pajero 3,2 DiD Long
Pomógł: 211 razy Dołączył: 26 Sty 2007 Posty: 4635 Skąd: Bytów
|
Wysłany: 06-06-2017, 08:10
|
|
|
Grzegorz76 napisał/a: | Z takim przebiegiem to prawdopodobnie pompa była regenerowana może i zbiornik wymieniony. Jak masz niedaleko to warto się przejechać |
Przebieg nie ma tu nic do rzeczy. |
_________________ pajero Long, 3,2 DiD, najlepsze:)
 |
|
|
|
 |
ptak
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 06-06-2017, 10:24
|
|
|
Dzięki za sugestie, są pomocne. Przejadę się i sprawdzę autko. Jeszcze pytanie jedno - bo mi się przypomniało jak rozmawiałem kilki dni temu z innym sprzedawcą Pajero i przy temacie pompy/baku usłyszałem "mnie ten problem i mojego samochodu nie dotyczy, bo za poradą kolegi dolewam na pełen bak paliwa 200-300 ml oleju do pił spalinowych" i nie ma żadnego problemu.
Rozumiem, że takie zabiegi nie tylko nie pomagają, ale mogą skutecznie pomagać w szybszym skończeniu żywota elementów paliwowych/pompy - lub w najlepszym wypadku nie mają żadnego wpływu na silnik? |
|
|
|
 |
zbyszekm2
Forumowicz

Auto: Pajero 3,2 DiD Long
Pomógł: 211 razy Dołączył: 26 Sty 2007 Posty: 4635 Skąd: Bytów
|
Wysłany: 06-06-2017, 10:45
|
|
|
Pomagają na prace pompy, lepsze smarowanie. Ale na pewno nie pomagają na zbiornik, na powlokę niklowo-cynkową i na pewno na korozje od zewnątrz tez nie . |
_________________ pajero Long, 3,2 DiD, najlepsze:)
 |
|
|
|
 |
Georg
Mitsumaniak

Auto: Z trwałym motorem 3.2 DID
Pomógł: 37 razy Dołączył: 18 Sty 2014 Posty: 771 Skąd: Warszawa Miedzeszyn
|
Wysłany: 06-06-2017, 11:47
|
|
|
ptak napisał/a: | czy ewentualne kontrola filtru paliwa i częsta wymiana filtra starczy.
|
plochu napisał/a: | Uważam, że jak wszystko faktycznie tak dobrze działa i zadbane to nic tylko dbać dalej i cieszyć się jazdą. |
Cieszyć się jazdą i po zamontowaniu dodatkowych filtrów z separatorami... spokojniejszym snem. |
_________________ Nie karmić trolli.
 |
|
|
|
 |
|